(10.10 hodin)

 

Poslankyně Alena Gajdůšková: Děkuji. Vážený pane předsedající, paní ministryně, paní poslankyně, páni poslanci, já určitě navážu na slova svého váženého kolegy pana Jurečky v tom, že na předkládaný návrh se musíme dívat především z pohledu rodin s dětmi, z pohledu těch, kterých se skutečně velmi týká. Tento úhel pohledu také mělo na mysli Ministerstvo práce a sociálních věci, paní ministryně Maláčová, sociální demokracie, když tento návrh připravovala. Krizové ošetřovné stejně jako novelu dlouhodobého ošetřovného prosazujeme už několik měsíců. Bylo by dobře, kdybychom ho schválili už někdy v srpnu, když to Ministerstvo práce a sociálních věci mělo připraveno, rodiče malých dětí by byly v této chvíli určitě klidnější. Ale to, co dnes projednáváme, je koaliční kompromis a já jsem ráda, že ten návrh máme na stole alespoň nyní. Doufám, že bude dnes schválen v parametrech, které zvládnou rodiny, zaměstnavatelé i stát.

Chci zdůraznit ty, které jsou v návrhu MPSV důležité. Je to ošetřovné déle než těch standardních devět dní. Možnost střídání rodičů. Možnost čerpání tohoto krizového ošetřovného i u pojištěných dohodářů. Neomezení limitem věku u dětí se zdravotním postižením. Považuji za sebe za racionální věci, které určitě stojí za úvahu, pozměňovací návrhy, které hovoří o navýšení procent denního vyměřovacího základu. Už tady byla řeč o tom, že mnohé rodiny, pokud by to šlo na těch pouze 60 %, se dostanou do problémů. Chci podpořit také pozměňovací návrh, který zakotvuje možnost ošetřovného i pro příbuzného nežijícího ve společné domácnosti. Mnohé rodiny nežijí spolu, maminka - tatínek, ale mohou se o děti vzájemně postarat. Já jsem ráda, že ten pozměňovací návrh tady je, že se může starat i rodič, který nemá dítě v péči.

Dámy a pánové, já věřím, že předkládaný návrh zákona bude schválen v parametrech, které skutečně budou ku pomoci jak rodinám s dětmi, jak už tady o tom byla řeč, tak to zvládnou i zaměstnavatelé a zvládne to i stát, tedy státní rozpočet. Děkuji za podporu tohoto návrhu.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Já vám také děkuji. Poprosím paní poslankyni Hanu Aulickou, aby se ujala slova v obecné rozpravě. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Hana Aulická Jírovcová: Děkuji, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já myslím, že mí kolegové už tady řekli přede mnou mnoho věcí. Každopádně já si dovolím za poslanecký klub KSČM taky říci k tomuto návrhu zákona pár slov.

Musím říci, že kvitujeme za KSČM ten samotný návrh, jak přišel, protože opravdu jsme se, resp. vláda, nebo můžeme říci možná i samotné Ministerstvo práce a sociálních věcí - všichni jsme se poučili z toho jara a veškeré záležitosti, které bylo velmi někdy pracné přijmout právě na jaře, všechny ty další úpravy, se už do toho vládního návrhu zapracovaly. Myslím, že teď je asi ta debata o tom, jaká výše náhrady bude, jestli 70, 75, 60, nebo 80 %, anebo jestli se posuneme i v rámci toho věku, tzn. buď do dvanáctých narozenin, nebo se ponechá těch deset.

Já jsem hovořila v posledních dnech se spoustou zaměstnavatelů i zaměstnanců a musím říci, že jsme ve zcela jiné situaci než na jaře. Říkala jsem to i na výboru pro sociální politiku. Protože mnohdy ty argumenty na to navýšení 80 %, že budeme nechávat zaměstnance doma, zaměstnavatelé nebudou mít zaměstnance atd. - v mnoha směrech se s tím ztotožňuji. Ale na jaře to bylo zcela jinak upraveno. Byly otevřeny školy a bylo to na dobrovolnosti. Bylo řečeno: pošlete své děti, nebo nemusíte. V tu chvíli jsme se dostali do problémů, že opravdu ani ti rodiče často nevěděli, jestli je ta hrozba tak velká, nebo ne, a často zůstávali do toho limitu 30. června s dětmi doma, a pak samozřejmě to mělo i další dopady. Nyní jsme ale v situaci, kdy se říká zavřeno odkdy dokdy, ale víme všichni, že ta nejistota je obrovská a že nezáleží na tom, jestli i ty školy, třeba ten první stupeň se znovu otevře a bude možnost jít do té základní školy, že ty školy nebudou dále zavřeny, to znamená, vyskytne se nákaza a bude muset být uzavřena dál základní škola. Víme všichni, jak je velká nejistota i v samotných společnostech. A v tuhle chvíli se dostáváme opravdu do situace, že za KSČM si nedovedeme představit, že bychom ponechali těch 60 % redukovaného denního základu, z důvodu toho, že ta nejistota v té společnosti je obrovská.

Dneska máme i zdravotní výbor. Budou nám tam určitě představována nejenom čísla a další analýzy a nárůsty nejenom nemocných nebo nakažených, ale samozřejmě ty dopady na to zdravotnictví. A s tím souvisí i ty další úpravy, které už deklaroval pan ministr Prymula, uzavírání služeb nebo dalších obchodů. A to jsou dopady, které se týkají našich běžných občanů, které oni řeší dennodenně, a především to, jestli budou mít na to zaplatit ty složenky, protože možná se bavíme o čtrnácti dnech, ale možná se taky bavíme o čtrnácti dnech - týden ano, nebo měsících - a my prostě nevíme, co bude dále. To znamená, že my se za KSČM nebudeme chovat nezodpovědně a dnes budeme hlasovat pro pozměňovací návrh, který předložilo KDU, na 70 % redukovaného denního základu. Myslím si, že v tuhle chvíli našim občanům nejsme schopni nic jiného nabídnout, než prostě pomoct v nějaké jistotě, protože to je to nejmenší, co můžeme udělat.

Chtěla bych se možná dotknout ještě pozměňovacího návrhu kolegů Pirátů o tom automatu. Také jsme uvažovali o tzv. automatu a o nastavení. Ale právě díky tomu, že když jsme si říkali ty situace, že my nevíme, jestli ty rodiny budou neustále doma, tzn. budou navazovat, nebo jestli opravdu to bude přerušované, že třeba tři týdny budou chodit do zaměstnání, čtrnáct dní doma, tím pádem ten automat se vlastně v tom důsledku v té praxi stává nesmyslný. Proto říkáme, že je lepší ta jistota navýšení na 70 % než použít ten automat.

Jenom bych chtěla vysvětlit, proč my se budeme zdržovat u toho pozměňovacího návrhu. A zcela otevřeně říkám, že i ta možnost a právě pro ty rodiče v integrovaném záchranném systémů a zdravotníky, kterých se to asi týká nejvíce, si myslíme, že je i dobře napsaný pozměňovací návrh SPD (předsedající upozorňuje na čas), kde dá možnost ošetřovného i pro další členy rodiny, které samozřejmě platí nemocenské. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Já vám děkuji. Poprosím pana poslance Romana Sklenáka, aby se ujal slova a vystoupil v obecné rozpravě. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Roman Sklenák: Děkuji za slovo, vážený pane místopředsedo. Tak tady se vedou diskuse, jestli optimální je 60 %, 70 %, 80 %. Já vždycky říkám, že ono je dobré se také podívat na ty absolutní částky, protože 60 % z 15 tisíc je pro ty lidi jinak významná částka než 60 % třeba ze 30 tisíc.

Z tohoto pohledu já jsem vložil do systému pozměňovací návrh, na kterém jsme se shodli i s paní kolegyní poslankyní Pastuchovou. Tento pozměňovací návrh, ke kterému se potom v podrobné rozpravě přihlásím, zavádí minimální částku ošetřovného. Protože pro ty nízkopříjmové zaměstnance, tzn. ty, kteří mají mzdu nižší než 22 tisíc, by ta částka byla pod tou úrovní 400 korun, a tu považujeme za skutečně takovou minimální na to, aby to období, kdy zaměstnanec čerpal ošetřovné, mohl nějak zabezpečit ty potřeby, které on a jeho rodina nutně zabezpečit potřebují. To znamená, tento pozměňovací návrh zavádí minimální částku 400 korun za kalendářní den. A v případě, že zaměstnanec má sjednán kratší úvazek, tak se poměrně k tomu krátí. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP