(16.00 hodin)
(pokračuje Havlíček)

A takhle vlastně půjdeme segment po segmentu, a budeme-li vidět, že ten segment je nefungující, odvětvově nenadechující se, tak na něj připravíme ještě specifickou podporu, nikoliv helikoptérovým náletem. A jestli to bude formou bonusu à la kompenzační bonus, anebo formou nějakého sedačkovného nebo něco jiného, to už je do určité míry po dohodě s těmi odpovědnými svazy, asociacemi atd.

Co se týká Antiviru a kurzarbeitu, to byla další otázka, tak technicky kurzarbeit, k tomu se nechci vyjadřovat, k tomu legislativnímu běhu. Víme, že bude příští středu definitivně zde, čili byla to technická záležitost, proč se to posunulo na tu středu.

Co se týká Antiviru, Antivirus podle našeho názoru naplňuje a naplnil svoji podstatu. Věc druhá je, jak se bude vyvíjet ekonomika. Kurzarbeit nebyl automatický ve smyslu toho, že by byl automaticky spuštěn třeba k 1. listopadu. Kurzarbeit byl proto, že bude-li k tomu ekonomická situace - a teď se můžeme bavit o těch parametrech, které nastanou, ať už odvětvově, regionálně, nebo prostě například celoplošně - tak jsme připraveni kurzarbeit nasadit, a stejně se budeme nepochybně dívat v průběhu října i na to, kdyby se nějakým způsobem měl prodloužit Antivirus podle toho, jak si budou stát jednotlivá odvětví. Zatím se ta ekonomická situace vyvíjí překvapivě o něco lépe, než jsme předpokládali. Je vidět, že ta opatření, která jsme udělali v průběhu jara a v průběhu léta, zabrala. Je vidět, že firmy se dostávaly minimálně v posledních týdnech opětovně na tu výnosovou křivku. Samozřejmě teď je situace možná trošku jiná, uvidíme, jak si budou stát v průběhu října, ale v každém případě podle ekonomických výsledků a situace na trhu v průběhu října, spíše v té první polovičce, rozhodneme, jak dál v listopadu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu místopředsedovi vlády, ministru průmyslu a obchodu a ministru dopravy Karlu Havlíčkovi. Kolega Černohorský ještě posečká, s faktickou poznámkou se přihlásil pan poslanec Zbyněk Stanjura. Máte slovo. Prosím.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Děkuji za slovo. Já jsem, pane ministře, nevolal po helikoptérovém náletu a plošných opatřeních. Já jsem naopak mluvil o tom, že je nejvyšší čas, aby vláda přišla s konkrétní podporou těch, kteří už jsou zasaženi dnes a budou zítra a příští týden. Nemůžeme o tom zase jednat. To je to, co říkáme, že nejsou připraveny plány třeba legislativy na takové...

Ale odsunutí kurzarbeitu na příští středu není technická věc. To opravdu není. Odpovídá to kvalitě toho návrhu. A bohužel se mýlíte v tom, co jste říkal. Tam žádný parametr - žádný parametr na spuštění kurzarbeitu prostě není! Je to takhle na libovůli vlády. Kterékoliv vlády, říkám. Jediný parametr tam není. V původním návrhu byl aspoň jeden parametr - počet nezaměstnaných, rychlost nárůstu počtu nezaměstnaných, přitom 400 tisíc byla nějaká hranice, nad kterou by se to mohlo automaticky spustit. Takže celé je to napsáno tak, že nějaká rada moudrých se sejde a rozhodne, jestli ano, nebo ne. Žádný parametr tam není. Proto ten návrh je mimořádně špatný.

A můžeme věřit, že vláda bude rozhodovat dobře, nebo špatně, ale když se podíváme do Německa - slyšel jsem za poslední měsíce x slov z úst ministrů, jak se budeme inspirovat v Německu. Copak v Německu o tom rozhoduje vláda? Copak tam nejsou dány jasné parametry? Vy přijdete s tímto legislativním paskvilem, s neuvěřitelnou koncentrací moci do rukou vlády, a ani to nejste schopni projednat tak, jak chcete. Což je dobře, podotýkám. Já jsem spokojený, že budeme mít čas o tom normálně debatovat ve výborech, a myslím si, že když vidím Radima Fialu, že to nebude jenom výbor pro sociální politiku, ale především hospodářský výbor a možná i rozpočtový výbor. To nevím, ale hospodářský by o tom měl debatovat určitě, protože proti vám se postavili všichni - odbory, zaměstnavatelé. Nezískali jste jediný hlas (upozornění na čas), který by ocenil ten legislativní návrh. Takže žádné technické odložení. Omlouvám se.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. V pořádku. Dobré odpoledne všem. Budeme tedy pokračovat v otevřené všeobecné rozpravě. Nyní je přihlášen pan poslanec Černohorský, připraví se pan poslanec Ferjenčík. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Lukáš Černohorský: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já jsem tedy rád, přiznám se, já mám tedy otázky hlavně na pana ministra průmyslu a obchodu.

Jak už tady předestřel pan poslanec Baxa, v tuto chvíli ta kulturní scéna byla výrazně zasažena už vlastně v minulosti a ta hudební scéna je v tuto chvíli už pomalu na prahu zhroucení. Ani v minulosti nebyla nezávislá kultura ohrožena tak, jako je ohrožena nyní, protože pokud došlo, předpokládám, k vyhlášení nouzového stavu, o kterém se tady teď bavíme, a dojde-li k omezení na akce ve vnitřním prostoru pouze na 10 lidí, tak to pro ty menší hudební kluby bude naprostá katastrofa.

Asociace nezávislé hudby sdružující hudební kluby v ČR uvádí, že v celé republice je zhruba asi 350 hudebních klubů, které vlastně v tuto chvíli nemohou prakticky fungovat, a jejich průměrné základní měsíční náklady provozu činí od 50 do 80 tisíc korun. Jedná se o fixní náklady, které musí platit za nájem a zálohy na energie. Svoje rezervy však vyčerpala drtivá většina z nich už vlastně v průběhu jara, kdy už jsme je uzavřeli, a přes léto se provozovatelé víceméně snažili improvizovat, protože hudební scéna se v tu chvíli přesunuje na venkovní koncerty a venkovní akce. Doménou této podzimní sezóny jsou právě vnitřní akce, protože se samozřejmě všichni postupně přesouvají do těch klubů. Kluby se začaly připravovat na podzimní sezónu a doufaly, že ty nejtěžší chvíle jsou v tuto chvíli už za nimi, ale s tím, že současná opatření a nulová pomoc pro ně jsou pro ně ledovou sprchou.

Pokud nechá vláda padnout hudební kluby, bude to pro českou kulturu ztráta, která se bude jenom těžko napravovat. Hrozí, že podnikatelé nebo provozovatelé těchto klubů začnou vypovídat nájmy, opouštět prostory a majitelé začnou využívat tyto prostory k něčemu jinému, pokud vůbec nějakého toho nájemce najdou. Začnou vlastně profese, které jsou navázány nejenom na kluby, většinou se jedná o OSVČ, budou muset hledat náhradní způsob, jak uživit sebe a své rodiny, anebo skončí na úřadu práce, což na ten podzim samozřejmě hrozí. A po návratu do normálu bude velmi těžké ten ztracený provoz obnovit, protože většinu finančních prostředků, které oni měli v rezervě, už použili na to pokrytí do současné chvíle, a pokud tam zůstávají ještě nějací srdcaři, tak ti se naopak ještě výrazně víc zadlužují. Takže samozřejmě pro ně do budoucna bude problém tu scénu znovu obnovit.

Většina provozovatelů českých hudebních klubů se shoduje na tom, že pokud by jim stát mohl proplatit fixní náklady na provoz a zároveň by mohli případně čerpat nějakou prodlouženou například Pětadvacítku, jak tady byla, tak by měli možnost tu situaci zvládnout a po uklidnění situace by mohli své provozy znovu obnovit. Stát by taková pomoc výrazně nestála v tomto případě, týká se tedy hlavně těch klubů. Mohlo by se jednat o částku zhruba kolem 30 milionů korun měsíčně, což není nijak přemrštěná suma vzhledem k tomu, že v samotném programu COVID - Kultura bylo alokováno 900 milionů. Možná mě pan ministr potom opraví, ale v tuto chvíli mám pocit, že bylo vyčerpáno zhruba pouze necelých 100 milionů korun.

Příčinou nízkého čerpání prostředků z programu je dle těch provozovatelů nejenom složitá byrokracie, ale zejména velmi úzce vymezený okruh nákladů, na které stát přislíbil příspěvek. Proto bych chtěl požádat pana ministra, zdali by se vyjádřil k tomu, zdali bude prodlužovat program COVID - Kultura a COVID - Nájemné, protože vlastně ty možnosti žádostí končí k dnešnímu dni, ale jak víme, ony pravděpodobně od pondělí znovu naskočí restrikce, kterými budeme omezovat fungování právě těchto provozovatelů, a zdali případně plánuje upravit nějakým způsobem pravidla programu COVID - Kultura a případně COVID - Nájemné tak, aby na něj dosáhlo co možná nejširší spektrum oprávněných žadatelů. Protože jak říkám, vyhlášení nouzového stavu a následná opatření, která určitě dorazí, zasáhnou nejenom OSVČ a dohodáře působící v kultuře, což jsou umělci, osvětlovači, manažeři, producenti a další, ale také i technické firmy nebo hudební a multifunkční sály. Takže jsem chtěl požádat o to vyjádření. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Ano, pan ministr se přihlásil s přednostním právem, takže bude zřejmě odpovídat na vznesené dotazy, poté se připraví pan poslanec Ferjenčík. Prosím, pane ministře.

 

Místopředseda vlády, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy ČR Karel Havlíček: Co se týká programu COVID - Kultura, tak první výzva končí dnes, na druhé výzvě už se pracuje řádově asi měsíc, měsíc a půl s představiteli kultury, protože popravdě řečeno i kultura, ta první výzva, byla připravována se zástupci ať už těch klubů, které byly zmíněny, nebo různých malých divadel atd. Bude vyčerpáno podle našeho odhadu necelých 200 milionů korun, bude zůstávat 700 milionů korun a těch 700 milionů korun bude zahrnuto do výzvy číslo dvě. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP