(Schůze pokračovala ve 12.53 hodin.)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, jak jsem již oznámil a na základě dohody všech poslaneckých klubů se teď vracíme do 67. schůze Poslanecké sněmovny, která byla přerušena.

Aby byla zaznamenána naše účast, tak vás opět musím odhlásit. Prosím, abyste se znovu přihlásili svými identifikačními kartami. O vydání náhradní karty nikdo nežádá, z tohoto hlediska máme vše v pořádku.

Schůze byla přerušena ve chvíli, kdy hovořil poslanec Pavel Žáček, který má nyní možnost ve svém vystoupení pokračovat. Po něm je přihlášen pan předseda Radim Fiala. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Žáček: Ještě jednou děkuji za slovo. Já jenom stručně zopakuji, uvedu důvody, proč vás seznamuji s některými dokumenty. Domnívám se, že zde hrozilo určité obcházení a ignorování názorů celé bezpečnostní komunity České republiky. Budu vám citovat z dokumentů, které se zčásti již objevily včera v médiích, ale aby to bylo bráno vážně a aby někteří kolegové, kteří více věří našemu stenu, tak bych to načetl, abychom to zde měli jako podklad naprosto relevantní. A aby zde zazněl hlas naší bezpečnostní komunity. Byla by to určitá reakce taky na pana kolegu, který prezentoval a naznačoval určitý rozpor mezi ministry vlády České republiky. Myslím si, že vláda Andreje Babiše nemůže ignorovat právě hlas bezpečnostní komunity, tím spíše, že to není hlas jednoho bezpečnostního orgánu, jedné zpravodajské služby.

Znovu vám tady načtu ten průvodní dopis, aby bylo vidět, na jaké úrovni, a že cituji z vládních materiálů. Je to dopis Jana Hamáčka, prvního místopředsedy vlády a ministra vnitra ze 14. září tohoto roku, číslo jednací MV-144448-1/OBP-2020. A cituji:

"Vážený pane ministře, obdržel jsem Vaši žádost o připomínky k zadávací dokumentaci k tendru na výběr uchazeče o stavbu nové jaderné elektrárny Dukovany II. Zaslaná zadávací dokumentace v anglickém jazyce obsahuje několik tisíc stran. Konečný termín, který Ministerstvo vnitra ke zpracování klíčového stanoviska z pohledu bezpečnostních otázek dostalo, byl stanoven na 24. srpna 2020. Bezpečnostní instituce uvítaly prodloužení o následující dva týdny.

Obecný závěr níže přiloženého stanoviska pracovní skupiny se shoduje na tom, že je naprosto zásadní, aby bezpečnostní zájmy státu byly do zadávací dokumentace zapracovány tak, jak požaduje smlouva mezi ČEZ, a. s., EDU II, a. s., a státem a příslušné dokumenty schválené vládou. V předložené verzi zadávací dokumentace jsou tyto zájmy zapracovány nedostatečně. Jejich důsledné zapracování je důležité nejen z pohledu bezpečnosti státu, ale také proto, aby byl naplněn zákonný důvod pro využití bezpečnostní výjimky ze zákona o zadávání veřejných zakázek dle § 29a, a byla tak zajištěna možnost postupu podle této výjimky, což je klíčovým zájmem státu i investora. Současně doporučuji, aby dokumentace byla posouzena právními specialisty se zkušenostmi z oboru komplikovaných projektů, a byla tak vyloučena možnost, že dokumentace k tendru bude pro stát nevýhodná a riziková. Žádám vás tedy o zapracování připomínek do zadávací dokumentace s tím, že jejich další hodnocení proběhne v dalším kroku, jak bylo avizováno pracovníky vašeho resortu. S pozdravem Jan Hamáček."

Komu byl tento dopis adresován? Zde přítomnému panu ministrovi průmyslu a obchodu Karlu Havlíčkovi. A teď abych možná řekl ještě jeden důvod, proč je nutné se s tím seznámit dnes: protože po neděli zasedne Bezpečnostní rada státu, která se tímto bude zabývat. Věřme, doufejme, že stejně jako náš výbor pro bezpečnost tyto věci vyřeší.

Takže cituji: "Stanovisko pracovní skupiny složené z Ministerstva vnitra, Bezpečnostní informační služby, Úřadu pro zahraniční styky a informace, Vojenského zpravodajství, Ministerstva zahraničí a Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost." Všech potřebných bezpečnostních autorit.

"Shrnutí zásadních připomínek.

1. Pracovní skupina při Ministerstvu vnitra posuzovala v zadávací dokumentaci pouze bezpečnostní otázky, čehož se týkají níže uvedené připomínky. Nehodnotila právní, ekonomické a jiné aspekty. Jedná se proto pouze o bezpečnostní připomínky.

2. Na zpracování připomínek v zadávací dokumentaci bylo poskytnuto státu extrémně málo času, nelze se proto plně zaručit za úplnost tohoto stanoviska z pohledu ochrany všech bezpečnostních zájmů státu.

3. Zadávací dokumentace odráží vládou schválené bezpečnostní zájmy nedostatečně, přičemž jde o zájmy, které se EDU II první prováděcí smlouvou zavázala do zadávací dokumentace zapracovat. Tento závazek tedy nebyl dostatečně splněn. Proto požadujeme zapracovat do zadávací dokumentace níže uvedené zásadní připomínky, zejména zapracování bezpečnostních kritérií.

4. Za optimální a jediný skutečně bezpečný postup pro zajištění bezpečnostních zájmů státu v souladu s dokumenty schválenými vládou považuje pracovní skupina neoslovit v tendru uchazeče identifikované ve vládních dokumentech jako rizikové. Tento postup pracovní skupina doporučuje. Pokud budou osloveni i rizikoví uchazeči, manévrovací prostor pro jejich odmítnutí bude výrazně menší než v současnosti. Pokud by byl vybrán rizikový uchazeč jako vítěz, tak by se riziko naplnění hrozeb uváděných ve vládou schválených dokumentech výrazně zvýšilo.

5. Již samotná účast těchto subjektů v tendru může způsobit, že dojde k naplnění hrozeb uvedených v dokumentech tyto hrozby vymezujících. Hrozila by tak mimo jiné situace, kdy může být Česká republika snadno na strategické úrovni vydíratelná rizikovým subjektem, respektive jeho státem původu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP