(20.50 hodin)
(pokračuje Volný)

Lidé nejsou zodpovědní nebo občané nejsou zodpovědní za to, jestli se koronavirus nějakým způsobem šíří nebo nešíří kvůli tomu, že by se chovali nezodpovědně. To není pravda. Absolutní většina občanů této země se chová zodpovědně. Absolutní většina nakažených, pokud jsou ta data, která mám já k dispozici, v pořádku, pokud ne, tak mě můžete opravit, se nakazí v práci, doma anebo při cestování. My máme v obchodě 15 m2, ale když jedete vlakem a máte smůlu, tak jedete na jedné noze, a to ještě na nějaké cizí, protože prostě v tom vlaku je tak málo místa, že ti lidé si dýchají přímo z úst do úst, prakticky si poskytují první pomoc.

Takže pokud se něco děje špatně v této zemi s ohledem na epidemiologickou situaci, tak to není proto, že by lidé nechtěli nebo nedodržovali nařízení vlády. Je to proto, že ta nařízení vlády jsou opravdu chaotická, zmatečná, a lidé už chtějí protestovat. A nejenže chtějí protestovat, už protestují. Dneska protestovali před Sněmovnou. Co bylo velice zajímavé, bylo to, že v okamžiku, kdy tady demonstrovali lidé reprezentující liberálně demokratický náhled na společnost, tak nám stáli přímo za okny, bombardovali pana premiéra petkami. Dělali nám tady dusno. A dneska, když podstatně menší skupina lidí chtěla protestovat proti opatřením nebo proti nouzovému stavu, tak ta ulice byla najednou zavřená. Je to takové zajímavé. Všechno v průběhu jednoho volebního období jedné Sněmovny. Uvidíme, jestli budou ještě nějaké další demonstrace liberálních demokratů, jestli bude ta ulice za Sněmovnou opět otevřená.

Takže tento zákon je dalším utahováním šroubů, dalším pověstným kolečkem ze salámové metody. Proto jej nemůžeme podpořit. A jediná šance, jak dosáhnout toho, že ta opatření budou ještě víc respektována, je ta, že ta vláda sama půjde příkladem a nebude každý měsíc nebo každých 14 dnů vyrábět někoho, kdo se někde nechá nachytat při nedodržování vlastních nařízení. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji. Pan poslanec Benda, připraví se pan poslanec Kolářík.

 

Poslanec Marek Benda: Vážený pane předsedo, vážený pane místopředsedo vlády a ministře, dámy a pánové, jestli něco pokládám za opravdu zcela zbytného projednávat v tuto chvíli, tak je to tato vládní novela zákona o krizovém řízení. Je to fakt jenom absolutně zbytečný vládní omyl, kterým se pokouší připoutat pozornost na to, že zvyšuje svoji přísnost vůči nedodržování pravidel, která si vynucuje. Já to pokládám za úplně zbytné. Proto ta reakce veřejnosti je taky taková zdivočelá. Nakonec se ukázalo, že od toho jediného zvýšení sankce vláda fakticky ustoupila, rozhodnutí výboru pro bezpečnost podle všeho poměrně jednomyslné říká, žádné pokuty se zvyšovat nebudou. Tak já tedy fakt nevím, proč se takovéhle věci dělají. Proč se nosí do Sněmovny v nouzovém stavu, proč se nosí, že se musí projednat za tři nebo za čtyři hodiny, když jediný efekt je, že z toho přechodného zákona, který jsme tady přijímali, o pravomocech policie při porušení krizových opatření a mimořádných opatření, tak se to najednou vyndá a dá se to do krizového zákona a budeme mít pocit, že se něco výrazně zlepšilo. Ještě v podobě, ano, pan ministr bude říkat, že se tam dodaly, že se musí opatření podle krizového zákona dodržovat. To jest ona změna článku... paragrafu 29 odstavce 9.

Já vždycky tyhle pokusy ex post něco zhojovat pokládám za strašně nebezpečné. Jediný výsledek bude ten, že všechny ty soudy, které proběhnou po tom, co jste udělali do dneška, prohrajete. To bude jediný výsledek takového právního kutilství, které se tady teď objevuje zase samozřejmě bez projednání ve všech orgánech, všude. Najednou se řekne, doteď to neplatilo, doteď zřejmě jste nic dělat, dodržovat krizový zákon nemuseli. Milé právnické a fyzické osoby, nic jste dodržovat nemusely, protože my, vláda, přicházíme s tím, že se tam tato pravomoc musí doplnit. To jsou tak nešťastné kroky.

A jinak mi řekněte, co to přináší nového. Policejní sankce tam byly, byly podle toho přechodného zákona, který jsme nějak chápali. Ta debata tady kolem něj proběhla už v květnu. Říkali jsme, nedělejte to. Snažte se spíše s těmi lidmi mluvit. Říkáme to vládě celou dobu. Říkejte těm lidem, co mají dělat, a pořád jim něco nezakazujte a nepřikazujte a nezakazujte a nepřikazujte. Bohužel vláda tímto způsobem uvažovat neumí a má pocit, že musí všechny řídit jako loutky.

Kdybychom mnohem více říkali: Milí občané, tohohle se vyvarujte, tohohle se vyvarujte, tam nechoďte. Milí hospodští, zavřete už v osm, v deset je pozdě. Ne. Musíme mít pořád zákazy a příkazy. Pokládám ten zákon za úplně zbytečný, nepřinášející v této podobě vůbec nic nového a jenom ohrožující případné sankce, které padly do dneška, do minulosti, protože jasně ukazují, že ty sankce byly neoprávněné tím, že si to vláda sama přizná. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji, pane poslanče. Pan poslanec Kolářík, připraví se pan poslanec Pávek.

 

Poslanec Lukáš Kolářík: Děkuji za slovo. Já budu taky stručný, je pokročilá hodina, tak ať to máme rychle dodělané.

Já chápu smysl toho zákona dopravit do našeho právního řádu něco, co tam chybí, a to je nějaká pokuta pro právnické osoby, které v tuto chvíli nejde trestat za nedodržování opatření. Nicméně nechápu to načasování teď, v momentě, kdy celá veřejnost je naladěná opravdu negativně. Ta vláda, která každou chvíli mění svoje opatření, dělá celkem velký chaos. Kolikrát ti lidé ani nevědí, co platí, jestli můžou nakupovat v neděli, nebo jestli můžou být do deseti nebo do osmi v hospodě, nebo jestli si můžou koupit petku piva tam, nebo nemůžou. A my přicházíme s debatou o tom, že jim budeme dávat větší tresty, že zavedeme nějaké tresty. Že prostě v této těžké době, kterou oni prožívají, jim chceme ještě přitížit.

Já bych chápal, kdybychom tady do devíti do večera řešili, jak jim pomoct v té situaci, jak to vymyslet tak, aby to bylo dobře, aby ta ekonomika nekrachovala, aby ti lidé mohli nějak fungovat, nějakými (nesrozumitelné), nějaké opatření prostě, které by jim pomohlo. A my tady místo toho do večera řešíme, jakým způsobem je sankcionovat za to, že to nebudou dodržovat.

Chápal bych to v momentě, kdy ty pokuty se dávají v té maximální výši, ti lidé se tomu smějí a nechtějí to pochopit a dělají to stále a neustále. Ale v momentě, a říkal to tady i premiér, kdy největší pokuta, která byla udělena, byla dva a půl tisíce, tak nechápu to zvedání té částky na nějakou větší. Nedává mi to vůbec smysl. Jak jsem řekl, spousta lidí ani neví, jaká ta opatření jsou v tuto chvíli v platnosti, a my tady diskutujeme o tom, jakým způsobem je pokutovat. Proto my jako Piráti tento zákon nepodpoříme.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Pan poslanec Pávek v obecné rozpravě.

 

Poslanec Petr Pávek: Děkuji za slovo, pane předsedo. Já si z toho odnáším dneska velmi špatný pocit. Pocit, že tahle vláda opravdu upřímně nenávidí všechny malé, střední podnikatele a živnostníky, kterým likviduje jejich živnosti, jejich příjmy, jejich životní existenci. A aby toho nebylo dost, tak přichází ještě s návrhem posílení policejní represe. Místo toho, aby se snažila získat důvěru a budovala důvěru, což se jí tedy evidentně nedaří, tak posiluje represi.

Pro mě naprosto nepřijatelné. A jak já vnímám náladu ve společnosti, tak se obávám, že se schyluje k občanské neposlušnosti, což je ústavní právo každého z nás. A možná právě proto, že si to ta vláda uvědomuje, tak chce posílit právě ta represivní opatření. Nepřijatelné z mého pohledu. Děkuji vám.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji. Ptám se, kdo dál má zájem o vystoupení v obecné rozpravě. Nikoho nevidím, obecnou rozpravu končím. Otevírám rozpravu podrobnou. Zde je přihlášen jako první pan poslanec Feri. Ten ještě momentálně není v sále. Ptám se, zda někdo další má zájem o vystoupení v podrobné rozpravě. Jestliže nikoho nevidím, nezbývá mi, než podrobnou rozpravu ukončit. Mluvím velmi pomalu, kdyby náhodou pan poslanec ještě vstoupil do sálu. Nicméně končím podrobnou rozpravu tedy v tuto chvíli.

Ptám se, zda je zájem o závěrečné slovo.***




Přihlásit/registrovat se do ISP