(17.40 hodin)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Nyní vystoupí v rozpravě pan poslanec Radek Holomčík. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Radek Holomčík: Děkuji za slovo. Vážené dámy, vážení pánové, já jsem rád, že jsem se dočkal po té smršti faktických připomínek. Já bych chtěl říct jenom dvě věci.

Za prvé, v reakci na vystoupení paní poslankyně Maříkové, kterou pan kolega Ondráček nazval, respektive to její vystoupení nazval kulometnou dávkou, s čímž se ztotožňuji, tak bych chtěl přečíst úryvek z jedné knihy: "Jsem pro racionální pohled na jakékoliv drogy. To, co udělalo z drog ničivý fenomén 20. století, byla kriminalizace. Ani tresty smrti nedokážou zabránit výrobě a užívání drog. Zakázané drogy jsou ale výhodný kšeft. A nejhorší na tom je, že nejen pro dealery a mafii, ale taky pro politiky. To je superlíbivé téma. Bohužel všichni odborníci vám jako jeden muž potvrdí, že drogový populismus stojí gigantické peníze, spousty mrtvých, ale výsledek je nula. Proto jsou pro dekriminalizaci drog nejen lékaři, ale také světoví ekonomové, krom jiných třeba Milton Friedman. Pro kriminalizaci jsou ti, kdo z problémů žijí - politici, policie a mafie. Dekriminalizovat drogy je nejhorší sen mafie."

Dámy a pánové, autorem tohoto textu, se kterým se do značné míry až zcela ztotožňuji, není nikdo z Pirátské strany, ale je jím předseda hnutí SPD Tomio Okamura. Je to úryvek z knihy Umění žít, najdete ho na straně 42. Takže bych se chtěl zeptat kolegů z SPD, nebo kolegyň, co si mám představit pod tím názorovým obratem, když před časem pan předseda Okamura běsnil, jak kriminalizace je sen mafie, co se stalo? To je první věc.

A druhá věc. V reakci na pana poslance Nováka - ale říkali to tu i jiní kolegové, kteří se rozčilovali nad obtížnou vymahatelností toho návrhu, respektive restrikcí, které jsou tam dány. Já bych chtěl připomenout: minulý týden ve středu dopoledne jsme tady hlasovali o kvótách na sezamové semínko, vodní melouny a další zboží, české potraviny, nebo potraviny, ať jsem přesný. Já jsem se v neděli díval na televizi a předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže tam říkal, že si nedovede představit, jak tohle budou vymáhat. Vůbec nechápe, jak by to měli dělat, a pokud by to měli aspoň nějak chtít zvládnout, tak by na to potřebovali minimálně tolik zaměstnanců, kolik jich teď mají, což je, já jsem se podíval do výroční zprávy, náklad nějakých 250, 300 milionů ročně.

Takže bych se chtěl zeptat, kde jste byli minulý týden, vy strážci vymahatelnosti práva? Dneska tady o tom hovoříte, vztekáte se, a minulý týden vám to bylo úplně buřt. Kolega Nacher měl pravdu minimálně v jedné věci. Říkal, že politik by měl být konzistentní. A já s ním naprosto souhlasím, protože pokud politik není konzistentní, stává se pokrytcem.

Já vám děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. S faktickou poznámkou vystoupí paní poslankyně Karla Maříková. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já tedy budu reagovat na svého předřečníka, pana poslance Holomčíka. Víte co, pane poslanče, prostřednictvím pana předsedajícího, ten návrh ode mě nepřišel jenom jako od politika, ale také jako od zdravotníka. Byla by pro mě a pro všechny zdravotníky ostuda, kdybych pro váš návrh zvedla ruku.

Překvapuje mě, že pod tím návrhem jsou dokonce podepsaní třeba pedagogové, protože když poslouchám pedagogy v Karlovarském kraji, jak si stěžují, že jim do školy chodí zfetované i desetileté děti, a jsou z toho nešťastní a nevědí, co mají dělat, tak opravdu se udivuji nad tím, že poslanci z řad některých profesí tento návrh podporují. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Nyní vystoupí s faktickou poznámkou pan poslanec Radek Holomčík. Máte slovo.

 

Poslanec Radek Holomčík: Děkuji za slovo. Prostřednictvím pana předsedajícího, já rozhodně nechci zpochybňovat vaše profesní zázemí. Já jsem se ptal na to, když před časem váš předseda říkal, že kdo je proti dekriminalizaci lehkých drog, je v podstatě podporovatel mafie, kdy došlo k té změně. Na to jsem se ptal. Já vůbec nezpochybňuji ničí profesní zázemí. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Ještě je sice přihlášen pan poslanec Tomáš Vymazal do rozpravy, ale s přednostním právem se přihlásil místopředseda Sněmovny Tomio Okamura. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, děkuji, že někdo další si možná přečetl moji knížku. Tam jsem mluvil o využití drog za léčebnými účely. Také jako senátor jsem pro to hlasoval. Ale tady si musíme říct, že Piráti tady mluvili něco o mně. A já jsem zaznamenal, že Piráti, když vstupovali do politiky, tak hovořili o tom, že jsou čistí, že chtějí dělat novou politiku. Takže připomeňme si, co se provalilo.

Piráti falšují podpisy na oficiálních dokumentech zasílaných na státní úřady. Bývalá místopředsedkyně Pirátů Ingrid Romancová zveřejnila, že poslanec Pirátů a současný místopředseda strany Jakub Michálek opakovaně falšoval její podpis na oficiálních dokumentech zasílaných na úřady. Bez jejího vědomí. Romancová veřejně napsala - cituji: "Po zvolení jsem zjistila, že si někdo pod mým jménem dopisuje s ministerstvy. S mým falešným podpisem. Michálek se přiznal jakoby nic, že to dělá on a že je to prý v politických stranách běžná praxe" - jsou to veřejné citáty, všichni si je dohledejte na internetu - "a že je to prý v politických stranách běžná praxe, že zastupuje místopředsedu, jedná jeho jménem a ulehčuje agendu. Tak jsem to přešla, byť jsem to vnímala jako podvod, a nikdy jsem se pořádně nedozvěděla, s kým si a o čem tedy vlastně píšu a po jakých jdu informacích a jestli mě třeba náhodou někdo nezabije, protože známý z Ministerstva spravedlnosti povídal, že za to, co u nich provádím, mě fakt může někdo chtít odstranit." Konec citátu tehdejší místopředsedkyně strany Pirátů Ingrid Romancové.

Ale pojďme dál. Já jsem to nechtěl otvírat, ale jestli se někdo o mě otírá, tak si to pojďme říci, a já to samozřejmě zveřejním, a vyzývám i všechny ostatní poslance jiných stran: zveřejněte to, stáhněte si to a pojďme říct, když Piráti nás tady osočují, co tedy ta Pirátská strana, a já budu říkat jenom vaše citáty, jenom vaše citáty říkám. A pak můžeme pokračovat, já tady mám těch stran asi deset, bude to jenom na vás.

Dále, jak všichni víme z veřejných zdrojů, pirátský politik a zastupitel na Praze 2 Jaroslav Němec promluvil o jiných skandálních věcech - já cituji pouze vaše politiky, jo?, já necituji nikoho zvenčí - a říkal, mluvil o tom, co se děje v Pirátské straně, jelikož se na to prý už nemůže dívat. Z dokumentů, které má k dispozici, dle jeho slov vyplývá, že pražská pirátská zastupitelka a přítelkyně Jakuba Michálka - vynechám to, co se o ní psalo - Michaela Krausová manipulovala výběrové řízení do dozorčí rady v Obecním domě. Takže váš zastupitel Jaroslav Němec přímo o vás říká, že vy jste ve vedení magistrátu manipulovali veřejné výběrové řízení do dozorčí rady v Obecním domě. Pouze cituji, pak si tady klidně choďte na mikrofon, ale já cituji z toho, co říkají vaši členové Pirátské strany, jo? My na magistrátu nejsme, takže to si vyřiďte sami. Možná Patrik Nacher by k tomu mohl něco dodat, ten tam je a třeba to ví také, ale je za jinou stranu, pochopitelně.

Potom, co tady máme? Vy jste říkali, že jste taková čistá strana a jak to všechno děláte dobře... (Hledá v podkladu.) Aha! Nový europoslanec Pirátů, bývalý poslanec, ještě tady na něj pamatujeme, a člen nejužšího vedení Mikuláš Peksa veřejně přiznal - cituji, budu citovat: "Ve Sněmovně jsem stejně jen kvůli tomu, abych se dostal do europarlamentu." Konec citátu. (Pobavení v pravé části sálu.) Aha, tak to je ten pirátský styl politiky!

Dále... Aha! Tato slova potvrdil dokonce i místopředseda Pirátů a předseda jejich poslaneckého klubu Jakub Michálek, který řekl - a já jenom cituji zase - cituji, takže cituji Jakuba Michálka, co řekl na tyto výroky Mikuláše Peksy. Takže cituji Jakuba Michálka: "Podstata našeho sporu s Mikulášem Peksou spočívá v různém pohledu na smysl politické práce. S Mikulášem Peksou jsem spolupracoval ve Sněmovně, a když jsem mu tváří v tvář vytkl, že místo skutečného politického úsilí se jen schází s velvyslanci, řekl mi, že je ve Sněmovně stejně jen kvůli tomu, aby se dostal do europarlamentu." Konec citátu. Takže to potvrdil ještě jednou i váš předseda poslaneckého klubu. Máme to dokonce dvakrát od vás. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP