(11.50 hodin)
(pokračuje Filip)

A není to nic, co by poškozovalo Českou republiku v zahraničí, není to nic, co by snad znamenalo neplnění závazků z mezinárodních smluv. To Komunistická strana Čech a Moravy nikdy neudělala za 30 let, že bychom udělali krok, který by znamenal, že nebudeme plnit mezinárodněprávní závazky. To, že někteří to tady rádi obcházejí a krásně hovoří, ale nejsou ochotni přijmout, že z toho závazku také vyplývá nějaká povinnost vůči nám a že si musíme přiznat, kde stojíme, to je realita. Ale nezlobte se na mě, já nehodlám mlčet k tomu, že tady obviňujete Komunistickou stranu Čech a Moravy, že by snad zneschopnila armádu. To přece není pravda. Je-li dnes Armáda České republiky bojeschopná, co udělá nebojeschopnou armádou prvního ledna? To, že neobjednáme nebo nezaplatíme zálohu na dodávku, která bude realizována v roce 2024? Nedělejte si ze mě legraci. Ale hlavně si nedělejte legraci z těch občanů České republiky.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní vystoupí předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala a připraví se pan poslanec Jan Skopeček. Prosím.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji za slovo. Já bych chtěl k těm pozměňovacím návrhům říci za hnutí SPD, že jsme se nestali součástí žádných dohod, že o každém pozměňovacím návrhu jsme hlasovali podle svého nejlepšího vědomí a svědomí tak, aby ty pozměňovací návrhy pomohly lidem, občanům. To pro nás bylo nejdůležitější. Koneckonců mohu říci, že ani ty pozměňovací návrhy pro nás nebyly to hlavní. To hlavní opravdu bylo, jak byl rozpočet sestaven a prohlasován už v prvním čtení. Považujeme příjmy, které jsou v rozpočtu, za fikci, za nadhodnocený ekonomický růst, to znamená, že i ty příjmy, které jsou v tom rozpočtu, jsou podle našeho názoru nadhodnocené. Ale co je nejdůležitější, je ten obrovský deficit, který budeme v tomto rozpočtu hlasovat, který se dle mého názoru ještě v dalších opravách tohoto rozpočtu zvýší. Jsem přesvědčen o tom, že takto v dalších letech nelze hospodařit. Nemůžeme přece během dvou let udělat bilionový dluh. Jak to bude v dalších letech?

Každá vláda, která vznikne po podzimních parlamentních volbách, bude muset udělat celkovou rekonstrukci, inventuru, komplexní inventuru státního rozpočtu. Nejde hospodařit s půlbilionovými deficity státních rozpočtů. To je to nejdůležitější proč hnutí SPD tento návrh rozpočtu nepodpoří. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Já bych tedy ale požádal, ano, aby paní poslankyně Černochová opustila na chvilku sál, protože má přednostní právo a nejsme v rozpravě, takže tím pádem vy teď, pane poslanče Skopečku, hovoříte jménem klubu.

 

Poslanec Jan Skopeček: Děkuji pěkně. Přednesu stanovisko klubu. ODS rozpočet, tak jak byl navržený, i po hlasování o pozměňovacích návrzích samozřejmě nepodpoří. Považujeme ho za zoufale špatný rozpočet, a to jak kvůli jeho struktuře, tak kvůli rekordnímu schodku, který přinese rekordní nárůst zadlužení, které budou splácet ještě děti našich dětí. K takovéto rozpočtové nezodpovědnosti se určitě nepřidáme.

Vláda nebyla schopná ušetřit korunu provozních výdajů, a to ani v samotném návrhu, ani při hlasování o těchto pozměňujících návrzích. Jen připomenu, že občanští demokraté navrhli více jak 81 miliard korun zejména provozních výdajů. Neškrtali jsme nic na investicích, neškrtali jsme nic na rozvoji České republiky. Škrtali jsme tam, kde si myslíme, že to je správné, to znamená na straně státu, který má šetřit.

Vládní koalice a komunisté žádné tyto úspory neodhlasovali. Místo toho udělali faul na armádu, faul na investiční výdaje v oblasti armády v nejméně vhodný okamžik. My se k tomuto faulu určitě nepřidáme a i to je jeden z důvodů, proč budeme hlasovat proti rozpočtu. Vládní koalice, která se rozpadá, viděli jsme to i na daňovém balíčku, je zkrátka schopna udělat tento faul na armádě, jen aby si udržela svá vládní křesla. O nic jiného tu již nejde. Je to záchrana vládních křesel na poslední rok, protože vládní koalice se rozpadá a tohle byl jen poslední záchranný krok k tomu, aby to ještě do toho roku, do těch voleb, vydrželo.

Takže ODS tento rozpočet nepodpoří a všechny rozumné, kteří nechtějí zadlužit děti našich dětí, prosím, aby se k tomuto postoji přidali. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní zde mám dvě přednostní práva, takže vystoupí předseda KDU-ČSL Marian Jurečka a připraví se předsedkyně TOP 09, paní poslankyně Pekarová Adamová. Pane předsedo, prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marian Jurečka: Děkuji vám. Já se musím ohradit a reagovat na to, co tady řekl místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip.

Pane místopředsedo prostřednictvím pana předsedajícího, já se tady musím zastat pana premiéra. Nedělejte z premiéra a předsedy vlády České republiky blbce, prosím vás. Protože pan premiér před pěti dny naprosto jednoznačně pro rozhovor pro Novinky.cz řekl, že on na takovýto škrt nepřistoupí. Jasně řekl: "Nevidím pro to důvod, nepřistoupím na to, abychom se zachovali stejně jako předchozí vlády, které jakmile přišla krize, sebraly peníze armádě." Teď poslouchejte pane místopředsedo: "Naši vojáci byli a jsou naprosto klíčoví pro boj s epidemií a v dnešním nestabilním světě potřebujeme špičkovou techniku, to je investice do naší bezpečnosti."

Takže prosím pěkně, nevystavujte takové dehonestaci pana premiéra v takovéto situaci, kdy premiér tady jezdí po světě, říká to i představitelům armády, že tady chce postupně zvyšovat rozpočet na obranu této země, protože to je naše bezpečnost naše. Není to jen otázka epidemie, ale je to otázka boje s terorismem a s hybridními hrozbami, i které nás ohrožují ze strany Ruska a Číny. A chápu, že tohle se komunistům nelíbí. S tím komunisté mají dlouhodobě problém. Ale z hlediska občanů České republiky a naší bezpečnosti jsou tyto věci důležité sále. Hrozba terorismu je tady pořád, vidíme ji napříč Evropou a je potřeba umět s terorismem bojovat. I jasně, jednoznačně se vyjádřil generál Opata a ten řekl: "Armáda splní úkoly, a hned se stane obětí škrtů. K politice se nikdy nevyjadřujeme, a proto naši frustraci není slyšet. Poslední pokus sebrat armádě deset miliard je ale přímý útok na bezpečnost země." To říká generál Opata. A pokud se nepletu, i prezident, který je nejvyšším náčelníkem ozbrojených sil v České republice, také opakoval to, že chce, aby se rozpočet armády nesnižoval, neškrtal, ale aby tady byla armáda, která je dobře zabezpečena a dobře vybavena ve prospěch občanů České republiky.

A dovolím se také ohradit vůči vašim nehorázným lžím, které jste tady řekl na adresu nejen KDU-ČSL, ale i ostatních. Jsem schopen tady na příkladu desítek pozměňujících návrhů a předložených návrhů zákona ukázat, že v posledních měsících tady strany opozice předkládaly konstruktivní návrhy na pomoc našim občanům při zvládnutí epidemie, na pomoc v oblasti ochrany před insolvencemi, na pomoc při zvyšování ošetřovného, dokonce i některé tyto návrhy jste prohlasovali z naší dílny vy komunisté, díky za to. Byly tady návrhy, které se týkaly podpory podnikatelů, lidí na dohodách a tak dále, mohl bych pokračovat dlouhým výčtem. Takže nelžete tady z tohoto místa, že my jsme tady nepřispívali k tomu, aby se tato pandemická situace s obrovskými dopady na ekonomiku nemohla zvládnout. Dělali jsme to, děláme to a dělat to budeme. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní vystoupí paní poslankyně Pekarová Adamová a ještě předseda klubu KDU-ČSL Jan Bartošek. Tak prosím, paní předsedkyně, máte slovo.

 

Poslankyně Markéta Pekarová Adamová: Děkuji za slovo. Na slova pana místopředsedy Filipa prostřednictvím předsedajícího si dovolím reagovat velmi stručně a jasně citací generála Františka Fajtla. "Komunisté? Co slovo, to lež. Co čin, to zločin."

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní vystoupí předseda klubu KDU-ČSL Jan Bartošek. Zatím je to poslední přihláška. Upozorňuji, hovoří jen přednostní práva. Tak, prosím.***




Přihlásit/registrovat se do ISP