Čtvrtek 1. dubna 2021, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

Neautorizováno !

 

(pokračuje Vojtěch Pikal)

1.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 248/2000 Sb., o podpoře
regionálního rozvoje, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony
/sněmovní tisk 780/ - druhé čtení

Otevírám tento bod. Z pověření vlády předložený návrh zákona uvede ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. Než vám dám slovo, znovu požádám sněmovnu o klid. Již jednáme. Prosím, aby tady bylo důstojné prostředí, abychom mohli jednat v klidu a tak, abychom slyšeli všechna zásadní slova. Děkuji. Prosím, paní ministryně, máte slovo.

 

Ministryně pro místní rozvoj ČR Klára Dostálová Děkuji, pane předsedající. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte, abych uvedla vládní návrh novely zákona o podpoře regionálního rozvoje, jehož cílem jsou změny v podstatě spadající do tří oblastí. (Neklid v sále trvá.)

V části A se odráží obsah připravovaných nařízení Evropské unie v navrhované změně úlohy vybraných měst při výběru operací podporovaných v rámci integrovaných územních investic.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Paní ministryně, já vás znovu přeruším a vyzvu zejména kolegy v levé části sálu, ale i v pravé části sálu, aby své jednání případně přesunuli mimo jednací sál. No, nevypadá to, že to bude lepší.

 

Ministryně pro místní rozvoj ČR Klára Dostálová Děkuji moc. Změna spojená se zrušením administrativně náročné působnosti zprostředkujícího subjektu umožní rozšíření počtu vybraných měst v rolích center městských aglomerací a metropolitních oblastí z dosavadních sedmi na 13.

V části B jde o zajišťování koordinace programů, fondů a nástrojů v přímém řízení Evropské komise, takzvané přímé nástroje, a jednoznačné vymezení kompetencí spojených s koordinační rolí ministerstva jako národního orgánu pro koordinaci.

V části C je cílem návrhu zrušení sedmi regionálních rad regionu soudržnosti dnem 31. 12. 2021 a stanovení jejího právního nástupce. Navrhuje se, aby tímto nástupcem bylo Ministerstvo pro místní rozvoj a ve věci správy daní Ministerstvo financí.

V roce 2007 až 2013 plnily regionální rady funkci řídících orgánů regionálních operačních programů. Není hospodárné, aby nadále fungovalo sedm samostatných subjektů s veškerými provozními náklady, když by zbytkové činnosti mohly být soustředěny a zajišťovány výrazně menším počtem osob.

Co se týká samotného zákona, tak vzhledem k uplynutí poměrně dlouhé doby od předložení návrhu zákona Poslanecké sněmovně je nutné formou pozměňovacího návrhu provést drobnou technickou úpravu navrhované novely, týkající se vypuštění odlišných pravidel pro ustanovení a činnosti výboru regionálních rad, a to z toho důvodu, že už proběhly volby do krajů a v podstatě již byli jmenováni členové výborů regionálních rad a prakticky na všech úrovních regionálních rad se řídí podle dosavadního zákona.

Dále je třeba stanovit datum nabytí účinnosti části první návrhu zákona reálným datem v závislosti na přijetí novely.

Ve dnech 4. a 18. 2. 2021 byl návrh projednán na schůzi výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj, který doporučil Poslanecké sněmovně návrh zákona schválit ve znění přijatých pozměňovacích návrhů.

Pozměňovací návrh dále řeší drobnou technickou úpravu navrhované novely s vazbou na rozpočtová pravidla, jejichž novelizace je navrhována v souvislosti s plánovaným ukončením činnosti regionálních rad regionů soudržnosti. Ministerstvo pro místní rozvoj vyjádřilo k oběma návrhům souhlasné stanovisko. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji a ještě jednou požádám o větší klid v sále, než budeme pokračovat. Děkuji.

A nyní, návrh jsme přikázali v prvém čtení k projednání výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj jako výboru garančnímu. Usnesení výboru byla doručena jako sněmovní tisky 780/1 a 2. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj Ondřej Profant, informoval nás o projednání návrhu ve výboru, případné pozměňovací návrhy odůvodnil. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Ondřej Profant: Děkuji. Výbor se nad tímto tiskem sešel 18. února 2021 na své 48. schůzi a svoji vůli vtělil do sněmovního dokumentu 780/2, kde doporučuje schválit tisk 780 a přikládá pozměňovací návrh, s kterým se podrobně můžete seznámit právě v tisku 780/2.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji a otevírám obecnou rozpravu, do které se mi přihlásila paní ministryně. Prosím.

 

Ministryně pro místní rozvoj ČR Klára Dostálová Děkuji ještě jednou za slovo. Vzhledem k tomu, že skutečně vše k tomuto zákonu bylo velmi dobře a řádně projednáno, dovoluji si navrhnout zkrátit lhůtu mezi druhým a třetím čtením ze 14 dnů na 7 dnů. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Dobře, to je návrh, s kterým se případně vyrovnáme. A já se ptám, jestli se ještě někdo další hlásí do obecné rozpravy. Nikoho nevidím, tedy obecnou rozpravu končím. Pan poslanec Benda se hlásí do obecné rozpravy. Prosím, omlouvám se.

 

Poslanec Marek Benda: Moc se omlouvám, mám takový drobný dotaz na paní ministryni, abychom měli představu, jestli se chystají dělat nějakou mimořádnou schůzi příští týden. Proč 7 dnů? Jestli to chceme na řádné schůzi, tak pro mě za mě 11, ale jenom bych nerad měl příští týden ještě další tři schůze. Jestli by mohl být ten návrh korigován alespoň na 10 dní, aby bylo jasné, že se to nebude chtít projednávat příští týden.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. To je něco jako alternativní návrh. Paní ministryně bude reagovat, prosím.

 

Ministryně pro místní rozvoj ČR Klára Dostálová Ano, klidně souhlasím na 10 dnů. Skutečně neplánujeme žádnou mimořádnou schůzi příští týden.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Návrh nově zní 10 dní. Opět se s ním vyrovnáme až v příslušný moment. Zeptám se, jestli se ještě někdo další hlásí do obecné rozpravy ve druhém čtení? Skutečně nikoho nevidím, takže rozpravu tentokrát skutečně končím a ptám se, jestli je zájem o závěrečná slova po obecné rozpravě? Není tomu tak. Nezazněly návrhy, které bychom měli v tuto chvíli hlasovat.

Zahajuji podrobnou rozpravu. Připomínám, že pozměňovací a jiné návrhy přednesené v podrobné rozpravě musí být řádně odůvodněny. Vidím, že se hlásí opět paní ministryně, takže prosím, máte slovo.

 

Ministryně pro místní rozvoj ČR Klára Dostálová Děkuji. Ještě jednou v podrobné rozpravě. Navrhuji zkrátit lhůtu mezi druhým a třetím čtením ze 14 dnů na 10 dnů. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Dobře, děkuji. Hlásí se ještě někdo do rozpravy, aby načetl případné pozměňovací návrhy? Pokud tomu tak není, budu věřit, že návrh výboru je případně zaznamenán. A pokud se již nikdo další do obecné rozpravy nehlásí, tak rozpravu - tedy do podrobné rozpravy nehlásí - tak podrobnou rozpravu končím. Opět se ptám, jestli je zájem o závěrečná slova? Není tomu tak. V tom případě nyní budeme hlasovat o návrzích. Svolám kolegy do sálu, protože jsem je vyzýval, aby sál opustili.

Jediný návrh, který zazněl, a v tuto chvíli bychom ho měli hlasovat, je tedy zkrácení lhůt pro třetí čtení, a to na 10 dní. Počkám, jestli se dostaví všichni do sálu. Již vidím, že kolegové přicházejí, dáme jim možnost.

 

A jestli již dorazili všichni, kteří chtějí, tak zopakuji, že budeme hlasovat o zkrácení lhůt pro třetí čtení na 10 dní.

Zahajuji hlasování číslo 3. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování číslo 3, kde hlasujeme o zkrácení lhůt, je přihlášeno 86 poslanců a poslankyň, pro 63, proti 1, návrh byl přijat.

 

Počkám, jestli nebude nějaká kontrola hlasování nebo něco, ale nevypadá to. Konstatuji, že jsme lhůty pro třetí čtení zkrátili na 10 dní. To byly všechny návrhy, které bychom v tuto chvíli měli projednat, a pokud nikdo nic zásadního nenamítá, končím druhé čtení tohoto návrhu. Děkuji panu zpravodaji, děkuji paní ministryni a končím projednávání tohoto bodu.

 

Budeme pokračovat bodem číslo

Aktualizováno 21. 4. 2021 v 9:01.




Přihlásit/registrovat se do ISP