(18.10 hodin)

 

Poslanec Vít Rakušan: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já se domnívám, že není nutné dělat orientační hlasování, protože v této chvíli jsou jenom dva návrhy. To znamená původní vládní návrh a potom je to protinávrh klubu KDU-ČSL, který navrhuje prodloužit nouzový stav do 8. 1. Tedy z mého pohledu se nemusí hlasovat technicky. Hlásí se ještě...

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Ano, je to tak, protože máme tím pádem pouze dva návrhy. Budeme hlasovat nejdříve o protinávrhu. Ano, prosím. Pan poslanec Jurečka, máte slovo.

 

Poslanec Marian Jurečka: Já si to dovolím zjednodušit. Protože tady nezazněl od vlády, ani od premiéra, ani od pana ministra jasný signál toho, že by tady vláda byla ochotna garantovat zvýšení kompenzací pro živnostníky, v tom případě já za KDU-ČSL ten návrh na 8. leden stahuji, protože pak to nedává logiku.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Ano, takže budeme hlasovat o jednom jediném návrhu. Tím pádem ovšem můžeme přistoupit přímo k hlasování o návrhu usnesení. Ano, vnímám žádost o odhlášení. Já vás odhlásím, přihlaste se znovu všichni svými... Tak ještě pan poslanec Jan Skopeček, náhradní karta číslo 11. Já jsem vás už všechny odhlásil, přihlaste se svými hlasovacími kartami. Takže nyní přistoupíme k hlasování o návrhu usnesení. Ještě jednou raději zagonguji, protože tady jde skutečně o každý hlas.

 

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s prodloužením doby nouzového stavu o 30 dnů."

Já zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 7, přihlášeno 104 poslanců, pro 55, proti 29. Konstatuji, že s návrhem byl vysloven souhlas.

 

Nyní požádám pana zpravodaje, máme tady usnesení. Prosím.

 

Poslanec Vít Rakušan: Dámy a pánové, já chápu, že už jsme se těšili, že jsme ve finále, ale v rozpravě ještě zazněl ze strany KDU-ČSL návrh doprovodného usnesení. Pan předseda Jurečka... Pardon, je to společný návrh KDU-ČSL, ODS, TOP 09. Pan kolega Jurečka mě požádal o to, aby dané usnesení bylo hlasováno po bodech, tedy já si dovolím po jednotlivých bodech načíst dané usnesení, a vás, pane předsedající, poté požádám, abyste o každém jednotlivém bodu zahájil hlasování.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Ano, souhlasím. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Vít Rakušan: Děkuji vám. Tedy za prvé: "Poslanecká sněmovna vyzývá vládu, aby bezodkladně představila propracovaný strategický plán očkování včetně informační kampaně, a to nejen pro jednotlivé prioritní skupiny. Tento plán musí nezbytně obsahovat přesnou organizační formu očkování, nezbytné IT zajištění včetně zapojení komunální sféry s nezbytnou administrativní oporou. Očkování vnímáme jako věc prioritního národního zájmu. Úspěšné zvládnutí očkování ale podmiňuje zapojení širokých struktur společnosti."

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak já zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 8, přihlášeno 103 poslanců, pro 34, proti 2. Návrh byl zamítnut. Prosím.

 

Poslanec Vít Rakušan: Děkuji. Bod číslo 2 doprovodného usnesení. "Poslanecká sněmovna vyzývá vládu, aby s ohledem na fatální dopady pandemie COVID-19 na živnostníky a podnikatele bezodkladně představila formu čerpání avizovaných stoprocentních kompenzací pro uzavřené provozovny v rámci obchodu i služeb."

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak já zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 9, přihlášeno 103 poslanců, pro 45, proti 1. Návrh byl zamítnut. Prosím.

 

Poslanec Vít Rakušan: Děkuji. Bod číslo 3. "Poslanecká sněmovna vyzývá vládu, aby nejpozději ke 4. 1. 2021 připravila navýšení kompenzačního bonusu z 15 na 20 tisíc korun s účinností od 1. ledna 2021 s možností čerpat i podnikatelem, který se nachází v procesu insolvence a nemá nárok na žádnou přímou pomoc státu. Současně vyzývá vládu, aby co nejdříve připravila zákonnou podobu odpuštění odvodů OSVČ a obnovila program Antivirus C, a to minimálně pro první čtvrtletí roku 2021."

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak já zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 10, přihlášeno 102 poslanců, pro 45, proti žádný. Návrh byl zamítnut.

 

Poslanec Vít Rakušan: Bod číslo 4. "Poslanecká sněmovna vyzývá vládu, aby stávající systém podpor pro podnikatele upravila tak, aby jejich faktické čerpání/vyplacení bylo možné ve lhůtě maximálně patnácti dní od doručení žádosti příslušnému úřadu. Současně vyzýváme vládu, aby snížila administrativní zátěž čerpání jednotlivých podpor na úroveň využití čestného prohlášení a datové schránky pro identifikaci žadatele, pro ověření oprávněnosti žádosti pak následně státní správa využila data, která podnikatelé pravidelně poskytují příslušným státním institucím, zejména finančním úřadům nebo České správě sociálního zabezpečení, a neobtěžovala tak nadbytečnou administrativou samotné žadatele."

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Já zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 11, přihlášeno 103 poslanců, pro 45, proti 1. Návrh byl zamítnut. Prosím.

 

Poslanec Vít Rakušan: Děkuji. "Poslanecká sněmovna vyzývá vládu a ministra vnitra, aby bezodkladně předložili Sněmovně již v září slibovanou novelizaci krizové legislativy, která by jasně upravovala pravidla nouzového stavu a krizového řízení."

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Já zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 12, přihlášeno 103 poslanců, pro 53, proti žádný. Návrh byl přijat. Prosím.

 

Poslanec Vít Rakušan: Děkuji. "Poslanecká sněmovna žádá ministra zdravotnictví, aby upřesnil a zveřejnil aktuální parametry a kritéria, dle kterých je stanovováno skóre PES, zvláště s ohledem na různé podoby testování a další zvolená hlediska."

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Já zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 13, přihlášeno je 102 poslanců, pro 45, proti 2. Návrh byl zamítnut.

 

Poslanec Vít Rakušan: Děkuji, pane místopředsedo. A následuje bod číslo 7, kterým vyčerpáme návrh doprovodného usnesení. Ten zní takto: "Poslanecká sněmovna žádá předsedu vlády, aby respektoval stanoviska ministra zdravotnictví a věnoval se řízení vlády jako celku. Strategii očkování ponechte na odbornících. Jedině tak přispějete ke zvýšení již tak vámi otřesené důvěry občanů, tento klíčový faktor zvládnutí celé pandemie."

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Já zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 14, přihlášeno 103 poslanců, pro 36, proti 22. Návrh byl zamítnut.

 

Táži se, jsou to všechny návrhy usnesení?

 

Poslanec Vít Rakušan: Ano, pane místopředsedo. Tím jsme vyčerpali všechny návrhy, které v rozpravě padly.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak a já bych si dovolil závěrem, doufám i jménem i nás všech poslanců a poslankyň, poděkovat zaměstnancům Kanceláře Sněmovny, všem zaměstnancům ve Sněmovně, je to i jménem ředitele Kanceláře Sněmovny, za práci v letošním roce a také vám všem jménem vedení Sněmovny přeji krásné Vánoce a šťastný nový rok. (Potlesk.)

Projednali jsme stanovený pořad 78. schůze Poslanecké sněmovny, kterou tímto končím, a těším se s vámi příští rok na shledanou.

 

(Schůze skončila v 18.19 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP