(11.50 hodin)
(pokračuje Baxa)

V tuto chvíli máme na stole návrh prezentovaný panem ministrem Prymulou, který směřuje k tomu, že dojde na čtrnáct dní k vypnutí prezenční výuky na středních školách. A já mám v té souvislosti hned dva otazníky nebo dvě připomínky. První je to odůvodnění toho kroku.

Pan ministr Plaga v sobotu na Twitteru informoval o tom, že dle studie Centra pro modelování biologických a společenských procesů by došlo při uzavření středních škol jen k minimálnímu snížení reprodukčního čísla, zhruba o 1,4 až 2,3 procenta, takže by to reprodukční číslo se snížilo z 1,3 až 1,28, je to fakticky citace tweetu pana ministra, a děkoval za tu studii v tom smyslu, že je to vlastně argument pro to, aby se střední školy uzavírat neměly. Na straně druhé tedy teď je toto oznámeno s tím, že pan ministr Prymula mluví o navázání na ten tzv. semafor. Pokud ale, pane ministře, budeme ten semafor brát vážně, tak když se podíváme na to platné znění, která já jsem si ještě včera našel na stránkách Ministerstva zdravotnictví, abych si jej znovu ověřil, tak tam je prostě napsáno, že přechodná distanční výuka nastává v okamžiku, kdy se ten příslušný region nebo okres přepne na červenou barvu, zatímco vy chcete rozhodnout o tom, že se střední školy vypnou v regionech, které mají už barvu oranžovou.

Budu rád, když nějakým způsobem tady zazní vysvětlení, jak co se týká toho reprodukčního čísla, tak co se týká použití toho semaforu. Ale ani jeden z těchto faktů ve mně nevyvolává jistotu o tom, že se rozhoduje na základě úplně konkrétních, jasných čísel a jasných faktů. V oblasti vzdělávání na to máme jednoznačně nárok. Takže opravdu tedy platí, že v oranžové už se vypíná, nebo nevypíná, když semafor říká, že se na distanční výuku přechází až v červené barvě, a opravdu tedy platí, že reprodukční číslo se snižuje, nebo nesnižuje, když je to použito jako velký argument pro uzavření středních škol?

Vedle toho chci upozornit na jednu věc, a to tu, že je zapotřebí, aby informace o tom, co konkrétně bude znamenat vypnutí v tomto případě tedy středních škol, byly rozeslány na všechny typy škol a školských zařízení, protože ta diskuse se ve veřejném prostoru často zužuje na školy samotné, nicméně nejedná se jenom o tu docházku do školy jako takovou, jedná se o zajištění praktické výuky v některých typech středních škol, o tom už tady bylo hovořeno. Ve chvíli, kdy se tato informace objevila nebo kdy se začalo spekulovat, já jsem začal dostávat dotazy, které se týkají třeba zajištění chodu dětských domovů, kde zatím v tuto chvíli nevíme, jaká bude situace.

A velmi specifická záležitost se také týká vysokých škol, kde, jestli jsem to dobře pochopil, zatím nehovoříme o nějakém plošném opatření, nicméně došlo vlastně k několika, řekněme, regionálním zásahům do fungování vysokých škol. Vyjadřoval se k tomu rektor Západočeské univerzity, kde na základě mimořádného opatření krajské hygienické stanice došlo u nás v Plzni k vypnutí distanční výuky na Západočeské univerzitě, a jsou to přitom opatření, která mají velmi závažné dopady do činnosti těchto vzdělávacích institucí.

Já jsem v reakci na tyto často protichůdné a nejasné informace v pátek 25. září oslovil dopisem jak pana ministra Plagu, tak pana ministra Prymulu a požádal jsem je o to, aby byl zřízen meziresortní krizový tým pro vzdělávání, je to podle mého názoru v tuto chvíli nezbytná záležitost, a navrhl jsem oběma pánům ministrům, aby tento tým byl tvořen zástupci obou ministerstev, aby v něm byli odborníci epidemiologové a aby především v tomto týmu byli zástupci všech druhů škol a školských zařízení - záměrně používám tuto terminologii školského zákona. To znamená, aby jakékoliv restrikce v oblasti školství byly prodiskutovány s těmi, kteří je musejí uvést v život, ať už se to týká samotných škol, ale celé té škály školských zařízení, o kterých jsme hovořili, a kteří zůstávají někdy na okraji.

Také bych rád slyšel od pana ministra Prymuly zejména, i od pana ministra Plagy, zda tady takový tým plánují zřídit, ale také to, zda epidemiologická situace může směřovat k omezení výuky na základních školách. Protože v současné době, pokud se hovoří o tom, že se vývoj nevyvíjí dobře, že ta čísla rostou, že můžou být někde problémy s počtem nakažených v nemocnicích a tak dále, vytváří se dojem zhoršující se situace, nebo možná faktická data hovoří o tom, že se situace zhoršuje, tak jakékoliv omezení na základních školách by znamenalo ještě mnohem závažnější dopad, než který se týká středních škol, ať už je to druhý stupeň, nebo i první stupeň. Zde je to spojeno nejenom s tím vzděláváním, ale už tady také nastupuje otázka toho, jakým způsobem by se s tímto měli vyrovnat rodiče. A tady si myslím, že by měla v horizontu dnů, pokud ne přímo dnes, zaznívat jasná data o tom, zda směřujeme k nějakému omezení výuky na základních školách, či nikoli.

Chceme-li, dámy a pánové, aby oblast školství a vzdělávání obecně i v době sílící koronavirové epidemie zůstala co nejdéle v tom co nejběžnějším režimu, tak si myslím, že určitě máme všichni právo, a zejména občané, rodiče, žáci, školy, vědět, jakým způsobem se situace bude vyvíjet. Stranou v tuto chvíli ponechávám to, co už tady zaznělo, že pozdní příprava vlády na tyto kroky, přehlcené krajské hygienické stanice, nemožnost vytrasovat všechny nakažené jenom tu situaci zhoršují.

Tolik tedy moje poznámky k oblasti školství a teď mi dovolte ještě dvě poznámky k oblasti kultury. Bohužel zde není pan ministr Zaorálek, ale věřím, že tyto informace slyší a bude na ně reagovat.

První věc, která se týká oblasti kultury, je to, co tady pan ministr Prymula právě oznámil, a to, co se týká omezení některých druhů živé produkce. Já jsem měl příležitost se v pondělí zúčastnit zahájení opravdu prestižního festivalu s mezinárodním renomé Janáčkovo Brno, kde po skvělé úvodní opeře Osud od Leoše Janáčka zazněla příznivá slovo o tom, zda festival snad bude moci proběhnout v závislosti na daných epidemiologických opatřeních. Nicméně vypadá to, pane ministře, tak, že vaše opatření povedou k tomu, že bude dramaticky postižena oblast hudebního divadla, oblast koncertů, oblast vážné hudby, symfonických sborů, a myslím si, že je to v současné době velice nepříznivá zpráva. A mělo by, pane ministře Prymulo, zaznít, zda opravdu vnímáme operní soubory a sbory, které se zabývají zpěvem, za tak vážné ohrožení, že takto zásadně narušíme jejich činnost. Já to považuji za věc, která je velmi tvrdým zásahem do této oblasti, na kterou - není to tentokrát už tedy ze dne na den - ale ve velmi krátké době bude mít těžké dopady.

Teď jsem mluvil o tom, co by mělo úplně aktuálně přijít, to se týká tedy omezení opery, muzikálů bez možnosti od pondělí tuto situaci nějak změnit, ale chtěl bych se vyjádřit i obecněji k situaci na hudební scéně. V současné době se vlastně spojili lidé, kteří se pohybují na hudební scéně - vlastně už na jaře - do iniciativy, do založení České hudební obce a v současné době česká pobočka spolku Music Managers Forum velice aktivně vyvolala jednání, která by měla směřovat právě k panu ministrovi Zaorálkovi, k tomu, aby došlo k nějaké v tomto případě kompenzaci hudební scény.

Když jste, pane ministře Prymulo, hovořil o tom, že se budete snažit bránit interferenci mezi těmito opatřeními a ekonomikou, tak si pojďme říci ale, že v případě hudební koncertní scény toto rozhodně neplatí. Čísla, která uvádějí hudebníci, znějí tak, že se v této branži zaměstnává nebo pohybuje, působí v ní ekonomicky zhruba 130 tisíc lidí. Nejsou to zdaleka jenom ti, které vidíme na těch pódiích, ale především obrovské množství lidí, které je spojeno se zajištěním činnosti koncertů, hudebních klubů, a ten obrat se pohybuje v mnoha a mnoha miliardách korun.

Už na jaře utrpělo toto odvětví obrovské škody. Nějakým způsobem měli naději, že se v létě situace zlepší, a teď najednou s podzimem přichází další pohroma. Ta opatření, o kterých vy jste tady hovořil, vlastně v současné době znamenají úplně zastavení činnosti hudebních klubů, úplně zastavení koncertní činnosti. Mluvíme o čtrnácti dnech, ale upřímně řečeno nevěřím, že to se bude týkat jenom čtrnácti dnů, a (myslím), že ta doba bude trvat mnohem déle. Zástupci této branže si stěžují na to, že program COVID - Kultura je nastaven příliš byrokraticky, že nepokrývá všechno to, co by mělo jakýmkoliv způsobem jim pomoci, a koneckonců svědčí o tom i velmi... nebo relativně nízký počet žádostí k celkovému objemu těch 900 milionů, který v programu COVID - Kultura je.

Iniciativa hudebních klubů, ale obecně iniciativa aktérů, kteří působí v hudbě, v živé kultuře, v koncertním byznysu, v současné době apeluje na Ministerstvo kultury k tomu, aby došlo k nějaké kompenzaci jejich činnosti. Já na to velice apeluji. Velice na to apeluji, protože je otázkou, zda známé heslo "co Čech, to muzikant" bude ještě příští rok platit, pokud by mělo dojít k tak závažnému postižení celé toto sféry.***




Přihlásit/registrovat se do ISP