(10.10 hodin)
(pokračuje Toman)

Musím říci, že Státní veterinární správa zavedla právě ten systém zpětných kontrol, v jehož rámci musí dopravci zaslat příslušné krajské veterinární správy do 30 dnů od ukončení cesty věrohodnou kopii knihy jízd a teplotního záznamu. Pokud by bylo zjištěno překročení těchto teplotních limitů či dopravce požadované dokumenty nedodá, je mu uložena minimálně pokuta, a s dopravcem, u něhož by se tento obdobný přestupek opakoval, tak samozřejmě s ním je okamžitě zahájeno řízení o pozastavení činnosti, v případě zahraničního subjektu řízení o dočasném zákazu přepravy zvířat na území České republiky.

Co se týká metodiky, předpokládám, že Státní veterinární správa tu metodiku může dát k dispozici. Tam bych v tom neviděl nějaký zásadní problém. Tolik zatím úvodem. Děkuju.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji vám. Paní poslankyně má zájem ještě o vystoupení v rozpravě. Prosím.

 

Poslankyně Dana Balcarová: Děkuju panu ministrovi za odpověď. Prostřednictvím pana předsedy, musím říci, že mě velmi těší, že bylo toto téma - transport dálkového transportu zvířat - vybráno jako prioritní téma pro naše předsednictví v Radě. To je podle mě opravdu velmi kladná a potřebná věc.

Ale vy jste mi, pane ministře, neodpověděl na tu otázku, jestli je možné se seznámit s tím auditem, který tady dělala Evropská komise v roce 2017. To je první věc.

A pak bych se jenom zeptala, jestli opravdu je to, proč vlastně ten dálkový transport zvířat je tak podporovaný, jestli by nebylo lepší, abychom se jako Česká republika snažili prodávat spíš potravinové produkty z těch zvířat nebo vyvážet jatečné půlky než živá zvířata. Vy se v odpovědi opíráte o konkurenceschopnost, že to je ten hlavní důvod. Tak to by mě zajímalo, jestli přidaná hodnota, kterou bychom mohli dát zpracováním masa, zda by nebyla pro nás výhodnější. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Ptám se pana ministra... Mám zde ale faktickou poznámku - pan poslanec Bělobrádek, ale přeje si počkat až po vystoupení pana ministra. Ještě že se tady tak domluvíme. Povídejte.

 

Ministr zemědělství ČR Miroslav Toman Děkuji. Budu velmi stručný. Co se týká auditu, audit nezjistil nic nad rámec jiných členských států. Ten audit samozřejmě může být k dispozici, tam problém není.

Další věc, Evropská komise nebo Komise a Rada ministrů chystá právě k roku 2023 revizi stávajících podmínek, to znamená v roce 2023 by na základě vyhodnocení všech těch auditů a zkušeností měly být vydány nové předpisy, co se týká přepravy zvířat a ochrany.

Důvod, proč nevyvážíme výrobky: samozřejmě rádi bychom vyváželi výrobky, ale samozřejmě musíme také respektovat poptávku z jiných zemí. Konkurenceschopnost, ano, to je pravda, to je jeden z důvodů, nehledě na to, že další důvod je, že v okamžiku, kdy jako Česká republika bychom opustili tento trh, budeme nahrazeni jiným vývozcem. Myslím, že se to týká všech evropských zemědělců. V okamžiku, kdy by Evropská unie zakázala vývoz do třetích zemí, přepravu v živém, budou nahrazeni vývozci z jiných třetích zemí a možná by ty podmínky byly ještě horší.

To znamená ,já bych doporučoval jít jednotnou cestou v rámci Evropské unie, revidovat veškeré předpisy. To, co tam bude k roku 2023, je ta podpora, vzít si to jako jedno z témat našeho předsednictví, ochranu zvířat. Myslím si, že pro spotřebitele to je významné. A teprve až bude sjednocen jednotný postup, pak se rozhodnout, protože já bych opravdu velmi nerad ohrozil konkurenceschopnost našich zemědělců, kteří na tom jsou z velké části závislí. Respektuji, že by bylo lepší vyvážet výrobky s přidanou hodnotou, nicméně v tuto chvíli po tom není tak velká poptávka, chtějí prostě v živém. Ale do budoucna se o tom můžeme bavit, určitě ano.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Hezké dopoledne ještě jednou. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, budeme pokračovat. Ještě než dám slovo k faktické poznámce Pavlu Bělobrádkovi, konstatuji, že pan poslanec Babka zrušil svou omluvu na dnešní jednání, už je přítomen. Pane poslanče, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Pavel Bělobrádek: Děkuji za slovo. Jenom bych doplnil, že ty standardy se zvyšují poměrně razantně a už dlouhodobě. Shodou okolností jsem dělal svoji disertační práci na přepravu jatečních zvířat vzhledem k ochraně zvířat proti týrání. Je potřeba si uvědomit, že to, co říkal pan ministr, je potřeba doplnit, že u některých případů to ani nejde, protože i přes možnost inseminace nebo embryotransferu se obchoduje i s chovným materiálem. Samozřejmě když se zástavový skot nějak vyvážel, tak to pro naši ekonomiku není optimální. Když se odváží nebo převáží jateční skot, tak to taky není optimální. Samozřejmě snaha musí být, aby živá zvířata, obzvláště na velké vzdálenosti, se převážela co nejméně. To znamená, vždycky musí být počítáno s tím, že bude určitá část, ať už se to týká plemenného materiálu, ať už se to týká třeba i zvířat ze zoologických zahrad a podobně, která budou převážena na dlouhou vzdálenost, tak tam ty standardy se musí neustále zvyšovat, aby se snižovaly objektivní příčiny, kde je zcela jasné, a potvrzovalo se to i v té mé disertační práci, že záleží samozřejmě na teplotě, na vzdálenosti, ale i na tom, jak se zachází s těmi zvířaty.

Druhá věc, kterou je potřeba říct, jsou samozřejmě státy, obzvláště islámské, které mají zájem dovážet živá zvířata jako jatečná. Také souhlasím s tím, že ten problém je, že by pak mohly z hlediska konkurence převzít tento obchod státy, jak říkal pan ministr, které standardy Evropské unie nedodržují. To znamená, musíme i na tohle myslet, a co je podstatné, nepoškodit naše chovatele tím, že budeme v podstatě mít přísnější kritéria než Evropská unie. Je potřeba změnit tyto podmínky celoevropsky.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Bělobrádkovi za dodržení času k faktické poznámce. Nemám nikoho dalšího přihlášeného. Ptám se paní poslankyně Balcarové, jestli žádá nějaké usnesení? Nežádá. Mohu tedy interpelaci na ministra zemědělství Miroslava Tomana ukončit.

Budeme pokračovat s tím, že interpelace pana poslance Jana Jakoba na ministra průmyslu a obchodu a ministra dopravy Karla Havlíčka o prodloužení výjimky z povinnosti používat Národní elektronický nástroj pro Ředitelství silnic a dálnic. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 1216. Pan kolega Jakob tady je, pan ministr Havlíček je omluven. Ptám se, jestli požaduje pan poslanec Jakob přerušení, protože nemám zatím rozhodnutí o tom, že bychom přerušili projednávání této věci do přítomnosti pana ministra? Prosím, pane poslanče, co navrhujete?

 

Poslanec Jan Jakob: Děkuji, pane předsedající. Protože v odpovědi pana ministra jsem se nedozvěděl informace, jaké kroky Ředitelství silnic a dálnic vedlo za první tříletou výjimku k tomu, aby nebyla potřeba další tříletá výjimka, tak bych poprosil o přerušení projednávání do přítomnosti pana ministra. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře, zagonguji. (Zní gong.)

 

O vašem návrhu budeme hlasovat, to znamená, pan poslanec Jan Jakob žádá o přerušení projednávání své interpelace podle sněmovního tisku 1216 do přítomnosti pana ministra Karla Havlíčka. Chvilku posečkám.

O návrhu na přerušení rozhodneme v hlasování číslo 443, které jsem zahájil, a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 443, z 82 přítomných 44 pro (proti nikdo). Interpelace byla přerušena. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP