Pátek 28. května 2021, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Vojtěch Pikal)

343.
Návrh poslanců Moniky Červíčkové, Jaroslava Faltýnka, Heleny Válkové
a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 358/1992 Sb.,
o notářích a jejich činnosti (notářský řád), ve znění pozdějších předpisů,
a zákon č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 793/ - třetí čtení

Otevírám tento bod a prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujala za navrhovatele paní poslankyně Monika Červíčková a zpravodaj garančního výboru, jímž je pan poslanec Stanislav Grospič. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 793/3, který byl doručen dne 12. května 2021. Usnesení garančního výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 793/4.

Nyní se táži navrhovatelky, zda má zájem vystoupit před otevřením rozpravy. Je tomu tak, prosím. Paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Monika Červíčková: Dobrý den ještě jednou. Děkuji za slovo, a hlavně děkuji vám všem, že jste zde vydrželi. Původní mé poděkování mělo být ve smyslu, že jste podpořili zařazení pevného bodu, ale vzhledem k té situaci, které jsme teď byli svědky, tak vám zejména děkuji za to, že jste vydrželi.

Budu velmi stručná, protože nám běží čas, a důvod k té stručnosti je i ten, že jsem podrobně představila tento sněmovní tisk při prvním čtení, a myslím si, že je i velmi podrobně a detailně samozřejmě uložen v systému, takže kdo má zájem, se s ním může velmi detailně seznámit.

Nicméně si dovolím zmínit, že novela notářského řádu je velmi důležitá z pohledu digitalizace, neboť zavádí možnost založení obchodní společnosti on-line, a všichni si jistě uvědomujeme, že je to velmi přínosné, že to potřebujeme. I další změny jsou opravdu ku prospěchu našim občanům, určitě to ocení, takže si vás dovolím požádat o jeho podporu. Děkuji a předám radši slovo zpravodaji tisku, který vás seznámí s průběhem projednávání pozměňovacích návrhů. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji a otevírám tedy rozpravu. Pokud má pan zpravodaj zájem o vystoupení, tak mu určitě dám slovo. Nicméně není to třeba. Pokud se nikdo do rozpravy nehlásí - vidím pana poslance Volného, takže mu dám slovo. Prosím, pane poslanče, a prosím k věci.

 

Poslanec Lubomír Volný: Jistě. Novela notářského řádu je určitě věc, která si zasluhuje naši maximální pozornost, a proto bychom se jí měli věnovat naplno a bez jakýchkoli okolků. Takže v rámci toho dnešního jednání si pochopitelně nemůžeme ubrat na svých povinnostech, které stojí a padají s tím, že musíme řádně prodiskutovat všechny možnosti, které jsou s tímto zákonem spojeny, protože tento zákon upravuje spoustu věcí, které jsou strašně důležité pro budoucnost České republiky. Právě třeba to zakládání firem, které je velmi problematické, a já bych se k tomu chtěl vyjádřit včetně toho, že asi nebude úplně optimální v České republice, aby se zakládaly firmy během několika málo chvil v nějakém zběsilém režimu, který by mohl přivodit to, že spousta lidí, kteří to nemyslí úplně tak dobře s tímto národem, s touto zemí, by mohla ve své podstatě zneužít této úpravy k tomu, aby páchala systematickou trestnou činnost. Tomu se prostě opravdu nedá zabránit, protože všichni víme, jaká je historie zneužívání původně dobře myšlených nařízení k tomu, aby se ho chopil organizovaný zločin a zneužil je ke svému prospěchu.

Tady třeba ten návrh paní poslankyně Moniky Červíčkové má zajímavé odůvodnění. Já vám ho s dovolením přečtu. Píše se tam, že se jedná o pozměňovací návrh, jehož účelem je legislativně technické zpřesnění dotčených ustanovení původní předlohy. V bodu 1 jde o opravu nesprávného odkazu. Správně má být -

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Pane poslanče, já vás přeruším, protože není slyšet v sále. (Poslanec Volný: Mně to nevadí.) Je tu velký rozruch. Já mu rozumím, nicméně buď musíme něco dělat, anebo bychom měli zachovat klid. Prosím.

 

Poslanec Lubomír Volný: Správně má být uveden odkaz na písmeno x namísto původně nesprávně uvedeného odkazu na písmeno w v bodu 2. Jde o zpřesnění názvu zákona číslo 253/2008 Sb., na nějž notářský řád, v ustanovení § 1 na -

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Pane poslanče, byl jsem upozorněn, že není přítomen žádný člen vlády, dokonce ani gesční ministryně, takže přeruším jednání Sněmovny na tři minuty do 13.49.

 

(Jednání přerušeno ve 13.46 hodin.)

(Jednání pokračovalo v 13.49 hodin.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, je 13.49. Pan poslanec u řečnického pultu si stěžuje, že ho osobně nevyzve, nicméně tady není přítomen žádný ministr a není tady přítomna gesční ministryně. (Potlesk několika poslanců.) Také vzhledem k situaci v sále nevidím, že by se dalo pokračovat. Takže mně nezbývá než přerušit jednání Sněmovny. Měli bychom pokračovat případně dalšími body, ale vzhledem k ustáleným zvykům a postupům prostě nemůžeme pokračovat.

Přerušuji tuto schůzi. Tato řádná 104. schůze bude pokračovat v úterý 1. 6. ve 14 hodin, kdy začneme body z bloku prvních čtení.

Já se všem omlouvám za to, že zde museli strávit dnešní dopoledne, a přeji vám příjemný víkend.

 

(Jednání skončilo ve 13.51 hodin.)

 

Následující část projednávání bodu pořadu schůze

Aktualizováno 28. 7. 2021 v 8:43.




Přihlásit/registrovat se do ISP