(10.00 hodin)
(pokračuje Skopeček)

Vy jste tedy kritičtí k fungování eurozóny v Evropské unii jenom do novin, jenom ke svým voličům, ale když máte možnost hlasovat o zákonu, tak tu chcete dovolit v České republice využívat stejné nástroje, kterými se dostává eurozóna do potíží. Tak to řekněte aspoň nahlas a přiznejte si to. Je to jenom rétorika vůči vašim voličům, ale když přijde na akorát, skutek utek. (Potlesk z pravé části sálu.)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Další faktická poznámka, pan poslanec Ferjenčík.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Děkuji za slovo. Já bych chtěl stručně reagovat na kolegu Fialu, který hovořil o tom, jak to podle něj je ve vztahu k výrokům pana premiéra Babiše, nicméně podle mě nemá tak úplně pravdu, protože teoreticky je možné, aby Česká národní banka ze svého zisku přispěla do státního rozpočtu, nicméně souhlasím s tím, že v tuto chvíli to rozhodně není rozumné, protože Česká národní banka je v kumulované ztrátě a ani zisk z loňského roku ji ještě nedostal do celkového zisku, a vzhledem k očekávanému posilování kurzu se to pravděpodobně už nebude opakovat a naopak letos nabere národní banka nejspíše ztrátu.

Nicméně jsem chtěl požádat pana guvernéra, jestli by mohl poslance informovat ohledně této věci. Vím, že tam je zásadní střet s tím, že skutečně Česká národní banka nesmí dostávat žádné pokyny od vlády, nicméně si myslím, že by bylo vhodné, kdyby se pan guvernér k tomu výroku vyjádřil, přece jenom to hýbe dost intenzivně veřejnou debatou. A já avizuji, že už za Piráty na to nebudeme reagovat a rozhodně to nechceme využít ke zdržování tohoto zákona, ale myslím, že by bylo velmi vhodné, kdyby pan guvernér v situaci, kdy tady pan premiér hovoří o desítkách miliard, které chce získat pro státní rozpočet z České národní banky, skutečně dal Poslanecké sněmovně nějakou informaci, a jak říkám, jenom si poslechneme tu informaci. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. S faktickou poznámkou pan předseda Fiala, poté paní poslankyně Langšádlová.

 

Poslanec Radim Fiala: Nejdříve k panu kolegovi Ferjenčíkovi. Nedělám to příliš často, ale musím souhlasit, že Česká národní banka výhradně použije ty peníze na řešení kumulované ztráty z minulých let, tak je to dané a nemůže ty peníze posílat do žádného státního rozpočtu.

Co se týče pana kolegy Skopečka, to je jakási předvolební rétorika ODS, kdy já musím jasně říct, že ODS místo České národní banky dnes upřednostňuje komerční banky, je zlobbovaná komerčními bankami, které můžou dělat tyto věci, ale Česká národní banka je dělat nemůže, takže já jsem přesvědčen, že prostě ODS v této věci prostřednictvím pana Skopečka nemá pravdu. (Potlesk poslance Okamury.)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Paní poslankyně Langšádlová, faktická poznámka, poté pan poslanec Skopeček, všechno faktické poznámky.

 

Poslankyně Helena Langšádlová: Děkuji za slovo. Dobrý den, dámy a pánové.

Já jsem vás, pane guvernére, asi vás můžeme oslovovat napřímo, chtěla poprosit, abyste se vyjádřil k té situaci, k vyjádření pana premiéra, asi to byl názor i pana prezidenta, protože opravdu podle vyjádření mnoha odborníků, jak tady zaznělo ze strany pana kolegy Ferjenčíka, ve chvíli, kdy národní banka je v kumulované ztrátě a kdy nemá, navíc by měla mít ještě nějaké dostatečné rezervy, tak vůbec o něčem takovém nelze hovořit. Navíc my bychom opravdu měli velmi striktně dodržovat vlastně to, že monetární politika musí být autonomní, a to, co tady předvedli naši nejvyšší ústavní činitelé, je opravdu něco naprosto nepřijatelného. Já jsem vás chtěla požádat, abyste se i na půdě Poslanecké sněmovny vůči tomu ohradil, abyste nás ujistil o tom, jaký bude postoj České národní banky jako jedné z klíčových institucí, jak jste o tom jednali, jestli jste se vůči takovýmto návrhům jednoznačně vymezili, jaký je vlastně váš postoj. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Pan poslanec Skopeček, faktická poznámka, poté pan předseda Stanjura, faktická poznámka.

 

Poslanec Jan Skopeček: Já určitě nejsem zlobbovaný žádnou bankou, ale kdo je zlobbovaný, je asi pan Fiala, protože ta novela zákona také umožní České národní bance nakupovat soukromé privátní dluhopisy, tak pravděpodobně má už nějaké vytipované, které chce, aby Česká národní banka koupila, proto tu novelu tak tlačí. Kdybych přijal, pane kolego, vaši rétoriku, tak je to úplně stejné, prostě se z toho nevylžete. Vy chcete umožnit České národní bance kvantitativní uvolňování, vy jí chcete umožnit tištění peněz. Já si myslím, že to poškozuje občany, že to poškozuje střadatele, že to je věc, kterou můžeme na Evropské centrální bance kritizovat, že to určitě není věc hodná následování v České republice. A vy rétoricky proti politice Evropské centrální banky, proti politice Evropské unie bojujete, ale když přijde na akorát, tak České národní bance chcete dát pravomoci, které Evropská centrální banka podle mého názoru nevyužívá dobře a vede to k problémům dnešní eurozóny. Tak si to rozmyslete: buď jste proti Evropské unii, nebo nejste. Nemůžete na jednu stranu chtít referendum o vystoupení z Evropské unie a na straně druhé tady přijímat zákony, které umožní České národní bance dělat to samé, co dělá Evropská centrální banka.

Jinak to, co řekl Andrej Babiš vůči České národní bance, považuji za nepřijatelné, neuvěřitelné. Jsou to věty, které ohrožují hospodaření České republiky a českou ekonomiku. Už jenom ta zpráva investorům, kteří se potenciálně zajímají o české dluhopisy, že premiér prosí centrální banku, aby pomohla s rozvratem veřejných financí, který on spolu s ministryní způsobili, vysílá signál finančním trhům, jak na tom česká ekonomika je.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Faktická poznámka, pan předseda Stanjura.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Já musím důrazně odmítnout slova Radima Fialy, že jsme zlobbovaní. Mohl bych použít hezké české přísloví "podle sebe soudím tebe" a musím odmítnout, že to je předvolební rétorika. Jestli si fakt myslíte, že voliče nějakým zásadním způsobem zajímá debata, ve které padají výrazy jako kvantitativní uvolňování, monetární politika a podobně, tak to určitě není voličské téma a nemá to s volbami nic společného.

Naše základní obavy jsme opakovaně vyjadřovali v průběhu druhého a třetího čtení a já je nebudu opakovat. Před chvílí to vlastně shrnul pan poslanec Skopeček. Nám tedy nejvíce vadí možnost nakupovat privátní dluhopisy a o tom se přeme.

Je to podle mě legitimní souboj argumentů pro a proti. Prosil bych, abychom u tohoto zákona neřešili výroky pana premiéra. Není to součástí toho zákona, nechme si to na interpelace nebo na jiné možnosti, pak tu debatu odvádíme od podstaty a podstata je, že se obáváme, že Česká národní banka může příliš tisknout peníze a riskantně nakupovat privátní dluhopisy. To jsou naše základní výhrady, které jsme tady opakovaně vznášeli a nekomentujme každou větu Andreje Babiše. On je schopný dneska říct, že to neřekl, a zítra to zase zopakovat a pozítří říct, že to myslel jinak, a popozítří zase říct, že to tedy tak myslel. To nemá žádnou cenu.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: V tuto chvíli to byla poslední faktická poznámka. Ptám se, zda se ještě někdo hlásí do rozpravy? Nikoho nevidím, rozpravu končím. Nyní se tedy ptám, zda je zájem o závěrečná slova. Paní ministryně? Pan zpravodaj? Nemají zájem. Přikročíme tedy k hlasování o pozměňovacích návrzích, ale tady mám poznámku, že 10. března ještě padl návrh na opakování druhého čtení. Prosím pana zpravodaje garančního výboru, aby nás seznámil s procedurou hlasování, poté přednášel jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním k nim sdělil stanovisko.

 

Poslanec Jiří Dolejš: Ano, děkuji za slovo. Nebude to takové drama, ale přesto jistou míru složitosti to vykazuje. Já si vás dovolím provésti návrhem, co nás v nejbližších minutách bude čekat. Nápomocen mi k tomu byl svým usnesením rozpočtový výbor, který konstatoval, že pozměňovací návrhy, a že jich pár bylo, je vhodné rozdělit podle obsahu do několika skupin.

Z debaty jste asi postřehli, že klíčovou skupinou jsou návrhy týkající se změny v oblasti měnověpolitických nástrojů. Další skupinou by byly návrhy, které se týkají úvěrových ukazatelů. Pak je tady jeden solitérní návrh, který míří do oprávnění ČNB založit si právní (právnickou?) osobu a poslední, čtvrtou skupinou je návrh, který míří k tomu, aby ČNB se stala povinným subjektem zákona o registru smluv. Tak to je to rozdělení do skupin. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP