Úterý 22. prosince 2020, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Tomáš Hanzel)

2.
Návrh na vyslovení souhlasu Poslanecké sněmovny
s prodloužením doby nouzového stavu

K tomuto bodu vám byl doručen sněmovní dokument 7144. Prosím, aby předložený návrh uvedl předseda vlády Andrej Babiš, který je omluven, a bude ho zastupovat v úvodním slově pan ministr zdravotnictví Jan Blatný. Prosím, pane ministře, ujměte se slova.

 

Ministr zdravotnictví ČR Jan Blatný Vážený pane předsedající, milé paní poslankyně, vážení páni poslanci, předstupuji dnes před vás v zastoupení pana premiéra a vlády České republiky, abych vás požádal o další prodloužení nouzového stavu o třicet dní. Nečiním tak rád, ale činím tak s omluvou a pokorou vůči vám poslancům i vůči všem lidem této země. Předstupuji před vás ale také s čistým svědomím a s vědomím toho, že nic jiného učinit opravdu nemohu.

Celý tento rok, a v jeho druhé polovině zvláště, naše země i celá Evropa bojuje s pandemií koronaviru. Jedná se o biologický proces, který se všichni společně, napříč všemi zeměmi, snažíme ovlivnit, a daří se nám to zatím jen částečně. Jsme všichni na jedné lodi a rozdíly mezi jednotlivými zeměmi jsou nevelké. Česká republika si v tomto boji nevede špatně, ale vyhrát ho může až s vakcínou, která k nám dorazí naštěstí již v následujících dnech.

Mnoho se nám již podařilo. Jako první v okolních zemích jsme zavedli opakované populační testování, díky němuž se podařilo stabilizovat situaci v domovech seniorů. Smrtnost klesla o 20 %, a nejsme již na nejvyšších příčkách v tomto žebříčku. Jako první jsme zavedli populační testování pro veřejnost a od jeho počátku, tedy od poloviny prosince, jsme z populace identifikovali již cca 10 tisíc bezpříznakových jedinců, kteří by jinak nakazili své bližní. Ochránili jsme tedy desetitisíce lidí, kteří by se jinak nakazili. Daří se nám držet v křehké stabilitě nemocnice, zejména díky extrémnímu nasazení zdravotníků. Armáda, hasiči i policisté pomáhají zdravotníkům dnem i nocí v této těžké úloze. Máme jedny z nejpřesnějších dat v EU i na světě, pokud se týká informací o epidemii. Paradoxně nás to občas staví do složité situace, protože země, které tato data nemají, vypadají naoko lépe než my, kteří přesně reportujeme pravdu. Podařilo se toho tedy opravdu hodně, ale zatím to nestačí.

Na druhou stranu vím, že jsou mezi námi stovky tisíc těch, kterým vzala pandemie práci a kteří i přes snahu vlády mají významně omezený výdělek. Jsou to miliony těch, kteří nemohou normálně žít, kteří nemohou jít na pivo, kteří nemohou do divadla nebo na sport. Ale i v tom jsme na jedné lodi. A podobně je tomu ve všech okolních zemích. Vím to, je mi z toho smutno a plně si to uvědomuji. Na druhou stranu si také plně uvědomuji, že musíme i nadále konat a že musíme zatím stále dělat opatření, která bolí. Abychom je mohli dělat, potřebujeme k nim nouzový stav, jiná možnost bohužel není. Nacházíme se totiž v těch nejvyšších stupních rizika a potřebujeme opatření, která bez nouzového stavu možná nejsou. Proto vás nyní opakovaně žádám o prodloužení nouzové stavu o třicet dní, a věřím, že k dnešnímu rozhodnutí přistoupíte stejně zodpovědně jako vždy předtím.

Dovolte mi nyní v detailech jen krátce zmínit údaje, které k tomuto požadavku vládu vedou. Detailní informace jste pak dostali ode mne i od Úřadu vlády v rámci přípravy na toto jednání.

Proč je nouzový stav nezbytný pro další zvládání epidemie koronaviru? Bez nouzového stavu nelze v daném legislativním nastavení efektivně a rychle přijímat účinná protiepidemická opatření, zejména opatření, která vedou k omezení mobility obyvatel. Proč je nutné celostátně omezovat mobilitu obyvatel? Rovnice je velmi jednoduchá. Omezení mobility obyvatel plus omezení četnosti kontaktů se rovná zpomalení šíření nákazy. Epidemická situace neustále vykazuje velmi rizikové trendy a nelze vyloučit potřebu velmi rychlého zásahu i během Vánoc. Podpora nemocnic, sociálních zařízení apod.

Vývoj epidemie nabral růstovou dynamiku odpovídající v současné době reprodukčnímu číslu 1,2 až 1,3. A je nutno zdůraznit, že počty nově diagnostikovaných případů narůstají. Narůstají sice také v důsledku úspěšně sílícího antigenního testování, což je žádoucí, ale je jednoznačně nutné si uvědomit, že počty nově nakažených rozhodně neklesají. Zásadní je přitom dopad na nemocniční péči. Rizikový vývoj probíhá s různou intenzitou a s různými fázemi ve všech státech Evropy a tyto státy přijímají různá opatření ve snaze zabránit právě zahlcení zdravotnického systému. Protože různé státy mají různou legislativu, na první pohled se mohou zdát tato opatření různorodá. Ale uvědomme si, že většina těchto států využívá nějaké obdoby nouzového stavu, například zákonem nastavený centrální lockdown a podobně.

Srovnáme-li opatření platná v okolních zemích, dovolte mi konstatovat, že například země skupiny V4 jsou na tom velmi podobně. Slovensko má nouzový stav. Maďarsko má nouzový stav. Polsko jej nemá, ale má celou řadu dalších omezení. Německo svému nouzovému stavu říká tvrdý lockdown a je plánován až do 10. ledna. Rakousko má poměrně shodná opatření jako my, byť lockdown skončil 6. 12. Španělsko má lockdown do května 2020/2021 a nouzový stav. Francie má nouzový stav, kterému říká sanitární nouzový stav, do poloviny února. Belgie zavedla plošná opatření s rizikem možného zpřísnění. Nežádám tedy po vás nic, co by nebylo zvyklé a co by neprobíhalo v okolních zemích, protože i tam se šíří virus stejně jako u nás.

Srovnám-li procentuální přírůstek nově diagnostikovaných osob za poslední týden, zjistíme, a je to obsaženo i v materiálu, který máte, že je bezmála třicetiprocentní. Index rizika, který je kalkulovaný v rámci protiepidemického "psa". Před několika dny dosáhl hodnoty 76 a indikuje rovněž zhoršující se epidemickou situaci, jakkoli vím, že toto skóre není jediným parametrem pro rozhodování.

Rizikovým faktorem je trvale nákaza zranitelných osob, zranitelných skupin obyvatelstva. V České republice stále registrujeme vysoký podíl i počet nákaz mezi seniory a obecně vysoký zásah zranitelných skupin. V současnosti jde nicméně zejména o důsledek komunitního šíření, protože počet infekcí v sociálních zařízeních výrazně poklesl díky tomu, že bylo aplikováno plošné opakované testování. A v něm bude potřeba pokračovat. Počty nově diagnostikovaných seniorů stoupají, za minulý týden o 15 %. Zde si prosím povšimněme, že se jedná pouze o polovinu vzestupu v celkové populaci, což odráží právě tu efektivní strategii testování v domovech seniorů, ve které budeme nadále pokračovat. Zvýšené počty případů v těchto zranitelných skupinách nicméně představují potenciální riziko pro nemocniční systém, protože v této rizikové kategorii je pravděpodobnost hospitalizace až 30 %.

Celkové počty hospitalizovaných pacientů nyní kolísají kolem hodnoty 4 500 a na intenzivních lůžkách leží kvůli této diagnóze kolem 700 osob. Další vývoj potřeby nemocniční péče je tedy rizikový a v některých regionech, jako například v Moravskoslezském kraji, se riziko již projevuje. Počty osob nově přijatých do nemocnic se nyní navyšují na hodnoty kolem 350 denně. Vývoj počtu nákaz v těch rizikových a zranitelných skupinách potom ukazuje na pravděpodobný další nárůst počtu hospitalizovaných až na hodnoty kolem 400. A naplní-li se rizikový scénář, potom by koncem měsíce v našich nemocnicích leželo až 7 tisíc hospitalizovaných, z toho tisíc osob na jednotkách intenzivní péče.

Jaký lze očekávat vývoj do konce roku, pakliže nedojde k jeho zvratu? Používaný model, který se bohužel velmi trefuje do dat, která následně vidíme, protože naše predikce je opravdu velmi přesná, hovoří o tom, že v případě, že nebudeme jednoznačně konat, potom ke konci roku bude denně více než 11 tisíc nových případů koronaviru. Je tedy třeba opět důrazněji zasáhnout.

Závěrem mi dovolte shrnout, že současný vývoj epidemie je rizikový a sleduje růstový potenciál, který je srovnatelný s většinou států Evropy. Proto žádáme i opatření, která jsou srovnatelná s většinou států Evropy. Dynamika šíření nemoci narůstá, zatím se však nepromítá stejnou měrou do zátěže nemocnic a to je třeba udržet. Počty hospitalizovaných jsou zatím víceméně stabilní, byť existují rozdíly mezi regiony.

Kromě denního sledování všech významných rizikových ukazatelů existují dva hlavní nástroje, jak omezit šíření nákazy: Opakované antigenní testování a důsledná příprava na přicházející vakcinaci. Abychom byli schopni toto všechno zvládnout, je potřeba pokračovat v nastavených protiepidemických opatřeních. Opakované testování antigenními testy již prokázalo svoji účinnost. Víme, poté co v současné době disponibilní vakcína prošla klinickým testováním s více než 40 tisíci osobami, že její účinnost je zhruba 95%. Je tedy patrné, jakým směrem se ubírat, je tedy patrné více než malé světlo na konci tunelu. Do té doby je potřeba dodržovat a mít možnost zajišťovat omezení a k tomu současné úrovně rizika. Potřebujeme nouzový stav.

Proto si vás dovolím, jak jsem řekl na začátku svého sdělení, požádat o prodloužení nouzového stavu o 30 dní, a to s vědomím všeho, co to s sebou nese. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Také vám děkuji, pane ministře, za úvodní slovo k tomuto materiálu. Než otevřu rozpravu, tak přečtu omluvu pana ministra zahraničních věcí Tomáše Petříčka, který se omlouvá dnes od 14 hodin do konce jednacího dne z pracovních důvodů.

Připomínám, že podle § 109 odst. 2 a 3 zákona o jednacím řádu při zkráceném jednání o návrhu na vyslovení souhlasu s prodloužením nouzového stavu se projednání ve výborech nekoná, nelze v rozpravě uplatňovat faktické poznámky, poslanec může vystoupit v rozpravě nejvýše dvakrát a Sněmovna může rozhodnout o omezení řečnické doby až na pět minut s tím, že omezení řečnické doby se vztahuje i na poslance pověřeného přednést k věci stanovisko poslaneckého klubu.

Nyní otevírám rozpravu, kde mám přihlášeno s přednostními právy: první pan ministr zdravotnictví Blatný, ale předpokládám, že to už bylo vyčerpáno v úvodním slově, další v pořadí je pan předseda Rakušan, pan místopředseda Okamura, pan předseda Jurečka, poslanec Výborný a poslanec Ondráček se stanoviskem klubu KSČM. Prosím, pane poslanče, máte slovo. A zeptám se vás, a požádám vás, jestli byste mohl převzít roli zpravodaje tohoto bodu. Jste první v rozpravě. Děkuji.

 

Poslanec Vít Rakušan: Já to tušil, že to špatně dopadne. Vážený pane místopředsedo, děkuji vám za hezký vánoční dárek, který jste mi dal, ale už potom, kdy jsem se minule opovážil zneužít ochoty pana kolegy, tak dnes tuto příjemnou a sympatickou roli na sebe vezmu.

Pane místopředsedo, kolegyně, kolegové. Pane ministře, pozorně jsem poslouchal vaše úvodní slova a vlastně v tom popisu a té deskripci situace se shodneme. To, že se situace nevyvíjí dobře, to, že čísla stoupají, to, že máme zahlcený zdravotní systém, to, že chudáci zdravotníci po tom všem, co v tomto roce zažili, nezažijí asi hezké svátky vánoční a nezažijí asi ani hezkou oslavu silvestra, to je určitě pravda. V čem se ale úplně neshodneme, je to, jestli vláda kromě toho, že nás stále žádá o prodloužení nouzového stavu znovu a znovu, pro tu faktickou nápravu věcí dělá dostatečně.

Trochu jsem si představoval, že tady přijde pan premiér anebo vy, pane ministře, a dáte nám všem takový vánoční dárek, a to že nám řeknete, že se opravdu silně posílí testování antigen testy, které v mnohých krajích prostě nebyly dostatečně dostupné. Že nám řeknete, že systém PES začne zase fungovat, protože to, co vy jste s tím systémem převedli, to je nevídané. On se vám rozpadl pod rukama, ten systém jako by neexistoval, a to, s čím jste přicházeli, s tou ambicí, že tady budeme mít nějakou predikovatelnost toho, co se stane v těch dalších dnech a týdnech, to tu vůbec nefunguje. Je to výsměch všem odborníkům, kteří vám pomáhali tento systém dávat dohromady.

Budete zítra rozhodovat jako vláda o přechodu do pátého stupně. No a v té chvíli my vůbec nevidíme, zda to odpovídá reálně nějakým číslům. Vy nedodržujete vlastní termíny, které jste si stanovili, tu rozhodnou dobu pro to, abyste analyzovali data a udělali to správné a nejlepší rozhodnutí pro lidi. Prostě predikce možná není, my zase jenom čekáme, co se stane po rozhodnutí vlády.

Kde je motivace lidí, aby zůstávali v karanténách? A ta motivace prostě musí být, protože pokud lidé v České republice nebudou zůstávat v karanténě a budou se jí všemožně vyhýbat, budou se vyhýbat tomu, že půjdou na testování, protože to pro ně znamená ekonomickou nejistotu, tak se z toho problému přece nedostaneme. Proč vláda stále odmítá plně kompenzovat náklady lidí, kteří žijí v karanténě, kteří žijí v izolaci? Prostě bez toho není cesty dále. Můžeme je motivovat třeba i skrze zdravotní pojišťovny, úlevy na pojištěních a podobně, ta debata se ale musí vést odborně.

Řekněte lidem před Vánoci, před vánočním svátky, že zase začne fungovat trasování, že zase začne fungovat chytrá karanténa, že máte skutečně ambici, aby lidé v České republice dostávali informace o tom, že jsou pozitivní, do 24 hodin i o víkendu, protože v tom mezidobí oni mohou být potenciálním rizikem pro své okolí.

Kde je připravena novela krizového zákona, ke které jsme vás tady před měsícem vyzývali? Měli jsme k tomu několik debat. Proč tady není? Proč jdete cestou nejjednodušší, cestou vyhlášení a prodlužování nouzového stavu, který má to právo dotýkat se těch nejzákladnějších ústavních práv lidí v České republice? Zakazovat jim i to, co prostě nutné zakazovat v této chvíli není. Měli jste dost času na to, abychom společně projednali nový krizový zákon. Opět - není tady.

Očkovací strategie, o které hovoří pan ministr Blatný, to je alfa a omega. Ale kde ta očkovací strategie prosím pěkně je? Kde jsou ta očkovací centra v krajích? Kde jsou pokyny pro hejtmany a pro krajské radní pro zdravotnictví, jak v jednotlivých krajích menežovat očkování? Neexistuje to. Čeká nás nejnáročnější logistická akce za posledních třicet let. A jak k tomu přistupujeme?

Premiér Babiš se sám stává koordinátorem očkování v ČR. Nepřijde vám to legrační? Panoptikální? On zvládne všechno, je tady sám, odborníkům nevěří, ministerstvo selhalo, o čemž také říkal - jsem tady já, spasitel, mesiáš, Andrej Babiš, který zařídí, aby vakcíny byly rozvezeny včas, aby byly včas vyskladněny a po rozmrazení použity. Propána, jak to vedeme tenhle stát? Jakým zvláštním mikromenežmentem vedeme tento stát v době krize? Premiér Babiš má najít toho nejlepšího odborníka na logistiku, zaplatit tým lidí okolo něj a představit nám, co je skutečná očkovací strategie a co musí obsahovat. Koho proočkujeme a kdy? Kdo bude očkovat a kde? Jestli to budou praktičtí lékaři, jestli budou očkovací centra, jestli to bude v krajských nemocnicích. A pokud to bude v krajských nemocnicích, tak kdo v těch krajských nemocnicích bude očkovat?

Znovu tady opakuji, Bavorsko už teď má 2 500 lékařů, kteří jsou vyčleněni pouze na očkování. Máme takovou strategii někde v ČR? Pokud ano, tak proč s ní nepřijdete do Poslanecké sněmovny a nezahájíte tu nejdůležitější diskusi o tom, jestli se ČR i v létě a příští podzim bude potýkat s tím, v čem žijeme teď? Neustálé zavírání, rozvolňování, zavírání a rozvolňování. Lidé ztrácejí motivaci dodržovat tato opatření, pokud pouze přicházíte s tím, že chcete prodloužit nouzový stav, ale nepřicházíte s řešením.

A nepřicházíte ani s řešením v oblasti kompenzací pro podnikatele v ČR. Vždyť ty kompenzace stále nejsou plnohodnotné. A my se tady díky vašim zásahům probudíme ve světě, kdy ty restaurace, kadeřnictví, služby nebudou reálně existovat. Kdy samoživitelky nemohou koupit dárky k Vánocům, protože jste se jejich problematikou, byť jsme to navrhovali, odmítli tady ve Sněmovně systémově zabývat.

Kde je to řešení? Vy popisujete situaci, pane ministře, hezky a správně. Vy žádáte o prodloužení nouzového stavu, ale co nám přinášíte? Kde je ten plán vlády, který vy máte pro ty následující měsíce? Je ten plán přijít za měsíc zase s žádostí o prodloužení nouzového stavu? To není žádný plán. Nerespektujete vlastní systém PES, který jste vytvořili. Rozhodujete se úplně mimo něj. Nemáte očkovací strategii, nekompenzujete a všechno v této zemi bude řídit Andrej Babiš. Já se toho bojím. Já bych opravdu chtěl, aby v této zemi odborné procesy řídili odborníci.

A vláda je před třetím selháním. Jarní selhání s nedostatkem materiálu, letní potažmo podzimní selhání v tom, že Andrej Babiš nevěřil odborníkům a dělal PR rozhodnutí před krajskými a senátními volbami. A je tady třetí selhání, prostě nepřipravená očkovací strategie. Přesvědčte nás, pane ministře Blatný, o opaku. Řekněte nám, a já mám lékaře v rodině a budu se s vámi dlouho hádat, že prostě lékaři nevědí, kdo a jak a kdy bude očkovat. Ukažte mi seznam očkovacích center v jednotlivých regionech v ČR. Ukažte nám je teď, kdy žádáte o prodloužení nouzového stavu. Pokud žádáte o to, abychom omezovali ústavní práva lidí v této zemi, přijďte prosím s nějakým řešením. Prostě vaše vláda selhala. Vy jste nedali lidem pocit bezpečí. Vy jste nedal lidem pocit, že se o ně v krizi vlastní stát je schopen postarat. Vy jste nedali lidem vizi toho, že vláda umí určovat priority a zabývat se v krizi jenom tím, co je opravdu důležité. Vy jste lidem v naší zemi vzali naději. A tu naději jim určitě nedáte tím, že jim o měsíc prodloužíte nouzový stav.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Já vám také děkuji, pane zpravodaji. A další v pořadí s přednostním právem vystoupí pan místopředseda Okamura. Připraví se pan předseda KDU-ČSL Jurečka. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, dnes vláda hnutí ANO, ČSSD s podporou KSČM letos celkově pošesté žádá Sněmovnu o souhlas s prodloužením nouzového stavu o dalších třicet dnů z důvodu přijímaných opatření proti pandemii koronaviru. Hnutí SPD nepodpoří prodloužení nouzového stavu a vysvětlím podrobně proč.

Vláda měla 79 dnů nouzového stavu. Testy v neděli odhalily v Česku 3 364 pozitivních případů koronaviru, skoro o 1 400 více než minulou neděli. Je to nejvyšší nedělní číslo za posledních šest týdnů. Rizikové skóre PES zůstává čtvrtý den na 76 bodech, tedy v nejhorším, pátém stupni. Člověk by řekl hrůza. Čím více vládních restrikcí, tím více nemocných a větší epidemie. Tedy přesně naopak, než by to mělo být.

Rozhodně nechci a nebudu situaci bagatelizovat a ani jsem to nikdy nedělal. Ale naštěstí už všichni víme, že čísla, která vláda a média uvádějí, o samotné vážnosti situace, až tak nic neříkají. Šíření viru je naprosto přirozené. A jak uvádějí analýzy odborníků epidemiologů, není pro většinu populace nebezpečné. 83 % populace není rizikových a 17 % populace patří mezi ohrožené. Vláda by měla více investovat do ohrožených skupin, což jsou například staří nebo starší lidé, jsou to například chronicky nemocní a tak dále, a měla by jim zajistit ochranu, to znamená respirátory, dezinfekci, vitamíny a tak dále. A ostatní nechme žít a pracovat při základních opatřeních.

Nebezpečné je, pokud se jednak vir masivně šíří mezi ohroženými skupinami. A co je zásadní, velmi zlé, je, pokud nám roste počet lidí, které bychom mohli řadit mezi ohrožené. Tento počet ohrožených vláda zvyšuje tím, že lidem omezuje činnost, která by jim zvyšovala obranyschopnost, a naopak šířením děsivých, negativních zpráv a omezení zvyšuje stres, který je přímo odpovědný za pokles přirozené lidské imunity.

Navzdory vládě se naštěstí děje opak. Počty skutečně nemocných klesají a doufám, že se už všichni shodneme, že pozitivně testovaný není nemocný a nemocný je jen ten, kdo skutečně onemocní, tedy má teploty a skutečně vážné obtíže.

Podle čísel z pondělka byla neděle šestý den v řadě, kdy klesal podíl hospitalizovaných. V neděli byl zároveň nejnižší od 25. října. V nemocnicích bylo necelých 4 400 pacientů s COVID-19, z toho asi 590 ve vážném stavu. A ani nemusíme odečítat pacienty, kteří jsou nemocní jinou vážnou nemocí a jsou jen covid pozitivní. A vidíme, že na 10 milionů obyvatel ČR tu máme necelých 600 lidí ve vážném stavu. Pokud jsou mezi námi lékaři, jistě nám řeknou, kolik lidí je v této zemi skutečně vážně nemocných a umírá na skutečně velmi závažné a kruté nemoci jako rakovina či kardiovaskulární problémy. V tuto chvíli to jsou desetitisíce lidí.

V médiích jsem zaznamenal celkem příznačné komentáře ústavních právníků, že vláda vyhlášení nouzového stavu již vyčerpala v říjnu, kdy jej kabinet vyhlásil na třicet dní, jak mu to umožňuje zákon. Podle odborníka na ústavní právo Jana Wintra se nynější situace nezměnila tak radikálně, že by to vládu opravňovalo vyhlásit nový nouzový stav.

O trochu radikálnější názor má profesor ústavního práva Jan Kysela, který komentoval možnost, že by vláda vyhlásila nově nouzový stav bez souhlasu poslanců. Podle něj by to bylo jasným zneužitím ústavního práva o bezpečnosti, i kdyby byl prostoj mezi dvěma nouzovými stavy několik dní. To klíčové je, že uznává, že nouzový stav - cituji - lze znovu vyhlásit ze stejného důvodu jen v případě, ostatně letos se tak kvůli pandemii již dvakrát stalo, že to musí být skutečně opodstatněné. Muselo by tedy být vidět na vývoji pandemie například to, že dojde k prudkému zhoršení. Když je stav víceméně konstantní, tak by šlo jen o snahu vlády vymknout se Sněmovně.

Já bych dodal ještě další zcela vážný důvod, proč nesmíme už prodloužit nouzový stav, proč nesmíme vládě dovolit zcela zbytečně omezovat svobody občanů a firem. Nejde jen o to, že opatření diskriminují některé obory činnosti a že kabinet nepřijímá dostatečné kompenzace, finanční kompenzace. Jde také o to, že restrikce zvyšují napětí mezi lidmi, kteří chtějí svobodu či pracovat a zabezpečit své rodiny a svoje živobytí, a těmi, kteří chtějí pod záminkou covidu naopak svobodu tvrdě potlačovat.

Benjamin Franklin, filozof, ústavodárce a jeden z otců zakladatelů USA napsal - cituji: "Ten, kdo se ve jménu bezpečnosti vzdává svobody, nezaslouží si ani svobodu, ani bezpečnost." Konec citátu Benjamina Franklina. Bylo by velmi lehké tento citát použít proti současným restrikcím a snahám části médií a politiků omezovat svobody občanů. Já osobně ale naprosto chápu smysl tohoto apelu, který nám všem ukládá odpovědnost za naši svobodu. Na straně druhé naprosto odmítám byť jen myšlenku, že člověk si musí svobodu zasloužit. Ať se mi to, že někdo ochotně vpluje do otroctví, líbí, či nelíbí, vím, že povinnost každého odpovědného a slušného člověka je bojovat za svobody každého jednotlivce bez kádrování, zda je svobody hoden, či ne.

Dodnes přijímá část politiků přesvědčení, že demokracie musí být omezená, protože někteří lidé nejsou na to, aby sami sobě vládli, dost vyzrálí. Nejde přitom ani tak o politický názor, protože ho tito politici zastávají. Jak jsme viděli v této Sněmovně, i strany, jako jsou Piráti, kteří do Sněmovny šli s programem přímé demokracie, ale jak usedli do parlamentních lavic, nabyli přesvědčení, že oni jsou ti vyvolení a že občané si nezaslouží o některých věcech rozhodovat, přestože jim to kdysi slibovali. Samozřejmě tu je daleko větší část Sněmovny, která sdílí přesvědčení, že občané jsou nesvéprávní, přesněji že mohou pouze jednou za čtyři roky hlasovat o tom, které elity za ně budou vládnout.

Svoboda a demokracie jsou, nebo nejsou. Buď je svoboda a demokracie, nebo není. Současná situace je skutečně vážná. A to nejen proto, že zákazy prokazatelně zabíjejí zbytečně lidi, kteří mohli žít, ale také proto, že zabíjejí svobodu a zabíjejí v lidech touhu po svobodě. Mluvím např. o těch pacientech, kterým kvůli odkládání péče u vážných nemocí se ta péče prostě nedostává a za jiných okolností by tu péči dostali a mohli by žít dál. Týká se to právě těch závažných nemocí, jako rakovina, kardiovaskulární choroby atd. A mnozí vyděšení lidé skutečně raději přijmou klec, o které si myslí, že je ochrání před zabijáckým virem. Ale to je lež. Ta klec je nejen neochrání, ale ničí i ty, kdo o ni nestojí. Odborníci epidemiologové zcela jasně říkají, že rizikových není 83 % našich občanů, ale ohrožených je 17 % v souvislosti s koronavirem a ty je potřeba chránit. S tím souhlasím. A těch 83 % nechme žít a pracovat při základních opatřeních.

Dámy a pánové, nejen že to není důvod, proč prodlužovat nouzový stav, protože chránit ohrožené je třeba určitě jinak než zavíráním tělocvičny nebo hospody, ale je tu mnoho důvodů, proč co nejdříve pro běžnou neohroženou populaci navrátit normální stav. Hnutí SPD tedy nepodpoří prodloužení nouzového stavu, protože to ohrožuje svobodu, demokracii, ekonomiku a zdraví mnoha občanů naší země.

Dnes vláda letos pošesté žádá Sněmovnu o souhlas s prodloužením nouzového stavu o dalších třicet dnů z důvodu přijímaných opatření proti pandemii koronaviru. Nouzový stav není možné stále prodlužovat, protože se jedná o stav, kdy jsou omezeny základní mechanismy parlamentní demokracie a veřejné kontroly účelného hospodaření vlády. Stát se fakticky dostává do situace, kdy se mění pod záminkou boje s pandemií v korporaci řízenou skupinou osob s právem omezovat práva lidí a s možností bez výběrových řízení utrácet veřejné prostředky. Vláda měla dostatek času přijít s novelizací zdravotní a krizové legislativy, která by tyto závažné problémy řešila. Dost času bylo na přijetí cílených opatření, která by řešila ochranu ohrožených skupin a zbytečně neomezovala ekonomický a sociální systém země. Nestalo se tak. Jsme konfrontováni s faktem, že hrozí nebezpečí dlouhodobého pokračování nouzového stavu. Zmatečná opatření a špatná komunikace vážně narušily důvěru občanů. Dnes je zřejmé, že kromě reálného zdravotního rizika je ohrožena i svoboda a demokracie. Řada lidí nemá peníze, řada lidí se ocitá v dluzích, řada lidí není schopna zabezpečit své rodiny a stát jim nepodává pomocnou ruku.

Snaha učinit z oprávněné kritiky postupu vlády odpovědnost za ztrátu životů je politicky mylná a další propad v obchodní a ekonomické stabilitě může vážně ohrozit ekonomiku včetně zdrojů na zdravotní péči a sociální služby. Ano, když se bude vypínat ekonomika, tak brzy nebudou peníze ani na zdravotnictví a sociální služby, ani na ochranu těch ohrožených. To jsou důvody, to jsou další důvody, proč prodloužení nouzového stavu při hlasování ve Sněmovně hnutí SPD nepodpoří.

Hnutí SPD odmítá tzv. vypnutí ekonomiky. Vláda hnutí ANO, ČSSD s podporou KSČM svými restrikcemi pokračuje v politice faktické likvidace národního hospodářství. Vláda na svém středečním, tedy zítřejším zasedání s největší pravděpodobností zpřísní systém protiepidemických opatření, tzv. PES, na stupeň pět. Tímto se republika v podstatě vypne až na výjimky úplně.

Vláda hnutí ANO, ČSSD s podporou KSČM těmito kroky pokračuje v politice faktické likvidace národního hospodářství a vykládá si systém PES po svém. Příkladem budiž názorný příklad z minulého týdne, kdy byla republika v systému PES na třetím stupni a připravovala se na přechod na čtvrtý stupeň, přičemž většina krajů byla v pátek 18. prosince na stupni pět s celkovým skóre 76 bodů.

Usnesení vlády ve smyslu jednotlivých opatření jsou chaotická a rozporuplná. Tady bych jmenoval to, co SPD dlouhodobě kritizovalo, a konečně se ta situace trošku narovnala, ale po mnohatýdenní kritice, kdy nadnárodní hypermarkety, které daní mimo Českou republiku, mohly prodávat např. textil, boty a další zboží, zatímco čeští živnostníci a čeští malí a střední podnikatelé, kteří prodávají stejný sortiment, museli mít zavřeno. To je fatální poškození české ekonomiky a českých občanů. Já vůbec nechápu, proč to vláda mohla udělat, jak mohla vůbec tohle připustit. Přitom logicky v těch malých obchodech je mnohem více pod kontrolou počet osob nad prodejní plochu než v narvaných hypermarketech, kde se prokazatelně občané tlačili u zboží. Ta vládní opatření, to nebylo jenom chaotické, jak si protiřečila, ta přímo poškodila, poškodila obrovské množství českých občanů, živnostníků, malých firem a jejich zaměstnanců. To je opravdu flagrantní příklad toho špatného, co se tady děje, a nemá to ani logiku. To není ani už pochybení, to je záměr. To muselo secvaknout každýmu, že je to špatně. Přesto to vláda držela dál ještě týdny. Dalším důkazem je např. usnesení vlády z počátku minulého týdne, které vláda po kritice veřejnosti opět upravila a ve kterém omezila volný pohyb osob přes den, a tím pádem by lidé teoreticky mohli nakupovat jen základní potřeby. Jinými slovy všechny prodejny mohly být otevřené, ale nesmělo se do nich chodit.

Odmítáme plošná opatření, protože je evidentní, že stejně nejsou dostatečně účinná k zastavení viru. Řešením je novela zákona o ochraně veřejného zdraví, kterou navrhuje SPD, kterou ale vláda ANO, ČSSD s podporou KSČM dlouhodobě odmítá.

Vláda chystá zítra znovu zpřísnění patření a zavírání různých podniků a služeb. Legendární bojovník s covidem, pan exministr Prymula, ale prohlásil - cituji: "Zpřísnění nepomůže. Lidé nebudou opatření respektovat." Konec citátu. Myslet si, že během svátků se lidé nebudou scházet, nebudou společně jíst a pít, je skutečně nesmysl. Přelom roku je přitom vždy špičkou, kdy většinou vrcholí počty respiračních chorob covid necovid. To, na co bychom měli teď myslet, je skutečně systém péče o nemocné, takový, aby nezahltil nemocnice. Tedy ten, kdo není skutečně rizikový, by měl ležet doma, ale mít dosažitelnou pomoc pro případ náhlé změny k horšímu, tak jako tomu bylo vždy, když nás zachránila např. chřipková epidemie. Lidé zvláště z těch ohrožených skupin by skutečně měli být opatrnější a nevystavovat se riziku, že dostanou chřipku nebo covid. To je opět něco, co platí odjakživa. Jen nám to teď covid více zvýrazňuje. V minulosti jsme úmrtí na chřipku nijak neřešili a stejně jako ignorace dalších nemocí to nebylo správné. Správné ale není zvyšovat paniku a zavírat zdravé lidi, neřkuli školy nebo restaurace pro ty zdravé. Navíc systém by měl být nastaven na sledování skutečně nemocných lidí a sledovat zatíženost zdravotnických kapacit.

Epidemie je moment, kdy významná část populace onemocní, v minulosti to bylo vždy v řádu milionu a výše, tady taky vidíme ten rozdíl. A vždy to museli být lidé skutečně nemocní. A opatření by měla mít vždy nějaký logický základ. Zákaz návštěv v nemocnici nebo v domově seniorů v závažných případech logiku má. Zákaz sednout na lyžařský vlek je jak z nějaké zdrogované dílny. Nutit lidi, aby seděli doma místo toho, aby sportovali a posilovali tak svoji imunitu, opravdu jen krizi prohlubuje a zvyšuje už prokazatelně škody jak ekonomické, tak zdravotní a sociální.

Rád bych také připomněl, že vláda měla z minulosti tzv. akční plán, jak čelit podobným chorobám, a také tzv. pandemický plán. A ani jedním z plánů se neřídí, ale od jara vymýšlí stále nové a nové a často nesmyslné věci. Ukazuje se, že vir jako jiné viry se sezónně šíří a kulminuje bez ohledu, zda byly školy jako u nás zavřené, nebo jako ve většině světa otevřené. A ukazuje se, že průběh vln je podobný, ať už tu byly totální uzávěry ekonomiky. Ukázalo se, že statisticky nejlepší Finsko nikdy nedělalo plošná opatření, ale vždy jen lokální. Slyšel jsem nějakou argumentaci, že je tam jiné počasí. No, to nebudu teď komentovat. Mimochodem, tedy to Finsko dělalo to, co Česká republika dělala při všech epidemiích v posledních padesáti letech.

Napadá mě - neexistuje žádný lék. No a v tom je problém. Všichni vymýšlejí, co zavřít, ale nikdo nehledá ty léky. Přijde vám to taky podivné?

A teď bych se vyjádřil o očkování. Testování a očkování podle názoru hnutí SPD nesmí být pro naše občany povinné. Testování, očkování na covid. Na covid. Nesmí být pro naše občany povinné, ale na bázi dobrovolnosti. Občanská práva nesmí být podmiňována testováním a tímto očkováním. Zatímco v USA, Velké Británii, Rusku a Číně se již dávno očkuje, v podmínkách České republiky stále čekáme na schválení vakcíny orgány EU, respektive Evropské agentury pro léčivé přípravky. Vláda ANO, ČSSD s podporou KSČM v této věci zaspala a chybí očkovací plán, strategie a očkovací centra. Občanům také chybí základní informace o tom, jak dlouho vydrží imunita získaná po takové vakcíně a jaké jsou vedlejší účinky jednotlivých vakcín. Pro SPD je zároveň nepřijatelné, aby si občané, kteří se pro vakcinaci svobodně rozhodnou, nemohli vybrat, jakou očkovací látkou se případně nechají očkovat.

Testování a očkování nesmí být pro naše občany povinné, ale na bázi dobrovolnosti. Pokud se někdo rozhodne, že se nenechá očkovat či testovat, nesmí být kvůli tomu omezena jeho ústavní práva. Odmítáme zároveň společný očkovací průkaz EU, neboť tím vzniknou dvě kategorie lidí - očkovaných a neočkovaných. A jsme přesvědčeni také o tom, že se jedná o obrovský byznys pro výrobce vakcín a dalšího potřebného materiálu, což o té netransparentnosti nákupu těch vakcín ostatně i veřejně hovoří bývalý ministr zdravotnictví a europoslanec SPD Ivan David, který má informace přímo z Evropské unie.

A já bych chtěl rozhodně zdůraznit, co se týče očkování, abyste nám tady nepodsouvali, SPD, nějaké nepravdy, proto to řeknu a doufám, že to zazní jasně. Nemám nic proti očkování jako takovému a jistě se shodneme, že u různých nemocí lidstvu různá očkování zásadně pomohla. To přece nikdo nezpochybňuje. Ale pro SPD je důležitá ta dobrovolnost, aby občané měli možnost té volby. A je úkolem státu a Ministerstva zdravotnictví, aby občanům srozumitelně vysvětlili, proč by se očkovat tedy měli nechat a proč ne. A bohužel tady to vázne, jak víme. To vysvětlování ze strany ministerstva v podstatě nefunguje. A do toho se občané dozvídají, že by snad - pan ministr Havlíček to naznačoval minulý týden v rozhovoru - mělo podmiňovat, ten, kdo se nenechá očkovat, tak že by měl nějak znevýhodněn, že by mu měla být omezena základní práva a svobody oproti těm, co se očkovat nechají, a tak dále. To je přece nepřijatelné. To je úkol státu, je to úkol ministra zdravotnictví a vlády vysvětlit i řadovému občanovi laikovi, proč takový nebo makový krok je dobrý a proč není dobrý, aby se každý o tom mohl rozhodnout. Úzká skupina nemůže přece rozhodnout o životech deseti milionů lidí. Je to jednoznačně úkol státu a tady to prostě ze strany vlády nefunguje.

Tak jako tak, říkám, že pro SPD je důležitá ta dobrovolnost. Občané musí mít dobrovolnou volbu, jestli to nechtějí, nebo ne, a to SPD rozhodně bude prosazovat i do budoucna a nikoho nemůžeme k takovým závažným krokům, které se týkají jeho zdraví, nutit. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Já vám také děkuji. S přednostním právem vystoupí pan předseda Jurečka a připraví se pan poslanec Výborný, pak s přednostním právem vystoupí premiér Andrej Babiš a poslední s přednostním právem, kterého mám přihlášeného, je pan poslanec Ondráček. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marian Jurečka: Děkuji. Vážený pane předsedající, vážený pane premiére, pane ministře, kolegyně, kolegové, je tady důležitý bod v závěru tohoto roku těsně před Vánocemi. A musím říct, že prodlužování stavu nouze je bod, který nemalá část občanů České republiky sleduje s obrovskou pozorností. Ano, jsou tady lidé, kteří to sledují s pozorností proto, protože spadají mezi ohrožené rizikové skupiny. Lidi, kteří mají sníženou imunitu a cítí se být ohroženi a je pro ně důležité, jaká opatření vláda zavádí, aplikuje pro ochranu jejich životů. Já musím říct za KDU-ČSL, vždycky na prvním místě byla, je a bude ochrana životů lidí. Bereme to velmi vážně, a proto jsme dopředu říkali, že se nebudeme stavět do role opozice, která to odmítá, aniž by chtěla znát nějakou hlubší debatu o těch parametrech.

Na druhou stranu ale, na jedné straně, pokud mluvíme o životech lidí, tak musíme mluvit také o živobytí těch lidí, protože ty věci spolu také velmi úzce souvisí. Nejenom mně, ale předpokládám, že většině tady z poslankyň a poslanců včetně členů vlády popisují lidé své příběhy, se kterými se setkávají. Lidé, kteří třicet let svého života, někdy tedy i méně, ale mnoho z nich od revoluce prakticky věnovali budování nějakého svého snu, budování svého podnikání, své živnosti, své činnosti, do které dali všechno. Dali do toho úspory, úsilí, energii a obrovským způsobem je to naplňuje a naplňovalo. A v letošním roce se dostávají do extrémně složité situace, kdy už podruhé z důvodu opatření vlády mají zavřeno. K té první vlně nějakým způsobem mnoho z nich říkalo, my to chápeme, máme tady nějaké úspory, překonáme to, lidi nepropouštíme, držíme své zaměstnance. A teď v té druhé vlně ti lidé už přicházejí a opravdu jsou zoufalí a říkají, my už žádné úspory nemáme. My máme problém vůbec zaplatit odstupné těm zaměstnancům, které budeme muset propustit. A mnoho z nich říká, my víme, že na konci roku zavřeme a třeba své podnikání po pětadvaceti, třiceti letech ukončíme a budeme hledat jinou formu toho, jakým způsobem uživit sebe, své manželky, své děti, své partnery, partnerky.

A tady já mám velký apel na pana ministra, který, pochopil jsem z jeho řeči, i tento rozměr těch opatření vnímá, a velký apel na pana premiéra, který teď před chvílí přišel. A my jako KDU-ČSL po tom opravdu voláme a dávali jsme tady i několik konkrétních návrhů a chceme to dělat dál. Prosím pěkně, změňte míru té podpory těm lidem, kterým je buď úplně zavřeno z nařízení vlády, anebo zásadním způsobem je to jejich podnikání omezeno a ztratili velkou část svých příjmů. Inspirujte se třeba těmi modely v Německu nebo v Rakousku. Minulý týden tady padala z úst pana vicepremiéra Havlíčka slova o stoprocentních kompenzacích pro ty, kteří budou teď zavřeni. Ale opravdu těm lidem nemůže stačit kompenzační bonus ve výši 15 tisíc, ze kterého musí odvést sociální a zdravotní, což prakticky čistého je zhruba 10 tisíc korun.

Já vás oba dva členové vlády, kteří tady jste, pane premiére i pane ministře, teď vyzývám, zkuste třeba leden prožít za 10 tisíc korun čistého, přinést to domů svým manželkám, rodinám a říct, toto je teď jediný příjem. Zaplatíme z toho ještě elektřinu, zálohu, zaplatíme z toho zálohu na plyn a teplo a zůstane nám třeba sedm, šest tisíc a teď tady budeme z toho v Průhonicích žít. Teď to nemyslím ironicky, teď to myslím pro ilustraci toho, jakým způsobem je potřeba pochopit, v jakých situacích se desetitisíce těch lidí ocitly.

Ti lidé nikdy nestáli s nataženou rukou, že by něco chtěli po státu, ale teď opravdu se dostávají do extrémně složité situace, kdy opatření vlády, která se snaží i ti lidé s nějakou dobrou vůlí vnímat a chápat jejich potřebnost, ale dostávají je do neřešitelného rébusu potenciálních dluhových pastí, ztrát střechy nad hlavou, ztrát svých domovů, svých bytů apod. Takže prosím pěkně, zvyšte kompenzaci alespoň na 20 tisíc korun. Oceňuji to, co se stalo minulý týden, že se aspoň umožnilo to základní, po čem jsme tady dva měsíce volali, a to je souběh těch různých typů podpor pro živnostníky. Napřed to nešlo, pak už to byl odmítáno z důvodu spíše politického a nakonec se to podařilo. Díky za to. Ale minulý týden tady seděla paní ministryně financí a říkala mně, když jsem tady apeloval na tu nelogičnost, že část živnostníků, kteří v minulosti měli nějaký nezdar v podnikání, ale prochází řádně procesem oddlužení, tak dneska nemají nárok na kompenzační bonus.

Pane premiére, prosím pěkně, věnujte se této záležitosti, protože mnoho lidí jste tím dostali do úplně fatální situace. Paní ministryně tady minulý týden tvrdila, že to bylo z důvodu, kdy tuto podmínku si položila Evropská komise při notifikaci kompenzačního bonusu. Já jsem paní ministryni před týdnem požádal, ať mi ten dokument s tím argumentem Evropské komise zašle. Nedostal jsem do dnešního dne nic. Já tomu nevěřím, že takový argument si Evropská komise dala. A pokud ano, jsem připraven v rámci Evropské lidové strany apelovat i na předsedkyni Evropské komise, aby takovou podmínku zrušila. Ale prosím pěkně, udělejte i vy z pozice premiéra pro tyto lidi krok, že se tato nesmyslná podmínka odblokuje. Aby lidé v oddlužení, kteří z rozhodnutí vlády přišli o možnost platit to oddlužení a přinést nějaké peníze domů, aby vůbec mohli existovat a fungovat.

A pak mám velkou prosbu na rychlejší administrativu. Standardně když podnikatel nezaplatí vůči státu, vůči finančnímu úřadu, vůči Veřejné zdravotní pojišťovně či správě sociálního zabezpečení nebo Celní správě předem stanovené odvody, tak se s ním nikdo z těchto institucí nemaže. A tady nám píší lidé, kteří měsíc, měsíc a půl nedostali vyplacen kompenzační bonus. (Odmlka. Premiér hovoří v lavici s ministrem zdravotnictví.) Já se omlouvám, pane premiére, protože to jsou věci, které i lidé tlumočí vůči vám prostřednictvím nás tady ve Sněmovně, tak já bych byl rád, kdybyste to mohli vnímat aspoň tu chvíli, kdy já tady mluvím. A víte, že já nemluvívám dlouho.

Takže chtěl bych vás o toto poprosit, abyste tyto věci změnili, a požádat o to.

A potom ještě jednu konkrétní věc na pana ministra zdravotnictví mám. Pokud zpřísníte podmínky od 25. prosince na zítřejším jednání vlády, dostanete tím do velmi složité situace i mnoho farností v České republice a mnoho věřících. Protože farnosti najely teď na systém elektronických rezervací na mše svaté a mají na celý tenhle týden až do neděle rozběhnutý systém rezervací. Já vás tady z tohoto místa prosím, vládu České republiky, kdybyste to zpřísnění, které by potom případně se týkalo i bohoslužeb, udělali s výjimkou, že to bude platit až od pondělí příštího týdne. Protože si neumím představit, jak ten administrátor farnosti, jak ten kněz bude říkat: Tak vy, co jste se přihlásili teď od čtvrtka až do neděle, tak koho vás tady vyškrtnu, kdo na tu mši svatou nepůjdete. Přišli jsme o Velikonoce. Chápeme to jako věřící lidé, ale nechceme přijít takovým způsobem i o vánoční svátky.

A doplním jednu paralelu. Podívejme se na podmínky, které jsou v řetězcích při nakupování. A podívejme se na podmínky, které platí v kostelích. Je to naprosto neadekvátní z hlediska těch parametrů. Já bych prosil, kdyby ty podmínky mohly platit stejné pro všechny.

Řeknu ještě konkrétní příklad. Já jsem z pěti dětí. My se na třetí nebo na druhý svátek vánoční potkáme u mých rodičů, bude nás přes 30 lidí u nich na obědě. Když přijdeme k nám do kostela a budou platit podmínky zpřísněného stavu, tak kdo z naší rodiny tam nepůjde, byť se na tom obědě potkáme všichni? Tak se snažím prakticky ukázat, jaké to má dopady, a prosím z tohoto místa, abyste toto vzali jako vláda v potaz.

My za KDU-ČSL budeme navrhovat, pokud tady někdo ze členů vlády řekne, že vláda je připravena zvýšit kompenzační podmínky pro podnikatele, tak prodloužení stavu nouze maximálně do 8. ledna. A to jsme připraveni podpořit, pokud tady ze strany vlády jasně zazní, že vláda bere vážně situaci podnikatelů a je připravena zvýšit kompenzaci alespoň na 20 tisíc korun. A to si myslím, že je zásadní.

Pane premiére, není jediným cílem chránit pouze životy, ale vláda musí chránit životy i živobytí lidí v České republice. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu Jurečkovi. Nyní pan Výborný v zastoupení předsedy klubu. Máte slovo.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážený pane premiére, vážený pane ministře, kolegyně, kolegové, já bych si dovolil navázat na pana předsedu Jurečku.

A jsem rád, že pan ministr Blatný zde nejenom přednesl a zdůvodnil, nebo pokusil se zdůvodnit požadavek na prodloužení nouzového stavu. Já oceňuji i to, že on se pravidelně účastní interpelací a je ochoten jako jeden z mála členů vlády zde s námi diskutovat. Ale prodlužování nouzového stavu není lecjaká obyčejná věc. Je to věc zásadní. Je to situace, kdy omezujeme základní lidská práva a svobody, kdy dáváme do rukou vlády velmi výrazné kompetence, velmi výrazné kompetence, kterými vláda skutečně může zasahovat do života jednoho každého občana České republiky. A dámy a pánové, já se ptám, kde je předseda Ústředního krizového štábu? Pane premiére, kde máte vicepremiéra, svého koaličního partnera? Přece on, mimochodem on, který nese také část zodpovědnosti za to, že tady dodnes nemáme předloženu novelizaci krizové legislativy, kde je v tuto chvíli, kdy vy jako premiér a ministr zdravotnictví žádáte Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu? To jsou věci, kterým já, omlouvám se, opravdu nerozumím.

Zároveň chci říci, že my jsme za těch devět nebo deset měsíců opakovaně, a teď hovořím nejenom za KDU-ČSL, ale i za další opoziční strany, včetně ODS a TOP 09, opakovaně projevili velmi vstřícný a konstruktivní přístup. Kdybyste se podíval na historii 30 let demokratické České republiky, Československa ty dva roky, tak byste těžko hledal situace, kdy by opozice, ať už byla jakákoli, tímto způsobem vycházela vstříc vládě, ať už v rychlosti projednávání ve stavu legislativní nouze, nebo nakonec i předkládáním jasných konstruktivních návrhů, které, a v zásadě se za to asi nemůžeme zlobit, které vláda často opakovaně přejímala, protože to byly návrhy, které pomáhaly občanům České republiky, které vycházely vstříc v rámci kompenzací našim živnostníkům, obchodníkům. Některá ta opatření by stálo za to prodlužovat, a to i v tuto chvíli, kdy Česká republika bojuje s druhou vlnou pandemie COVID-19.

KDU-ČSL spolu s ODS a TOP 09 už zhruba před dvěma měsíci vytvořila odborný AntiCovid tým, který pravidelně každý týden jedná. Jeho součástí jsou na prvním místě odborníci, lékaři nejenom z řad poslanců, ale i z řad dalších přizvaných odborníků. A my pravidelně každý týden nejenom na tiskové konferenci, ale také osobními dopisy panu ministrovi Blatnému předkládáme naše návrhy. Snažíme se zformulovat to, co považujeme za důležité a klíčové a kde jsme přesvědčeni o tom, že vláda třeba nedělá dostatečně razantně, dostatečně rychle, tak abychom dokázali některým krokům předejít, tak abychom se dokázali co nejrychleji s pandemií jako takovou vypořádat.

My jsme v této situaci, kdy vláda opakovaně přichází s žádostí o prodloužení nouzového stavu jako takového, a přiznejme si, je to svým způsobem, je to svým způsobem berlička, která má umožnit právě provádět některá opatření. A já tady nechci teď zpochybňovat potřebnost nouzového stavu. Pokud se skutečně reálně nacházíme v pátém stupni systému PES, tak vláda asi skutečně objektivně musí s touto žádostí přijít. Ale co je důležité, aby ta žádost byla jasně zdůvodněna, aby vláda dokázala odpovědět na některé otázky a provést některá opatření směrem k našim podnikatelům, živnostníkům anebo i směrem k občanům České republiky. Protože v tuto chvíli je naprosto zjevné, a v tom asi jsme naprosto ve shodě, pane ministře, že to, co může pomoci v tuto chvíli očkování, je to otázka přístupu k očkování, k očkovací strategii, já se obávám, že bohužel naprosto nesmyslné, z mého pohledu opravdu nesmyslné a trapné debaty o tom, kdo bude zmocněncem a kdo bude vrchním očkovačem. Jestli to budete, pane premiére, nezlobte se, vy osobně a jestli budete nakupovat injekční stříkačky apod. Já se omlouvám, trochu to zlehčuji. Ale situace je opravdu vážná. Myslím si, že pokud tady máme skutečně kompetentního ministra zdravotnictví, tak on má tyto věci mít plně v gesci.

Jenom doufám, že dnešní vydání toho plátku Mladá fronta DNES, který patří do celého koncernu Agrofert a hnutí ANO, že nemělo jenom naznačit pod čarou nějaké změny na pozici ministra zdravotnictví. Protože to by skutečně nebylo ku prospěchu boje s COVID-19. Ale já se chci vrátit k meritu věci, protože to by byla úplně jiná debata, a já jsem si říkal, kam až jsme schopni klesnout v podobě tady těch budovatelských plátků a titulních stran, které na nás občas vypadnou z poštovní schránky.

Ale k věci samotné. My jsme jako anticovidový tým složený, jak jsem říkal, ze zástupců ODS, KDU-ČSL a TOP 09 připravili vánoční výzvu. Ta vánoční výzva má sedm bodů. My je zároveň zde, kolegyně a kolegové, chceme předložit jako doprovodné usnesení k hlasování o nouzovém stavu a žádáme o vaši podporu, protože jsou to výzvy směrem k vládě, s kterými, jsme přesvědčeni, že se musí ztotožnit každý z poslanců. Dovolte mi, abych vám tedy představil tuto vánoční výzvu, která je motivována tím, že jsme si vědomi toho, že situace se opravdu zhoršuje a že některé věci jsou teď věcí prioritního - a já řeknu národního - zájmu. A to je právě první věc a ta se týká očkování, kde jsme přesvědčeni o tom, že je potřeba připravit skutečně strategický jasný plán.

Já si dovolím tedy, tak abych potom už nemusel znovu to usnesení představovat, vás seznámit s tím prvním bodem: "Poslanecká sněmovna vyzývá vládu, aby bezodkladně představila propracovaný strategický plán očkování, včetně informační kampaně, a to nejen pro jednotlivé prioritní skupiny. Tento plán musí nezbytně obsahovat přesnou organizační podobu očkování, nezbytné také IT zajištění, včetně zapojení komunální sféry s nezbytnou administrativní oporou. Očkování vnímáme jako věc prioritního národního zájmu. Úspěšné zvládnutí očkování ale podmiňuje zapojení širokých struktur společnosti." To je tedy první bod, který apeluje na očkování jako tu cestu, jak se s pandemií COVID-19 vyrovnat.

Druhý bod, ten už se týká dopadů pandemie na živnostníky a podnikatele. Nakonec i vy jako vláda jste minulý týden avizovali ústy pana vicepremiéra, že jste připraveni poskytnout stoprocentní kompenzace, stoprocentní náhrady majitelům penzionů, hotelů, restaurací tak, aby škody, které jim jsou objektivně působeny tím, že mají své provozy uzavřeny nebo je budou mít uzavřeny, tak aby jim byly nahrazeny. Proto tedy přicházíme s tímto bodem: "Poslanecká sněmovna vyzývá vládu, aby s ohledem na fatální dopady pandemie COVID-19 na živnostníky a podnikatele bezodkladně představila formu čerpání avizovaných stoprocentních kompenzací pro uzavřené provozovny v rámci obchodu a služeb."

Třetí bod se týká toho, o čem tady hovořil už pan předseda Jurečka, a to je navýšení kompenzačního bonusu v situaci prodlužujícího se nouzového stavu. Jsem přesvědčen o tom, že není jiné cesty. "Poslanecká sněmovna tedy vyzývá vládu, aby nejpozději k 4. lednu 2021 připravila navýšení kompenzačního bonusu z 15 na 20 tisíc korun s účinností od 1. ledna 2021, a to také s možností čerpat i podnikatelem, který se nachází v procesu insolvence a nemá nárok na žádnou přímou pomoc státu. Současně vyzýváme vládu, aby co nejdříve připravila zákonnou podobu odpuštění odvodů OSVČ a obnovila program Antivirus C, a to minimálně pro první čtvrtletí roku 2021." To totiž je jedna z těch nejúčinnějších pomocí našim podnikatelům.

Čtvrtá věc, a ta je velmi důležitá, je rychlost pomoci. Tady skutečně platí, kdo rychle dává, dvakrát dává, a když se podíváme na tu administrativní náročnost a přebujelou byrokracii v jednotlivých programech, tak to skutečně nepůsobí jako něco, co by dodalo důvěru v to, že vláda skutečně chce pomoci a že skutečně se chce vypořádat s dopady pandemie COVID-19. Proto navrhujeme toto usnesení: "Poslanecká sněmovna vyzývá vládu, aby stávající systém podpor pro podnikatele upravila tak, aby jejich faktické čerpání a vyplacení bylo možné ve lhůtě maximálně 15 dní od doručení žádosti příslušnému úřadu. Současně vyzýváme vládu, aby snížila administrativní zátěž čerpání jednotlivých podpor na úroveň využití čestného prohlášení a datové schránky pro identifikaci žadatele. Pro ověření oprávněnosti žádostí pak následně státní správa využila data, která podnikatelé pravidelně poskytují příslušným státním institucím, zejména finančním úřadům nebo České správě sociálního zabezpečení, a nezatěžovala tak nadbytečnou administrativou samotné žadatele."

Další bod naší vánoční výzvy se týká primárně ministra vnitra, protože kdyby ministr vnitra slíbil to, co tady pronesl v červenci, to znamená, že nejpozději v září předloží do Sněmovny vláda novelizaci krizové legislativy, to znamená ústavní zákon o bezpečnosti státu a navazující krizový zákon, tak bychom možná byli ušetřeni tohoto opakovaného zasedání v rámci prodlužování nouzového stavu. Ten návrh zákona je prodiskutován v rámci poslaneckých klubů, je zde ve Sněmovně a já nerozumím tomu, proč vaše vláda ten zákon nedoprojedná a nepředloží ty novely tak, abychom skutečně je mohli využít už v této době pandemie COVID-19. Na co čekáme? Až se se vším vypořádáme? To opravdu ta krizová legislativa pro tuto situaci už bude k ničemu. - Proto jasně vyzýváme vládu a ministra vnitra, aby bezodkladně předložili Sněmovně již v září slibovanou novelizaci krizové legislativy, která by jasně upravovala pravidla nouzového stavu a krizového řízení.

Šestý bod, a ten je také zásadně důležitý a týká se pana ministra Blatného a týká se toho, jakým způsobem je určováno skóre systému PES, protože v tom, přiznejme si, trochu panuje chaos. Ta vyjádření jsou různá, ať už od pana ministra, nebo od jeho náměstků a podřízených, a bylo by dobré, aby tady v tomto smyslu bylo jasně řečeno, z jakých dat a jakým systémem se to skóre vypočítává. - Proto si dovolíme navrhnout toto usnesení, kdy Poslanecká sněmovna žádá ministra zdravotnictví, aby upřesnil a zveřejnil aktuální parametry a kritéria, dle kterých je stanovováno skóre PES, zvláště s ohledem na různé podoby testování a další zvolená hlediska.

A poslední věc, já už jsem to tady naznačil. Máme-li budovat důvěru veřejnosti v kroky vlády, máme-li posilovat důvěru v to, že je očkování skutečně tou cestou, jak pomoci vypořádat se s pandemií COVID-19, tak kroky vlády musí být jasné, věrohodné, srozumitelné a nemohou se pohybovat na úrovni skutečně někdy až panoptika. V tomto smyslu, pane premiére, skutečně opusťme tu představu Ferdy Mravence - práce všeho druhu a nechme ty věci, tak jak vy často říkáte, na ty odborníky. Nestačí to jenom říkat, je potřeba potom tyto kroky také činit, a proto si dovolujeme navrhnout v rámci vánoční výzvy poslední, sedmý bod: "Poslanecká sněmovna žádá předsedu vlády, aby respektoval stanoviska ministra zdravotnictví a věnoval se řízení vlády jako celku. Strategii očkování ponechte na odbornících. Jedině tak přispějete ke zvýšení již tak vámi otřesené důvěry občanů v tento klíčový faktor zvládnutí celé pandemie."

To je tedy sedm bodů vánoční výzvy poslaneckých klubů KDU-ČSL, ODS a TOP 09, které předkládáme jako doprovodné usnesení k tomuto bodu. Děkujeme za vaši podporu, protože ty body jsou jasným vzkazem tomu, že vláda si je vědoma situace, v jaké se Česká republika nachází, chce pomoci, chce pomoci rychle, účinně a chce posílit důvěru v kroky vlády a politiků. To přece musíme dělat. Pokud se chceme skutečně vypořádat s tou nelehkou situací, v které se nacházíme, tak tohle je to, co, pane premiére, často zdůrazňujete - že máme táhnout za jeden provaz.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Výbornému. Nyní se slova ujme předseda vlády ČR pan Andrej Babiš. Připraví se Zdeněk Ondráček se stanoviskem klubu KSČM. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Andrej Babiš: Dobrý den ještě jednou. Děkuji za možnost tady vystoupit. Ráno jsem tady čekal tři a půl hodiny. Byl jsem vypárovaný, takže moje práce měla být mimo Sněmovnu, no a vidím, že se nic nezměnilo vlastně od toho čtvrtku. Nejhorší zážitek v mé politické kariéře. Doufám, že, pane Jurečko, a váš kolega koukáte na Čau lidi v neděli. Tam jsem vám definoval, co to je pokrytectví. Vy ale jste tak vycvičení. To je ten... Dneska mi tady kolega Ferjenčík říkal, že jsem se spletl v povolání, protože má pocit, že jsem politik. No nejsem politik. Dělám politiku, ale neumím tu politiku. Neumím. Neumím být pokrytec.

A co vy tady vyzýváte? Koho vyzýváte? Vždyť jste hlasoval proti 10 miliardám pro živnostníky, restaurace a hotely! Proč to říkáte, když děláte pravý opak, pane kolego? Deset miliard jsme rozhodli. A hlasovali jste proti rozpočtu. Proti rozpočtu! Takže to je to pokrytectví říkat: Dáme živnostníkům, dáme podnikatelům. To říkáte, a děláte pravý opak! Měli jste podpořit ten rozpočet. Takže vy děláte všechno proti nim. A ty vaše řečičky tady, však to nikdo nebere vážně. Vy to ani nemyslíte vážně. Vy mě tady chcete školit o čem, pane kolego? (K poslancům KDU-ČSL.) Kdo je to odborník na co? Co je to operace očkování? Víte, co to je operace očkování? Nevíte! Protože jste v životě nic neřídil! (Pobavení v sále. Reakce posl. Jurečky.) Co jste řídil? Jako to, že jste byl ministr? To ministerstvo jede i bez vás. Já jsem něco odřídil v životě. A od momentu, než jsem vstoupil do očkování, teď před chvílí máme nové navýšení vakcín od Pfizeru - 50 tisíc nových na leden. A 26. 12. dopoledne přijede 27 aut do všech členských států EU. Každé to auto bude mít dvě krabice. Je 9 750 vakcín. A ty krabice odvezeme do Prahy, potom do Brna. A dvě krabice dojedou i do Německa, pane kolego. A my ještě dostaneme další množství... (nesroz.) Tak vy mě prosím vás neučte, že co je odborník a neodborník. Skutečně nevím.

Očkování je logistická operace, pokud to nevíte. Logistická operace. Velice sofistikovaná operace. A vy nás stále tady vyzýváte, ale my to děláme. Já chápu, že teď tam je ten mikrofon a tady kamery a lidi mají pocit, že vlastně ta vláda nedělá nic, protože vy to umíte nejlíp. Takže vy tady vystupujete, ti živnostníci, a to je všechno dojemné, ale v reálu děláte všechno proti. Všechno proti! Proč jste nehlasovali pro ty živnostníky, pro ten rozpočet? Proč jste nehlasovali? A platí to, co říkám. Všechno děláte proti lidem, protože děláte proti vládě. A neschválili jste rozpočet! (Smích poslanců KDU-ČSL.) Však se smějte. Já jsem v pohodě. Takže mě vlastně baví, když tady mluvíte o 30 letech demokracie.

Takže ty vaše výzvy, ano. Představte si, že ten Linec jsem vyřizoval já. Já jsem volal Frolíkovi. My jsme zjistili, že ve státních hmotných rezervách máme postele z roku 1960. Taková náhoda, ne? I ty oxygenátory z Nového Zélandu jsem řešil. To je normální obchodní případ. Mě to baví, já jsem to studoval a já na rozdíl od vás jsem řídil 35 tisíc lidí a stovky firem. Takže já jsem odborník na řízení. A to, že novináři, když jsem řekl s nadsázkou, že jsem nějaký - nejsem žádný zmocněnec. Jsem premiér, který to řídí. Jo? A řídím to a budu to řídit, protože když to nebude fungovat, tak zase za to může Babiš, přece! Vždyť to je ono. To tady říkáte stále - Babiš, Babiš, Babiš. Neustále nás kritizujete. Nejdřív jste kritizovali, nemáme kapacitu laboratoří, PCR testy. Máme 52 tisíc. Potom jste říkali, že neumíme antigeny. Teď říkáte zase, že nemáme Německo.

Takže když jsem tady ráno seděl, tak jsem se nestačil divit, co všechno tady odeznělo. A mě to strašně bavilo. A víte proč? Tady se dohadovaly ty největší tradiční demokratické strany, které měly nějaké programy a které měly jednou opoziční smlouvu. Měly programy, které nerealizovaly. A víte, díky komu je realizovaly? No díky hnutí ANO! Díky hnutí ANO realizují se programy, ve vládě nebo ve Sněmovně. Takže my jsme vždycky říkali, že jsme catch-all-party, že jsme neni ani levice, ani pravice, že jsme tady pro všechny, pro všechny lidi.

Takže já už ani nechci komentovat ráno, co jsem tady všechno... Tady byl pravolevý střet. Pravolevý střet. Tak my jsme pro všechny a ono se to dneska potvrdilo a já jsem strašně rád, že jste schválili ten můj návrh. Můj návrh navýšit platy všem zaměstnancům. Všem. O sedm procent. A nenavyšovat daně živnostníkům a vyhovět zaměstnavatelům, že zkrátka to uděláme za ně, a tady vystupovalo tolik odborníků na zadlužení, na deficit, akorát zapomněli, že společně tady nasekali dluhy za 1 090 miliard. A pokud někdo tady mluvil Německo, tak my máme o 100 % nižší dluh než Německo. Já jsem to opakoval stokrát, ale chápu, že vlastně vy to tak máte zkrátka. Vy to tak máte a budete stokrát opakovat různé lži a je to tak. Tady ráno byla vzpomínána nějaká ekonomka. No tak já jsem na ni zvědav, kdy bude kandidovat za nějakou stranu. Určitě to tak dopadne. Většinou tihle odborníci, kteří garantovaně vystupujou proti vládě, tak končí.

Takže já bych chtěl říct k té situaci. Situace není dobrá, začínají se plnit nemocnice. Včera jsme měli nárůst o 350 hospitalizovaných a zkrátka zítra vláda rozhodne hlavně v zájmu ochrany životů našich spoluobčanů. To je náš prioritní cíl. A samozřejmě vnímáme ty problémy, které mají podnikatelé. A my pro ně něco děláme. Vy o tom mluvíte. A když máte možnost to podpořit, tak to nepodpoříte. Takže to je potom jako neřešitelné. Takže mně je to líto. My samozřejmě děláme maximum pro to, abychom realizovali očkování. Objednali jsme 11 901 700 vakcín - to pro Českou televizi, ráno hlásili dva miliony. Pro 6 953 849 českých občanů České republiky jsme objednali. Takže stále se hlásí nějaká čísla. Toto jsou správná čísla. Objednali jsme pět vakcín. Každá má jinou charakteristiku, jinou logistiku. Takže všechno děláme. A my samozřejmě ta doporučení, která nám dáváte, my je realizujeme. Pokud tam něco najdeme zajímavého, tak samozřejmě to realizujeme, ale většinou musíme tady sedět a ministr místo toho, aby - teď odchází, aby byl v práci, tak tady musí sedět.

A někdo pochybuje o tom, že potřebujeme prodloužit nouzový stav? Já myslím, že o tom nikdo nepochybuje.

Takže já už nevím, jak to máme vysvětlit, že je tady riziko znovu, že stoupají počty hospitalizovaných, že je to problém, ale asi se to těžko vysvětluje, protože pro vás je to příležitost zase vlastně tady prezentovat, že vláda dělá něco špatně. Když jsme zavírali, bylo špatně. Když jsme nerozvolňovali, bylo špatně. A stále je špatně. Stále všechno děláme blbě.

Ale znovu opakuji, pokud tedy tak dojemně tady vystupujete a tolik přejete těm podnikatelům, proč hlasujete proti nim? Proč jste hlasovali proti tomu rozpočtu? Tady jste to měli říct na mikrofon. Říct: My sice něco říkáme, ale děláme vždycky všechno naopak, proti. To je to pokrytectví, jo? Takže je to stále dokola. A já ani nevím, jestli pan Výborný tomu věří, co tady vykládal, ty různé další věci. Spíš tomu nevěří. A vy říkáte, nabízíte ruku. Vy nenabízíte. Vždycky když jsme měli s vámi rozhovory, když jsme vám něco prezentovali, vždycky jste to zneužili proti nám. Takže tak to je.

A samozřejmě já myslím, že pan ministr určitě tady přednášel, proč potřebujeme prodloužení nouzového stavu, že potřebujeme, aby naše armáda pomáhala v nemocnicích, aby pomáhala v domovech sociálních služeb, že ta operace očkování bude strašně náročná. A pokud to nechcete pochopit, tak mně je to líto. Takže já jenom můžu zopakovat to, že byste aspoň poprvé, když už tolikrát jste neprodloužili ten nouzový stav, vždycky jste byli proti, a nevím proč, nevím z jakého důvodu, tak abyste to tentokrát udělali. A my vás o to žádáme. A znovu opakuji, že je to důležité. Je to důležité, pokud nechcete, aby tady byl chaos a aby byly ohroženy životy našich občanů. Takže já samozřejmě vám za to děkuji, protože, aspoň doufám, že tentokrát to budete akceptovat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu předsedovi vlády Andrejovi Babišovi za jeho vystoupení. A nyní s přednostním právem se stanoviskem klubu KSČM vystoupí pan poslanec Zdeněk Ondráček, připraví se s přednostním právem Marian Jurečka. Ano, bude to druhé vystoupení. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Ondráček: Děkuji, pane předsedající. Vážený pane premiére, vážené kolegyně, vážení kolegové, vystupovat po panu premiérovi je velmi těžké, protože vždy se zájmem si vyslechnu, co řekne. Někdy, když se zasním, tak si v podstatě připomínám, že pan premiér sem vtrhl s výbuškou zásahovou, rozházel je tady, udělal tady poměrně rychlý zákrok, a pak je to na nás, abychom to nějakým způsobem dodělali. Ta vyjádření jsou vždycky emotivní, v mnohém jsou sice pravdivá, ale asi se odráží to, co pan premiér říká často, že to vnímá jako člověk, nikoli jako politik. A ono někdy člověk musí být hodně uvážlivý, co řekne. Ale musím říct, že mě vaše proslovy baví, vždycky se u toho pod tu roušku směji. Takže i dnes, děkuji, že jste to tak krásně rozčísl.

Já v podstatě si dovolím jenom kratičce reagovat na některé své předřečníky a pak vystoupím s tím naším stanoviskem.

Já zde od kolegů, krom tedy zástupců KDU-ČSL, kteří řekli, že za určitých podmínek souhlasí s prodloužením nouzového stavu, a stanovili nějaké datum a popřípadě podmínky, tak to je jediná v podstatě taková konstruktivní, kde se říká ano, mohlo by, pokud by. Byly zmíněny ty ekonomické dopady. A já kolegům z KDU-ČSL můžu říct, že s některými těmito návrhy souhlasím. Umím si představit i ty kompenzace, které by měly být, a jsou to věci, které řešíme v posledních týdnech jak s ministrem zdravotnictví, tak i popř. v Ústředním krizovém štábu. Uměl bych si představit kompenzace ve výši třeba 80 % prokazatelných tržeb v roce 2019, které už vycházely z nějakého EET, popř. jiných doložitelných věcí, co se týká třeba daňového přiznání. Ale to jsou věci, které jsou ekonomické a já je nechám na těch odbornících.

Já bych prvně úplně v začátku chtěl poděkovat ministru zdravotnictví, který teď zrovna není přítomen, ale určitě se mu to na ucho dostane, že v současné době dostáváme veškeré požadované informace z Ministerstva zdravotnictví, ale i z Ústředního krizového štábu a jako strana KSČM máme veškeré potřebné informace a data, která mají k dispozici jak úředníci, tak vládní politici. A myslím, že je mají i kolegové, kteří jsou v Ústředním krizovém štábu, to znamená minimálně zástupce KDU-ČSL a hnutí SPD.

To, jak bude probíhat očkování v této republice a jestli už je stanovena strategie, o té se hovoří v rámci Ústředního krizového štábu, ale já se nedomnívám, že to je věc, kterou budeme odsouhlasovat zde v Poslanecké sněmovně, protože ta strategie je přece v pravomoci moci výkonné, což je vláda České republiky a jednotlivá ministerstva. To znamená, my tu informaci můžeme vzít na vědomí, ale nepřisvojujme si oprávnění, která nám jako poslancům a moci zákonodárné nepřísluší.

Mrzí mě, že kolegové z SPD prostřednictvím svého pana předsedy zmínili, nebo uvedli, že nemíní prodlužovat nouzový stav. Já bych se pana místopředsedy Okamury, který tedy bohužel není přítomen, ale možná, že mi odpoví někdo z SPD, chtěl zeptat, jakým způsobem by to tedy SPD řešilo? Jakým způsobem by dokázalo vyřešit problémy, které jsou - já budu o některých konkrétně mluvit a možná, že u vás... jak by to SPD vyřešilo? To, že prostě nepodpoříte, to je samozřejmě vaše rétorické vyjádření zde, ale já bych také chtěl slyšet, jak byste to udělali. Protože to bych chtěl slyšet u každého, kdo tady o tom hovoří.

Jsem rád, že společnost ví, že díky hnutí SPD máme otevřené i maloobchody a že hnutí SPD v podstatě zajistilo všechno. Já si to úplně nesdílím a nemyslím, protože to nebylo pouze SPD, a já jsem o tom zde hovořil několikrát u tohoto řečnického pultu, když jsme projednávali prodloužení nouzového stavu. Ale budiž, my už jsme si zvykli, že to, co se povede, v podstatě třikrát zopakuje SPD a je to jejich v podstatě věc, kterou oni prosadili.

Poměrně velká věc tady byla věnována očkování. Já buď jsem neseděl v této Sněmovně, anebo nechápu, ale přece jsme přijali zákon, kde je jasně sděleno, že očkování je na základě dobrovolnosti. Proč stále dokola tady před těmi mikrofony a možná do médií říkáme, že odmítáme trvale očkování, nebo povinné očkování? Já myslím, že stačí se znova vrátit k tomu sněmovnímu tisku, někteří, kteří to máte na starosti a můžete zopakovat, jak je to napsáno. Ale ten důraz tam byl, že očkování je dobrovolné. Tak proč stále dokola tady mluvíme o povinnosti očkování a o tom, že kdo nebude očkován, že se stává občanem druhé kategorie? Já to nechápu. Tak buď neumím číst zákony, které tady schvalujeme, anebo je neumíte číst vy. Ale je to záměr, zřejmě asi to tak má být.

Víte, já když jsem se měl rozhodnout, jaké stanovisko dám svým kolegům z klubu KSČM, tak jsem si pro sebe stanovil, že důvody pro posouzení té žádosti o prodloužení nouzového stavu lze v podstatě rozdělit do pěti kritérií. Kritéria zdravotní, kritéria právní, ekonomická, sociální a pak samozřejmě politická.

Ty zdravotní důvody pro to posouzení žádosti nechci víceméně asi rozebírat, protože velmi dobře je rozebral pan ministr zdravotnictví, který k tomu má rozhodně víc kvalifikovaných lidí, než jsem já. A ta data, která nám posílají a která dostáváme my členové Ústředního krizového štábu, a můžeme je dávat svým politickým stranám, které nás tam nominovaly, nám umožňují, abychom s těmi čísly pracovali. I podle dostupných čísel však vidím, že jedna z nejvíce ohrožených skupin jsou právě osoby starší 65 let, kde tam je nějakých 15, 16 %. A samozřejmě osoby chronicky nemocné. Ale znovu říkám, nechci se pouštět do roviny zdravotní.

Dále jsem zmínil tu rovinu ekonomickou. Ekonomické dopady, a zde se shodnu s kolegy z většiny politických stran, že dopady na ekonomiku jsou drastické. Ale zase si řekněme, vždy může být ještě hůře. Souhlasím, že vláda po těch připomínkách při přechodu do čtvrtého stupně protiepidemického systému PES nezavřela maloobchody a nechala v provozu většinu služeb. To jsme zde řekli napříč politickým spektrem a znovu opakuji, nebylo to pouze díky vystoupení hnutí SPD, ale tak jsme zde hovořili zástupci většiny politických stran. A vůbec mi nevadí, že v tomto případě došlo k schválení výjimky ve čtvrtém stupni a ve čtvrtém stupni tyto obchody zůstaly uzavřeny. Protože naopak, bylo to velmi dobře, protože pokud se velké řetězce dokázaly rychle přizpůsobit a nabízet celou škálu materiálu, tak občané z menších měst, kde nemají supermarkety, popř. z vesnic, museli jet do toho velkého města a k té koncentraci osob docházelo daleko častěji.

Teď bylo v podstatě nejdůležitější řešení zimní sezóny. Zimní sezóny a jak bude probíhat. Pan ministr zase zmínil, jaká opatření jsou v sousedních zemích, Rakousko, Německo, to znamená Alpy, Švýcarsko. U nás se zimní střediska otevřela v pátek teď osmnáctého. Přes víkend se lyžovalo. Takové lyžování nelyžování, ale lyžovalo, protože přírodní sníh je minimálně. S tím, že, řekněme, i podle informací, které mám přímo z terénu, bydlím čtyři kilometry od nejbližšího vleku, tak na místě ta opatření, doporučovaná opatření, nejsou vůbec dodržována. Ta situace, která tam je, byla dohodnutá s Asociací horských středisek a zatím tedy probíhá bez problému.

Otázkou je, jak to bude po případném přechodu do pátého stupně "psa". Zde bych chtěl požádat, jestli taková situace nastane, aby vláda a Ministerstvo zdravotnictví zvážily, jestli v případě v tom přechodu po zahájení nového roku, jestli by do školy měly chodit pouze první a druhé ročníky, popřípadě bych se přimlouval, aby to byl první stupeň, to znamená do páté třídy, aby to byly děti, které v případě, že zůstanou doma, musí jejich rodiče čerpat na ně ošetřovné. Tímto důvodem bychom částečně ušetřili lidi, kteří by nezůstali doma, nemuseli bychom vyplácet ošetřovné na tyto rodiče. Ti rodiče by nám nechyběli jak v podnikání nebo v průmyslu, ale ani ve zdravotnictví a v sociálních službách, kde je nutně potřebujeme. Ale jsou to věci, o kterých jsme připraveni v případě, že vláda bude mít zájem, kdykoliv jednat. Tímto bychom i snížili dopady na ekonomiku. Souhlasím i s tím, že nastavení kompenzací by mělo být pružnější.

Vedle těch dvou zmíněných důvodů je zde ten důvod sociální. To jsou asi ty důvody a ty dopady, které jsou spoluobčany nejvíce vnímány. Návštěvy příbuzných, v nemocnicích, sociálních zařízeních, nemožnost obvyklého sdružování se, svatby, pohřby, ale i zmiňované bohoslužby. Jsme národ hospod, kde se toho probere asi nejvíce, kde se s jistotou hraničící v podstatě se skutečností dozvíte zaručenou pravdu na veškeré dění u nás i ve světě. Zde selhává vláda a její mediální poradci doslova prohrávají. O roli médií v této oblasti raději pomlčím, protože ta je spíše, řekněme, negativní. Ta sociální oblast je velmi důležitá a bude mít i velký význam právě teď, v období vánočních svátků a přechodu z roku 2020 na rok 2021.

Politické důvody, které jsou, ty si musí zhodnotit každý politický subjekt sám, to, zda je dobré se tvářit populisticky a říct, za každou cenu rozvolníme, rozvolníme, nejsou důvody pro nouzový stav, a oslovovat tímto své voliče, anebo zda se bude chovat racionálně, řekněme pragmaticky, a bude posuzovat i veškeré jiné dopady, které jsou. A těmi jinými dopady, a u těch bych se zastavil více, jsou dopady právní.

Právní důvody, proč mít či nemít nouzový stav. Takže rozhodnutí pro nebo proti. Proti můžeme říct, že mnohá z těch nařízení lze nařídit nebo zakázat podle zákona o veřejné ochraně zdraví. Tyto oblasti, které lze podle tohoto zákona omezit, najdeme v § 69 odst. 1 zákona. Tato opatření se realizují, ale řekněme, mnohá z nich jsou sporná a na samé hraně výkladu zákona. Samozřejmě hodně záleží na kvalifikovaném odůvodnění, což řekl i Městský soud v Praze letos na jaře. V případě jejich napadení by o nich musel znovu s konečnou platností rozhodnout soud. Namátkově z těch sporných opatření uvedu třeba zákaz společného zpěvu, myslím, že je to pro deset a více osob, nebo hodně diskutované je omezení provozu služeb, jako kadeřnictví, pedikúry, kosmetiky, kterého jsme byli svědky ve čtvrtém stupni, teď tedy zatím ne. Právní diskuse by mohla být i o rozestupech a metrech čtverečních na jednoho nakupujícího.

Vedle toho však existují opatření, která bez vyhlášeného nouzového stavu realizovat nelze. Takovými opatřeními, to znamená pro nouzový stav, takovými opatřeními je omezení volného pohybu osob nebo možnost nařizovat pracovní povinnost pro studenty. U studentů se prosím zastavme, protože o tom zde nehovořil nikdo. Informace v číslech. V měsíci říjnu pracovalo ve zdravotnictví - vážené kolegyně z SPD, popřípadě z jiných stran, které jste pro okamžité zrušení nouzového stavu, poslouchejte bedlivě - v měsíci říjnu pracovalo ve zdravotnictví skoro 1 400 studentů, mediků, záchranářů, zdravotních sester. V měsíci listopadu bylo to číslo obdobné. V sociálních službách pak pracovalo dalších 600 studentů. Cirka 2 tisíce studentů pracovalo ve zdravotnictví a sociálních službách. Myslíte, že tam byli navíc? Že jsou zbyteční? Nebo jakým způsobem byste dokázali tato místa vykrýt tak, když tam ti pracovníci, kteří pracují trvale na těchto pozicích, prostě být nemohli, protože sami byli v karanténě, byli nemocní, popřípadě museli se starat o své děti v rámci ošetřování? Opravdu rád bych to slyšel, jakým způsobem dokážete nahradit 2 tisíce lidí ve zdravotnictví a sociálních službách. Pokud mi na to odpovíte, smeknu před vámi ten klobouk, pokud to dokážete, pokud to dokážete odůvodnit.

Mohl bych doložit i místa a počty nasazených vojáků. Bylo to zde zmíněno, ale řeknu jenom celkový počet, protože asi to není důležité. Celkový počet nasazených příslušníků armády České republiky bylo k 15. 12. 2020 - a znovu mě poslouchejte - 2 085. Umíte nahradit ta místa, kde pracovalo 2 085 příslušníků armády České republiky, někým jiným? Umíte to jiným způsobem než podle krizového zákona? Pokud to umíte, tak nám to řekněte a my budeme velmi vděčni. Já si to od vás velmi rád vyslechnu a chtěl bych to vědět. Jinou právní možnost jsem nenašel. Pokud ji umíte vy, tak nám ji prosím vás sdělte a neříkejte, že to je nesmysl a že nouzový stav nepotřebujeme. Potřebujeme zejména k tomuto důvodu. Zeptám se, proč tam ti lidé pracovali. Proč těch 2 tisíce studentů, 2 tisíce vojáků pracovalo? Znovu zopakuji - protože chyběl personál. A tam, kde chyběl personál ve zdravotnictví a sociálních službách, jsou to místa, která si můžeme dovolit zavřít? Jsou to úřady, nebo jsou tam lidi, kteří tu péči potřebují? Jsou tam pacienti? Jsou tam klienti sociálních služeb, kteří nejsou často schopni se o sebe postarat? To je necháte na holičkách? To vám to je úplně jedno, jak ti lidé dopadnou? Mně tedy ne. Pro mě život a zdraví lidí je na prvním místě. Politikaření si nechám až tu rovinu druhou. Takže bez nich by to prostě jednotlivá zařízení nezvládla a víme, že uzavřít tato zařízení nelze. To snad chápe i ten největší kritik nouzového stavu. Pokud ne, můžu pouze pokrčit rameny.

V současné době je situace trochu jiná. Počet hospitalizovaných klesl cca na polovinu, i když pomalu zase roste. Děti, no, chcete-li, spíš studenti, studenti medicíny, zdravotničtí záchranáři a medici. V podstatě to nařizování práce bylo ukončeno naposledy, myslím, k minulému týdnu, protože současný stav je takový, že zdravotnictví i sociální služby to už zvládají svými silami. Zatím při tomto počtu lidí. Vydrží to však i další týdny a měsíce? Vojáci jsou nasazováni stále a nedivil bych se ani, kdyby došlo k poměrně rychlému povolávání vojáků k plnění úkolů Policie České republiky. Policie České republiky podle požadavků Ministerstva zdravotnictví z pondělního Ústředního krizového štábu nasadí, nebo už ode dneška možná nasadila, dalších 150 příslušníků na další takzvané trasování, 150 příslušníků denně. Policie České republiky v současné době, nechci říct hlídá, ale monitoruje příjezd do České republiky cizinců, kteří sem přijíždějí třeba zatím lyžováním k nám do Krkonoš, jestli mají potvrzení o bezinfekčnosti. Policie České republiky plní řadu úkolů, které jsou na ni kladeny, a plní je s vypětím všech sil, které jsou, protože i policie trpí podstavem 3 500 lidí plus samozřejmě nákazovostí, popřípadě karanténami ve svém policejním sboru.

Důležité, ovšem méně známé, respektive médii zcela opomíjené, je určování pravidel pro subjekty klíčové infrastruktury státu, které jsou nezbytné, a jejich nebytné dodavatele. To je jeden z důvodů, proč musí být nouzový stav. Toto porušení by mohlo vést až k ohrožení bezpečnosti státu v oblasti energetické, potravinové nebo zásobování paliv. Umíte si představit, kdo jste z Královéhradeckého nebo Pardubického kraje, že by došlo k uzavření z důvodu nákazovosti pracovníků, kteří pracují v Opatovické elektrárně, která zásobuje teplem a teplou vodou stotisícový Hradec Králové, Pardubice, možná i Chrudim? Umíte si to představit, kdyby 200, 300 tisíc lidí bylo bez teplé vody a bez tepla? To jsou pracovníci klíčové infrastruktury státu, o kterých vy nevíte, kteří pracují na jedničku, zatím jim nikdy nikdo nepoděkoval. Pracují tak, jak jim říká jejich management, a díky tomu máme teplo, teplou vodu, světlo i tu vodu normální. To jsou lidi z takzvané klíčové infrastruktury státu. A ti pro svoji činnost ten nouzový stav v některých případech také potřebují.

Já jsem během víkendu hovořil s představiteli ČEZ, popřípadě ČEPRO. Bylo mi sděleno, že to sice teď zvládají, ale je to pouze o dobrovolnosti a ochotě jejich pracovníků. Dobrovolnosti a ochotě. Všímáte si toho krásného zaobalení? Zákoník práce trochu trpí, to my víme. Ale ti lidé vědí, jakou práci pro společnost dělají, přestože vědí, že jim za ni nikdy nepoděkujeme, ale dělají to na základě dobrovolnosti a ochoty. V případě však dalšího zhoršení stavu a nasazení těchto pracovníků klíčové infrastruktury by to bez nouzového stavu znovu nešlo. Upozorňuji, že počty nakažených již několik dní znovu rostou a zahraničí avizuje nové a ještě agresivnější formy covidu. A o samostatnou pozornost bych si dovolil požádat v státních hmotných rezervách. Správa státních hmotných rezerv. Tam bez nouzového stavu nemohou nakupovat ochranné pracovní pomůcky a další materiál. Aktuální, a bylo zde zmiňováno očkování, aktuální vládou zadaný nákup jsou injekční stříkačky a jehly k té dobrovolné - dobrovolné, kolegové z SPD - vakcinaci, která by měla být zahájena kolem 20. ledna.

Je mi teď známo po včerejším jednání Ústředního krizového štábu, že ty nákupy běží. V podstatě během pár dnů budou podepsány smlouvy a dodávka 4 milionů injekčních stříkaček a 4 milionů jehel by měla začít být realizována. Víte o tom, jak by to fungovalo bez nouzového stavu? Znáte zákon číslo 137 o zadávání veřejných zakázek a víte, jak dlouho taková jedna zakázka trvá?

Víte, že jsme to byli my zde, skupina poslanců, kteří jsme v létě předkládali novelu zákona o zadávání veřejných zakázek a žádali jsme nejenom vládu, ale i vás tady o zařazení tohoto bodu, abychom umožnili Správě státních hmotných rezerv v době krize i v době po krizi šest měsíců mít možnost nakupovat bez zákona o zadávání veřejných zakázek? Kde ten zákon skončil? Kde ten zákon skončil? V tom propadlišti tří set neprojednaných tisků, které tady je. Chcete se dostat do stadia, kdy nebudeme mít co nakoupit, protože to neumožní legislativa? Víte o tom, že by v případě ukončení nouzového stavu musel být do Správy státních hmotných rezerv vrácen veškerý zapůjčený majetek? Třeba plicní ventilátory, ale i ta nemocniční lůžka v polních nemocnicích? Ano, jsou to zatím věci nevyužívané. Ale víte o tom?

To jsou právní důvody, kolegyně a kolegové. Právní důvody, které mě vedly k tomu, abych požádal své kolegy z KSČM o to, abychom tentokrát vyhověli vládě a prodloužili nouzový stav o 30 dní. Kolegové hlasováním per rollam tomuto mému návrhu vyhověli a jako klub KSČM budeme většinově, předpokládám že většinově, hlasovat pro prodloužení stavu o 30 dní.

Úplně v závěru mi dovolte ještě jednu krátkou repliku. My s vládou jednáme. Znovu opakuji, děkuji panu ministrovi, že s námi komunikuje, i dnes jsme spolu komunikovali. A řešíme i ty věci, které možná pak, až se nějak dořeší, tak si někdo řekne, my jsme to zajistili. Teď řešíme třeba, a zatím jsme shodu s panem ministrem nenašli, ale řešíme, jak vyřešit ukončení starého roku, roku 2020 a přechod na rok 2021. Pokud bude vyhlášen pátý stupeň, bude zákaz vycházení od 21 hodin do 5 hodin do rána, a já se domnívám, jsem o tom hluboce přesvědčen, že mnoho občanů toto opatření respektovat nebude. Protože se jedná v podstatě o výjimečný den. A já jsem žádal pana ministra, ať se svým týmem zváží, jestli by bylo možné nějakým způsobem udělat, byť to nemám rád, nemáte to rádi vy, ale udělat nějakou výjimku, kterou bychom prostě pro tento den udělali. Protože vedle zdravotních krizí, které ve své argumentaci zmiňuje pan ministr, a já je respektuji s plnou odpovědností toho, co on říká, které jsou pevně navázané na ty důvody ekonomické, však existují právě ty důvody právní, sociální a politické.

A to jsou věci, pane ministře, kdy i ty zdravotní důvody by měly být velmi dobře přehodnocovány, protože ty sociální, politické a možná i ty právní důvody by mohly být občany vnímány velmi špatně. Policie by nebyla schopná a možná, nechci říct ochotná, to by bylo velmi špatné, nebyla schopná v případě porušování tohoto stavu dosáhnout nápravy a vedlo by to i k ohrožení důvěry právního státu v této zemi. Takže pane ministře, určitě bych byl rád, kdybychom ještě o této věci mohli znovu jednat, byť můžeme dojít k nějaké shodě a kolegové z jiných politických stran pak řeknou, že prosadili zcela něco jiného.

Děkuji vám za pozornost a znovu opakuji, klub KSČM podpoří prodloužení nouzového stavu o 30 dní. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Budou následovat vystoupení s přednostním právem. Nejprve pan předseda Marian Jurečka, potom za klub TOP 09 pan poslanec Dominik Feri a poté pan ministr Jan Blatný. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Marian Jurečka: Děkuji, vážený pane předsedající. Pane ministře, mě hodně mrzí, že pan premiér tady řekl emotivní projev, ve kterém tady zazněla spousta nepravd, a teď se zvedl a odešel. Takže já poprosím pana ministra zdravotnictví, kdyby některé věci mu byl ochoten tlumočit.

Hodně tady zaznělo, nevím, jestli mluvil pan premiér na mne, nebo na kolegu Výborného, nebo na kolegu Kaňkovského, co jsme řídili nebo neřídili. Já si myslím, že v životě není rozhodující, kolik lidí řídíte, ale jaké to má výsledky a jaké vy jako řídící člověk máte za sebou konkrétní hmatatelné výsledky. O mně jste hovořil, já se pamatuji, když jste byl tenkrát na ministerstvu, že já jsem odcházel, tak jste mě tam chválil. Říkal jste, že jsem to dělal dobře. Tak buď jste lhal tehdy, nebo lžete dnes, to já nevím. Ale můžete se zeptat zemědělců a ostatních lidí, kteří hodnotí moji práci čtyři roky na rezortu. Marek Výborný, myslím si, ředitel, respektovaný ředitel dobrého gymnázia. Vít Kaňkovský, bývalý ředitel nemocnice, respektovaný primář. Myslím si, že není dále potřeba něco dodávat.

Mně ale vadí vůbec, že se takováhle diskuse takovou formou vede. Mně vadí, když premiér tady dehonestuje lidi podle toho, jestli jsou mladí, staří, jestli řídili deset, dvacet, třicet tisíc lidí a podobně. Přece to nesvědčí o kvalitě toho, co tady máme projednávat, a toho, s čím tady přicházíme do té Sněmovny. To mě mrzí. Dva dny před Vánocemi si myslím, že to sem do Sněmovny nepatří.

Pak mně také mrzelo, pane premiére, vy už tady nejste, když jste říkal, že neděláme nic pro ty podnikatele, pro lidi v ČR. Teď kolega místopředseda Tomáš Zdechovský slouží už několikátý týden, zrovna dnes, když tady jednáme, opět ve zdravotnickém zařízení jako dobrovolník. Vít Kaňkovský slouží jako lékař. Dělali jsme tady spoustu legislativní práce, kterou i nakonec vy jste podpořili. Buďto přímo, nebo jste si ji osvojili. Já jenom připomenu, klub KDU-ČSL byl první, který tady přinesl na konci března zvýšení ošetřovného, podporu pro lidi na dohodách, podporu pro malá eseróčka, to všechno je v legislativním systému k dohledání. Tak prosím neříkejte to, že jsme nic nedělali, že jsme byli proti podnikatelům, proti lidem, když to není pravda. Když potom následně tyto návrhy si převzali vaši ministři a s odstupem dvou tří týdnů tady byly prohlasovány. Vždyť i vy jste hlasovali například pro náš návrh na zvýšení ošetřovného. Nebo pro návrhy kolegy Marka Výborného v oblasti insolvence a oddlužení. I vaši poslanci pro to hlasovali.

Neříkejte lidem, kteří se na to dnešní jednání dívají, věci, které fakt nejsou pravda. Dvakrát jsme v letošním roce podpořili návrh státního rozpočtu. Když se zvyšoval tehdy v té době první vlny schodek na 200 miliard, i na 300, v obou dvou případech přišly hlasy KDU-ČSL, podpořily to. Protože v té situaci nebylo možné udělat nic jiného. To, že jsme měli výhrady k tomuto velkému rozpočtu na příští rok, jsme jasně zdůvodnili, řekli jsme je a jsme v tom čitelní.

Vy jste řekl, že my jsme nekonstruktivní. Vy jste mně, pane premiére, před dvěma týdny psal esemesku, že chcete jednat. A já jsem vám vyšel vstříc. Sedli jsme ke stolu, seriózně jsme se bavili, čtrnáct dnů jste se choval velmi slušně, seriózně, protože jste přišel a něco jste vy potřeboval. Když se schvalovaly zahraniční mise, tak vám trn z paty vytrhla opozice, nikoliv váš koaliční partner - komunisté. Tak zase, neříkejte lidem věci, které nejsou pravda.

Vy jste tady vytáhl jako obrovský trumf, že vy jste zjistil to, že ve státních hmotných rezervách nejsou postele, že tam jsou postele z šedesátých let. Ale pane premiére, vy máte už třetím rokem ministra zdravotnictví. Je to kompetence vašeho resortu pod vaším řízením a vy sám víte, jak to funguje, že ministr přichází na Bezpečnostní radu státu a na vládu s návrhem, co chce dokoupit. Takže trošku si jakoby kálíte do vlastního hnízda, když takovéto argumenty používáte, protože to neukazuje na neschopnost opozice, ale na to, že se ty věci zanedbaly. Ano, dlouhodobě se zanedbaly. Ale i za vašich ministrů se zanedbaly.

A poslední. Vy jste říkal, že očkování je operace. Já nezpochybňuji to, že to je logisticky náročná věc, složitá, musí se to vyjednat i s hejtmany, spolupracovat s kraji. Ale my jsme tady - a kolega Výborný neříkal nějakou apriorně lacinou kritiku. Řekl normálně lidsky, tyto a tyto věci si myslíme, že nejsou úplně optimálně naladěny, udělal pohledy do Německa a dával jenom podnět na vládu i ve formě usnesení. A byla to seriózní, slušná debata. Přijde mi zbytečné, aby tady premiér vystoupil a takovým tónem tady mluvil k jiným poslancům.

A úplně v závěru už jenom řeknu, vy jste říkal, že jste odborník. Já to dělám nerad, ale musím to říct. Vy jste v březnu tohoto roku vystupoval a říkal jste, že všichni mají respirátory, všichni, kdo je potřebují, je mají, kdo je nemá, že mu je ten den dovezete. A víte, že to nebyla pravda, že jste se strašně tenkrát uťal, že to bylo úplně mimo tu realitu tenkrát. To stejné jste říkal, že berete osobní zodpovědnost za chytrou karanténu, trasování a testování. Do dnešních dnů lidé včetně učitelů čekají na testování tři čtyři pět dnů. Do dnešních dnů jsou příběhy, kdy v rámci chytré karantény se ozývají pracovníci sedmý osmý den a říkají těm lidem - prosím vás, nic nám neříkejte, nic nevytýkejte, my prostě voláme, protože musíme, ale nestíháme, protože nemáme kapacitu.

Já nechci dělat lacinou kritiku. Vím, že to je velmi složité a těžké. Žádná vláda nebyla v tak složité situaci, žádný ministr nepřišel do svého úřadu v tak složité situaci jako tento ministr. Ale vždycky jsme se jako KDU-ČSL chovali konstruktivně, pokud jsme některé věci kritizovali, tak aby se ty věci změnily, zlepšily. A to děláme celou dobu. V polovině října jsem posílal ministru vnitra nominaci našeho zástupce do centrálního krizového štábu. Byla odmítnuta z vašeho pokynu, pane premiére. Vy jste dal pokyn ministru vnitra, aby nikoho z opozice do Ústředního krizového štábu nebral. Tak proč říkáte takové věci, že my nespolupracujeme a nemáme chuť přiložit ruku k dílu, když to není pravda? A uvedl jsem tady desítky příkladů, kdy tomu za posledních jedenáct měsíců tak nebylo. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Nyní vystoupí se stanoviskem klubu TOP 09 pan poslanec Dominik Feri, připraví se pan ministr zdravotnictví Blatný, poté s přednostním právem za klub KSČM pan poslanec Luzar. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Dominik Feri: Děkuji. Pane ministře, kde je pan ministr průmyslu a obchodu? Proč tady není? Vy nás tady žádáte o prodloužení nouzového stavu. Vy chcete dál přijímat krizová opatření, která ovlivňují živobytí a způsob získávání živobytí mnoha tisíců lidí, a neobtěžujete se sem ani přijít s panem ministrem průmyslu a obchodu, který má řešit kompenzace. To není žádné překvapení. Každé dva týdny, co se tady potkáváme, tak opozice vždycky má na očích ty kompenzace a ta opatření. Ministr průmyslu a obchodu tady není. Není tady premiér. Děkuji, že je tady pan ministr kultury, toho si velmi vážím. Ale ta opatření dopadají na všechny sféry ekonomiky. Pan ministr průmyslu a obchodu tady není. Neuvěřitelný.

Já mám dojem, že vláda si vždycky vybere určitý segment ekonomiky, na ten si zasedne, hází mu klacky pod nohy furt dokola a chce ho asi zlikvidovat. Ten příklad z minulého týdne jsou fitness centra. Řeknete si, vždyť je to přece volnočasová aktivita. Ale to je zase nepochopení reality, protože co je pro někoho volnočasová aktivita, zábava, relax, tak je pro druhého docela zásadní způsob, jakým živí sebe, živí svoji rodinu a získává peníze pro své zaměstnance. Těch fitness center je podle veřejně dostupných zdrojů nějakých 1 250 v celé České republice. Chodí do nich desítky tisíc lidí. Vláda nejdřív přišla s tím, že se při cvičení musely nosit roušky, pak začala říkat, že obchody a služby budou otevřeny. A najednou vidíme na tiskové konferenci, že vlastně se budou zavírat i fitness centra. Už několikátý den tady běží mnohé iniciativy, které se snaží toto rozhodnutí zvrátit. A my jim dáváme za pravdu. Vyzvali jsme vládu, aby předložila relevantní data, na základě kterých se rozhodla pro uzavření fitness center. Posílal jsem vám to, pane ministře (k ministru zdravotnictví), datovkou, nedostal jsem zatím žádnou odpověď. Rozumějte, ty kompenzace do tady toho sektoru jsou prostě směšné. A proč tady o tom mluvím? No protože ti lidé nám to píšou. Ti lidé mi píšou: proč si nemůžu jít zacvičit? Píše mně jich opravdu velké množství. Nebo proč nemohu mít otevřeno, když ty obchoďáky jsou prostě plný, a to moje fitko, kde bych dodržoval ta opatření, musí být zavřený? Vláda si vždycky někoho vybere a do toho pak prostě mlátí klackem, dokud ho úplně nezdevastuje. Fitness centra jsou příklad tady toho týdne. Co bude další týden?

Nebo jaký je další příklad? No samozřejmě restaurace a hospody. To je moje oblíbený téma. Vzpomínám si na to, že když se zvažovalo o přechodu do PES 4, tak všichni ministři měli na očích 100 %. Dáme vám 100 %. Bude to 100 %. Zavřeme vás, ale dáme vám 100 %. No jo, jenže zase v tom je nějaký háček, zase to vláda obešla, protože vláda samozřejmě nechce platit, že jo, vláda chce jenom zakazovat a zavírat. No tak dobře, uvedu konkrétní příklad. 100 % nájemného, 100 % mezd a ještě nějakých 400 korun na zaměstnance. A ještě jsem dneska volal na MPO. Je v tom háček, ten program, ta výzva ještě není vypsána. Bude vypsána až v lednu. Víte, co je další háček? Že abyste jako restaurace dostal peníze na ty zaměstnance, tak to musí být zaměstnanci na hlavní pracovní poměr. Žije vláda vůbec v realitě? Ví, že mnoho restauratérů zaměstnává brigádníky, že zaměstnává studenty? Co pak budete mít za podporu pro ten studentský klub, kde si studenti prostě udělali podnik, udělali tam nějaké kulturní akce, museli zavřít, všichni pracují na DPP nebo DPČ? Co pro ně máte kromě prostředníčku? Nic! Vykašlali jste se na ně. Protože jste připravili dotační program - nebo připravili, vy jste řekli, to je opravdu Potěmkinova vláda, vy jste řekli, že bude nějaká dotace. Ale není, bude v lednu. To je neuvěřitelný! Kdyby tady byl ministr průmysl a obchodu, kdyby mu za to ti poslanci a lidi stáli, tak sem přijde a řekne: my to přepracujeme. Nebo to postaví nějak najisto. Není tady. Neobtěžoval se přijít z nějakého důvodu. Snad jediná omluva by byla, že sedí na ministerstvu a ten dotační program píše nebo ho přepisuje. Už to měl mít dávno hotový.

Jestli si má vláda zachovat aspoň trochu důvěry, tak má přicházet s opatřeními, která nejsou zcela proti zdravému rozumu. To, že velká část těch opatření je naprosto nelogická, je jasné, už jsou od jara. Ale představa, že zakážeme noční vycházení na silvestra, tak to je opravdu podle mě mimo. To nebude dodržovat vůbec nikdo. Rozumím tomu, že lidé s mnoha opatřeními nesouhlasí, ale zakázat na silvestra noční vycházení, říct si zcela jasně - a nezaznamenal jsem žádné odlišné vyjádření, prostě pan ministr zdravotnictví řekl ne, bez výjimek, neuvažujeme o žádné výjimce. Pak nechápu, jak můžeme říct, že budou výjimky na půlnoční mše, jak se to dá logicky vysvětlit. Jak se to dá vysvětlit? Nedá se to nijak logicky vysvětlit. Ale na Silvestra lidem řekneme, když ještě se zítra přejde pravděpodobně do pětky - ne, budete muset v devět být doma. Je to absurdní, je to nepochopitelné. Jestli vám to přijde správné, tak ať se na vás ti lidé obracejí, vysvětlete jim to. Nezvládnete to. Nezvládnete to. Protože ten návrh je prostě paskvil.

Nejste schopni dát jednu výjimku na silvestra, která by skutečně aspoň vyrovnala ten nesmysl toho nočního vycházení, ten zákaz nočního vycházení. To je naprosto bláznivé opatření. Dejte tam tu výjimku na ten silvestr. Vždyť ta vláda bude fakt jenom pro smích. Jako mně to je z opozice jedno, ale ta vláda bude prostě pro smích. Ti lidé to nebudou dodržovat. A to je to, co pan ministr neustále pojmenovává a pořád říká no, ta situace se zhoršuje, protože lidi ta opatření nedodržují. No tak nemůžete jít na silvestra ven prostě. Nemůžete.

Náš poslanecký klub nepodpoří nouzový stav. A byla to tedy zajímavá obžaloba od pana kolegy Ondráčka prostřednictvím pana předsedajícího o tom, že tedy je ta odpovědnost na nás všech a opozice to nechce, a byla to obžaloba i od pana premiéra. Jenže my se točíme v kruhu. Vláda sem vždycky přijde, řekne: my chceme, abyste prodloužili nouzový stav, abyste pro to zvedli ruku, tady máte tu odpovědnost, ale jinak držte pusu. Protože když s něčím přijdeme, tak vy to vyignorujete nebo v lepším případě si to přisvojíte, ale v poslední době to jenom vyignorujete. Každý týden posíláme naše návrhy panu ministru zdravotnictví, nejsou vůbec reflektovány, není jim dopřáno sluchu, prostě. Ale pan předseda vlády neustále chce, abychom mu dávali ten nouzový stav. No tak to přece naprosto logické, že to nepodpoříme, protože když můžeme jenom jako nést ten díl odpovědnosti, ale nemůžeme vůbec zasáhnout do té exekutivy, do toho, jak ta opatření vypadají, jak jsou realizovány kompenzace, tak takový nouzový stav prostě nemůžeme podpořit. A můžete to hrát na to, že (nesroz.) ty emoce jako, vám nejde o životy a zdraví lidí. Nám o ně jde! Ale my bychom to nikdy nenechali dojít do takovéto situace, že lidi nemají prostředky na živobytí, nedokážou zabezpečit prostě svoji rodinu, své blízké. To jste udělali svými krizovými opatřeními vy, a přesto máte tu drzost sem přijít a říct, prodlužte nám to ještě. Točíme se v neuvěřitelném kruhu, kdy my se snažíme konstruktivně něco předkládat, vy to ignorujete. Tak ignorujte nás, ale vy ignorujete ty lidi, kterým devastujete živobytí.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Nyní vystoupí pan ministr Jan Blatný. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr zdravotnictví ČR Jan Blatný Vážený pane předsedající, milé dámy, vážení pánové, já se pokusím vnést do této možná zbytečně zjitřené atmosféry trochu klidu a snad i konkrétních údajů, abychom si nalili čistého vína, respektive abychom si řekli, proč vás žádá vláda České republiky o nouzový stav.

Já jsem to už řekl, ale zopakuji to znovu. Bez nouzového stavu není možné omezení volného pohybu osob. Bez nouzového stavu není možná pracovní povinnost pro studenty. Bez nouzového stavu nelze používat subjekty kritické infrastruktury a její nezbytné dodavatele, včetně integrovaného záchranného systému. Bez nouzového stavu nelze disponovat státními rezervami. V nouzovém stavu lze velice omezeně nakládat s provozem různých provozoven, nákupních center apod. V podstatě nelze dělat téměř nic. Proto vás prosíme o nouzový stav.

Často se argumentuje tím, že jsme úplní blázni a že Německo a jiné země jsou na tom daleko lépe. Tak vás jenom chci informovat zcela neemotivně, že - omlouvám se, že jsem musel na čtvrthodinu odejít, důvodem byl telefonický hovor s ministrem Spahnem kvůli vakcíně - tak vás jenom informuji, že Německá spolková republika od tohoto března do příštího března má něco, čemu říká epidemický stav a co je velmi podobné našemu nouzovému stavu a co jim umožňuje provádět všechna tato opatření. Chce snad někdo z poslanců říct, že v Německu je všechno špatně, že v Německu všechno nefunguje? Určitě ne, aspoň zatím jsem neměl takový signál. Naopak často slýcháme, jak je v Německu všechno skvělé a jak my děláme všechno špatně.

Já bych vás jenom upozornil, že je to jakási naše národní vlastnost - vždycky se strašně shodit, říct, že jsme úplně neschopní a že v jiných zemích to všichni dělají daleko lépe. Já si myslím, že to tak není. V těch zemích to dělají dobře, my to děláme taky dobře a každý to děláme trochu jinak. A není to, prosím vás, vůbec nic špatného, svět je takový. Buďme na sebe, prosím, napříč všemi politickými spektry občas třeba také trochu hrdí nebo trochu pyšní, a je úplně jedno v jaké politické straně se nacházíme anebo za koho tady mluvíme. Mluvme, prosím, každý za sebe. Tento pultík jako kdyby lidi změnil, jako kdyby přestali být lidmi a stali se jenom poslanci nebo jenom členy nějaké strany. Já mám tu výhodu, že nejsem členem žádné strany, a snažím se, aby mě ten pultík nezměnil.

Když se budu vracet k těm konkrétním věcem, které tady zazněly, tak není pravda, že by nebyly kapacity na testování, ano, je veliký zájem o testování, kapacity se navyšují, například v Jihočeském kraji i díky spolupráci - a tady já právě opravdu nevidím vůbec žádný rozdíl mezi tím, kdo je z jaké politické strany, konkrétně třeba pan hejtman Kuba velmi pomohl tím, že navýšil na dvojnásobek kapacity. Pražské fakultní nemocnice výrazně zvýšily své kapacity během několika dní a patří jim za to dík.

Pokud se týká "psa", který je tak často kritizovaný, tak jak jsem říkal od začátku, tak se prostě hodnotí a ke konci roku bude toto hodnocení ukončeno, představíme, jaký je výstup z tohoto hodnocení, zejména se do něj budeme snažit zakomponovat tu velmi potřebnou, velmi potřebnou zátěž nemocnic. Je to jeden z důležitých, ale rozhodně ne ten jediný zdroj informací.

Já nejsem ten, kdo by měl být asi adresován, pokud se týká kompenzací, jenom si myslím, že je snaha zlepšit i kompenzace. O tom se tady hovořilo nedávno, došlo k určitým úpravám a myslím si, že se všichni snaží, aby se to dále lepšilo. Ale znovu říkám, toto nejsem já, kdo by měl být tím za to zodpovědný, čímž se nezříkám svého dílu odpovědnosti.

Pokud se týká trasování, tak si, prosím, uvědomme, že třeba Rakousko a Německo v době, kdy měli počty pacientů srovnatelné s námi, tak nebyli schopni vytrasovat více než 77 % svých pacientů. My jsme schopni trasovat mezi 70 a 90 % během čtyřiadvaceti hodin. A samozřejmě s tím, jak narůstají počty, a to já říkám zcela otevřeně, prostě každý systém má svůj limit a ve chvíli, kdy se dostaneme kolem 10 tisíc pacientů za den, tak nebudeme schopni trasovat všechny tak, jak bychom si přáli. To je realita, ale to je tak dáno, ten systém, každý systém má své meze.

Pokud se týká očkování, tak prosím, očkování je připraveno, očkovací centra existují, my reagujeme na dodávky, které jsou v rámci Evropské unie dostupné. Mohu vám říct a slíbit, že jsou v současné době k dispozici jmenné seznamy těch lidí, kteří se budou v těchto vakcinačních centrech očkovat, první závoz je dvacátého sedmého, další, kde jsme sehnali o 20 tisíc dávek navíc, je dvacátého devátého, dneska potvrdil Pfizer další navýšení dodávek. Jsou přesné harmonogramy na leden, ví se, kdo je prioritou, jedná se pro vakcínu Pfizer pro období ledna jenom o osoby, které jsou uvnitř zdravotnických zařízení, to znamená, jedná se o lékaře kritické infrastruktury, zdravotnických zařízení, tam hospitalizované seniory a seniory v domovech. To znamená, toto všechno je a ta strategie, tak jak se rozpracovává a průběžně doplňuje, protože ji nelze mít hotovou zcela a okamžitě, protože se vyvíjí i to, jakým způsobem a kdy budou dodávány dávky těch vakcín. Uvědomme si prosím, že zatím je schválena jenom první, první vakcína, a i u ní došlo v průběhu posledních měsíce několikrát ke změně dodávek. Takže nechtějme být prosím papežštější než papež, ono to opravdu nejde. A já vás jenom mohu a chci ujistit, že není pravda, že Česká republika není připravena na vakcinaci, a není pravda, že se pro to nic nedělá. Není to samozřejmě jenom díky lidem, kteří jsou v současné době ve vládě, je to díky všem lidem, kteří se na tom podílejí, a se všemi spolupracujeme.

Pokud se týká vakcíny, tak ještě uvedu to, že vakcína Pfizer není pro praktické lékaře, to znamená, v současné době nebudou zatím očkovat praktičtí lékaři a plánuje se, aby veřejnost mimo ty instituce, o kterých jsem mluvil, když všechno půjde, ty dodávky, tak jak mají, mohla začít se objednávat na očkování od února, s tím, že v tu dobu bude zprovozněn rezervační systém, který nemá cenu zprovozňovat dříve, protože dříve ta vakcína pro veřejnost k dispozici nebude. Tento vakcinační systém potom bude umožňovat, aby se lidé z těch prioritních skupin, kam patří senioři z komunity, aby se tam připravovali.

Dovolím si konstatovat, že se nedomnívám, že se jedná o nějaká chaotická rozhodnutí. Opravdu se opíráme o velmi podobné informace jako například Německo a i při rozhodování o tom, do jakého rizikového scénáře se přesuneme, používáme stejné parametry, jako má Německo, jenom je máme navíc oskórované. Ale prosím vás neděláme... ono totiž nic jiného dělat nelze. Všichni se chovají velmi podobně a některé kritizujeme více, některé kritizujeme méně.

Pokud se týká toho, co tady byl apel na to, kdy přejdeme do rizika číslo 5, protože v podstatě asi není příliš pochyb o tom, že do něj přejdeme, protože i ta čísla z nemocnic nejsou taková, že bychom je mohli dále zatěžovat beze změny, tak jedna z věcí, o které uvažujeme, je právě to, že to nebude od 25., ale až od 27., čímž se umožní, aby lidé, kteří se zejména nechali otestovat, měli možnost se setkat v průběhu vánočních svátků. Ale to definitivní, a já to jenom opakuji, to definitivní rozhodnutí opravdu padne až zítra, protože chceme mít co nejvíce dat ze všedního dne tohoto týdne zejména z nemocnic. Protože v současné době jsou to právě nemocnice, které musíme udržet v chodu a které jsou to, co musíme za každou cenu zachovat. Protože ve chvíli, kdy by se tak nestalo, tak by to byl problém pro nás všechny.

Pokud se týká silvestra, tak tam si zase naopak myslím, že bychom byli všem k smíchu, kdybychom dělali další a další výjimky. Naopak je potřeba se rozhodnout a toto rozhodnutí držet. A myslím si, že i všichni občané by to brali velmi zvláštně, kdyby se provedlo rozhodnutí a následně z něj začaly zase dělat desítky dalších výjimek. Takže si opravdu nemyslím, že by se jednalo o nějaký chaos nebo o spoustu ostatních slov, která si ani nepamatuji a která tady byla řečena.

O kompenzacích už jsem se bavil. Rozumím, že je to naprosto zásadní téma, a rozumím, že je potřeba o nich dále diskutovat. Já nejsem ekonomický ministr, ale požadavky v tomto směru jednoznačně podporuji a úplně jim rozumím. To se asi nemusíme o tom přít.

A ještě abych si dovolil vyvrátit kritiku, o které jsme se zde bavili. Tak není to jenom restriktivní opatření. V současné době my opravdu nemáme moc jiných možností, stejně jako ostatní země, než přejít do toho, čemu my říkáme stupeň 5, a každá jiná země tomu říká jinak. Ale jsou to podobné věci. Ale například se sportovci nebo s kulturou připravujeme pilotní programy založené na opakovaném testování těch, kteří chtějí tyto aktivity vykonávat, právě proto, abychom je umožnili. A toto ve spolupráci s očkováním povede k tomu, že se situace zvládne. A jenom znovu připomínám, že opravdu řada zemí, ke kterým jinak vzhlížíme, dopředu řekla, že to nebude dřív než v březnu. Některé dokonce, že to nebude dřív než v červnu. Takže nechtějme si prosím myslet, že celou situaci vyřešíme do ledna nebo do někdy jindy a že ji vyřešíme v souvislosti s tím, co nám umožňuje náš současný legislativní rámec.

Myslím si, že se snažím naopak, ať mluvím za sebe, tu situaci posuzovat velmi objektivně. Já sám dělám opravdu všechno pro to, abych s vámi komunikoval, snažím se sem chodit, jak je to jenom možné. Snažím se neemotivně a na základě údajů odpovídat na vaše dotazy. Já jim všem rozumím. Vy zastupujete občany této země, já se snažím vám v tom nějakým způsobem vyjít vstříc. Nemáme určitě a nemusíme mít úplně na všechno stejný názor, tím se názory tříbí, to je úplně v pořádku. A já vůbec nechci, aby měli ostatní stejný názor jako já. Já jenom chci, abychom se uměli navzájem vyslechnout. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec Leo Luzar, poté paní poslankyně Jana Černochová s přednostními právy. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Leo Luzar: Děkuji za slovo, vážený pane předsedající. Dámy a pánové, vážený pane ministře. (Ministr Blatný je zabrán do hovoru.) Já si dovolím požádat pana ministra o chvilku pozornosti, protože bych tady chtěl možná zcela výjimečně přečíst pár otázek, které jsem obdržel od člověka, který se chce nechat očkovat, a to co nejdříve. Jedná se o člověka, který má, pokud jsem si správně přečetl, 69 let, má oboustrannou plicní embolii, kterou vcelku prošel, a má opravdu strach. Je to člověk, který má strach, a ptá se mě: Zkuste se, prosím vás, zeptat pana ministra, mám obvolávat všechny ostravské nemocnice a zkusit se někde přihlásit? Nebo nás bude obvolávat obvodní lékař? Asi by to nezvládl. Nebo to bude někdo zajišťovat dle informací pojišťoven? Nebo to bude probíhat jako teď, kdy ředitel jedné z pražských nemocnic řekne: Já budu očkovat ty a ty a bude to systémem kdo dřív přijde, ten dřív mele?

Prostě pane ministře, chtělo by to asi zveřejnit nějaký očkovací plán. Poslední byl zveřejněn asi před čtyřmi měsíci. Ono by to chtělo asi aktualizovat i tyto věci, protože ti lidé, kteří už chtějí využít a jsou v té menšinové skupině občanů České republiky, kteří opravdu vážně čekají na tu vakcínu, aby ty informace měli a aby to nebylo jen, že Praha, Brno, ale i taky ostatní velká města, ale hlavně ty ostatní regiony. Protože jak ten důchodce správně píše, máme asi 300 tisíc seniorů, kteří jsou v domovech seniorů. Tam si to dokáže představit, že přijede někdo s mobilním vozem, bude tam mobilní lednička minus 71 stupňů, vyskočí lékař, natáhne to a začne postupně ty seniory očkovat. Nebo budete seniory svážet do nějakého očkovacího centra do nemocnice? I to je teoreticky logisticky zvládnuté. A tyto otázky tito lidé kladou. Jak to bude probíhat? A samozřejmě máme 2,5 milionu starobních důchodců, kteří jsou doma. A oni také patří pod tu rizikovou skupinu a asi by bylo třeba ten plán co nejdříve upravit a zveřejnit, jak bude postupováno, zvláště v tom praktickém provedení, ať ta nejistota těchto lidí je uklidněna.

Tolik krátký výstup z otázek občana, který jsem slíbil, že přednesu.

Druhá věc, kterou bych tady chtěl říci, a z mých slov to tady nezaznívá poprvé, je, a teď promiňte za ta slova, absolutní ignorace Ministerstva zdravotnictví vůči dezinformacím. Vy jste úplně ignorovali výzvy, které jsem tady z tohoto pultu dvakrát v prodlužování nouzového stavu hovořil, že prostě ignorujete velkou skupinu lidí, kteří mají strach z očkování, strach z té nemoci, anebo naopak ji zlehčují. Když jsem se podíval dneska, teď, na stránky vašeho ministerstva, tak reakce na nepřesnosti je poslední nepřesnost ministerstva z 11. 11. Od té doby asi žádnou nepřesnost ministerstvo nevydalo, aby mohlo opravit nějaké chyby. Ale přece víme, jak fungoval PES a další a jaké byly výjimky. Minimálně se to tam mělo objevit.

Dívám se na vaše stránky, na oblast dezinformací o covidu. Už tam první informace mě zaujala: "Teprve u registrovaných vakcín bude stanovena indikace a kontraindikace. Každý by se měl také řídit doporučením svého lékaře, který zná jeho celkový zdravotní stav." Z jedné strany vy říkáte, že ta vakcína je bezpečná, že se můžou lidé očkovat, z druhé strany jim říkáte, až po doporučení obvodního lékaře. Čili zase v té strategii očkování tady chybí informace. A to není výtka, že to je tady mezi dezinformacemi uvedeno. Ale já se ptám: Proč? Tady není konkrétní odpověď. Ti lidé tu odpověď najdou. Tady se mi kolega lékař usmívá do obličeje a říká, že asi hovořím špatně. Ale tady jsou lidé, a velká skupina lidí, kteří mají strach a hovoří o věcech, které si ani nedokážu představit, že by tak mohly být. O nějakém spiknutí. Vy se jim možná smějete, ale ti lidé mají opravdu strach, že tady se jedná jenom o byznys farmaceutických firem a že vlastně ten covid není tak špatný a že se dá přežít. Už je tady skoro 600 tisíc lidí, kteří ho měli a vcelku bez větších problémů jím prošli. Tito lidé informují své další a jak fungují.

My se tomu možná smějeme, vysmíváme, ale já bych očekával seriózní odpovědi na webu Ministerstva zdravotnictví. Třeba tady je odkaz: Antigenní testy jsou nespolehlivé. Nošení roušek je nebezpečné. Je tu odkaz na "dezinformační web", který je takhle nazýván. Ale chybí tady absolutně odpověď, proč se ten web mýlí. Minimálně řádka o tom, že v těch a těch věcech nemají pravdu, protože... A to protože tady postrádám ve všech většinových odpovědích, které tady na tom webu "dezinformace" jsou. Je to mimo jiné i ten web, kde se prohlašuje pan prof. Bárta, jestli se nepletu, Beran, pardon, a Václav Klaus za autory dezinformací. Je to tady furt. Ale proč by měli být dezinformátory, nebo kde se pletou, tady vůbec není uvedeno. To považuji za velkou chybu Ministerstva zdravotnictví.

A teď aktuálně. Dneska jsem si stáhl vyjádření Stanovisko k očkování proti koronaviru SARS-CoV-2, podepsáno profesorkou lékařkou Jiřinou Bartůňkovou, DrSc., MBA, přednostkou Ústavu imonologie 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy, Fakultní nemocnice Motol. Je to 11 bodů. V těch 11 bodech hovoří jako zkušená imunoložka o tom, jak probíhá očkování a co si ona k tomu myslí. Je to ale v rozporu s tím, co slýcháme z úst ministra, popř. o tom, jak to očkování má probíhat.

Ona hovoří o tom, že by se neměli očkovat ti, kteří to aktuálně prodělali. Vyjádření ministra - tak vakcína je dobrá, očkujme, nevadí to. Ptám se, tak tady je rozpor lékaře, kterého si vážím, tu zkušenost a odbornost má, a chtěl bych, aby se to na ministerstvu, někde na těch stránkách objevilo jako rozpor, popř. rozbor tohoto, jestli ano, nebo ne, jestli se tím občané mají řídit a důvěřovat svému lékaři, odborníkovi, imunologovi, anebo ne. A paní doktorka tady hovoří o obavách a věcech, ale přitom ona podporuje očkování. Ona říká, je to jediná pomoc, ale dává otázky, které nám politikům pokládají lidé. A jak my se v tom máme vyznat? A to je také jeden z důvodů, proč jsme se rozhodli, a tady to můj kolega předřečník Zdeněk Ondráček jasně řekl, podpořit 30 dnů. Prostě my už odmítáme přebírat zodpovědnost jako politici za vládu. Vláda vyhlašuje nouzová opatření. Je to její pravomoc. My můžeme maximálně, pokud vláda začne porušovat osobnostní, lidská a další práva občanů na základě nouzového stavu a my shledáme, že to porušení je přespříliš, ho zastavit. My ho můžeme i prodloužit, pokud je to nutné, ale vláda má právo vyhlásit a vláda by měla jasně zodpovídat za to, jaké kroky činí.

A tady to zaznělo a já věřím, že nouzový stav je potřebný, protože logisticky zvládnout očkování asi nepůjde bez možnosti nařizovat tyto záležitosti, které jsou s tím spojeny, ale znovu říkám, jako politik si neosobuji právo rozhodovat o tom, jestli ten nouzový stav ještě ano, nebo ještě ne. Je to jasná a čistá povinnost vlády a vláda by k tomu měla zaujmout to jasné stanovisko a hlavně konečně něco dělat s těmi informacemi, které běhají běžně po internetu, na faceboocích a dalších, kdy se probírají diskuze - z jedné strany odborníci, z druhé strany amatéři, ale přou se o základní údaje, které potom vnášejí mezi lidi obrovskou nedůvěru. A prostě přestaňme zesměšňovat tyto lidi, přestaňme se na ně dívat jako na nějaké exoty, protože mají podobný názor nebo divný názor týkající se něčeho, ale zkusme jim to lidsky začít vysvětlovat.

Vy máte dar, pane doktore, už jsem vám to jednou říkal, hovořit k lidem lidsky. Vycházíte ze své profese. Zkuste to používat i v rámci vysvětlování těchto věcí. Možná je to hloupost, ale dokážu si představit čtvrthodinku každý den v televizi, ve veřejnoprávním médiu, které bych vám dalo ten prostor, abyste mohl lidem vysvětlovat tyto záležitosti. Prostě tady chybí informovanost. A ukazuje se, že média zklamala, pro mě určitě, a teď nastává ten čas, aby odborníci opravdu hovořili. A vy ten dar máte, tak zkuste ho uplatnit a zkuste začít hovořit s těmi lidmi, kteří mají strach, bojí se, z obou stran, a vysvětlovat tyto věci. Velice bych si to přál.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Nyní vystoupí paní poslankyně Jana Černochová, připraví se paní poslankyně Tereza Hyťhová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Černochová: Děkuji, pane místopředsedo. Bohužel není přítomen Dominik Feri, ke kterému jsem chtěla hovořit, a chtěla jsem hovořit k panu ministrovi. Chtěla jsem říct, že já tedy na rozdíl od pana kolegy Feriho, kterého si jinak vážím a který odvedl obrovský kus práce na sociálních sítích tím, že prostě spoustu věcí dělal za vládu, tak ohledně půlnoční bohoslužby s ním souhlasit nemohu. A přiznám se, že jsem to byla i já, která se obracela na ministry, na premiéra, aby dali výjimku, aby dali výjimku na půlnoční bohoslužbu. A odmítám tady srovnávat Vánoce jako křesťanské svátky s oslavou Nového roku, byť samozřejmě i já bych si přála, kdyby za jiné situace bylo možné si na silvestra někde připít. Na druhou stranu jako starostka centrální městské části opravdu vím na vlastní oči, co v posledních letech v centru města probíhá, a v tomto ohledu stojím absolutně za vládou, že půlnoční rozvolnila, aby se lidé, kteří jdou z půlnoční bohoslužby, mohli vrátit a neporušili přitom zákaz vycházení, ale kdyby na silvestra to povolení bylo, tak já budu první, která to bude kritizovat, protože si skutečně myslím, že na to ta situace v současné chvíli není, a nelze ani tyto dva významné dny, respektive více významných dnů v roce srovnávat. Jsem konzervativní politička, takže asi chápete můj přístup k vánočním svátkům a k Novému roku, že to je diametrální rozdíl.

Chtěla bych pana ministra Blatného poprosit o jednu věc. Když jsem diskutovala s řediteli námi zřizovaných škol, jaké prožívají teď problémy kolem návratu dětí vlastně po tom uzavření, tak jsme přišli na jeden takový problém, že vlastně někdy se hygiena ve svých názorech zásadním způsobem liší. Konkrétní případ jsem vám popsala v interpelaci. Nechci tím zdržovat kolegy, ale jde o to, že pokud třeba školu navštěvuje dítě, které má nějaké závažné respirační problémy, které skutečně má potvrzení od odborného lékaře, že nemůže mít na ústech roušku, tak bylo doporučeno a rodiče zakoupili štít. Dítě přišlo do školy se štítem. Nechali si to odsouhlasit jednou hygienou, ta s tím problém neměla. Na základě stížnosti jiného rodiče, který viděl, že toto dítě má štít a nemá roušku, tak museli tedy to zkonzultovat s nadřízeným orgánem a ti řekli, že dítě musí mít roušku, že nemůže mít štít. Mně to přijde absurdní, pane ministře. Skutečně v naší společnosti je celá řada lidí, kteří z nějakého vážného zdravotního důvodu roušku mít nemohou, i třeba pokud předtím prodělali nějakou onkologickou léčbu, je pro ně lepší štít jako ochrana, než aby se dusili v roušce. Chtěla jsem poprosit, jestli by bylo možné, abyste tedy tyto věci nějakým způsobem si s hygienickou stanicí vyjasnil tak, aby poskytovali ty informace stejné a pak vlastně ti ředitelé, učitelé nemuseli čelit nějakým i útokům od rodičů, že v jednom případě to povolí, v jiném případě to nepovolí.

V neposlední řadě mám na vás ještě jednu prosbu. Obrátila jsem se na pana premiéra a paní ministryni financí, se kterou jsem to diskutovala, ohledně kluzišť. Jak víme, ta doba, než se vrátí Česká republika k normálu, asi nebude úplně krátká, byť bychom si to všichni přáli. A obecně sportování pro děti je téma, které považujeme všichni za důležité. Aspoň tedy v těch zimních měsících, když už jsme nemohli konat vánoční trhy, nemohli jsme konat jiné aktivity pro děti, tak řada z nás starostů otevřela venkovní kluziště, která tím posledním nařízením vlády se dostala, bohužel tedy ne do té výjimky na sport, ale dostala se do počtu šesti. Jestli by bylo možné také zvážit, zdali by nebylo vhodné vzhledem k tomu, že ta kluziště, si myslím, že mohou v této sezóně skutečně být jedinou možností nějakého sportovního vyžití, tak jestli by bylo možné, protože zhruba tak do února je budeme mít, tak nepřehodnotit to, aby tam platila stejná pravidla třeba jako pro sjezdovky, abychom se vlastně vrátili před toho posledního "psa", samozřejmě za přísných hygienických podmínek, za dodržování odstupů, to je všechno pak na těch provozovatelích, kteří se na mě obrátili a napsali mi, že jsou všichni ochotni toto respektovat, dohlížet, dodržovat. Ale chtěla bych vás poprosit, protože skutečně mám za to, že pokud nechceme, aby jednak ty děti byly úplně odizolované od svých kamarádů, spolužáků, od sportu a rodiče si s nimi nevěděli přes ty svátky rady, protože ani nebudou moct standardně navštěvovat příbuzné, tak pusťme ty děti ven na kluziště, pokud to jenom trošku je možné, a skutečně nechme podle přísných pravidel provozovatele zabezpečit všechny možné - ionizační a různé technologie jsou dneska tak vyspělé, že skutečně garantují maximální hygienické podmínky.

Takže tohle jsou dvě moje prosby na vás a jedno moje zastání se půlnočních bohoslužeb. A pokud někdo z vás bude o půlnoci - doufám, že nebudeme tady na Štědrý večer o půlnoci, ale pokud někdo z vás bude o půlnoci v Praze, tak srdečně zvu do svaté Ludmily.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Nyní vystoupí v rozpravě paní poslankyně Tereza Hyťhová, připraví se pan poslanec Václav Klaus. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Tereza Hyťhová: Děkuji, pane předsedající, za slovo. Vážená vládo, vážení poslanci, vážené poslankyně, ráda bych se vyjádřila k opětovné žádosti o prodloužení nouzového stavu. Já nechci nekonečný nouzový stav, a to proto, protože žiju teď a tady. Zaměřím se tedy na naši situaci, současnou situaci v našem školství.

Malé shrnutí. Malé děti byly letos, tedy v roce 2020, ve škole pouze 3,5 měsíce, a to celkem z 10 měsíců. Obětovali jste tedy jednu čtvrtinu jejich života, abyste tady něco zachránili. A já se ptám, co jste tímto přesně zachránili? Rodič je povinen posílat své dítě do školy a stát má zase povinnost poskytovat vzdělání dětem. Nechci, aby se distanční výuka nebo výuka takzvaně rotační, tedy týden ve škole, týden doma, stala běžnou součástí naší vzdělávací soustavy. Žák musí chodit do školy, a to nejen z důvodu výuky, kterou tedy může mít i doma přes monitor, ale také kvůli pravidelnému režimu a také kvůli důležité věci, a to je sociální kontakt, který je již od narození nedílnou součástí pro vývoj dítěte. Nebo vláda a vy všichni chcete, aby zde vznikla další generace nebo generace introvertů a sociálních xenofobů? Protože k tomu spějeme. Ty děti zkrátka potřebují sociální kontakt a potřebují být ve škole. Jak se mají například žáci prvního stupně učit číst, psát a počítat přes monitor? Vždyť je to strašné.

Ptám se tedy vlády, dáte nám, pokud se tedy prodlouží nouzový stav, záruku, že se již nebudou zavírat školy? Že budou žáci moci chodit fyzicky do školy? Ráda bych slyšela konkrétní odpověď na tuhle svoji otázku. Moc děkuji za ni. Já se totiž opravdu velmi obávám, že se vláda aktivně podílí tímto na degradaci českého školství. Mně je 26 let, jsem tedy o něco starší než dítě na základní škole a na prvním stupni, ale také chci normálně žít, chci se vdát, mít děti, seznámit se a žít normální, běžný život. Mně jste celkem sebrali jednu dvacetinu života, a když budete držet nouzový stav rok, dva, tři a neustále říkat, že tím něco zachraňuji, zničíte mi celý život. A ten má také svoji hodnotu. A na to byste měli myslet, protože každý život našich občanů má velkou hodnotu, tu největší hodnotu. Proto říkám, já nechci váš permanentní nouzový stav.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan poslanec Václav Klaus je nyní na řadě, připraví se pan poslanec Lubomír Volný. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Václav Klaus: Dobrý den, dámy a pánové, já navážu na svoji předřečnici. O tom to přesně je. Naše děti v uplynulém roce 2020 byly ve škole, pokud chodí na druhý stupeň, 3,5 měsíce z deseti. Čili stát - je povinná školní docházka, rodiče musí poslat dítě do školy, ale platí to i naopak. Stát je povinen vzdělávání zajistit. Takto zní ten zákon. A vy jste toto škrtli s tím, že něco zachraňujeme. Podle mě nikoliv. A já teď promluvím trošku obecně.

Kdybyste se poslouchal, pane ministře, tak vy pokaždé říkáte trošku něco jiného. Minule to bylo v akcentu, co jste snížili a co jsme překonali, teď zase se to nějak navrací, a prostě tohle neodpovídá realitě. Pravda je taková, že covid nezmizí, bude tady s námi a je třeba s tímto faktem pracovat a přijmout jej. Opatření musí být dlouhodobá a udržitelná. Vakcína pomůže jen částečně, nikoliv zcela a nikoliv trvale. Na nové kmeny nemusí reagovat, a stejně tak jako tak dojde k promoření populace a vzniku jakési kolektivní ochrany.

Světová zdravotnická organizace jasně stanovuje, že zdraví jednotlivce je souhrn fyzických, duševních a sociálních faktorů. Jinými slovy, fyzické zdraví nestačí, my musíme být rovněž psychicky zdraví a musíme mít práci a přiměřený příjem za účelem obživy. Naše vláda a drtivá většina vlád ostatních se snaží bez většího úspěchu bojovat za naše fyzické zdraví, nikoliv za zdraví duševní a sociální. Tento postup považuji za hrubou strategickou chybu. Virus se možná dal porazit zpočátku při svém nástupu v Číně, ale to nenastalo a nyní už půjde pouze těžko. Dlouhodobá uzavírání hranic, různé lockdowny a pololockdowny jsou opatřeními ode zdi ke zdi a o chaosu vládních opatření svědčí i to neustálé přejmenovávání "psa" na PES 1, PES 2 atd. atd. atd.

Navíc čísla, se kterými pracuje, jsou nepřesná a zavádějící, přičemž ovšem z povahy věci přesná čísla, která by ospravedlňovala vznik různých opatření, prostě nemáme a z povahy věci nyní mít nemůžeme. Přesto dochází k tomu, že je obrovská poptávka po určitých opatřeních. Přicházejí různí odborníci a ti se nám snaží tvrdit, jaká opatření přinesou, ale většinou jsou to opatření, která jsou pod tlakem - pod tlakem vlády: rychle dejte něco na stůl, podle čeho se máme všichni řídit. A dotýká se to života 10,5 milionu lidí, nás Čechů. Toto pojetí je typické pro takové ředitele všehomíra, pro lidi, kteří si myslí, že stát musí všechno řídit, a ta kombinace politiky odborníků, a já opravdu nechci nikterak snižovat odbornost těch různých virologů, lékařů a dalších, jsou pod obrovským a hysterií vybičovaným tlakem, ale to spojené s levicovou vládou, zastáncem silného státu, dělá poměrně smrticí kombinaci, kterou máme. Nám se zatím nedaří zachovat naše fyzické zdraví, ale dochází k výraznému zhoršení psychického zdraví - podívejte se i na tom náměstí, jak tu lidé demonstrují - a k ohrožení sociálního zdraví milionů obyvatel. To je prostě fakt.

My si myslíme, že je třeba změnit strategii zcela, a sice k výlučné ochraně ohrožených skupin, lidí nad 70, 75 let, ať už se jedná o nákupní časy, vyhrazená místa v dopravě a tak všelijak podobně, naprostá změna toho, jak stát se chová v domovech seniorů apod. apod., a všechny obchody, restaurace a místa - školy zejména -, kde se schází populace, která ohrožena není, zachovat.

Dalším faktorem, o kterém tady také nikdo nemluvil, je, že, podle některých dat z posledních týdnů nám začíná růst počet zemřelých osob, které nezemřely na covid, a to jsou oběti toho vybičovaného strachu, že pozdě chodí do nemocnice nebo že nemocnice často odkládá řadu opatření kvůli péči o covid.

Všichni pevně doufáme, že vakcína nějakým způsobem ten stav drobně vylepší, musí být dobrovolná, ale to, co zatím tady sleduji v těch opakovaných žádostech o nouzový stav, je prostě takové řešení cestou nejmenšího odporu, je to chaos, je to zoufalství, a my se pod to podepsat nemůžeme a nebudeme pro to hlasovat.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec Lubomír Volný, po něm je přihlášen pan poslanec Dominik Feri. Bude záležet na něm, jestli využije tu druhou přihlášku. Ano, využije. Tedy pan poslanec Volný má slovo.

 

Poslanec Lubomír Volný: (Přináší velkou ceduli s nápisem "Konec plošného nouzového stavu, podporujeme cílená opatření" a opírá ji o řečnický pult.) Děkuji, pane předsedající, já si jenom - dobrý den, dámy a pánové - zkontroluji, jestli tady náhodou není kolega Kalousek, není, takže dneska mi možná ten banner neukradne. Mariane, buď jinak ve střehu, abys mu dal ramínko když tak.

Nicméně řešíme vážnou situaci a řešíme ji každý z jiného úhlu pohledu. Je pravda, že na nás, na nezařazených poslancích, neleží tíha vládní politiky, neleží na nás ani tíha stranické politiky. My nezařazení poslanci ve své podstatě jsme, řekl bych, jediní svobodní tady v této Sněmovně, kteří se nemusí řídit průzkumy veřejného mínění, které jednotlivé píárové agentury dodávají tu vládnímu hnutí ANO, nebo tu opozičním stranám, které se ve svých programech ve své podstatě snaží vyhovět výsledkům, které jim ty píárové agentury dodávají v rámci jejich voličské skupiny.

My jsme se rozhodli jít jinou cestou. Sledovali jsme mediální vystoupení odborníků. Já bych poprosil pana Okamuru, aby mě nerušil. (Mpř. Okamura hovoří s předsedajícím.) Děkuji. A oslovili jsme ty, u kterých jsme si ověřili, že nemají napojení na žádnou lobbistickou skupinu, kteří nikdy v historii neprošli žádným skandálem, a přesto s námi v řadě věcí nesouhlasí. Proto jsme pozvali dneska na tiskovou konferenci pana profesora doktora Jiřího Berana, kandidáta věd, který je imunologem a vakcinologem. Můj postoj k vakcinaci tady už většina z vás zřejmě zná, přesto nemám problém spolupracovat s člověkem, který v tomto oboru pracuje, pokud projevuje jasný a racionální přístup.

My jsme dnes před tou tiskovou konferencí spolu diskutovali. Mám tady pár údajů z Ústavu zdravotnických informací a služeb, jehož činnost pan Beran velmi chválil. A vychází z toho, že na rozdíl od března, kdy ta epidemie začala, my už naprosto jednoznačně víme, kdo je náš nepřítel a na kterou skupinu našich spoluobčanů má nejvíc políčeno. Takže 92 % všech úmrtí v České republice jsou lidé, kterým bylo 65 let plus a buďto ještě měli nadváhu, BMI vyšší než 40, dekompenzovanou cukrovku nebo dekompenzovanou ischemickou chorobu srdeční. Pokud by to bylo v kategorii nad 55 let, bylo by to dokonce 98 % všech úmrtí. 85 % těch zemřelých bylo předtím hospitalizováno. To vychází na 2 % zbývajících pod 55 let, kteří bohužel také na tento zákeřný virus doplatili cenou nejvyšší. Co z to vyplývá. Vyplývá z toho, že plošná opatření, tak jak je zavádí tato vláda v rámci toho nouzového stavu, nejenže nefungují v Německu, nefungují v Rakousku, nefungují ve Francii, nefungovaly ve Spojených státech, ale nefungují ani u nás, protože systém utáhnout, povolit, utáhnout, povolit vede jenom k postupnému promořování a nevede k tomu, že by ten virus vymizel.

Bohužel byla tady šance, byl tady názor, že by ten virus mohl sám nějakým způsobem zmutovat do méně nebezpečné formy, a tím prakticky vymizet, to, co se nepotvrdilo a budeme se muset naopak připravit na to, že s tím virem budeme žít po delší dobu. Návrh pana profesora Berana, který si můžete také najít na internetových stránkách, stačí vám, když si zadáte "Jiří Beran: Kdo prodělal nemoc, nemusí se vakcinovat", a vyjede vám tam celý, popř. na mých facebookových stránkách je záznam té tiskové konference, je velice jednoduchý. On to přirovnal k tomu, když po dálnici jedou 130 kilometrů v hodině automobily plné rodin. Ty jsou v pořádku, nic se jim nestane, až na nějakou tu nepředvídatelnou dopravní nehodu, kterou způsobí cokoliv, technická závada nebo cokoliv jiného. Nicméně naše ohrožená skupina jsou senioři, kteří se po krajnici snaží přejít tu dálnici zprava doleva.

Nejde zastavit celou dálnici se všemi miliony lidí jenom proto, aby tito důchodci mohli přejít, nebo tato ohrožená skupina mohla přejít zprava doleva, ale je třeba pro ně postavit v současné době provizorní most. A pan doktor Beran navrhuje dva konkrétní způsoby, jak těmto lidem z těchto ohrožených skupin pomoci.

První je cílená ochrana těchto skupin s tím, že by se zkopíroval model, který prokázal svou funkčnost na Islandu, kde lidé, kteří byli testováni pozitivně na covid anebo měli příznaky, byli v každodenním telefonním kontaktu s bezpečnostním centrem, protože u covidu je typický velice rychlý přechod z klidové fáze do kritického stavu. Takže toto cílené telefonické monitorování a sledování by se odbývalo tak, že ti lidé by hlásili svůj stav, dušnost, další symptomy, například horečku přes sedmý den, kolísající hladinu cukru, a poté by došlo v jejich případě zhoršení stavu k jejich okamžité hospitalizaci, aby nedocházelo právě k tomu, že lidé, kteří trpí covidem a jsou doma, umírají právě na ten covid doma, protože dojde k rapidnímu zhoršení jejich stavu a tito lidé už se nedostanou do nemocnice, protože zemřou sami doma. Island s tímto má bohaté zkušenosti, dokázal se dostat na velice nízké míry smrtnosti.

Druhou věcí, o které jsme diskutovali, je tento poklad, který mám v kapse. (Ukazuje krabičku léků.) Tato věc, o které jako kdyby se téměř nesměla vést odborná debata, a už vůbec ne politická. Je to Isoprinosin. Pan doktor Beran používal Isoprinosin ve spolupráci se třemi domovy seniorů, zhruba 300 lidí, a mají statisticky významné výsledky. Smrtnost ve věkové kohortě 75 až 84 let, tedy velice vysoké věkové kategorii, klesla z 18 % na 7,5 %.

V takzvaném odds ratio, tedy šance člověka na přežití v případě PCR pozitivity se zvedly třikrát. Byl zaznamenán případ, kdy v domově důchodců, kde je 160 klientů a bylo stavebně nemožné je od sebe oddělit, onemocněla polovina těchto klientů. Tato polovina aplikovala Isoprinosin třikrát denně dvě tablety a ta druhá polovina, která byla PCR negativní, brala preventivně dvakrát jednu tabletu Isoprinosinu. Nikdo z té zdravé skupiny, přestože nebylo možno tyto lidi od sebe oddělit, neonemocněl.

Další takovou smutnou záležitostí, ve které jsme zklamali my jako stát, je to, že 25 % všech úmrtí je v institucích. To znamená, že přestože už velice dlouho víme, že nejohroženější skupinou jsou naši senioři, tak jsme nedokázali zabránit tomu, aby v našich domovech důchodců neumírali.

A já říkám - zaznělo z úst pana prezidenta, že my lidé, kteří jsme proti nouzovému stavu, že jsme hyeny. Já na to říkám, že i pan prezident má právo se mýlit. Já osobně si myslím, že jestli je někdo hyena, tak je to někdo, kdo pracuje v lobby farmaceutického průmyslu a systematicky a úmyslně brání celospolečenské diskuzi na téma tohoto léku, který už má za sebou klientskou praxi, je povolený, je bezpečný. V mnoha zemích se může používat lege artis i na akutní respirační onemocnění. A jediné, v čem je u nás problém, je to, že na toto akutní respirační onemocnění ještě používán být nemůže a musí se používat off-label.

Nicméně dovolím si doporučit všem, kteří nás sledují, aby se pokusili tento lék si zajistit, nastudovali si jejich kontraindikace, protože jako každý lék ty kontraindikace má, probrali jeho užívání se svým doktorem, a pokud se k němu nedostanou v rámci ČR, tak ať si ho objednají na polské zásilkové službě, protože tam je lék se stejnou účinnou látkou volně k dispozici a může vám být zaslán. Nepochybujte o tom, že pokud toto uděláte, zvýšíte své šance na přežití. Zvýšíte je třikrát.

Proč nepodpoříme nouzový stav? Já naprosto respektuji a uznávám argumenty, které vznesl pan kolega Ondráček. Ano, ten nouzový stav je potřeba k tomu, abychom mohli zaměstnat lidi, nebo abychom mohli přikázat lidem nějakou práci. Už neuznávám argumenty pana ministra zdravotnictví, že je potřeba zakázat lidem pohyb, protože velice disciplinovaní Němci, velice disciplinovaní Rakušané, četl jsem x článků v novinách, jak občané Německa, občané Rakouska si nedovolí vyjít ani s nosem ven, jak jsou disciplinovaní, jak dodržují veškerá opatření. Jejich podnikatelé dostávají bohaté kompenzace, a přesto se nám tam ten virus šíří. Šíří se, šíří se prakticky všude po celém světě a jedinou odpovědí jsou další plošná opatření, která už prokázala svou nefunkčnost.

Za nás, za Jednotné, můžu říct, že my budeme prosazovat ochranu těch, kteří patří do ohrožených skupin, a budeme se snažit začít debatu o tom, že nebudeme platit podnikatelům a drobným živnostníkům žádné náhrady, protože jim nezakážeme pracovat, a ty ušetřené peníze nabídneme našim seniorům a lidem z ohrožených skupin za dobrovolnou sebeizolaci. Bude to daleko efektivnější, protože lidé, kteří jsou ohroženi, kteří patří do těchto ohrožených skupin, anebo lidé, kteří se prostě covidu obávají, zůstanou dobrovolně doma, dostanou za to příplatek, dostanou za to ty peníze, kterými byste jinak sanovali podnikatele, a ti, kteří chtějí covidem projít čelem, budou chodit do práce a udrží naši ekonomiku v chodu. Zaměstnanci budou platit daně, odvádět sociální a zdravotní pojištění a budou svými penězi pomáhat roztáčet kola ekonomiky i v jiných oblastech.

Co se týká covidu, myslím, že tady je poměrně jednoduchý přístup, který se dá charakterizovat podle toho, kdo na tom jak za toho covidu ekonomicky je. Jsou tady lidé, kteří na covidu enormně zbohatli. Jedná se o zakázky za miliardy už ne ani korun, ale dolarů. Někteří lidé opravdu mohli vzít covid jako dar boží. Potom jsou tady lidé, jako jsme třeba my nebo spousta státních zaměstnanců, jichž se covid prozatím nijak nedotkl. Nicméně už je strašná spousta lidí, a dneska to bylo vidět, dneska těch lidí bylo zhruba 150, nedivil bych se, kdyby za měsíc v lednu jich bylo 1 500, kterých se ta opatření proti covidu dotkla natolik, že opravdu mají problém položit chleba na stůl, což je teď o Vánocích zvlášť nepříjemné. Covidu jako takového se nebál pan Prymula, nebál se ho tady pan Faltýnek, nebál se ho pan Kalousek, ale obecně situace je taková, že po občanech se chce, aby byli vyděšeni, aby se báli.

My navrhujeme jiný, jiný přístup. Nebojme se, sledujme poslední výsledky, nebo sledujme výsledky všech výzkumů, které hovoří o tom, že lidé, kteří měli těžký průběh COVID-19, měli akutní nedostatek vitaminu D, akutní nedostatek vitaminu C. Máme tady lék, na který by šlo provést klinickou studii, který je laciný, je generický. Asi proto je s tím takový problém, protože z tohoto léku nekoukají žádné peníze. Povolili jsme tady studii amerického léku za poměrně drahé peníze, o kterém se nevědělo vůbec nic. Tu jsme povolili, udělali jsme mu takovou reklamu, že to bylo v každých novinách, na každém internetovém serveru, v každých zprávách. Ale to, že tady máme špičkového imunologa a vakcinologa, pana profesora Berana, který má konkrétní a jednoznačné výsledky tady s tímto lékem, tak to je nějakým způsobem, poměrně záhadným, mediální a informační tabu.

Takže ano, společně to zvládneme. Společně zvládneme porazit covid a každou jinou podobnou chorobu. Ale zvládneme to jenom společně prací a nezvládneme to, když se zavřeme do klecí. Takže bych vás chtěl poprosit, abyste pomaličku měnili paradigma, nad kterým uvažujeme, protože ten covid tady s námi bude stále. Nezabije ho, nezlikviduje ho žádná vakcína, ten covid tady bude pořád. Možná zmutuje, možná nezmutuje. Postarejme se cílenými opatřeními o ty lidi, kteří to potřebují, a my ostatní musíme sebrat dost odvahy, abychom tím covidem prošli čelem. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Přeji pěkné pozdní odpoledne. Nyní tady mám s přednostním právem žádost o vystoupení předsedy klubu TOP 09 Miroslava Kalouska. Připraví se v obecné rozpravě poslanec Dominik Feri. Mám poznamenáno, že to už bude druhé vystoupení, a jenom upozorňuji, že poslanci jsou limitováni dvěma vystoupeními. Nicméně to se nevztahuje na přednostní práva. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo, pane předsedající. Děkuji vám všem, kteří se snažíte dobrat nějakého výsledku, neděkuji vládě. Není úplně běžné, že pokud vláda žádá o takto mimořádné pravomoce, které souvisejí s nouzovým stavem, že není přítomen ani premiér, ani ministr vnitra, ani nikdo z místopředsedů vlády. Vidím zde pouze ministra kultury a pana ministra Blatníčka, pardon, pana ministra Blatného. To samo o sobě ukazuje, jak vážně vláda bere tuhle žádost.

Nouzový stav není vlastně nic jiného než právní rámec, kterým svěřujeme vládě zcela mimořádné pravomoce. Pravomoce, kterými má právo omezovat i svobody občanů. To můžeme dělat jenom tehdy, když víme, jak s těmi pravomocemi vláda bude nakládat. Problém je, že ta vláda mnohokrát ukázala, že jak s těmito pravomocemi bude nakládat, neví vlastně ani ona sama. V úterý neví, co udělá ve středu, opatření jsou chaotická. Aby Ministerstvo zdravotnictví napsalo jedno jediné usnesení, které je správně, tak na to potřebuje tak asi tři až čtyři opravy. Ta situace je celkem je celkem zoufalá. Já naprosto chápu, že jsme v naprosto výjimečné situaci, a výjimečná situace žádá mimořádná opatření, ale není možné, abychom nesli odpovědnost za to, co vláda dělá, když se s námi o tom vláda nechce bavit.

Když si vezmu, že už na podzim jsme žádali o očkovací plán, když si vezmu, co všechno jsme vládě navrhovali, velmi konstruktivně, vláda to buď ignorovala, nebo se pan premiér posmíval, tak prostě nemohu přijmout tu hru, že opozice je tady na to, aby schválila nouzový stav a dál do toho té vládě nemluvila. Vůbec. To není možné! Chápu, že vláda zřejmě potřebuje ten právní rámec nouzového stavu, ale nechť za to nesou odpovědnost ti, kteří s vládním postupem souhlasí. My to nejsme, a proto pro nouzový stav hlasovat nebudeme. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní požádám o vystoupení poslance Dominika Feriho a připraví se poslanec Patrik Nacher. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Dominik Feri: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Třebaže jsem v sále nebyl, poslouchal jsem vystoupení jak pana ministra zdravotnictví, děkuji za to, že se snažil reagovat na ty položené dotazy, ale i kolegyně z ODS, kdy jsme se tedy věnovali té otázce silvestra. Rozumím tomu, že každý s tím má nějakou zkušenost, že ve velkých městech jsou to prostě pouliční oslavy, ale mám prostě jenom ten dojem, že bychom neměli přijímat opatření, která jsou zjevně proti reálnému životu a která ten reálný život obejde. Přijde mi, že to... Je to můj názor, osobní názor, že taková opatření prostě degradují vážnost práva. Ale rozumím tomu, že je to názor minoritní a že žádná výjimka tedy nebude, a věřím, že to opatření bude dodržováno, že jsem se mýlil.

Rád bych se ještě obrátil k panu ministrovi zdravotnictví. Mrzí mě, že tady není pan ministr zahraničních věcí, ohledně jedné věci, která je také velmi citlivá s ohledem na blížící se svátky, a to je situace Čechů ve Velké Británii. Včera jsem hovořil s panem ministrem zahraničních věcí a on mi říkal, že to je samozřejmě řešeno, za což jsem velmi rád. Hovořil jsem i s panem premiérem, ale že to rozhodnutí o přerušení leteckého spojení s Velkou Británií odvisí od stanoviska ECDC, a tedy o tom, jak je vlastně ta nová mutace závažná a jak na to zareagují na evropské úrovni ty ostatní evropské státy. To stanovisko prý mělo přijít dneska. Chtěl jsem se zeptat, jestli už tedy přišlo, nebo kdy případně přijde a co se bude dělat za situace, že to stanovisko bude negativní, protože může se pravděpodobně stát, že bude negativní.

Rozumějme, že se to netýká jenom studentů, kteří jsou tam na Erasmu, ale týká se to i například i řidičů kamionové dopravy, kterých je tam velké množství. A vím, že probíhají jednání i s Beneluxem a s Francií, a v této věci si myslím, že by bylo vhodné jim poskytnout nějaké informace, protože to je to, co ti lidé chtějí - dostat se do Česka zpátky ke svým rodinám, a chtějí vědět, co s nimi bude, jestli si už mají zajišťoval let, nemají si zajišťovat let. Tyhle informace bychom jim měli poskytnout.

A když jsem to uvedl ve svém prvním vystoupení o kompenzacích, tak myslím, že je už naprosto jasné a nikdo nezastírá, že se prostě dostaneme do stupně pět v systému PES. Ale jak to bude tedy s těmi opatřeními? Pan ministr Blatný tu argumentoval tím, že výjimky znevažují tu vládu, nebo výjimky činí to, že vláda je pak některým lidem k smíchu, a proto nemůžeme přijímat další výjimky. Ale mějme prosím na paměti, že teď nejsme ve stupni čtyři v systému PES, ale jsme ve stupni tři a půl, protože v tom systému čtyři jsou ta pravidla mnohem přísnější, než jsou teď. A chtěl bych se zeptat, zdali, když přejdeme do systému pět, aby bylo potvrzeno, že tedy dojde k uzavření obchodů a služeb a že s tím ruku v ruce půjdou ty kompenzace a že ty kompenzace budou rychlé.

Já vnímám to, že vláda prošla nějakým myšlenkovým vývojem od té situace, kdy nechtěla dávat vůbec žádné peníze jako kompenzace, kdy byla zdrženlivá. Ale není to jenom o tom, jestli je kompenzace nebo jestli není kompenzace, ale je to o tom, jestli ty peníze přijdou rychle. To, po čem ti podnikatelé volají, tak jsou zálohy. Aby prostě mohli zaplatit to, co je potřeba, aby to mohli zaplatit rychle. Ale určitě nestojí o kompenzace, jako že teď dostávají někteří podnikatelé kompenzace za jaro. No tak to je opravdu s křížkem po funuse. To už prostě ta společnost pak může být v insolvenci, když jí přijdou, nebo když by jí měly přijít nějaké peníze za to, že musela mít zavřeno.

To znamená, jestli se přejde do stupně pět, tak bych prosím rád věděl, jak to bude s kompenzacemi. Tady to je poslední příležitost, kdy se můžeme my jako opoziční poslanci zeptat, protože pak už se nebude jednat. A je to velmi důležité, velmi citlivé a ty kompenzace by měly být na stole a měly by být rychle a adresně administrovány. Díky.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní požádám o vystoupení pana poslance Patrika Nachera a připraví se paní poslankyně Olga Richterová. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Patrik Nacher: Vážený pane ministře, dámy a pánové, pěkný večer. Já jsem původně myslel, že nevystoupím, ale pozorně jsem poslouchal a říkal jsem si, že by tady měl zaznít trošičku i jiný pohled, jiný úhel pohledu.

Za prvé z těch vystoupení často, řekl bych že skoro ze všech, vyplývá, že ten, kdo je proti nouzovému stavu, tak to s námi myslí dobře, a ten, kdo podpoří ten nouzový stav, tak se v tom nějak vyžívá, bere to jako nějakou velkou zábavu nebo něco podobného. Není to tak. Já určitě nejsem, víte, jak často vystupuji, nekritickým zastáncem permanentního prodlužování nouzového stavu, ale prostě to beru jako nutnost. Beru to jako nutnost, když se podívám i na to, jakým způsobem to funguje v okolních zemích. Stejně tak určitě nejsem příznivcem hysterických reakcí, které nám určitě všem chodí, že máme zavřít školy, nejlépe do května a podobně. Zároveň ale nejsem ani zastáncem popíračů, kteří říkají, že se neděje vůbec nic. Stejně tak očkování, jak jsem si přečetl na Seznam Zprávy, jsem jeden ze dvou poslanců ANO, který v této chvíli neuvažuje o očkování.

Nicméně co mně tedy tady vadí a na co bych chtěl upozornit, je ta kritika za každou cenu. Ať už se děje co se děje. To mně vadí. To se na mě, kolegové, nezlobte. My jsme v mimořádné situaci, kde podle mě takové to klasické dělení na opozici a koalici by dogmaticky platit nemělo. A já jsem si dělal poznámky, v čem vidím tu kritiku za každou cenu z těch konkrétních vyjádření, která zazněla tady na mikrofon a která jsem zaznamenal v médiích v posledních dnech. A když mluvím o kritice za každou cenu, tak tím myslím to, že vlastně se reaguje na nějaké opatření nebo na nějaký výrok jiným výrokem. A když se naplní ten jiný výrok, tak se kritizuje taktéž. Jinými slovy, nemůže platit obojí. Ta podstata je, že nemůže platit obojí.

Tady bylo kritizováno, že vláda je už zde pošesté s žádostí o prodloužení nouzového stavu. Logicky pošesté. To byla reakce pana místopředsedy Okamury. Protože sem vždycky přijde s žádostí o 30 dnů, ale to prodloužení se odehraje o 14 dnů nebo o tři týdny. To znamená, pak ta doba vyexpiruje a musí sem přijít znovu. Kdyby to bylo o ten měsíc, tak by tady byla, řekněme, potřetí, počtvrté, jestli dobře počítám. Ale hlavně to je ze zákona. Není možné tady hlasovat, že bychom to měli na půl roku, nebo jak pan ministr řekl, že nějaké podobné opatření v Německu připravují na rok, byť se nejmenuje nouzové opatření. A to, že to je pošesté, tak to prostě je.

Kompenzace mají být maximální. Souhlasím. Zároveň ale pak není možné kritizovat, když se zadlužují další generace. Jako z čeho byste to, ty kompenzace, chtěli jako zaplatit? To by mě, to by mě jako docela zajímalo. To znamená, kompenzujme, dělejme maximum, to se asi shodneme. A zároveň nezadlužujme. Já jsem v tomhle jako člověk, co studoval tedy bankovnictví a ekonomiku, jako, nevím, jak bych se v tom měl pohybovat. Úplně ideální je samozřejmě: kompenzujte, ale určitě ne z našeho rozpočtu. Míněno třeba když se bavíme na úrovni hlavního města Prahy a podobně. To znamená takový ten princip NIMBY, postavte to, ale ne určitě u naší zahrady. Kompenzujte, ale určitě ne z našeho rozpočtu. Nemůže platit obojí.

Lidem má zůstat více peněz. Souhlasím. Aby si oni rozhodli, za co utratí, aby případně je to uchránilo před nějakou dluhovou spirálou, když se bavíme o nízkopříjmových. Pak ale nemůžete hlasovat proti daňovému balíčku dneska dopoledne. Kritik, který říká, ať lidem zůstane víc peněz v této situaci, nemůže hlasovat proti daňovému balíčku. Nemůže platit obojí.

Vláda ta opatření podceňuje, řekne poslanec, a zároveň zase v jiném okamžiku je vláda příliš přísná. Já tomu rozumím, protože takhle reaguje vždycky ten, kdo nemá ten podpis na tom, ten, kdo nenese tu odpovědnost. Samozřejmě, že když ta čísla jsou nízká, tak je potřeba rozvolňovat rychleji, se říká. Když se to zhoršuje, tak je třeba rychle zpřísňovat. A vždycky to říká ten, kdo nenese tu zodpovědnost. Já taky bych takhle teoreticky uvažoval, taky jsem se takhle často k tomu vyjadřoval. Ale je pravda, že já potom nemám tam ten štempl, to moje jméno už tam nebude navždycky, že já jsem ten, co odpovídá za to opatření. Jestli zítra skončí, nebo skončí za týden, nebo naopak začne.

Vláda neposlouchá odborníky. Další. Zároveň ale, jak jsem pochopil, odborníci doporučují, aby se nouzový stav prodloužil. Tak má vláda poslouchat odborníky, nebo ne? A když ne, tak neprodlouží nouzový stav, ale pak zase neposlouchá ty odborníky. Stejně tak, dneska už to tady řekl třeba Dominik Feri, pokud jde o zavírání fitness a restaurací. A jistě si pamatuje, že třeba já jsem v tomto interpeloval pana ministra zdravotnictví, tak to také nedoporučují odborníci. Tak máme to tady rozhodovat my, nebo ten zdravý selský rozum? Upřímně tedy sebekriticky, já jsem nikdy nebyl toho zastáncem. Ale pak neposloucháme odborníky tedy ani my. Takže buď platí jedno, nebo platí druhé.

A to samé platí, pokud jde o ty různé výjimky. To je totéž. Já jsem tady dneska zaznamenal, napsal jsem si: výjimka pro mše - ano. A jiný poslanec o tři lavice dál řekne, že výjimka pro mše - ne. Tak budeme poslouchat odborníky, budeme dělat výjimky? Kdo za to ponese odpovědnost?

Výjimka na silvestra. Opět. No dobře se to poslouchá, chápu ty motivy, samozřejmě, z hlediska nějaké racionality nebo reality toho všedního dne. Ale když to tady schválíme, takovou výjimku, a ta čísla se zhorší, tak kdo za to ponese odpovědnost? Vláda, ministr zdravotnictví. Tak já nevím. Tak budeme poslouchat ty odborníky, kteří říkají: ne tu výjimku? Anebo ne? Anebo to budeme dělat zdravým selským rozumem nebo intuitivně. Ale nemůže platit prostě obojí.

Já se nemůžu zbavit, a není to nic proti tomu, proti kritice, kritickému myšlení, kritickým otázkám. Já sám je tady kladu, interpeluji opakovaně ministry, byť jsem vládní poslanec. Ale mně tam prostě chybí, kolegové, ta odpovědnost. Když prostě říkám A, pak je B a nesu za to odpovědnost. Když za to odpovědnost nenesu, tak můžu vlastně říkat cokoli. Protože ať se pak stane cokoli, tak já vždycky to svoje předchozí prohlášení můžu nějakým způsobem pozměnit, protože tam nemám to razítko, které tam mám navždycky.

A protože jsem se ptal na interpelacích a ptám se furt, tak bych se chtěl pana ministra zeptat na dvě otázky, protože si myslím, že od toho je Poslanecká sněmovna, aby se ptala členů vlády.

První, na co se mě ptají často občané, a on na to částečně odpověděl, co všechno stát, vláda v nouzovém stavu může udělat, co nemůže udělat, když nouzový stav není, nebo co může udělat obtížně. Já jsem si našel tři věci zatím - omezení volného pohybu osob, pracovní povinnost pro studenty, pravidla pro subjekty kritické infrastruktury. Ale mně jde obecně i o ta další opatření, vysvětlit to po lopatě, co všechno ta vláda v tomto období může efektivně nebo efektivněji udělat, co, kdybychom dneska skončili, udělat nemůže a jaké to má důsledky. To si myslím, že si diváci, občané zaslouží vědět.

Ten druhý dotaz. Jaký je podle pana ministra výhled na další prodloužení nouzového stavu, protože my to můžeme prodloužit maximálně o třicet dnů, na to je žádost. Co bude za těch třicet dnů a jaký je odhad, jak dlouho to takhle budeme prodlužovat. Je to i odpověď částečně na to, že když to místo třicet dnů prodloužíme o čtrnáct dnů, tak se tady znovu sejdeme a znovu to budeme prodlužovat a znovu a znovu a znovu. To má nějaký takový výhled, já tomu říkám světlo na konci tunelu, já jsem říkal, že už dneska ten termín neřeknu, tak ho řeknu, jaký je tedy výhled, pokud jde o ty nouzové stavy do budoucna. Já vám děkuji za vaši pozornost.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní vystoupí paní poslankyně Olga Richterová a jako poslední se připraví paní poslankyně Helena Válková. Další přihlášky zatím nemám. Paní poslankyně, prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Olga Richterová: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně a kolegové, já jsem tady za Piráty dnes patrně jako jediná. My opravdu nejsme ti, co by chtěli toto jednání jakkoli natahovat. Současně ale si dovolíme pojmout to naše shrnutí k nouzovému stavu trošku i jako pohled na české zdravotnictví jako celek. Protože jsme v situaci, kdy nejde jenom o to, jak se logisticky zvládne očkování. Tam mám velmi konkrétní otázky na pana ministra, konkrétně spočítané, co to znamená, jak zařídit, abychom měli zhruba 800 očkovacích týmů, které to zvládnou. Ale stejně tak mám otázky na to, jak bude vypadat zdravotní péče v příštím roce. Pojďme na to.

Jde o to, že jsme v situaci, kdy se bohužel naše vláda namísto řešení velkých věcí soustředí na věci malé, říká se tomu mikromanagement, namísto celkového pohledu je ten pohled často upřen na detaily. A myslím si, že takovým příkladem je třeba ten návrh na superhygienu, na superúřad, který by nás mohl sledovat přes mobilní telefony, který by přebral vlastně pravomoci vlády, obrovskou zodpovědnost. A ta otázka pak je samozřejmě, jak nás má tohle zachránit, jak má toto pomoci při boji s covidem.

A potom chybí ta kapacita, ta pozornost pro zařizování dotažené logistiky, dotažených kapacitních příprav na očkování. Já to hnedka řeknu. Jde o to, že logistická operace pro 6 milionů lidí prostě není žádná maličkost, toho jsme si dobře vědomi. Ale chceme, abychom vedle tohoto plánu, na který se vytrvale ptáme, zároveň věděli, jakým způsobem budou celkově fungovat nemocnice a zdravotní péče v příštím roce. Proč? Protože řada operací, řada zákroků byla odložena a nás zajímá i třeba to, jak připravujete financování. Protože v českém zdravotnictví se kryje zdravotní péče tzv. úhradovou vyhláškou, jenže ta není určená k tomu, není nastavená tak, aby se za dvanáct měsíců příštího roku, roku 2021 udělala i ta odložená péče za rok 2020. Proč na to upozorňuji? Protože to jsou věci, které by vláda teď měla aktivně připravovat, abychom na jednu stranu měli dotažené distribuční a očkovací týmy a na druhou stranu abychom pracovali i s tím, že jak se bude rozbíhat očkování a zlepšovat situace, tak budou nabíhat ty odložené zákroky a bude je třeba provést, aby se zdravotnická zařízení nezdráhala, protože budou mít nejasné financování.

Stejně tak je tam řada dalších věcí, kde by byly ty otazníky. Ale když to shrnu, tak jde o věci, kde se projevuje manažerské diletantství. A jedním markantním, velice jasným znakem toho manažerského selhání je to, že pan předseda vlády nesehnal odborného koordinátora očkování. To je něco, co si naprosto neumíme vysvětlit, jak je to možné. Tenhle diletantismus je pak korunovaný nepravdivými informacemi v premiérově pořadu Čau lidi. Jde o informace ke skladování vakcíny. Je to v rozporu, v naprostém rozporu s doporučeními výrobce. Opravdu, pane premiére, vakcína v termoboxu nevydrží půl roku.

A nyní k těm počtům. Abychom ukázali, jak velký logistický úkol to očkování je, tak to trošku rozvedeme do představy. Jde o to, že se dodávají ve velkých mrazicích kontejnerech ty vakcíny od Pfizeru, kterých by mělo přijít největší množství. A prosím, jenom poslouchejte dobře. Jde o to, že ten jeden kontejner tím doporučeným způsobem je pro 4 875 lidí, ale ty je potřeba naočkovat během třiceti dní. To znamená, k tomu jednomu kontejneru s vakcínou 160 lidí denně, sedm dní v týdnu, soboty i neděle, každý den osm hodin bez přestávky, to znamená 20 lidí za hodinu a to znamená na jednoho člověka jsou tři minuty včetně příchodu, vyplnění formalit, svléknutí oblečení, rozloučení a potom třicet minut čekání v čekárně. Proč to takto podrobně říkám? Aby bylo každému jasné, že to znamená potřebnost zdravotníků a administrativních pracovníků v samostatném týmu ke každému tomu kontejneru s vakcínou.

A teď jak to je na množství? Této vakcíny by k nám v roce 2021 mělo díky kontraktu podepsanému s Evropskou unií dorazit 4 miliony dávek. Čtyři miliony dávek přepočteno na ta čísla je 800 kontejnerů. To je 800 takovýchto logisticky precizních operací, které jsou potřeba. To není možné zařídit během třiceti dní, co je to možné po otevření toho kontejneru aplikovat, v ordinacích praktických lékařů. I velké nemocnice budou mít problém celý kontejner vyočkovat za třicet dní. A teď si představte, kdyby došlo k omylu, kdyby nějaká velká nemocnice dostala třeba ty kontejnery dva.

Já na tom všem chci ukázat, že to je velice precizní manažerský logistický úkol, který bez precizní přípravy s delegovanými lidmi nemůže dobře dopadnout. Neslyšela jsem jediné vysvětlení, kterým by pan premiér vysvětlil, proč je tím koordinátorem takovéhoto náročného úkolu on sám. A mohu se jen domnívat, jediné vysvětlení, které by opravdu objasnilo, proč v situaci, kdy země potřebuje řešit celou plejádu problémů od ekonomických až po přesně tyto, že tento nesmírně složitý úkol chce vzít na svá vlastní bedra, nic jiného než manažerské selhání za tím nevidím.

A nyní k tomu, jak funguje ta spolupráce, ta vzývaná spolupráce s opozicí. Mně je velice líto, že se zase musím vrátit opět k něčemu, co je princip řízení. Ale na Ministerstvu zdravotnictví opět přestaly být zveřejňovány zápisy z pracovních skupin. Poslední dorazily z 5. října 2020, je to souhrn za září. Zápisy z pracovních skupin, poradních skupin pana ministra, nám mají dát aspoň nahlédnout do toho, jaké názory zastávají odborníci, co doporučují a podle čeho se pak vláda rozhoduje. Ale my k tomu nemáme přístup. A to je moje první otázka, kterou bych velice ráda, aby pan ministr zodpověděl. Pane ministře, budou tyto zápisy zveřejněny?

A druhá otázka je k tomu nouzovému stavu. Tady často zaznívá, co vše by se stalo, kdyby nebyl schválen. Ale podle našich právních analýz ho lze vyhlásit obratem znovu, ale úžeji, přesněji vymezený, například s těmi opatřeními PES, aby přímo v tom vyhlášení nouzového stavu byla předvídatelnost, aby každý z nás, občanů této země, věděl, co nás očekává při zhoršování a při zlepšování, aby to nebylo závislé na žádné libovůli. A ta druhá otázka... (Odmlka pro hluk v sále.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Já vás požádám o klid v jednacím sále, aby se paní poslankyně mohla vyjádřit.

 

Poslankyně Olga Richterová: A ta druhá otázka je tedy stručná, pane ministře. Plánujete takové užší, přesnější vyhlášení nouzového stavu, které by stanovilo právě ta opatření a alespoň rámcově i ty kompenzace, aby byla předvídatelnost a jistota pro občany? Byla bych velmi ráda, abyste tu otázku k zápisům i tu otázku přesnějšího vymezení nouzového stavu, právně čistšímu, zodpověděl. Děkuji za pozornost a za odpovězení.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: A jako poslední je přihlášena do obecné rozpravy paní poslankyně Helena Válková, zatím neregistruji další přihlášku. Paní poslankyně, prosím, máte slovo. (Hluk v sále trvá.)

 

Poslankyně Helena Válková: Děkuji, pane místopředsedo. Už tradičně a v tomto roce zřejmě naposledy, milé kolegyně, milí kolegové, já chci některé z vás uklidnit, protože jsme tady slyšeli řadu obav směřujících na nedodržování základních lidských práv a svobod nebo jejich omezování, takže využiji i svého mandátu jako poslankyně, ale současně i jako zmocněnkyně pro lidská práva, abych vás upozornila, že je tady řada pracovních orgánů, poradních, například Rada vlády České republiky pro lidská práva, které připravily od jara do současné doby mnoho dokumentů, z nichž bych si dovolila uvést čtyři. A nebudu vám říkat jejich obsah, můžete si je dohledat na našich webových stránkách, a právě proto tady hovořím i z této pozice.

V těch dokumentech, na kterých se podíleli... Ale já nemůžu mluvit. (Obrací se k předsedajícímu.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Ano, takže já požádám o klid v jednacím sále, aby se paní poslankyně mohla vyjádřit.

 

Poslankyně Helena Válková: A na těch dokumentech se podíleli autorsky nejenom ti, kteří volí ANO nebo koalici, koaliční strany, nebo ti, kteří podporují politiku, současnou politiku vlády, ale samozřejmě i ti, kteří volí opozici, odborníci, kteří se zabývají těmi konkrétními tematikami, o kterých dále budu hovořit. A stojí za to si to přečíst, alespoň v té nejstručnější podobě.

Tak je to Seniorské desatero pro časy nejenom koronaviru, protože víme, že senioři se často redukovali v první vlně jenom na objekty péče, což někteří z nich nesli velmi špatně a docházelo potom ke zhoršení jejich psychického i zdravotního stavu.

Desatero doporučení pro rodiny a děti, což je dokument, který byl směřován právě na ochranu základních práv a svobod dětí, které mají i v této době plné právo na to, aby samozřejmě jim nebylo ubližováno, nebyly zanedbávány a bohužel někdy i týrány, protože jsme zaznamenali, že právě rodiny ohrožené domácím násilím byly vystaveny v průběhu již té první vlny rizikům, která se sice logicky dala předpokládat, ale kterým se ne dostatečně předcházelo.

Pak to bylo, možná, že vás to překvapí, Technologické desatero pro časy nejen tedy koronaviru, které směřuje na to, jak moderní technologie na jedné straně pomáhají a rozvíjejí se prudce právě v dobách krizových, ať už jde o válečné katastrofy, přírodní katastrofy, anebo i pandemie, ale současně v podstatě dochází k takovému vydělování určité části občanů jenom proto, že nedovedou držet krok s těmi moderními technologiemi, takže dochází zase k double jejich znevýhodnění, k sociální izolaci.

Další, já skončím tím posledním, je to stanovisko pracovní skupiny z listopadu tohoto roku pro ochranu práv starších osob k takzvané triáži, možná, že jste to slyšeli, to je záležitost, která byla i mediálně prezentována, jak třídit v případě nedostatku například těch přístrojů v nemocnicích pomáhajících dýchat pacienty s lepší prognózou, či horší prognózou, podle toho, jaký mají matriční ročník, což je samozřejmě nepřípustné. Takže k tomu ta pracovní skupina zaujala nejenom stanovisko, ale i doporučení. Toto všechno jsme probrali 10. prosince na svém posledním jednání a rada vlády samozřejmě k tomu přijala řadu doporučení. Rada vlády pro lidská práva.

V průběhu té doby od jara do současné doby jsme rozeslali, a když mluvím jsme, tak tím myslím pracovní orgány, já jsem to sice podepisovala, ale byl to výsledek práce nejenom lidí, kteří jsou a podporují současnou vládu, byli to experti, kteří se podíleli a které mám naštěstí v těchto pracovních orgánech Rady vlády pro lidská práva nebo Rady pro rovnost žen a mužů, tak jsme rozeslali dopisy, vy některé z nich znáte, ty výsledky. Například Ministerstvo zdravotnictví. Tenkrát velmi rychle zareagoval tehdejší ministr zdravotnictví Vojtěch Adam, šlo o přítomnost otců při porodu. Pak to bylo Ministerstvo práce a sociálních věcí, kde jsme upozorňovali kromě jiného, když budu konkrétní, na to, že i v sociálně vyloučených lokalitách je třeba, aby pokračovala sociální práce u ohrožených dětí i v době pandemie. U Ministerstva spravedlnosti - návštěvy například ve věznicích. Nebudu to vypočítávat a zdržovat.

Jako takový společný jmenovatel všemi těmito dokumenty se táhne jako červená nit upozornění, že vláda musí postupovat a dívat se na všechno optikou proporcionality, čili neměla by nepřiměřeně zasahovat do základních práv a svobod. Takže ty materiály teď právě před jednáním vlády ve středu jsou shromážděny, byly včera zaslány vládě, má je ještě jednou, takže se neobávejte, že by vláda neměla k dispozici poklady a že je nebude respektovat, ve kterých jsou shrnuty veškeré aktivity jejích poradních orgánů právě v oblasti ochrany základních práv a svobod. (Hluk v sále přetrvává.)

A last but not least bych ráda vás upozornila, že tady máme také jednu problematiku, o které se raději mlčí, je to takové tabu, tak já ho prolomím. Nejen seniorská zařízení jsou zařízeními, kde může docházet k infekcím, protože jde o ústavní zařízení. Máme tady i věznice. A musím tady pochválit Vězeňskou službu, která maximálně vyvinula úsilí k tomu, aby v rámci první vlny v podstatě nákaza ve věznicích nepřeskočila, neexistovala. Já sama jsem se tomu, když jsem to porovnávala s vývojem v jiných vyspělých evropských zemích, velmi divila. Dokázali to. Samozřejmě už nemohli dokázat (zabránit) v druhé vlně prudkému nárůstu odsouzených, obviněných, ale hlavně odsouzených, ale ani příslušníků Vězeňské služby. (Hluk v sále je velmi silný.)

Jaká jsou čísla k 14. prosinci 2020? Tak například tady máme aktuálně počet pozitivních v současné době v našich věznicích 560, vyléčených 819, zaměstnanci 324, vyléčení 1 067. A to všechno jsou čísla, která se vyvíjejí bohužel ne směrem dolů, ale směrem nahoru. A já bych vás nezatěžovala čísly, která jste tady slyšeli, ale situace i v těchto zařízeních je taková, že potřebujeme nouzový stav, který nám umožní určitá opatření, abychom zajistili pro tyto osoby odpovídající péči. My jsme je odsoudili, opodstatněně, pravomocnými rozhodnutími našich nezávislých trestních soudů k trestu odnětí svobody. Nicméně jsme je neodsoudili k trestu újmy na zdraví, neřkuli ohrožení života. A vězeňské kapacity -

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Já vás, paní poslankyně, přeruším, protože opravdu už je tady velký hluk. Takže jste žena, jste dáma, takže musím zakročit.

 

Poslankyně Helena Válková: Já vám děkuju, pane místopředsedo, už se chýlím ke konci, ale...

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Ne, že bych nepřistupoval emancipovaně, ale samozřejmě toho už bylo moc. Takže prosím o klid, ať se paní poslankyně vyjádří! Prosím o klid! Tak prosím.

 

Poslankyně Helena Válková: Já už směřuji ke konci. To vězeňství je jako taková poslední hořká ale tečka a varování. Samozřejmě hovořím o tom proto, že si dovedu představit reakce naší veřejnosti, kdy do napjatých kapacit civilních nemocnic by měli přecházet lidi, kteří byli odsouzeni a jsou také infikovaní. A kapacity vězeňských nemocnic, nebudu už je číst, se blíží také k tomu stavu naplnění. Čili pokud nic neuděláme, nevytvoříme si nouzový stav jako prostředí - já bych to tady chtěla zdůraznit a možná navázat i na pana poslance Nachera, protože tady zazněla jeho otázka na pana ministra zdravotnictví, který jistě odpoví, ale já přece jenom musím upozornit na to, že nejde jenom o to, že když máme nouzový stav, můžeme třeba omezit vycházení nebo volný pohyb osob venku, ale ve světle toho posledního rozhodnutí, jistě jste na ně nezapomněli, Městského soudu v Praze musíme být obezřetní i při celoplošných, celostátních zákazech. Třeba zavření restaurací, fitnessů a dalších podobných zařízení. Já si vůbec nejsem jistá, já jsem si vnitřně jistá spíš jako právník, že by to neobstálo před Ústavním soudem, ale jsou tady různé názory. Myslím si, že nouzový stav nám umožní bezpečně, ústavně konformně taková rozhodnutí, budou-li potřebná, přijímat.

Čili začíná to lidskými právy. Vláda má dostatek podkladů, aby je mohla respektovat, a je na ní, aby se rozhodla, zda opatření, která přijme, budou přiměřená. A já věřím tomu a chci tomu věřit, že to vždycky měří velice na laboratorních vážkách. Protože nejde o nic menšího než o základní práva a svobody našich občanů. A končí to, promiňte mi, že říkám končí to, až ve věznicích. Kdo bude platit náhrady škody pozůstalým, pokud by došlo k tomu nejhoršímu a nebyly kapacity vězeňských nemocnic? A civilní nemocnice odmítaly? Nechci domyslet nejhoršího.

Takže končím. Myslím si, že nouzový stav je opravdu jenom prostředí, že to neznamená, že musíme všechno zavřít. Sama reaguji nepřímo na jednu kolegyni předřečnici. Na rozdíl od ní nejsem v tom věku, kdy ještě mám před sebou třeba 50 let plnohodnotného života, a tak by mě to mohlo o to více mrzet. Ale myslím si, že tady ten princip solidarity k těm, kteří jsou na tom třeba zdravotně hůře a byli by infikováni a již nikdy by nemohli využívat jakýkoli způsob života jenom kvůli naší sobeckosti, by měl hrát prim. Proto jsem pro nouzový stav.

Budu samozřejmě hlasovat pro těch 30 dní a věřím, že z těch 30 dnů využije vláda k těm nejdrastičtějším opatřením jenom to nezbytné minimum. A pokud budeme disciplinovaní, tak možná, snad nejsem příliš naivní optimistkou, začátkem ledna 2021 budeme, byť za nouzového stavu moci navštěvovat některá zařízení, která již nyní navštěvovat nemůžeme. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak to byla paní poslankyně Helena Válková. Chtěl bych znovu požádat sněmovnu o klid, protože skutečně hluk byl velký a buďme galantní vůči ženám a dámám, aby se nemusely tolik namáhat.

Nyní ovšem nastupují muži. Z místa mám dvě přihlášky do obecné rozpravy. Jako první vystoupí poslanec Lubomír Volný a následně požádám, aby se připravil pan poslanec Martin Kupka. Jsou to zatím poslední dvě přihlášky v obecné rozpravě. Tak pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Lubomír Volný: Děkuji za slovo, pane předsedající. Ještě jednou dobrý večer, dámy a pánové. Já bych teď chtěl jenom upřímně a z celého srdce poděkovat všem lékařům a lékařkám, zdravotnickému personálu, mužům i ženám, hasičům a hasičkám, policistům, policistkám, vojákům a vojačkám, pracovníkům oné kritické infrastruktury státu, všem, kteří se podílejí na boji s tímto problémem, který máme. Chtěl bych jim poděkovat, popřát veselé Vánoce, šťastný nový rok. Chtěl bych popřát veselé Vánoce, šťastný nový rok nejen vám kolegům tady ve Sněmovně, se kterými se velice často neshodnu, nicméně doufám, že oslavíte hezké Vánoce a nový rok, ale v podstatě všem občanům této země, protože přesně to, co potřebujeme, ty chvilky štěstí, to jsou ty veselé Vánoce, a přesně to, co potřebujeme k ukončení té epidemie, je šťastný nový rok.

Druhá věc, kterou bych chtěl říct, já jsem se tady zavázal, že budu takovým kritickým elementem v té vakcinační diskusi. Jak tady zaznělo od kolegů, doufám, že debata o té vakcinaci a případná vládní kampaň bude inkluzivní, že nebude prosazovat jenom jeden názor. Že se dostane i na takové informace, jako je to, že po prvním kole vakcinace podle CDC je po sto tisících vakcínách ve Spojených státech 3 000 lidí ve stavu, který by se u nás nazval stavem práce neschopen. To jsou 3 procenta lidí, kteří po té vakcinaci jsou ve stavu, který by se u nás dal označit slovem práce neschopen. Můžeme se dozvědět pochopitelně, že to s tou vakcínou nesouvisí, můžeme se dozvědět, že to s vakcínou souvisí, a já bych byl rád, aby ta vládní kampaň ohledně vakcinace byla objektivní, aby byla inkluzivní, aby se v televizi neobjevovali jenom odborníci, kteří ji budou prosazovat a urážet své oponenty, protože si vás v tento vánoční čas dovolím přátelsky opravdu upozornit na to, že čím agresivnější ta kampaň bude vůči lidem, kteří se obávají očkování, tím méně bude účinná.

Prosím vás, pane ministře, abyste se postaral o to, že ta kampaň bude opravdu inkluzivní, že do debat budou zváni i lidé, kteří mají kritické názory, proto, aby i občané této země mohli učinit svobodné a informované rozhodnutí. Aby neměli pocit, že je někdo žene směrem, kterým nechtějí být hnáni.

Takže ještě jednou, vážení kolegové a tato země, veselé Vánoce a šťastný nový rok! Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Jelikož jsou to Vánoce, tak jsem vás nevedl v souladu s jednacím řádem k věci. Takže nyní vystoupí jako poslední přihlášený v tuto chvíli pan poslanec Martin Kupka. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Martin Kupka: Vážený pane předsedající, vážený pane ministře, vážené kolegyně, vážení kolegové, já jsem dneska byl svědkem úplně zbytečného a podle mého soudu hloupého útoku pana premiéra na opozici s tím, že nic nepřinášíme, že jenom kritizujeme. Tak jsem si dal čas a jenom jsem srovnal to, co všechno v období kritického stavu opozice přinesla jako konkrétní návrhy řešení, konkrétní návrhy zlepšení, a budu tady o nich mluvit.

Pokud se bavíme o tom, co představuje největší podrážení nohou pro samotnou vládu, tak je to přece vláda samotná. Pokud veřejnost má respektovat opatření, a teď opravdu jde o to, aby je respektovala, přijala je, samozřejmě s nutnou mírou nepohodlí a opravdu výlučnosti proti obvyklému životu za své a podřídila se jim, tak to přeci musí být opatření srozumitelná, opatření, která mají hlavu a patu, a opatření, která si vzájemně neodporují. Pokud taková nejsou, tak to je přesně to, o čem mluvím, že znamená, že vláda tím sama sobě podráží nohy.

Případ "psů". Už vlastně ani nevíme, kolik jich je, kolik mají štěňat. Vypadá to, že si vláda málem otevřela vlastní množírnu psů, která je ale zakázaná. Tak k čemu tohle všechno vede? Jenom k tomu, že veřejnost ztrácí důvěru. V okamžiku, kdy ztrácí důvěru, tak je mnohem složitější respektovat jakákoli opatření. No a pak jakým způsobem může nouzový stav napomoci tomu, aby se lidé těm opatřením podřídili s větší disciplínou? Samozřejmě to s tím žádnou přímou souvislost nemá.

Vznikl AntiCovid tým. Marek Výborný tady dnes prezentoval vánoční výzvu, AntiCovid tým KDU-ČSL, ODS a TOP 09, a smysl té vánoční výzvy je znovu ukázat na konkrétní návrhy, konkrétní opatření, která doporučujeme.

Přišli jsme s odškodňovacím zákonem jako řešením pro ty, které ta epidemie opravdu poslala do kolen, tak aby se mohli zvednout a aby se ekonomika mohla nastartovat. Odpověď na odškodňovací zákon vlastně nejistá. Další konkrétní kroky k tomu, aby se zvýšil kompenzační bonus v té současné situaci. Další konkrétní kroky k tomu, aby se urychlila celá výplata těch konkrétních pomocí, protože pořád narážíme na zjevnou byrokracii.

A konečně dostáváme se do klíčového bodu pro východisko pro to, abychom se pořád nepohybovali jenom v režimu brzda plyn, a to je vakcinace. Od léta jsme žádali o to, aby vláda přišla už s konkrétním návrhem toho, jak se podaří tuhle opravdu národní akci zvládnout, protože je to nepochybně v národním zájmu tímhle projít co nejlépe, ale také co nejrychleji. A pokud pan premiér dnes říkal, že nejsme pozadu, je zcela průkazné, že jsme ve skluzu a že oproti jiným státům je ta naše očkovací strategie mnohem méně konkrétní, mnohem méně propracovaná, a můžeme-li se podívat za hranice a pozorovat, jak tam vznikají očkovací centra, tak už by teď u těch našich nemocnic ta očkovací centra vznikat měla. Ano, začínají se s tím prát jednotlivé kraje, aby v tomto směru vládě pomohly, aby se opravdu v České republice mohla vakcinace zvládnout. Ale bude to záviset na tom, že se opravdu zapojí širší struktury společnosti, že se podaří zvládnout i administrativní zázemí toho kroku, o čemž téměř nebyla řeč. A z odpovědi nemocnic už v průběhu toho testování, už plošného velkého, je jednoznačná odezva, že v té administraci nás evidentně tlačí bota.

Tak to jsou konkrétní návrhy, které jsme vložili i do té vánoční výzvy, a žádáme o to, aby se v téhle oblasti opravdu vláda významně, ale opravdu významně zasadila o urychlení těch kroků, a jsme připraveni s tím pomoci.

Jenom velmi stručně tady v těch pěti minutách zaznělo několik zcela jasných konkrétních doporučení a návrhů, které koneckonců, a to pan premiér přiznal, vláda vyslechla zčásti a celou řadu z nich realizovala. To je dobře, ale prosím, proč tedy není ochotna více spolupracovat s tím, co přichází i z odborné oblasti a z onoho zmíněného AntiCovid týmu? Je jasné, že za těchto okolností pro nás podpořit nouzový stav, aniž by tyhle důležité základní body vláda zodpověděla, je téměř nemožné. To bychom si těžko obhájili sami před sebou, že znovu dáme takové slovo a takové hlasování pro vlastně nejistý výsledek, pro kroky, které nebyly zdůvodněny a kdy vláda opakovaně našim výzvám neodpovídala.

Děkuju moc pozornost. Věřím, že jsem vysvětlil to, o co běží i ze strany AntiCovid týmu a ze strany opozice. To jsou konkrétní návrhy pro zlepšení situace, ne pro destrukci. Té se, obávám, dopouští teď tedy někdo úplně jiný. Děkuji mnohokrát za pozornost.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nemám nikoho přihlášeného do obecné rozpravy, takže se ještě rozhlédnu. Nikdo se nehlásí, takže obecnou rozpravu končím. Zájem o závěrečné slovo už v předstihu projevil pan ministr Blatný, takže máte prostor na závěrečné slovo. Jinak i pan zpravodaj dostane prostor pro závěrečné slovo. Nemáte zájem. Dobře, takže pak přistoupíme k hlasování. Nicméně ještě nevíme, na jak dlouho to bude mít pan ministr, takže nemusíme pospíchat. Prosím, pane ministře.

 

Ministr zdravotnictví ČR Jan Blatný Vážený pane předsedající, dámy a pánové, nebojte se, na krátko. I já se připojuji k tomu, a opakovaně jsem zval všechny zástupce politických stran napříč politickým spektrem k diskuzi v rámci pracovní skupiny na Ministerstvu zdravotnictví, a věřím, že se tyto dnes několikrát citované aktivity nakonec spojí, protože zájmem nás všech spolupracovat. Odpovím jenom velice krátce na těch několik konkrétních detailů.

Detailní metodika k podávání vakcíny Pfizer bude k dispozici 23. prosince vládě a následně bude k dispozici i vám. Veřejnost, protože zde byl dotaz, kdy bude moci být vakcinována, tak se jenom opakuji, že to bude nejdříve od února. Do té doby se vakcinují osoby, které jsou hospitalizovány, které jsou v domovech seniorů anebo které jsou zdravotníky v těch nemocnicích, které jsou dedikovány jako páteřní síť a vakcinační centra.

Konkrétní dotaz na vakcínu. Vakcína vydrží v naředěném stavu šest hodin, v ledničkové teplotě pět dní, v chladicím boxu, který je zároveň přepravním, třicet dní a v mrazáku šest měsíců.

Když se bavím o srovnání nouzového stavu oproti situaci bez nouzového stavu, tak jenom zopakuji, protože to tady zaznělo jako další dotaz, že bez nouzového stavu není možno omezovat pohyb, není možno využívat záchranný integrovaný systém, není možno využívat pomoci studentů a dalších a je tam potom také řada omezení, která v podstatě znemožňují plošné aplikace těch opatření na úrovni celého státu.

Obchody služby určitě potřebují kompenzace. A je to otázka, která není na ministra zdravotnictví. Nicméně s tím s vámi souhlasím.

Pokud se týká výhledu na vývoj protiepidemického systému, potom je připravován tak, aby byl na přelomu roku, jak jsem od začátku řekl, a mimo jiné jeho součástí bude i to, abychom všichni věděli, jaký je rozdíl, když v dané kategorii je a není nouzový stav.

Konkrétní dotaz na očkování. Pokud se týká vakcín firmy Pfizer, tak ve chvíli, kdy je denně očkováno asi 280 lidí, potom jsme schopni použít vakcíny, v jednom centru myslím, tak jsme schopni využít vakcíny, které nám v příštích měsících přijdou, to znamená, že jsme schopni toto proočkovat. V daném centru pochopitelně neočkuje jenom jeden tým, je jich tam vždy několik.

Na závěr mi tedy dovolte shrnout, že opravdu současná situace je taková, že nouzový stav potřebujeme. Prosím a žádám vás tedy o podporu a pomoc jménem všech lidí. I těch, co souhlasí, i těch, kteří nesouhlasí. A chtěl bych říct, že jakkoliv je občas debata zde vzrušená, tak jsem nesmírně rád, že žijeme v zemi, kde můžeme vše takto otevřeně diskutovat v rámci Poslanecké sněmovny a koneckonců i v rámci celospolečenské diskuze vůbec. Jsem tedy rád, že tady spolu můžeme být, jsem rád, že takto můžeme mluvit, a moc vás prosím o podporu. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní jenom už přednostní práva, protože jsme mimo rozpravu. Pan poslanec Marian Jurečka se přihlásil a potom v zastoupení klubu Pirátů místopředseda klubu Lukáš Černohorský. Prosím, pane poslanče, s přednostním právem.

 

Poslanec Marian Jurečka: Děkuji. Já budu stručný. Jsou tady dva ministři vlády, především pan ministr Blatný tady byl, skoro celou dobu poslouchal a já jsem se za nás snažil říct určité podmínky pro to, abychom mohli alespoň hlasovat pro tu variantu prodloužení nouzového stavu do 8. 1. z hlediska toho, jestli vláda tedy je ochotna zvýšit kompenzace pro podnikatele. Vy jste řekl, že za vás je vám to blízké, ale jestli tedy je možné říct nějaký jasný konkrétní příslib, že to vláda udělá, nebo ne. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Zatím poslední přihláška - místopředseda klubu Pirátů poslanec Lukáš Černohorský. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Lukáš Černohorský: Děkuji za slovo. Moje kolegyně paní Richterová tady říkala, že vlastně nejsou zápisy z pracovních skupin. Takže jeden z kroků, který by měl následovat, by bylo začít zveřejňovat zápisy z pracovních skupin tak, ať my víme v tuto chvíli, podle čeho vy jste se vlastně rozhodovali. Navíc poprosím... Nepokřikujte tady na mě z pódia nebo z publika. (Oživení v sále.) V tuto chvíli... Děkuji. S tím, že Piráti spolu se STAN poslali svého zástupce do pracovní skupiny, ale ta se ještě do této chvíle nesešla, takže možná to by bylo také dobré nastartovat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nemám žádnou další přihlášku do rozpravy, takže já svolám poslance. Zagonguji. Přistoupíme k hlasování. Nyní tedy požádám zpravodaje pana poslance Víta Rakušana, abyste nám řekl, jaké jsou návrhy k hlasování. Vím, že potom ještě máme nějaké návrhy usnesení. Takže nám teď jenom řekněte, jaké máme ty návrhy, protože budeme - jestli jsou dva a více, tak uděláme orientační hlasování na úvod. Prosím.

 

Poslanec Vít Rakušan: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já se domnívám, že není nutné dělat orientační hlasování, protože v této chvíli jsou jenom dva návrhy. To znamená původní vládní návrh a potom je to protinávrh klubu KDU-ČSL, který navrhuje prodloužit nouzový stav do 8. 1. Tedy z mého pohledu se nemusí hlasovat technicky. Hlásí se ještě...

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Ano, je to tak, protože máme tím pádem pouze dva návrhy. Budeme hlasovat nejdříve o protinávrhu. Ano, prosím. Pan poslanec Jurečka, máte slovo.

 

Poslanec Marian Jurečka: Já si to dovolím zjednodušit. Protože tady nezazněl od vlády, ani od premiéra, ani od pana ministra jasný signál toho, že by tady vláda byla ochotna garantovat zvýšení kompenzací pro živnostníky, v tom případě já za KDU-ČSL ten návrh na 8. leden stahuji, protože pak to nedává logiku.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Ano, takže budeme hlasovat o jednom jediném návrhu. Tím pádem ovšem můžeme přistoupit přímo k hlasování o návrhu usnesení. Ano, vnímám žádost o odhlášení. Já vás odhlásím, přihlaste se znovu všichni svými... Tak ještě pan poslanec Jan Skopeček, náhradní karta číslo 11. Já jsem vás už všechny odhlásil, přihlaste se svými hlasovacími kartami. Takže nyní přistoupíme k hlasování o návrhu usnesení. Ještě jednou raději zagonguji, protože tady jde skutečně o každý hlas.

 

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s prodloužením doby nouzového stavu o 30 dnů."

Já zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 7, přihlášeno 104 poslanců, pro 55, proti 29. Konstatuji, že s návrhem byl vysloven souhlas.

 

Nyní požádám pana zpravodaje, máme tady usnesení. Prosím.

 

Poslanec Vít Rakušan: Dámy a pánové, já chápu, že už jsme se těšili, že jsme ve finále, ale v rozpravě ještě zazněl ze strany KDU-ČSL návrh doprovodného usnesení. Pan předseda Jurečka... Pardon, je to společný návrh KDU-ČSL, ODS, TOP 09. Pan kolega Jurečka mě požádal o to, aby dané usnesení bylo hlasováno po bodech, tedy já si dovolím po jednotlivých bodech načíst dané usnesení, a vás, pane předsedající, poté požádám, abyste o každém jednotlivém bodu zahájil hlasování.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Ano, souhlasím. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Vít Rakušan: Děkuji vám. Tedy za prvé: "Poslanecká sněmovna vyzývá vládu, aby bezodkladně představila propracovaný strategický plán očkování včetně informační kampaně, a to nejen pro jednotlivé prioritní skupiny. Tento plán musí nezbytně obsahovat přesnou organizační formu očkování, nezbytné IT zajištění včetně zapojení komunální sféry s nezbytnou administrativní oporou. Očkování vnímáme jako věc prioritního národního zájmu. Úspěšné zvládnutí očkování ale podmiňuje zapojení širokých struktur společnosti."

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak já zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 8, přihlášeno 103 poslanců, pro 34, proti 2. Návrh byl zamítnut. Prosím.

 

Poslanec Vít Rakušan: Děkuji. Bod číslo 2 doprovodného usnesení. "Poslanecká sněmovna vyzývá vládu, aby s ohledem na fatální dopady pandemie COVID-19 na živnostníky a podnikatele bezodkladně představila formu čerpání avizovaných stoprocentních kompenzací pro uzavřené provozovny v rámci obchodu i služeb."

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak já zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 9, přihlášeno 103 poslanců, pro 45, proti 1. Návrh byl zamítnut. Prosím.

 

Poslanec Vít Rakušan: Děkuji. Bod číslo 3. "Poslanecká sněmovna vyzývá vládu, aby nejpozději ke 4. 1. 2021 připravila navýšení kompenzačního bonusu z 15 na 20 tisíc korun s účinností od 1. ledna 2021 s možností čerpat i podnikatelem, který se nachází v procesu insolvence a nemá nárok na žádnou přímou pomoc státu. Současně vyzývá vládu, aby co nejdříve připravila zákonnou podobu odpuštění odvodů OSVČ a obnovila program Antivirus C, a to minimálně pro první čtvrtletí roku 2021."

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak já zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 10, přihlášeno 102 poslanců, pro 45, proti žádný. Návrh byl zamítnut.

 

Poslanec Vít Rakušan: Bod číslo 4. "Poslanecká sněmovna vyzývá vládu, aby stávající systém podpor pro podnikatele upravila tak, aby jejich faktické čerpání/vyplacení bylo možné ve lhůtě maximálně patnácti dní od doručení žádosti příslušnému úřadu. Současně vyzýváme vládu, aby snížila administrativní zátěž čerpání jednotlivých podpor na úroveň využití čestného prohlášení a datové schránky pro identifikaci žadatele, pro ověření oprávněnosti žádosti pak následně státní správa využila data, která podnikatelé pravidelně poskytují příslušným státním institucím, zejména finančním úřadům nebo České správě sociálního zabezpečení, a neobtěžovala tak nadbytečnou administrativou samotné žadatele."

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Já zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 11, přihlášeno 103 poslanců, pro 45, proti 1. Návrh byl zamítnut. Prosím.

 

Poslanec Vít Rakušan: Děkuji. "Poslanecká sněmovna vyzývá vládu a ministra vnitra, aby bezodkladně předložili Sněmovně již v září slibovanou novelizaci krizové legislativy, která by jasně upravovala pravidla nouzového stavu a krizového řízení."

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Já zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 12, přihlášeno 103 poslanců, pro 53, proti žádný. Návrh byl přijat. Prosím.

 

Poslanec Vít Rakušan: Děkuji. "Poslanecká sněmovna žádá ministra zdravotnictví, aby upřesnil a zveřejnil aktuální parametry a kritéria, dle kterých je stanovováno skóre PES, zvláště s ohledem na různé podoby testování a další zvolená hlediska."

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Já zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 13, přihlášeno je 102 poslanců, pro 45, proti 2. Návrh byl zamítnut.

 

Poslanec Vít Rakušan: Děkuji, pane místopředsedo. A následuje bod číslo 7, kterým vyčerpáme návrh doprovodného usnesení. Ten zní takto: "Poslanecká sněmovna žádá předsedu vlády, aby respektoval stanoviska ministra zdravotnictví a věnoval se řízení vlády jako celku. Strategii očkování ponechte na odbornících. Jedině tak přispějete ke zvýšení již tak vámi otřesené důvěry občanů, tento klíčový faktor zvládnutí celé pandemie."

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Já zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 14, přihlášeno 103 poslanců, pro 36, proti 22. Návrh byl zamítnut.

 

Táži se, jsou to všechny návrhy usnesení?

 

Poslanec Vít Rakušan: Ano, pane místopředsedo. Tím jsme vyčerpali všechny návrhy, které v rozpravě padly.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak a já bych si dovolil závěrem, doufám i jménem i nás všech poslanců a poslankyň, poděkovat zaměstnancům Kanceláře Sněmovny, všem zaměstnancům ve Sněmovně, je to i jménem ředitele Kanceláře Sněmovny, za práci v letošním roce a také vám všem jménem vedení Sněmovny přeji krásné Vánoce a šťastný nový rok. (Potlesk.)

Projednali jsme stanovený pořad 78. schůze Poslanecké sněmovny, kterou tímto končím, a těším se s vámi příští rok na shledanou.

 

(Schůze skončila v 18.19 hodin.)

Aktualizováno 19. 1. 2021 v 14:43.




Přihlásit/registrovat se do ISP