(12.20 hodin)
(pokračuje Bojko)

Zkrátka, stručně a jasně řečeno: zacházení s našimi právy je skandální. Namísto aby v nás vláda budovala spojence v těžké době, dělá z nás poddané a vyvolává situace, aby se lidé nesmyslně stavěli jeden proti druhému. Vím přesně, co by se přihodilo vedením obcí a měst, kdyby po x-té za sebou vydali obecně závazné vyhlášky, které by jako nezákonné opakovaně zrušily soudy. Vím přesně, jak by dopadli starostové, kdyby svým občanům zakazovali ohňostroje a sami si je na vlastních zahradách vesele pouštěli. Vím přesně, co by se přihodilo zastupitelům, kdyby svým občanům lhali do očí o epidemii a rušili jim veřejný život jen proto, že deset lidí z tisíce by mělo úplavici. Zkrátka, svým radnicím bychom neodpustili desetinu z toho všeho. Tak proč to odpouštíme vládě a poslancům?

Vidím po důkladné úvaze jediné řešení. Za situace, kdy se ruší nezákonná opatření ex post, aby vláda vydala okamžitě jiná, rovněž nezákonná, protože názory soudu nerespektuje, což je mimochodem také vysoce nebezpečná totalitní manýra, je třeba zažalovat všechna aktuálně platná opatření, i ta plánovaná od 1. 7., a to z jediného důvodu: není zde naplněna situace předpokládaná pandemickým zákonem, jeho aplikace je tedy jasným zneužitím zákona, který má velmi specifickou roli, a protože pandemickou pohotovost nezrušila ani vláda, ani Sněmovna, je na soudu, aby zrušil všechna opatření, která se na neexistující pandemickou situaci odvolávají, stejně jako na znění pandemického zákona, jehož předpoklady nejsou dávno naplněny. Je to podobné, jako by dále platila povodňová opatření, když opadne voda.

Ale rovnice úvahy, že nelze aplikovat opatření odpovídající pandemické pohotovosti podle pandemického zákona, když tu žádná pandemická ani epidemiologická situace dávno není, je tak průzračná, že nahrazení nečinnosti politiků zrušením všech aktuálních opatření soudem je patrně jediným možným řešením. A že se Nejvyšší správní soud nebojí jasných rozhodnutí, to už víme a děkujme za to. Je to poslední pojistka onoho právního státu, který momentálně hyne v přímém přenosu, a my jsme toho bezmocnými diváky. Opatření jsou namístě, je-li k tomu důvod. Pokud důvod odpadl, opatření nemohou být v takovém rozsahu zneužívána. A pokud politikové nevědí, že bez pandemie nelze aplikovat pandemický zákon, měl by jim to někdo důrazně říci.

A to, že my ve vlastním zájmu budeme i tak opatrní a dbát preventivně všeho, čeho dbát lze, protože prostě nemocní být sami nechceme, a to žádnou chorobou, to snad není třeba připomínat. Proto nemusíme být náhle nesvéprávnými nevolníky novodobé vrchnosti. Prostě navrhuji zrušit jim ta opatření také plošně, z jasného a objektivního důvodu, který oni zcela ignorují."

Takže já jsem si ten článek vybral, protože naprosto koreluje s tím, jak to cítím já nebo Lubomír Volný. Je to tam přesně popsáno. Pan ministr, tuším včera ve Sněmovně, tady už varoval před zrušením pandemické pohotovosti, protože se na nás může řítit varianta delta, v Anglii útočí koronavirus teď nejvíc na děti ve věku od 7 do 11 let, samozřejmě, protože ostatní už jsou tvrdě vakcinováni. Takže tady máme, já nevím, jestli jsem to podle toho četl, snad jednoho pacienta na covidovém lůžku na jipce na osm nemocnic, ale máme tady prostě spoustu věcí omezených a podmíněných nějakými rouškami nebo respirátory a tak dále a tak dále, omezením počtu. Prostě není důvod - není důvod nějakým způsobem omezovat občany, protože ta situace už dávno není v těch špatných číslech.

Takže za mě jednoznačně - ještě říkám, apeluji na vás, kolegové, podpořte alespoň náš pozměňovací návrh, protože ten jednoznačně vymezuje to, aby nikdo neomezoval nikoho ve volbách, a nemá právo se ho ptát na nějaký zdravotní stav. A jestli to budete podmiňovat - a to tak bude. Jsem naprosto přesvědčen, že to, co jsme tady vždycky řekli, se splnilo. A ta vlna samozřejmě přijde, protože vy si ta čísla vytvoříte a volby nějakým způsobem budou manipulovány ve prospěch těch silných stran. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní na faktickou poznámku vystoupí pan poslanec Pavel Plzák a pak je do obecné rozpravy přihlášen Marek Benda. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Pavel Plzák: Dobré dopoledne, kolegyně, kolegové, členové vlády. Já jsem pozorně poslouchal předřečníka a přiznám se, že jsem zmatený. Já bych ho rád poprosil, prostřednictvím pana předsedajícího, jestli by mi řekl, která část projevu se týká toho bodu, který projednáváme, a ten se jmenuje Vládní návrh zákona o zvláštních způsobech hlasování do Poslanecké sněmovny, a jestli by to řekl i na ten přímý přenos, protože buď jsem zmatený já, nebo je zmatený pan kolega, nezlobte se na mě. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní vystoupí... Nyní ještě faktická poznámka - poslanec Marian Bojko. Vaše dvě minuty. Prosím.

 

Poslanec Marian Bojko: Děkuji, pane předsedající. Já bych ke kolegovi Plzákovi. Ono, já vám odpovím asi tak: protože nevěřím této vládě, nevěřím vám, vládním poslancům, proto to tady musím říct naživo, protože my jako poslanci, Lubomír Volný a já, jsme cenzurováni úplně všude. Nikdo se ty zásadní informace nedozví a tady se je dozví. Nevěřím vám, nevěřím vaší vládě a jsem přesvědčen, že chystáte, co se týče voleb, zásadní šméčko! Děkuji. (Oživení v sále.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní vystoupí pan poslanec Marek Benda, zatím poslední přihláška do obecné rozpravy. Prosím.

 

Poslanec Marek Benda: Vážený pane místopředsedo, vážený pane ministře, vážené dámy, vážení pánové, já po těch militantních projevech proti zákonu jdu říct, že my návrh zákona podpoříme. Tím si nemyslím, že má nadále trvat pandemický stav. Budeme navrhovat zrušení pandemického stavu. Mohlo to být v tom dalším bodě, na který se pravděpodobně dneska nedostane, ale navrhneme to nepochybně na začátku července. Myslím si, že nejsme v žádné situaci, kdy potřebujeme při 100 nakažených denně mít tady stav pandemické pohotovosti, a že máme v klidu strávit prázdniny bez tohoto stavu, ale ten zákon je jenom příprava na situaci, kdyby došlo k nějakému dramatickému zhoršení v průběhu září. V tomto směru s ním souhlasím. Myslím, že je správnější, abychom věděli již před odjezdem na prázdniny, že kdyby došlo k dramatickému zhoršení situace, máme připravené stejné řešení, které bylo použito loni při krajských volbách. Takže budu navrhovat zrušení pandemického stavu, současně podporuji tento návrh zákona pro případ krize, která by mohla potenciálně nastat, když vidíme, co se odehrává v některých i evropských zemích. Děkuji za pozornost. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP