(17.00 hodin)
(pokračuje Ferjenčík)

Druhé usnesení - k ošetřovnému pro OSVČ:

"Poslanecká sněmovna

vyjadřuje znepokojení nad absencí řešení příjmové situace živnostníků, kteří nyní čelí rizikům v souvislosti s uzavíráním jednotlivých škol z důvodu pandemické situace v České republice;

vyzývá vládu, aby urychleně připravila podmínky a učinila kroky k obnovení podpory živnostníkům, kteří jsou zasaženi uzavřením škol, nejlépe obnovením dotačního programu, který byl schválen vládou původně usneseními č. 311 ze dne 26. března 2020 a následně upravován usneseními vlády č. 552 ze dne 18. května 2020, známé jako ošetřovné pro OSVČ;

žádá vládu k přijetí novely zákona o nemocenském pojištění, která upraví podmínky poskytování ošetřovného pro případy uzavírání jednotlivých škol jak pro zaměstnance, živnostníky, tak osoby zaměstnané na dohody mimo pracovní poměr."

Děkuji za podporu těchto usnesení. To druhé jsem opět odůvodňoval v obecné rozpravě, ale jde především o to, že už dnes řada škol zavírá právě například kvůli karanténě učitelů nebo nakaženým žákům, a je potřeba řešit situaci rodičů, kteří se o ně musí starat.

Děkuji za podporu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Pan poslanec Válek je nyní přihlášen. Připraví se pan poslanec Baxa.

 

Poslanec Vlastimil Válek: Děkuji, pane předsedající. Doufám, že budu velmi stručný. De facto zastupuji paní poslankyni Langšádlovou, která připravila návrh usnesení, ke kterému já se hlásím též a který projednala jak s panem ministrem zdravotnictví, který, jak mě informovala, s tím v podstatě souhlasí, tak údajně s většinou z klubů probírala tady toto. De facto usnesení se týká toho, co jsem zmiňoval ve svých dvou vystoupeních, to znamená, přečtu ho:

"Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky žádá vládu, aby do 15. 10. 2020 vypracovala koncepci strategické komunikace k přijímání opatření ke COVID-19, včetně fact-checking a práce se šířícími se dezinformacemi o COVID-19."

Toť vše a děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Nyní pan poslanec Baxa.

 

Poslanec Martin Baxa: Děkuji za slovo. Já zde přednesu návrh usnesení, který se týká oblasti kultury a který už jsem jednak avizoval v obecné rozpravě a také odůvodnil.

"Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky vyzývá vládu České republiky, aby konala kroky na podporu české kultury, která se ocitá v souvislosti s druhou vlnou koronavirové epidemie v kritické situaci, a to konkrétně:

1. aby se obecně minimalizovalo množství restriktivních opatření v kultuře;

2. aby připravovaným restriktivním opatřením vždy předcházelo zveřejnění konkrétních ověřených dat, která by prokazatelně dokumentovala možná rizika šíření koronaviru v souvislosti s jednotlivými kulturními aktivitami;

3. aby připravovaná restriktivní opatření byla maximálně ohleduplná ve vztahu k dopadům, které mohou mít na uskutečňování kulturních aktivit;

4. aby připravovaná restriktivní opatření byla vždy konzultována se samotnými kulturními aktéry s cílem zajistit jejich reálnou proveditelnost;

5. aby ekonomické dopady restriktivních opatření byly důsledně a funkčně kompenzovány, a to jak ve vztahu k veřejným kulturním institucím a k soukromým společnostem, které působí v kultuře, tak i ve vztahu k lidem, kteří v kultuře působí jako osoby samostatně výdělečně činné."

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. A nyní paní poslankyně Richterová.

 

Poslankyně Olga Richterová: Vážené kolegyně, vážení kolegové, přednáším návrh velmi jednoduchého usnesení. Jde mi pouze o to, co by mohlo být poměrně efektivní ve vztahu k eRoušce.

Znění: "Poslanecká sněmovna žádá vládu, aby pozitivně motivovala zejména státní zaměstnance, ale i ostatní občany k používání aplikace eRouška, například proplácením testu po kontaktu indikovaném právě eRouškou."

Odůvodnění - mohlo by to fungovat, mohlo by to velmi výrazně pomoci.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. To byly všechny elektronické přihlášky do podrobné rozpravy. A pokud se již do podrobné rozpravy nikdo nehlásí, podrobnou rozpravu končím. Ještě jednou svolám kolegy k hlasování. Zeptám se, jestli je zájem o závěrečné slovo ze strany zpravodaje. (Není.) Pokud tomu tak není, tak bychom se nyní měli přesunout k hlasování. Je zde žádost o odhlášení. Všechny vás odhlásím. Přihlaste se prosím znovu svými kartami a požádám pana zpravodaje, aby nás s jednotlivými návrhy postupně seznámil a provedl nás hlasováním. Nejdříve asi návrh procedury.

Moment, pan předseda Luzar s technickou, procesní.

 

Poslanec Leo Luzar: Děkuji za slovo. Já jenom procesně. Po schválení procedury před hlasováním o usnesení bych žádal o 15 minut přestávky na jednání klubu k seznámení se s návrhy. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Jestli jsem to dobře zachytil, po proceduře před hlasováním. (Ano.) Dobře. Děkuji. V tom případě prosím návrh procedury. A prosím o klid v sále. Budeme hlasovat.

 

Poslanec Jan Farský: Dobře. Děkuji. Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, máme celkem šest návrhů usnesení, z nichž některé jsou rozděleny do bodů. Podle mého názoru můžeme hlasovat tak, jak byly předloženy. Z mého pohledu, a jak jsem se snažil vnímat jednotlivá usnesení, tak se nijakým způsobem nevylučují nebo vzájemně nepopírají. To znamená, můžeme skutečně v tom pořadí.

To znamená, že bychom hlasovali nejdříve o návrhu usnesení v šesti bodech jeden po druhém, a to z dílny KDU-ČSL a ODS, který přednesl pan poslanec Výborný. Týkají se spolupráce Ministerstva zdravotnictví, Ministerstva školství.

Druhý návrh usnesení je z dílny Pirátů, předložil ho pan kolega Ferjenčík a týká se živnostníků a pomoci i pro ně.

Třetí se týká Antiviru A a je také od Pirátů a pana poslance Ferjenčíka.

Čtvrtý předložil pan poslanec Válek a připravovala ho paní poslankyně Langšádlová z dílny TOP 09, týká se koncepce strategické komunikace, fact-checkingu a dezinformací.

Předposlední je z dílny ODS od pana poslance Baxy, ten má pět bodů a týká se kultury.

A poslední je od paní poslankyně Richterové od Pirátů, týká se eRoušky.

Takto byla předložena a v tomto pořadí můžeme také jednotlivě hlasovat.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Myslím, že procedura je srozumitelná, takže bychom mohli hlasovat o tom, jestli souhlasíme s přednesenou procedurou.

Takže pokud nikdo nic nemá proti, zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro navrženou proceduru. Kdo je proti? Děkuji vám.

hlasování číslo 11 je přihlášeno 103 poslanců a poslankyň, pro 101, proti nikdo. Procedura tedy byla schválena.

 

Děkuji panu zpravodaji. A nyní tedy na žádost klubu KSČM přestávka, jestli jsem to dobře zachytil pět, deset minut. Pan poslanec Pávek. Prosím.

 

Poslanec Petr Pávek: Já se omlouvám, ale mně přišlo divné, že je nás tady přihlášených 103, což neodpovídá tedy tomu domluvenému poměru. (Rozruch v sále.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Když se zaokrouhluje nahoru a započítají se nezařazení poslanci, tak se vlezeme.

 

Poslanec Petr Pávek: Aha. Tak v tom případě děkuju.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Dobře. Děkuji. Takže v tom případě vyhlašuji přestávku do 17.20, ať to máme kulaté. A přeji příjemné vyjednávání.

 

(Jednání přerušeno v 17.09 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP