(15.10 hodin)
(pokračuje Jurečka)

Pane premiére, prosím pěkně, věnujte se této záležitosti, protože mnoho lidí jste tím dostali do úplně fatální situace. Paní ministryně tady minulý týden tvrdila, že to bylo z důvodu, kdy tuto podmínku si položila Evropská komise při notifikaci kompenzačního bonusu. Já jsem paní ministryni před týdnem požádal, ať mi ten dokument s tím argumentem Evropské komise zašle. Nedostal jsem do dnešního dne nic. Já tomu nevěřím, že takový argument si Evropská komise dala. A pokud ano, jsem připraven v rámci Evropské lidové strany apelovat i na předsedkyni Evropské komise, aby takovou podmínku zrušila. Ale prosím pěkně, udělejte i vy z pozice premiéra pro tyto lidi krok, že se tato nesmyslná podmínka odblokuje. Aby lidé v oddlužení, kteří z rozhodnutí vlády přišli o možnost platit to oddlužení a přinést nějaké peníze domů, aby vůbec mohli existovat a fungovat.

A pak mám velkou prosbu na rychlejší administrativu. Standardně když podnikatel nezaplatí vůči státu, vůči finančnímu úřadu, vůči Veřejné zdravotní pojišťovně či správě sociálního zabezpečení nebo Celní správě předem stanovené odvody, tak se s ním nikdo z těchto institucí nemaže. A tady nám píší lidé, kteří měsíc, měsíc a půl nedostali vyplacen kompenzační bonus. (Odmlka. Premiér hovoří v lavici s ministrem zdravotnictví.) Já se omlouvám, pane premiére, protože to jsou věci, které i lidé tlumočí vůči vám prostřednictvím nás tady ve Sněmovně, tak já bych byl rád, kdybyste to mohli vnímat aspoň tu chvíli, kdy já tady mluvím. A víte, že já nemluvívám dlouho.

Takže chtěl bych vás o toto poprosit, abyste tyto věci změnili, a požádat o to.

A potom ještě jednu konkrétní věc na pana ministra zdravotnictví mám. Pokud zpřísníte podmínky od 25. prosince na zítřejším jednání vlády, dostanete tím do velmi složité situace i mnoho farností v České republice a mnoho věřících. Protože farnosti najely teď na systém elektronických rezervací na mše svaté a mají na celý tenhle týden až do neděle rozběhnutý systém rezervací. Já vás tady z tohoto místa prosím, vládu České republiky, kdybyste to zpřísnění, které by potom případně se týkalo i bohoslužeb, udělali s výjimkou, že to bude platit až od pondělí příštího týdne. Protože si neumím představit, jak ten administrátor farnosti, jak ten kněz bude říkat: Tak vy, co jste se přihlásili teď od čtvrtka až do neděle, tak koho vás tady vyškrtnu, kdo na tu mši svatou nepůjdete. Přišli jsme o Velikonoce. Chápeme to jako věřící lidé, ale nechceme přijít takovým způsobem i o vánoční svátky.

A doplním jednu paralelu. Podívejme se na podmínky, které jsou v řetězcích při nakupování. A podívejme se na podmínky, které platí v kostelích. Je to naprosto neadekvátní z hlediska těch parametrů. Já bych prosil, kdyby ty podmínky mohly platit stejné pro všechny.

Řeknu ještě konkrétní příklad. Já jsem z pěti dětí. My se na třetí nebo na druhý svátek vánoční potkáme u mých rodičů, bude nás přes 30 lidí u nich na obědě. Když přijdeme k nám do kostela a budou platit podmínky zpřísněného stavu, tak kdo z naší rodiny tam nepůjde, byť se na tom obědě potkáme všichni? Tak se snažím prakticky ukázat, jaké to má dopady, a prosím z tohoto místa, abyste toto vzali jako vláda v potaz.

My za KDU-ČSL budeme navrhovat, pokud tady někdo ze členů vlády řekne, že vláda je připravena zvýšit kompenzační podmínky pro podnikatele, tak prodloužení stavu nouze maximálně do 8. ledna. A to jsme připraveni podpořit, pokud tady ze strany vlády jasně zazní, že vláda bere vážně situaci podnikatelů a je připravena zvýšit kompenzaci alespoň na 20 tisíc korun. A to si myslím, že je zásadní.

Pane premiére, není jediným cílem chránit pouze životy, ale vláda musí chránit životy i živobytí lidí v České republice. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu Jurečkovi. Nyní pan Výborný v zastoupení předsedy klubu. Máte slovo.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážený pane premiére, vážený pane ministře, kolegyně, kolegové, já bych si dovolil navázat na pana předsedu Jurečku.

A jsem rád, že pan ministr Blatný zde nejenom přednesl a zdůvodnil, nebo pokusil se zdůvodnit požadavek na prodloužení nouzového stavu. Já oceňuji i to, že on se pravidelně účastní interpelací a je ochoten jako jeden z mála členů vlády zde s námi diskutovat. Ale prodlužování nouzového stavu není lecjaká obyčejná věc. Je to věc zásadní. Je to situace, kdy omezujeme základní lidská práva a svobody, kdy dáváme do rukou vlády velmi výrazné kompetence, velmi výrazné kompetence, kterými vláda skutečně může zasahovat do života jednoho každého občana České republiky. A dámy a pánové, já se ptám, kde je předseda Ústředního krizového štábu? Pane premiére, kde máte vicepremiéra, svého koaličního partnera? Přece on, mimochodem on, který nese také část zodpovědnosti za to, že tady dodnes nemáme předloženu novelizaci krizové legislativy, kde je v tuto chvíli, kdy vy jako premiér a ministr zdravotnictví žádáte Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu? To jsou věci, kterým já, omlouvám se, opravdu nerozumím.

Zároveň chci říci, že my jsme za těch devět nebo deset měsíců opakovaně, a teď hovořím nejenom za KDU-ČSL, ale i za další opoziční strany, včetně ODS a TOP 09, opakovaně projevili velmi vstřícný a konstruktivní přístup. Kdybyste se podíval na historii 30 let demokratické České republiky, Československa ty dva roky, tak byste těžko hledal situace, kdy by opozice, ať už byla jakákoli, tímto způsobem vycházela vstříc vládě, ať už v rychlosti projednávání ve stavu legislativní nouze, nebo nakonec i předkládáním jasných konstruktivních návrhů, které, a v zásadě se za to asi nemůžeme zlobit, které vláda často opakovaně přejímala, protože to byly návrhy, které pomáhaly občanům České republiky, které vycházely vstříc v rámci kompenzací našim živnostníkům, obchodníkům. Některá ta opatření by stálo za to prodlužovat, a to i v tuto chvíli, kdy Česká republika bojuje s druhou vlnou pandemie COVID-19.

KDU-ČSL spolu s ODS a TOP 09 už zhruba před dvěma měsíci vytvořila odborný AntiCovid tým, který pravidelně každý týden jedná. Jeho součástí jsou na prvním místě odborníci, lékaři nejenom z řad poslanců, ale i z řad dalších přizvaných odborníků. A my pravidelně každý týden nejenom na tiskové konferenci, ale také osobními dopisy panu ministrovi Blatnému předkládáme naše návrhy. Snažíme se zformulovat to, co považujeme za důležité a klíčové a kde jsme přesvědčeni o tom, že vláda třeba nedělá dostatečně razantně, dostatečně rychle, tak abychom dokázali některým krokům předejít, tak abychom se dokázali co nejrychleji s pandemií jako takovou vypořádat.

My jsme v této situaci, kdy vláda opakovaně přichází s žádostí o prodloužení nouzového stavu jako takového, a přiznejme si, je to svým způsobem, je to svým způsobem berlička, která má umožnit právě provádět některá opatření. A já tady nechci teď zpochybňovat potřebnost nouzového stavu. Pokud se skutečně reálně nacházíme v pátém stupni systému PES, tak vláda asi skutečně objektivně musí s touto žádostí přijít. Ale co je důležité, aby ta žádost byla jasně zdůvodněna, aby vláda dokázala odpovědět na některé otázky a provést některá opatření směrem k našim podnikatelům, živnostníkům anebo i směrem k občanům České republiky. Protože v tuto chvíli je naprosto zjevné, a v tom asi jsme naprosto ve shodě, pane ministře, že to, co může pomoci v tuto chvíli očkování, je to otázka přístupu k očkování, k očkovací strategii, já se obávám, že bohužel naprosto nesmyslné, z mého pohledu opravdu nesmyslné a trapné debaty o tom, kdo bude zmocněncem a kdo bude vrchním očkovačem. Jestli to budete, pane premiére, nezlobte se, vy osobně a jestli budete nakupovat injekční stříkačky apod. Já se omlouvám, trochu to zlehčuji. Ale situace je opravdu vážná. Myslím si, že pokud tady máme skutečně kompetentního ministra zdravotnictví, tak on má tyto věci mít plně v gesci. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP