(10.50 hodin)

 

Poslanec Lubomír Volný: Tak já bych si dovolil navrhnout několik gramatických chyb, které jsem našel v pozměňovacím návrhu paní poslankyně Dany Balcarové, protože podle mě by tam mělo být napsáno Dany Balcar, Balcarové to není správně. Je to prostě genderově nevyvážené, je to špatně, takže tohle je podle mě gramatická chyba.

K vládnímu návrhu - podle mě vládnímu má být krátké tvrdé y. Návrhu zákona to je v pořádku. Kterým - tam má být měkké i. Některé zákony - tam má být taky měkké i. V souvislosti - tam má být dvakrát tvrdé y. Implementace - to je úplně jasné, tvrdé y. Předpisů - tam má být určitě ú. Evropské unie - má být malé e.

Unie v oblasti invazivních nepůvodních druhů - tady nevím, jestli slovo "druhu" patří, nebo nepatří do vyjmenovaných slov, takže si nejsem úplně jistý.

Vládní návrh zákona, kterým - po r je prostě vždycky měkké i. To je úplně jasné. Mění - tam má být y. Doufám, že to všechno stíháte. (Ke stolku zpravodajů.) Ono to bude ve stenozáznamu. Nebude? To je zajímavé.

Předpisů - tam má být taky ú. Evropské, to už jsem říkal. Proč by se Evropská unie měla psát s velkým E? To je špatně, malé e. V oblasti - tam je y. To jsem si naprosto jistý. Se - to taky nevím, jestli patří do vyjmenovaných slov, proto to komentovat nebudu. V části prvny - tam má být tvrdé y. Já to tak slyším, to je úplně jasné. V bodě - tam má být bodje. Ne ě, určitě ne. Vkládají nove - tam má být krátké e.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ještě jednou, pane poslanče. Já vím, že je obstrukce součást politiky, ale myslím si, že nemusíte ani ze sebe dělat člověka, který tady bude překrucovat český jazyk.

 

Poslanec Lubomír Volný: Já nepřekrucuji český jazyk. Já jsem si tím naprosto jistý. A chci prostě upozornit na to, že tady jsou gramatické chyby. Ale na druhou stranu můžu navrhnout nějakou faktickou úpravu, jste říkal. Že bych četl jednací řád? Ale já si myslím, že třeba v té dvanáctce, části první, článek 1, bod 56 zní: "56. V § 87 se na konci odstavce 2 tečka nahrazuje čárkou." Ne, to jsem nechtěl. Kde to bylo? Já to hned najdu, nezlobte se. Moment. Mohl byste mi, prosím vás, ještě jednou přečíst, pane předsedající, to ustanovení jednacího řádu?

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Já jsem na něj jenom upozornil. Není mojí povinností komukoliv, komu bylo uděleno slovo, říkat, co je a co není. Já jsem na to upozornil vzhledem k tomu, že jsem vás vedl k věci, a je vaší věcí, jestli znáte tisk 731/5, který byl rozdán včas všem poslancům.

 

Poslanec Lubomír Volný: Já vím, proto jsem řekl prosím, proto jsem vás poprosil, a proto jsem vám nedával žádný příkaz.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: A já jsem vás několikrát velmi slušně požádal, pokud chcete užít obstrukce, aby měla alespoň náznak parlamentního jednání.

 

Poslanec Lubomír Volný: Dobře. Tak já se tedy vyjádřím k tomu, že v tom odůvodnění problematiku invazivních nepůvodních druhů rostlin a živočichů je třeba řešit systematicky, a proto tuto novelu jako celek paní navrhovatelka vítá. Já ji vítám také, pochopitelně, protože ty invazivní druhy jsou velký problém. Významný nedostatek ale vidí v tom, že součástí návrhu není takzvaný národní seznam invazivních druhů, což je pravda, protože národní seznam invazivních druhů potřebujeme opravdu jako sůl. Potřebujeme Národní seznam invazivních druhů, který by mohl v tomhle případě vycházet ze seznamu, který vám teď hned přečtu. A myslím si, že by se tam měl doplnit. Prosím o chvilku strpení, než tady místní wi-fi zabere. Že bych to tady neměl?

Ano. Tím seznamem by podle mě mělo být přesně tady toto, říká se tomu Katalog biotopů České republiky. Všechno, co v tom katalogu není, by mělo být vyřazeno. Je to opravdu kvalitní literatura, jsou tam citace od pana Chytrého, Kučery, Kočího, Grulicha. Je tam kolektiv autorů pan Chytrý, Tomáš Kučera, Kočí, Grulich, Lustyk. Autoři textu jsou pan Chytrý, Kučera, Kočí, Šumberová, Sádlo, Neuhäuslová. To jsou všechno kapacity v oboru. Abyste věděli, jaké je jejich vzdělání, tak je to Přírodovědecká fakulta Masarykovy univerzity Brno, Přírodovědecká fakulta Jihočeské univerzity České Budějovice, Moravský Lačnov, Svitavy, Botanický ústav Akademie věd České republiky, Fakulta životního prostředí České zemědělské univerzity Praha. To jsou všechno kapacity v oboru. Moravské zemské muzeum Brno, Ústav pro hospodářskou úpravu lesů, Brandýs nad Labem, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky.

V té publikaci jsou i krásné fotky, třeba od pana Baláka, Boublíka nebo Brabce. Ale to opravdu nebudu číst, protože to úplně neodpovídá pochopitelně tomu jednání dneska, i když to je opravdu kvalitě zpracovaná literatura, která má několik kapitol. Třeba vysvětlivky k popisu biotopu. Já to přečtu proto, abychom věděli, že to opravdu k tomu pozměňovacímu návrhu patří. Úvod tedy vynechám. A že bych přešel hned k poděkování? Asi ne.

Takže: "Katalog biotopů je příručka" - která by měla být podle mě nedílnou součástí tohoto pozměňovacího návrhu - "která vymezuje jednotky používané pro mapování biotopů v České republice. Její první vydání, Chytrý et al., 2001, vzniklo z podnětu Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, AOPK ČR, která byla v České republice pověřena přípravou podkladů pro vytvoření národního návrhu evropsky významných lokalit soustavy Natura 2000. Tyto lokality jsou státy Evropské unie povinny vymezit podle směrnice 92/43/EEC, o ochraně přírodních stanovišť, volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin, z roku 1992. Jedním z nejvýznamnějších kritérií pro vymezení těchto území je přítomnost vybraných biotopů" - a teď poslouchejte - "to znamená takzvaných typů přírodních stanovišť, které jsou jmenovitě uvedeny v této směrnici a jejichž vymezení je převážně založeno na fytocenologické curyšsko-montpellierské klasifikaci vegetace. Zároveň ze směrnice vyplývá povinnost pravidelně sledovat změny stavu uvedených biotopů nejen v územích soustavy Natura 2000, ale na celém území státu. Tuto povinnost zajišťuje AOPK ČR. V České republice bylo identifikováno 60 typů přírodních stanovišť soustavy Natura 2000, z toho 19 takzvaných prioritních stanovišť. Katalog biotopů České republiky však již v prvním vydání zahrnoval všechny typy biotopů našeho území, aby umožnil úplnou ochranářskou inventarizaci bez ohledu na to, zda jsou, nebo nejsou jednotlivé biotopy zahrnuty v evropských směrnicích." Ježíš, mně se to vypnulo.

Od prvního vydání Katalogu biotopů se mnohé změnilo." To je důležité. "Pod metodickým vedením AOPK ČR proběhlo rozsáhlé mapování biotopů po celém území České republiky, které využívalo Katalog biotopů jako základní příručku a mapovací legendu, Guth, 2006, Guth & Kučera, 2006, Härtel et al., 2009. První, základní mapování proběhlo v letech 2001 až 2004 za účasti několika stovek terénních mapovatelů a jeho výsledky byly shrnuty do takzvané vrstvy mapování biotopů, tedy databáze v geografickém informačním systému obsahující základní údaje o biotopech a jejich rozšíření na území České republiky. V roce 2005 byly výsledky základního mapování expertně posouzeny a korigovány, takzvaná rektifikace. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP