(11.10 hodin)

 

Poslankyně Helena Válková: Dobře. Je vidět, že dneska se stanu proti své vůli předmětem různých invektiv, čili jestli chtěla paní poslankyně Černochová vaším prostřednictvím, pane místopředsedo, slyšet, že jsem se zdržela hlasování, byť na sjetině mám, že jsem hlasovala pro, tak to můžu tímto velmi formálním způsobem učinit. Myslím si, že jsem to řekla i v tom svém prvním vyjádření správně a že nemusím podle jednacího řádu opakovat přesně formulace, pokud jsem je vyjádřila jinak obsahově tak, jak jsem je vyjádřit chtěla. Ale činím tak, protože ctím určité tradice, které tady v této Sněmovně jsou. Jenom bych se chtěla ohradit proti tomu, aby mi bylo přičítáno něco, co si můžu přičítat já sama, ale nikdo jiný by to, myslím, za mě dělat neměl.

Děkuji vám. A omlouvám se, že jsem vás zdržela tím, že jsem upozornila na to, že skutečně moje vůle byla vyjádřena jinak, než jsem chtěla. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Já jsem na chviličku převzal řízení schůze, protože vystoupit s přednostním právem si přeje pan místopředseda Vojtěch Filip.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážený pane předsedo, členové vlády, paní a pánové, víte, já nemám rád farizejství. A už jsem tady jednou říkal, já to tedy zopakuji.

Zastupoval jsem Poslaneckou sněmovnu jako místopředseda u Ústavního soudu České republiky ve chvíli, kdy ODS navrhla po 14 dnech změnu hlasování o konkrétním návrhu v obchodním zákoníku. Po 14 dnech! Je na to doklad v jednotlivých vystoupeních poslanců. Dostal jsem tam za celou Poslaneckou sněmovnu takovou nakládačku od ústavních soudců, že si to pamatuji dodnes. Také si všimněte, že kdykoli je hlasování o zpochybnění, tak pro to nehlasuji, leda když tenkrát, a teď si nevzpomenu, nebo raději nebudu jmenovat konkrétního poslance, který zalil hlasovací zařízení limonádou, tak jinak pro to opravdu nehlasuji, protože to nechci podruhé zažít.

A tam jsme si vysvětlili, co to je bezprostředně. Protože nikdo nemáte tu sjetinu před sebou, pokud nemáte zrovna otevřený počítač a nehlídáte si hlasování, a můžete si zkontrolovat tedy až po vytištění elektronického zápisu o výsledku hlasování, tak to bezprostředně tedy se bere tak, že ve chvíli, kdy si to zkontrolujete, proto předsedající, a já to dělám vždycky - ptal jsem se na to, když paní zpravodajka tady jednoznačně se ptala, jestli... protože to bylo o jeden hlas, nebo přesně ten hlas, který rozhodoval. A proto jsem byl trpělivý. A když se nikdo nehlásil, tak jsem teprve nechal hlasovat o posledním pozměňovacím návrhu. Tak jestli tohle není bezprostředně, tak to bezprostředně je. I podle výkladu Ústavního soudu.

A prosím všechny ty, kteří s tím chtějí manipulovat, aby tam příště na takové zasedání Ústavního soudu jeli a vyslechli si to, protože to potom zpochybňuje důstojnost zasedání Poslanecké sněmovny. Zrovna takovéhle hrátky! A já bych byl rád, abychom je neopakovali. Podle mého soudu je mnohem jednodušší, transparentnější, abychom si uvědomili, že stát se to může každému. Že buď selže hlasovací zařízení, to se nám stalo několikrát. Také jsme museli odstavit na hodinu hlasovací zařízení a provést úplnou kontrolu. Už se to také stalo. Anebo že někdo hlasuje a má na sjetině jiný výsledek. Ten elektronický zápis si opravdu ověřujte a to zpochybnění dělejte ve chvíli, kdy to nesouhlasí s vaší vůlí. Potom budeme ušetřeni těchto debat.

Děkuji vám.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Tak, paní zpravodajko, já jenom předám řízení a můžeme pokračovat. (Zpravodajka je připravena u mikrofonu.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Máme tedy před sebou hlasování o námitce paní poslankyně Heleny Válkové.

Rozhodneme v hlasování číslo 204. Kdo souhlasí s námitkou proti výsledku hlasování? Zahájil jsem hlasování 204. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování číslo 204 ze 100 přítomných pro 59, proti 35. Návrh byl přijat.

 

Budeme tedy opakovat hlasování k pozměňovacímu návrhu číslo 11, je to sněmovní dokument 6522. Ale ještě předtím předseda klubu sociální demokracie. Paní zpravodajko, prosím. Máte slovo, pane předsedo.

 

Poslanec Jan Chvojka: Děkuji za slovo. Chtěl bych jménem poslaneckého klubu ČSSD poprosit o desetiminutovou pauzu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Čili sejdeme se v jedenáct... (Reakce z pravé části sálu, že při hlasování nelze.) Vlastně nemůžu teď. To je pravda. Omlouvám se. Omlouvám se. Je to pravda. Je to pravda. Podle usnesení Poslanecké sněmovny v průběhu hlasování, když hlasujeme, to není možné. Oddělené ty věci jsou.

Tak v tuto chvíli budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu, který paní zpravodajka zopakuje.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji. Takže znovu budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu F, sněmovní dokument 6522 pana poslance Mikuláše Ferjenčíka, který navrhuje, aby valorizace důchodů nově probíhala od 1. ledna příslušného kalendářního, a to s účinností od roku 2022.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Všechny jsem vás odhlásil. Prosím, přihlaste se svými identifikačními kartami. Vzhledem k tomu, že jsem diskutující poslance vyzval, aby opustili sál a diskutovali v předsálí, jsem ještě zagongoval. A jakmile se ustálí počet přítomných, rozhodneme v hlasování číslo dvě stě pět o tomto pozměňovacím návrhu.

 

Zahájil jsem hlasování a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

hlasování číslo 205 z přítomných 100 pro 54, proti nikdo. Návrh byl přijat. (Potlesk z lavic Pirátů.)

 

Tím jsme vyčerpali všechny pozměňovací návrhy. Je tomu tak? (Zpravodajka: Ano, je.) Můžeme hlasovat o návrhu jako celku.

 

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona o jednorázovém příspěvku důchodci v roce 2020, podle sněmovního tisku 997, ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou."

Zahájil jsem hlasování 206 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování číslo z přítomných 100 poslanců pro 68, proti 3. Návrh byl přijat. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji paní ministryni práce a sociálních věcí Janě Maláčové, děkuji paní zpravodajce Janě Pastuchové a končím bod číslo 357. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP