(Jednání pokračovalo v 1.37 hodin.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, členové vlády, budeme pokračovat. Čas na přestávku na poradu klubu KDU-ČSL vypršel a jsme před závěrečným hlasováním. Ještě jednou se zeptám tedy, jestli všichni respektují to, že jsme ohlásili, že všechny pozměňovací návrhy, které byly hlasovatelné, pokud nebyly v kolizi s jiným pozměňovacím návrhem, a nezpochybňují tedy to, že byly všechny vyčerpány, tak můžeme přejít k závěrečnému hlasování.

Já vás všechny odhlásím. Požádám vás o novou registraci. Prosím, přihlaste se svými identifikačními kartami. Jakmile se ustálí počet přihlášených, tak budeme hlasovat o... Ještě s přednostním právem paní vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová. Máte slovo.

 

Místopředsedkyně vlády a ministryně financí ČR Alena Schillerová: Ano, děkuji za slovo, pane místopředsedo. Jsou to hrubé propočty, protože jsme to teď rychle dávali dohromady. Ta sleva, kterou jste schválili, ta nejvyšší ve výši průměrné mzdy, je za 35 mld. Jenom tak pro vás. Takže dohromady sečteno a podtrženo, nezkoušejte mě z nějakých drobných, je to celé sakum pingl na veřejných rozpočtech za 130 mld., to, co dneska prošlo, a pro státní rozpočet je to 87 mld., pro obecní rozpočty je to 31 mld. a pro kraje je to 12 mld. Takže je tam to navýšení o těch 35 plus necelá miliarda jsou ty děti, to odstropování těch bonusů. Pak ty další věci, to jsou drobné. To DPH 15 %, to je pár drobných. Ale upozorňuji, paní poslankyně Kovářová, že při nejbližší příležitosti načtu zrušení toho, protože je to v rozporu s evropskou směrnicí a nevystavím Českou republiku infringementu. Takže počítejte s tím, teď máme otevřen e-commerce (?), hned to načtu zpátky. Můžete tady hlasovat zase znovu, protože je to v rozporu s evropskou směrnicí, to, co jste tady prohlasovali. Ale je to o pár korunách a je to spíš o tom problému s infringementem ze strany Evropské komise. Takže 130 mld.

Pane poslanče, pane předsedo Jurečko, ptáte se mě - to určitě nenaškrtám. Ani na investicích bych to nenaškrtala. Máme je za 147 mld., takže jestli chcete slyšet, že to seškrtám někde na výdajové straně, tak určitě ne.

Superhrubá mzda. My jsme ji podporovali, protože je to - to jsme si tady řekli, ty argumenty, nebudu je opakovat. Myslím si, že je to je dobrý krok. Navíc v plánu na dva roky. A můžete se tady dohadovat o účinnosti, nebo ne. Je to v důvodové zprávě, a skutečně my i v plánu konsolidace to tam takto máme započítáno, ale tohle je zase dalších 35 mld., což říkám otevřeně, že je docela rána. Určitě to pomůže lidem, ale bude to znamenat dopad do veřejných rozpočtů, bude to zcela určitě znamenat pro budoucí vládu, ať v ní bude kdokoliv, to je úplně jedno, to se tady dohadujte, ať v ní bude sedět kdokoliv, tak to bude znamenat zcela legitimní debatu o změně daňového mixu. To si řekněme otevřeně.

Takže i když se udělají restrikce na výdajové straně prostě maximální, tak nemůžete tam naškrtat desítky miliard. To je prostě nesmysl. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: S přednostním právem ještě pan předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. Prosím.

 

Poslanec Marian Jurečka: Děkuji. Paní ministryně, já si cením toho, že jste nakonec vystoupila. Kdyby byla ještě informace o těch dopadech na rozpočty měst, obcí a krajů. (Z pléna: To říkala!) Rozděleně? (Ano.) Tak to se omlouvám, to jsem přeslechl. Omlouvám se. Tak ještě se dovolím zeptat, jestli případně vaši kolegové na Ministerstvu financí nebo vy sama si troufáte ještě odhadnout jednu věc, a to je dopad na zhoršení ratingu a zvýšení nákladů na dluhovou službu v příštím roce. To jsou samozřejmě věci, které s tím souvisejí a které je potřeba také umět si uvědomit před tím závěrečným hlasováním. Takže jestli je toto možné ještě říci, o to bych velmi poprosil.

Musím říct, že mě tady překvapil argument, že v okamžiku, kdy se zvýšila sleva na poplatníka a znamená to 35 mld. korun, tak v ten okamžik už používáte argumentaci, že to bude znamenat změnu daňového mixu. Když se jednalo o návrhu poslance Andreje Babiše za 88 mld., tak takový argument jste nepoužila, teď ho používáte. A my za KDU-ČSL říkáme, že byť v tom návrhu je mnoho věcí, které jdou ve prospěch rodin, ve prospěch firem, tak s tím ohledem na to, že prošel ten návrh na zrušení superhrubé mzdy s dopadem do rozpočtu 88 mld. korun, tak daňový balíček nepodpoříme.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Lukáš Černohorský teď jako místopředseda klubu Pirátů. Máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP