(9.40 hodin)
(pokračuje Babiš)

Jen pro porovnání, aby naši občané věděli, jak jsme na tom u toho dluhu: Rakousko má dluh 84 %, Německo 71, Francie 117 a Japonsko více než 200 % HDP. A tyto země určitě nezkrachují. Stejně jako my nezkrachujeme. A pokud jde o ty peníze, kvůli kterým narostl náš dluh, tak to nejsou miliardové tunely, které tu ty tzv. vaše demokratické strany roky provozovaly. Ty peníze jsme nikam nezašantročili. (Ministryně Schillerová ukazuje do sálu graf.) Ale dali jsme je lidem! Proto se úspory domácností navýšily k 30. dubnu 2021 za poslední rok o rekordních 360 miliard korun! A ten dluh jsme stabilizovali už jednou. Já jsem s tím začal, paní Schillerová pokračovala. A pokud bychom k tomu měli příležitost v příštím volebním období, tak to dokážeme znovu! O tom jsem přesvědčený.

Vy chcete svrhnout vládu, která myslí na rodiny! Naše vláda zvýšila rodičovský příspěvek z 220 tisíc na 300 tisíc korun. A ženám s vícerčaty na 450 tisíc korun. Ten se nezvyšoval od roku 2008. Jakmile jste se ocitli v opozici, tak jste se mohli přetrhnout, abyste l Všechno idem přidali. Ale když jste vládli, tak vás to ani nenapadlo, dělali jste pravý opak. Úplně pravý opak toho, co jste slibovali. Mladým rodinám, které jste roky cíleně dusili, my jsme odklepli státní úvěry na bydlení s úrokem jedno procento, a to dokonce i na nákup družstevního podílu. Díky projektu Výstavba jsme rozvázali obcím a městům ruce při výstavbě sociálního bydlení. Zrušili jsme například karenční dobu na první tři dny nemoci, další váš asociální výmysl. Zavedli jsme konečně eNeschopenku. Zvýšili jsme dávky na domácí péči a lidem s nejtěžším postižením jsme přidali 6 tisíc na 19 200 korun měsíčně a těžce postiženým 4 tisíce měsíčně na 12 800 korun. Další skupina lidí, na které jste roky kašlali, vážená opozice.

Chcete svrhnout vládu, která myslí na spotřebitele! To my jsme zlidštili exekuce a insolvence! To my jsme zatočili s dětskými dluhy! Navýšili jsme nezabavitelnou částku. I hranici, od které se sráží celá mzda. Díky nám kvůli dluhu nižšímu než 100 tisíc korun už lidem exekutor nemůže prodat střechu nad hlavou jako kdysi. Zrušili jsme rozhodčí doložky a zastropovali odměny pro exekutory a advokáty! Exekutoři nikdy neměli být zprivatizováni! To je taky vaše dědictví. to byly vaše výmysly. A my jsme udělali další věci i pro běžné zákazníky. Třeba jsme přechod k jinému mobilnímu operátorovi zkrátili na dva dny, nebo jsme prosadili pokutu až 500 tisíc za přetočený tachometr.

Vy chcete svrhnout vládu, která konečně investuje. Za poslední roky jsme do České republiky investovali stovky miliard. Správa železnic, Ředitelství silnic a dálnic nikdy neměly takové rozpočty! Dokonce jsme všechny možné investiční projekty zanesli do Národního investičního plánu - ano, to je taky můj výmysl a moje dílo. A jsem na to pyšný! A já jsem to i ukazoval Evropské komisi, tady je plán investovat 20 tisíc projektů za 8 tisíc miliard korun až do roku 2050! Postavili jsme 59,3 km nových dálnic a dalších 107,3 km jsme rozestavěli. (Ministryně Schillerová ukazuje graf.) Postavili jsme 66,8 km silnic prvních tříd a dalších 74,3 km se staví. Vy jste dálnic postavili tak nula nula nic. Naopak jste jejich výstavbu zarazili. V září dokončíme kompletní rekonstrukci D1 z Prahy do Brna, 160 km nové dálnice de facto, za 24 miliard. A do Hradce Králové jsme konečně po 36 letech protáhli D11. Letos začala výstavba D4 směr Strakonice. První PPP projekt v historii naší země v délce 32 kilometrů! Co je to PPP projekt? Že soukromá firma postaví dálnici. Efektivně, rychle, lépe než stát. A my si to pronajmeme. Od revoluce se o tom mluvilo, nikdo neudělal nic. My jsme to udělali. A teď se už začíná stavět. V roce 2025 napojíme Prahu na D3 a Karlovy Vary na D6. To je hlavní problém Karlovarského kraje. Ta dálnice, na tu taky někdo zapomněl od revoluce. Postavili jsme a stavíme plno nových obchvatů jako kolem České Lípy, Třince, Pardubic, Frýdku-Místku, Otrokovic, Znojma, Slaného, Jaroměře, Strakonic, Krnova, Řevničova. Stavíme nejenom mnohonásobně víc, než když jste vládli vy, ale i o polovinu levněji než za éry ODS, kdy tak zázračně zbohatl váš ministr dopravy a jeho firma. Ten neměl střet zájmů? Nebo jak to bylo? A proč jste stavěli kilometr dálnice za 342 milionů korun? My kilometr dálnice stavíme za 152 milionů korun. A jde to i rychleji díky novému zákonu o liniových stavbách, který jsme prosadili! Další věc, na kterou jste kašlali!

Miliardy jsou vidět i ve zdravotnictví. Vymetli jsme vaše šnajdroidy, kteří byli přisáti na veřejných penězích. A tak jsme mohli konečně začít investovat. A pokud někdo zapomněl, tak si přečtěte Health Corruption Reports, Zprávu o korupci Evropské komise z roku 2013, kdy vaše vláda končila. Letos jde do zdravotnictví 391,6 miliardy korun. Za čtyři roky naší vlády jsme rozjeli projekt klíčových strategických investic do nemocnic, jako např. IKEMu. Nakoupili jsme špičkové přístroje, inovativní léky a léčiva pro pacienty se vzácnými onemocněními. Díky nám v odlehlých oblastech otevřelo nové ordinace 62 praktiků a 30 zubařů. Navýšili jsme kapacity lékařských fakult i středních zdravotnických škol. To aby nás měl kdo léčit až lékaři a sestřičky, kteří oddřeli celou pandemii, odejdou do penze.

Konečně jsme začali něco dělat taky se sportem. Pokračovali jsme v podpoře sportu, který jsem začal jako ministr financí. (Smích a potlesk zprava.) Já nevím, proč se smějete? Jak se má Martin Kocourek, který rozděloval sportovní dotace v baru v Intercontinentalu? Ale jenom dopoledne, odpoledne byl unavený. Tak se nesmějte! Nebo vám to připomenu, jak vy jste - ani jste nerozdělovali. V roce 2013 šlo do sportu 3,5 miliardy korun. A někdo tady budoval jinou strukturu než Ministerstvo školství. A kolik jde do sportu tento rok? Deset a půl miliardy! Deset a půl miliardy. Program Můj klub: podpoříme 6 500 projektů za 1,6 miliardy. A díky programu Kabina to bude 1 500 projektů za 1,2 miliardy v následujících dvou letech. To znamená konec smradlavým šatnám, rozpadajícím se halám a zanedbaným sportovištím mimo velká města.

Nezapomínali jsme ani na kulturu. Zrekonstruovali jsme desítky památek. Třeba v Praze historickou ikonickou budovu Národního muzea jsme stihli opravit přesně a otevřeli na 100. výročí oslav založení Československa. Dále pak Státní operu nebo Negrelliho viadukt. Připravili jsme rekonstrukci Invalidovny. V Karlových Varech se konečně opravují Císařské lázně, tak snad to nezastaví. Trvalo to pět let než jsme začali tuhle fantastickou památku opravovat. A stát byl ten, který dal první peníze, já jsem byl ten, který tam poslal 100 milionů. A v létě otevíráme ikonický bazén hotelu Thermal! To je ten, co jste nechali zchátrat spolu s hotelem. Tam jsme narvali taky plno peněz. Renovujeme i hrad Karlštejn nebo zámek Telč. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP