(20.00 hodin)

 

Poslanec Jan Birke: Takže návrh vlády, zopakuji tedy na ostré hlasování, návrh vlády je 12. prosince prodloužení nouzového stavu o 30 dní.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Ano, byla zde žádost o odhlášení, všechny jsem vás odhlásil. Přihlaste se prosím znovu svými kartami před tímto rozhodujícím hlasováním.

 

Návrh usnesení by potom zněl: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s prodloužením nouzového stavu o 30 dní." Rozumí se od toho data, do kterého je nyní schváleno. (Neklid v sále.)

Zahajuji hlasování číslo 11. Ptám se, kdo je pro. - Odhlašovali jsme. Je nějaký problém s hlasovacím zařízením? - Kdo je proti?

Jestli máme problém s hlasovacím zařízením, je-li tomu tak, teď nevím, jestli hlasování - pokud nikdo nemá námitek, tak vyhlásím výsledek hlasování. Ale zaznamenal jsem nějaký ruch v sále. Všechno v pořádku? Tak v tom případně hlasování číslo 11, v tomto rozhodujícím hlasováním bylo přihlášeno 98 poslanců a poslankyň, pro 46, proti 45. Návrh nebyl přijat.

 

Takže bychom se posunuli k dalšímu návrhu, který měl další největší podporu, což bylo do 23. 12., jestli se nemýlím.

 

Poslanec Jan Birke: "Poslanecká sněmovna schvaluje prodloužení nouzového stavu do 23. 12. včetně."

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Ano, to byl návrh usnesení. Zahajuji hlasování, ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Já vám děkuji.

hlasování číslo 12 je přihlášeno 98 poslanců a poslankyň, pro 53, proti 36. A konstatuji, že návrh byl přijat.

 

Prosím o klid v sále!

 

Poslanec Jan Birke: Domnívám se, že ostatní návrhy jsou nehlasovatelné. Je třeba hlasovat ale o doprovodném usnesení, které bylo předmětem debaty, z pera poslaneckého klubu KDU-ČSL.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Souhlasím. Prosím o přečtení návrhu usnesení.

 

Poslanec Jan Birke: Bylo to podmínkou... Tak prosím.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Je to doprovodné usnesení, můžeme ho hlasovat teď, nebo můžeme vést spor o to, jestli bylo podmíněné k tomu konkrétnímu prodloužení, nebo ne. Já bych považoval za rychlejší se s ním vypořádat hlasováním v tuhle chvíli.

 

Poslanec Jan Birke: Pokud pan předsedající souhlasí, tak se vypořádáme s touto věcí hlasováním a myslím, že to je čisté pro všechny strany.

Takže návrh: Poslanecká sněmovna schvaluje s tím, že - nebo výzva vlády na podmínku zvýšení kompenzačního bonusu pro živnostníky 20 tisíc korun. Souhlasíte takhle s tímto návrhem?

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Pan poslanec upřesní, já myslím, že by tam mělo být žádá vládu nebo ukládá vládě. Pan poslanec, prosím.

 

Poslanec Jiří Mihola: Ať je to úplně jednoduché, vážené kolegyně, vážení kolegové, KDU-ČSL vyzývá vládu, aby zvýšila kompenzační bonus pro živnostníky na 20 tisíc. Takhle jsem to přednášel, pusťte si to ze záznamu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Dobře, takže Poslanecká sněmovna vyzývá vládu by to mělo být? (Nesouhlas v sále.) O tom, koho vyzývá KDU-ČSL, bych nerad nechával hlasovat.

 

Poslanec Jan Birke: Jestli můžu, pane předsedající, já se domnívám, že Poslanecká sněmovna nemůže nikoho vyzývat, ale může požádat. To znamená, v tomto případě "Poslanecká sněmovna žádá vládu o možnost navýšení kompenzačního bonusu pro živnostníky 20 tisíc korun" a prosím, abychom si to takhle všichni osvojili.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Já se domnívám, že může i vyzývat, ale nevím, jestli na tom někomu záleží. Dobře, Poslanecká sněmovna žádá vládu... (Poslanci vykřikují své názory.) Já bych požádal o klid v sále! Ještě nás čeká jeden další bod. Pan poslanec to chce upřesnit.

 

Poslanec Jiří Mihola: "Poslanecká sněmovna žádá vládu, aby připravila novelu zákona, která umožní zvednutí kompenzačního bonusu pro živnostníky na 20 tisíc."

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Pan poslanec Kubíček s přednostním právem.

 

Poslanec Roman Kubíček: Děkuji za slovo, pane předsedající. Kdyby to usnesení bylo načteno samostatně, tak mu rozumím. Ale ono bylo načteno podmíněně. Vy jste si to dával jako podmínku toho termínu, který tam byl, a podle mě to je nehlasovatelné. To nelze!

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Schválili jsme proceduru, ve které jsme to oddělili jako doprovodné usnesení. Já myslím, že ten návrh usnesení zazněl jasně teď na mikrofon a mohli bychom celou debatu ukončit tím, že to necháme hlasovat. Pokud proti tomu není žádný zásadní protest. (Poslanci komentují situaci z místa.) Pan předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček, prosím.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Také já přicházím se svou troškou do mlýna. Nelze hlasovat nic, co nebylo načteno v obecné rozpravě. Nemůžeme už teď měnit textaci, jestli vyzývá nebo žádá. Musíme se držet toho, co bylo načteno v rozpravě. Tam mám určité pochybnosti, jestli to bylo načteno v podobě vůbec hlasovatelné. Ale já jsem to ze svého místa pochopil, že bude-li úspěšný návrh KDU-ČSL, bude následovat hlasování o doprovodném usnesení. Tento návrh přijat nebyl. Ale znovu odkazuji na to, museli bychom dát přestávku a podívat se na stenozáznam. Já si spíš myslím, že nemůžeme hlasovat vůbec nic v tuto chvíli.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Já jsem tady bohužel nebyl, když to bylo načítáno, takže k tomu se vyjádřit nemohu. Jako první se hlásil pan ministr, potom dám když tak prostor panu poslanci.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Jan Hamáček: Jestli dovolíte, já bych navrhl řešení, které snad umožní to jedním hlasováním zvládnout. Beru za to, že pan předsedající je přesvědčen, že je toto hlasovatelné a chystá se připustit hlasování. Já bych v tom případě dal námitku proti jeho postupu a jedním hlasováním to můžeme vyřešit.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Já bych to také tak vyřešil. Alternativa je samozřejmě, že přerušíme jednání a poradíme se pět minut, jak postupovat. Takže je zde procedurální návrh hlasovat bez další rozpravy. Nechám ho hlasovat.

Já zahajuji hlasování o tomto procedurálním návrhu, tedy že budeme hlasovat návrh KDU-ČSL. (Bouře nesouhlasu v sále. Předseda PS Vondráček upřesňuje předsedajícímu, že to byla námitka proti tomu, aby se o tom hlasovalo.)

 

Poslanec Jan Birke: Ne ne ne. Pane předsedající...

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Jo to byla námitka? Já se omlouvám, špatně jsem slyšel.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Jan Hamáček: Ne, ten postup byl obráceně. Vy jste připraven nechat o tom hlasovat, protože jste přesvědčen, že to je hlasovatelné. Já dávám námitku proti vašemu postupu, o které prosím, abyste nechal hlasovat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Tuto námitku zaznamenávám, nechám o ní bezodkladně hlasovat. Tedy ještě vynuluji hlasování.

 

A je zde námitka proti mému postupu, že ten návrh je hlasovatelný.

Zahajuji hlasování o této námitce. Ptám se kdo je pro. Kdo je proti? Já vám děkuji.

Hlasování číslo 14, přihlášeno 96 poslanců a poslankyň, pro 55, proti 16. Proti mému postupu tedy byla vznesena úspěšná námitka. Takže se nebude hlasovat nic už teď.

 

Poslanec Jan Birke: Kolegyně, kolegové, dovolte mi jenom závěrem poděkovat vám všem a děkuji za důvěru v krizové době krizového předkladatele nebo respektive zpravodaje.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Já bych velice chtěl taky poděkovat zpravodaji. (Birke: Děkuji. Krizového zpravodaje.) Že to snad všechno zvládl. Pan poslanec Feri se hlásí k hlasování, předpokládám. Prosím.

 

Poslanec Dominik Feri: V hlasování číslo 14 jsem hlasoval proti, na sjetině mám pro. Nezpochybňuji hlasování.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Dobře, děkuji. Myslím, že tímto jsme se vypořádali se všemi náležitostmi tohoto bodu a já ho tedy končím. A předám řízení schůze. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP