(9.30 hodin)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji. Jenom vás potom poprosím, kdybyste se za mnou zastavila, ať si přesně naformulujeme ten bod. Vy mě stejně neposloucháte. Pan poslanec Berkovec je jako další přihlášený k pořadu schůze.

 

Poslanec Stanislav Berkovec: Vážené dámy poslankyně, vážení páni poslanci, přeji vám hezký den. Přicházím s bodem, který se jmenuje Poděkování Horské službě České republiky. V podstatě ani nepožaduji, abychom o něm hlasovali. Je to proto, že dnes je den Horské služby v České republice. Je to vlastně na památku lyžařů Bohumila Hanče a Václava Vrbaty, kteří zahynuli při lyžařském závodě v Krkonoších v roce 1913. První zmínky o horské službě v České republice se datují až v roce 1935 a od té doby naše horská služba opravdu dostála světové proslulosti.

Já bych chtěl jim touto cestou opravdu poděkovat za jejich práci. Dnes působí Horská služba České republiky na všech českých horách, na sedmi místech, pracuje tam kolem 450 lidí a z toho značná část jsou dobrovolníci. Mnozí z nich, přiznám se, jsou mí osobní kamarádi - Rudla Chlad, Pavel Antl, Roman Vrbka, doktor, který s námi byl na několika himálajských expedicích na osmitisícovky. Ta práce je opravdu náročná. Spolupracují pochopitelně s Integrovaným záchranným systémem České republiky. Takže já bych jim touto cestou chtěl opravdu poděkovat za jejich těžkou, obětavou a nebezpečnou práci. Toť vše. Děkuji vám. (Potlesk v sále.)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Nicméně návrh padl, tak alespoň formálně o něm hlasovat musíme, jinak bych vám ani nemohl dát slovo v rámci pořadu schůze. Takže teď pan poslanec Ferjenčík, už je přítomen, prosím.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Děkuji za slovo, pana předsedající. Vážené kolegyně, vážní kolegové, já bych chtěl navrhnout nový bod, a to bod Informace vlády o kompenzacích podnikatelům. Tento bod navrhuji variantně. Ve variantě 1, pokud projde návrh zařadit návrh novely o silničním zákoně, kde je předkladatelem kolega Dolínek, jako bod číslo 2 třetích čtení, tak za tento bod. V případě, že tento návrh neprojde, tak na pevný čas dnes v 11 hodin.

Důvod, proč bych chtěl, abychom řešili téma kompenzací podnikatelům, je poměrně prostý. Ty dva aktuálně navržené dotační programy bohužel jsou navržené v takové výši, že řada firem bohužel stejně zkrachuje. Podle našeho návrhu jsou nedostatečné a je potřeba je posílit, zmírnit kritéria a o něco navýšit veřejnou podporu, jinak nedostojí svému účelu. Z tohoto důvodu žádám o podporu tohoto bodu. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: 12 hodin jste říkal? (Poslanec Ferjenčík: 11 hodin.) 11 hodin. Děkuji. Pan poslanec Martínek. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Tomáš Martínek: Dobrý den, vážené dámy, vážení pánové. Chtěl bych požádat o přesun bodu 326, sněmovní tisk 966, ohledně nízkouhlíkové energetiky, na konec třetích čtení, a to z důvodu zatím ještě nevyjasněné bezpečnosti tohoto návrhu s ohledem na české občany a také s ohledem na ekonomické dopady v budoucnu do peněženek českých občanů.

Dále bych chtěl navrhnout přesun, také na konec bloku třetích čtení, bodu 328, sněmovní tisk 532, ohledně České národní banky. Myslím si, že tento bod je nutné ještě podrobně prodiskutovat, a nerad bych blokoval další třetí čtení, které zde máme připravené, takže z toho hlediska bych byl rád, kdyby se tento daný bod probral až na konci třetích čtení. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: No, musíte mi to - jednak 326, návrh na přeřazení nakonec je totožný s návrhem pana předsedy Bartoška, a když navrhujete jedno nakonec, tak tam nemůže být oboje. Takže ČNB úplně ještě až za 326, takže 326 by byl předposlední? (Poslanec Martínek: Ano.) O tom je možné hlasovat.

V tuto chvíli je to k pořadu schůze vše. Do 9.30 už se nikdo další nepřihlásil. (O slovo se hlásí poslanec Kolovratník.) Oprava toho návrhu, ano?

 

Poslanec Martin Kolovratník: Omlouvám se, pardon. Prosím ten volební bod, o kterém jsem mluvil, na 12.40.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Zavolám kolegy z předsálí. (Gong.) Hlasování máme před sebou poměrně dost. Musíme se tedy s tím nějak vypořádat. Mám za to, že počet poslanců v sále už je ustálený.

 

Nejprve, jako první, budeme hlasovat návrh pana místopředsedy Okamury na zařazení nového bodu Ukončení nouzového stavu, rekonstrukce vlády a demise odpovědných ministrů. Zařazení nového bodu budeme hlasovat.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 245, přihlášeno 108 poslanců, pro 14, proti 16. Návrh nebyl přijat.

 

Dále pan místopředseda Okamura navrhl zařadit nový bod s názvem Předražené nákupy ochranných prostředků - jestli je to tak - předražené nákupy? Zaslechl jsem klepání. Takže jsem vás teď všechny odhlásil a prosím vás, abyste se znovu přihlásili svými kartami. Hlasuji s náhradní kartou číslo 10.

 

Tedy ještě jednou, zařazení nového bodu, návrh místopředsedy Tomia Okamury - Předražené nákupy ochranných prostředků.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 246, přihlášeno 99 poslanců, pro 45, proti 4. Návrh nebyl přijat.

 

Teď je tu návrh na seřazení bodů v třetím čtení pana předsedy Faltýnka, k němu byly dva protinávrhy. Jednak pan předseda Bartošek navrhuje přesunout bod 326, Zdroje energie - lex Dukovany, už se to tak stejně říká - na konec bloku tohoto čtení. Pak je tady ještě další protinávrh pana poslance Martínka, abychom jako úplně poslední ještě zařadili ČNB.

Takže nejprve pan předseda Bartošek, jestli není námitka. Hlasovali bychom o těch dvou protinávrzích jako modifikacích, pak bychom hlasovali o návrhu pana Faltýnka jedním hlasováním, ano?

 

Takže nejdřív modifikace pana předsedy Bartoška, abychom bod 326 zařadili jako poslední v bloku třetích čtení.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 247, přihlášeno 102 poslanců, pro 35, proti 8. Návrh nebyl přijat.

 

Teď tedy protinávrh pana poslance Martínka, abychom zařadili na konec třetích čtení, tedy jako předposlední, bod 326, což je lex Dukovany, a úplně poslední 328, Česká národní banka.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 248, přihlášeno 101 poslanců, pro 34, proti 9. Návrh nebyl přijat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP