(15.30 hodin)
(pokračuje Černochová)

Před pár dny Ministerstvo financí představilo návrh rozpočtu jednotlivých kapitol na rok 2022 a Ministerstvo obrany má dostat přibližně o 4,5 miliardy méně, než je plánováno v předchozích rozpočtových výhledech. To považuji s ohledem na proklamace ministra obrany i pana premiéra za zcela skandální. Takto není možné modernizaci dělat a plánovat. Je to veliká chyba. Všichni přece dobře víme, že nákupy velké techniky potřebují mít jistotu a stabilitu financování v řádu několika let, stejně tak jako ji potřebuje armáda pro své plány. Tady se ty dokumenty nemění každý měsíc. KVAČR jsou dokumenty, které jsou na dlouhé časové období. Oni skutečně musí vědět, s jakými finančními prostředky můžou v budoucnu počítat. A nesmíme v této souvislosti ani zapomínat, že už minulý rok Ministerstvo obrany přispělo téměř 3 miliardami na řešení covidové krize a bylo fakticky jediným rezortem, kterému byl rozpočet kvůli koronaviru takto krácen. Vytváříte pouze chaos v modernizačních plánech a negujete, bohužel, říkám, to pozitivní, co jste i udělali. Ukazuje se, že jedinou cestou je skutečné uzákonění výdajů ve výši 2 % HDP na obranu. Návrh jsem zde podávala opakovaně, ale jeho nepodpora ze strany vlády je snad nejlepším důkazem, jak to s obranou myslíte.

A konečně se chci krátce zmínit o struktuře Ministerstva obrany. Za našich vlád byl přijat a realizován zákon o státní službě. Výsledkem na Ministerstvu obrany je pouze nabobtnání počtu náměstků. Jsou na historickém počtu, který tam nikdy nebyl. To je přece špatně. Množství agend nenarostlo. Nezvládli jste přechod na státní službu a je to další legislativní fiasko. Zákon o státní službě měl zajistit určitou rigiditu, aby neustále nedocházelo ke změnám struktury. Opak je pravdou a Ministerstvo obrany je nejlepším příkladem vytváření nadbytečných sekcí jen proto, že se chce z někoho udělat náměstka.

Byť existují kroky, za které dávám této vládě v oblasti obrany palec nahoru, bohužel musím konstatovat, že chyby v řízení a otálení to pozitivní mažou. Zkrátka je čas na změnu a je čas vyslovit této vládě nedůvěru. (Potlesk z pravé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Budeme pokračovat v rozpravě. Je zde s faktickou poznámkou přihlášen pan poslanec Brázdil, poté pan poslanec Růžička. Prosím.

 

Poslanec Milan Brázdil: Já děkuji za slovo. Milá kolegyně, prostřednictvím pana předsedajícího, já si myslím, že se vás pan ministr nebojí. A já se vás tedy stoprocentně nebojím. A chtěl bych tímto, že tady můžu stát, poděkovat vám, vládo České republiky, za to, co jste udělali pro záchranáře, zdravotnickou záchrannou službu České republiky. Ona tady žádná totiž není, ale přesto za ni děkuji. Čtrnáct krajů, ani jeden kraj neohodnotil práci těchto lidí a vy jste si toho všimli. Já vám strašně děkuju. A jako lékař záchranné služby myslím, že mluvím za všechny. Všichni vám poděkují za to, že jste si vůbec všimli toho, že tady odvedli slušnou, perfektní práci. A vy, ač jste nemuseli, jste jim poděkovali nějakou hodnotou dvakrát 120 tisíc hrubého. Já vám za to ještě jednou moc děkuji. A mrzí mě, že kraje této republiky, které jsou zřizovateli záchranných služeb, se na ně vykašlaly.

A ještě jednou, paní kolegyně, prostřednictvím pana předsedajícího, fakt jsem člověk, který se nebojí, zažil jsem toho tolik, že se vás prostě nebojím. (Veselost a potlesk v řadách poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Podotknu, že faktické poznámky by měly směřovat k reakci na předchozího řečníka. Nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Růžička. Pan ministr dorazil a hlásí se potom s přednostním právem. Prosím.

 

Poslanec Pavel Růžička: Vážený pane předsedající, kolegyně, kolegové, já bych jenom v krátkosti reagoval na svoji ctěnou kolegyni, paní Janu Černochovou, prostřednictvím pana předsedajícího. Jako super, paní předsedkyně to tady zhodnotila úplně bezvadně. Akorát škoda, že toto neporadila v roce 2010 panu ministru Vondrovi, protože my bychom už tady nemuseli být v takovéto situaci, kdy Ministerstvo obrany řeší opravu pandurů, kde ODS udělala fatální chybu, že nezasmluvnila servis a následné opravy těchto pandurů. To, že pan Dalík v čele s panem Topolánkem dělali kšefty, a pan Dalík za to byl odsouzen, to byla ódéeska, kde byla korupce v nákupu pandurů. Já si vážím pana ministra, že při nákupu techniky postupuje rozvážně, že si nechává hodnotit jednotlivé zakázky. A ne vždycky se všechno úplně dobře podaří, protože Dalík a čachry ODS v nákupu pandurů jsou opravdu odstrašujícím případem. Já to můžu hodnotit, já jsem sloužil do roku 2009, to myslím byla ministryní obrany zpívající paní Parkanová z KDU-ČSL. V roce 2009 vojáci neměli na naftu, nemohli cvičit, nemohli jezdit. Pak nastoupil borec Vondra, který vytvořil nějakou Bílou knihu, kde se už v roce 2010 měli zabývat tím, aby nakoupili bévépéčka, děla a ostatní techniku, kterou musíme teď zdlouhavě řešit. Už mohlo být dávno všechno tohle hotové. O padácích, paní kolegyně, radši tady mluvit nebudu, protože by zase někdo podával trestní oznámení, a to myslím, že nejde na vrub ODS, ale úplně jiné strany.

Koukám, že mi končí čas. Kdyžtak se přihlásím znovu. Děkuji. (Potlesk v řadách poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji za dodržení času. Seznámím Sněmovnu s omluvenkou. Pan poslanec Richter se nám omlouvá mezi 13. až 16. hodinou z rodinných důvodů. A nyní má slovo pan ministr. Prosím.

 

Ministr obrany ČR Lubomír Metnar Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, jak to zaznělo, toto je podoba paní Columbové, jak jsem byl označen. Ale vězte, protože práce na rezortu není jednoduchá, jak o tom hovořila i paní předsedkyně výboru pro obranu, ale rád bych vám teď sdělil fakta bez nějakého politického podbarvení, které tady opravdu zaznívá.

Ale ještě nejdřív mi dovolte udělat takový exkurz po těch letech, co tam jsem, za těch pět a třicet měsíců to, co bylo a s čím jsem se mohl seznámit, abych vám mohl říct, jaká situace v armádě a v rezortu obrany byla. Vraťme se do roku 2010, kdy se kabinet v čele s premiérem za ODS prošetřil z necelých 49 miliard rozpočtu obrany na 42 miliard v roce 2014. V době pana ministra Vondry sloužily peníze určené na investice v podstatě pouze k úhradám na splátky Pandur Acar, tehdy pořízený, a nic nového s výjimkou brenů, to je ověřeno, se nenakupovalo, ani nebylo za co. Do roku 2014 byl zcela utlumen nákup munice, ročně se maximálně dělaly nákupy za 300 milionů, od roku 2015 1,5 miliardy ročně. Tristní byla také péče o výstroj vojáků a s rokem 2015 se podařilo vyřešit problematiku nedostatku výstroje vojáků všech druhů. Zatímco například v letech 2012 až 2013 byly v této oblasti uzavřeny smlouvy v hodnotě 389 milionů, od roku 2015 se uzavřelo více než 550 smluv v celkové hodnotě víc než 7 miliard včetně smluv na tu balistickou ochranu vojáků. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP