(11.20 hodin)
(pokračuje Benešík)

A právě v této souvislosti je dobré si připomenout některá fakta z nedávné minulosti, a sice že v roce 2008 zde proběhl tzv. rok mezikulturního dialogu, jehož jedním z hlavních cílů byla podpora multikulturalismu. A zajímavé je, že jedním z ambasadorů, tedy aktivním podporovatelem a propagátorem této události, byl právě pan Tomio Okamura. Já teď budu citovat z oficiální zprávy, tiskové zprávy Ministerstva vnitra, ve které se k tomuto roku píše: V České republice získalo dotace z evropských a rozpočtových zdrojů šest organizací, jejichž projekty přispívají k vzájemnému poznávání kultur. Kromě nich bude po následující měsíce probíhat množství akcí, jejichž cílem je podpora kulturní různorodosti Evropy. V Evropské unii v posledních letech většina zemí získává jasně multikulturní charakter, ať už jde o rostoucí počet jazyků, náboženských vyznání, či lidí nejrůznějšího etnického a kulturního původu. K Evropskému roku mezikulturního dialogu 2008 se připojilo všech 27 členských států. - Opakuji, mluvím o roku 2008. - V rámci aktivit konaných na národní úrovni se lidé v Evropské unii budou moci seznámit s pestrým kulturním dědictvím a tradicemi svých sousedů a spoluobčanů.

No a jaké akce byly ty nosné, ty akce, události roku mezikulturního dialogu, který propagoval právě, řekněme, to, co pan Okamura dnes kritizuje? Tak tyto akce byly: Barevná planeta, kterou pořádala Poradna pro integraci. Divadlo Archa v Praze přišlo s projektem Bez řečí, no problem, divadelní představení za účasti uprchlíků a azylantů žijících v České republice. Dále to byl projekt multikulturního festivalu Babylon Fest. Pak to byl projekt Hlasohled, realizovaný občanským sdružením Půlnebí, hlasové multikulturní workshopy. Pak tady máme takovou perličku, a sice divadelní představení Identita: Náš islám, zaměřené na vzdělávání diváků v oblasti islámské kultury a náboženství. Dále potom další taková akce, která se konala v rámci tohoto roku, jejímž ambasadorem byl právě pan Tomio Okamura, byl výzkum programů multikulturního vzdělávání v České republice, ten realizoval Člověk v tísni, a poté to byla aktualizace a rozšíření didaktické příručky pro učitele včetně zařazení metod výuky mezikulturního dialogu na školách. Tak toto jsou akce, které proběhly v tzv. roku mezikulturního dialogu, jehož ambasadorem byl právě pan místopředseda Sněmovny a předseda SPD Tomio Okamura. A těch výroků, které on v médiích řekl, bylo samozřejmě spousta, mimo jiné řekl, cituji: Tomio Okamura, který má japonské a korejské předky, se k mezikulturnímu dialogu coby ambasador vyjádřil, že je důležité, aby i samotní lidé kulturně odlišní a žijící v ČR vnímali svůj pohled jako něco obohacující pro tuto zemi. Vychází ze svých osobních a pracovních zkušeností. - Já skutečně proti tomu nic nemám, já vím, že lidé mění názory, ale bylo by dobré, abychom byli korektní a říkali pravdu o svých politických konkurentech, nelhali o nich a možná se tím nesnažili zakrýt své mylné názory z minulosti.

A ještě jedna zajímavá věc, že pokud jde o multikulturalismus, tak v roce 1998 nám tady začala vládnout jednobarevná vláda Miloše Zemana, dnešního pana prezidenta České republiky, a já vám přečtu, co najdete v programovém prohlášení jeho vlády z roku 1998. Je to na straně sedm, pokud by náhodou někdo nevěřil a myslel si, že si vymýšlím, tak najděte si programové prohlášení vlády Miloše Zemana a najdete to na straně sedm. Cituji: Dnešní členství České republiky v Radě Evropy a naše budoucí integrace v Evropské unie pomohou české společnosti překonávat některé negativní postoje k jinak hovořícím, vyhlížejícím a žijícím lidem, jimiž trpí každé izolované společenství. Vláda učiní vše pro to, aby se česká společnost v co největší přijatelné míře otevírala Evropě i světu a přetvářela se ve společnost multikulturní. - Já vím, že pan prezident i napsal knížku Jak jsem se mýlil v politice. Co se týče tohoto, tak KDU-ČSL se nikdy nemýlilo, my jsme v tom měli jasno, my jsme v tom názor nemuseli měnit a já to panu prezidentovi nevyčítám. Ale zajímavé také je, že dnešní poslanec, europoslanec za SPD pan doktor Ivan David byl ministrem v této vládě, která se hlásila k tomu, že přetvoří českou společnost na společnost multikulturní. Takže jenom bych chtěl říct, že pokud vím, tak v České republice z aktivních vrcholných politiků, kteří kdy propagovali a prosazovali multikulturalismus v České republice, byl pan prezident Zeman, pan předseda Tomio Okamura a pan europoslanec Ivan David.

Já bych byl rád, abychom o sobě skutečně neříkali lži, abychom prostě byli korektní a abychom tuto diskusi vedli tak, jak se sluší na Poslaneckou sněmovnu. Já skutečně minulost nikomu nevytýkám a rozumím tomu, že někdo mění své názory, ale prosím, mluvme pravdu o svých politických konkurentech. Děkuji vám za to.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan předseda Zbyněk Stanjura, připraví se pan ministr Petříček. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážení členové vlády, vážené kolegyně, vážení kolegové, na začátek jenom jednoduchý procedurální návrh, aby po ukončení bloku přednostních práv byla vyhlášena pauza v délce dvaceti minut před hlasováním o návrhu programu. Říkám to tady na začátku, abych to nezapomněl, to znamená, po ukončení těch, kteří mají přednostní právo.

Dnes je 28. ledna 2021. Jestlipak si vzpomenete, co se stalo přesně před rokem v Poslanecké sněmovně? Rozumím tomu, že mnozí ne, tak já vám to připomenu. Z tohoto řečniště před rokem a zhruba dvěma hodinami promluvil náš ctěný kolega pan docent Svoboda a navrhl Poslanecké sněmovně debatu o rizicích, která s sebou může přinést čínská chřipka, koronavirus. Před tím rokem se bývalý ministr zdravotnictví, vidím ho vlevo v poslaneckých lavicích, panu docentu vysmál a vládní většina, včetně komunistů, protože to je součást vládní většiny, odmítla debatu. Dnes, po roce, žijeme deset měsíců s čínskou chřipkou v České republice, příští týden v pátek to budou čtyři měsíce, kdy trvá druhý nouzový stav a včera uplynul měsíc od vyhlášení tvrdého lockdownu.

A velmi často slyšíme takové stesky především vládních činitelů, že ta opozice jenom kritizuje a kritizuje a nic nenabízí. Tak my jsme dneska nabídli k debatě čtyři návrhy zákonů a ani jeden z nich není nový, ani jeden není z letošního roku, jeden je z roku 2018 a tři jsou z loňského roku, takže tady leží dlouhé měsíce. To je odpověď na ty stesky, že opozice pouze kritizuje. A není to pouze odškodňovací zákon, který se zabývá tím, jak odškodnit alespoň částečně těm, kteří bojují o ekonomické přežití. Taky jsme navrhli a nejsme schopni měsíce a měsíce dostat na program jednání zopakování úspěšného zákona, který jsme prosadili s vládou společně, odpuštění minimálních záloh na sociální, na zdravotní pojištění pro naše živnostníky. Nejsme schopni, ne proto, že my bychom nechtěli, vládní většina není ochotna, abych byl přesný, není ochotna připustit debatu například o našem návrhu odpuštění daně z příjmů živnostníkům za rok 2020. Ještě máme čas. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP