(21.10 hodin)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Pan poslanec Lubomír Volný s faktickou poznámkou. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Lubomír Volný: Já si myslím, že tahle Sněmovna, kde se vždycky pilo, pije a pít bude, a vás jsem také viděl ovlivněnou a poměrně solidně, paní kolegyně -

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Pane poslanče... (Poslanec Lubomír Volný: Tak ona už tou hospodou je.) ... podle mého názoru překračujete... (Poslanec Lubomír Volný: Paní poslankyni jste nenapomínal.) ... meze slušnosti... (Poslanec Lubomír Volný: Paní poslankyni jste nenapomínal.) ... a já vás napomínám podle § 59 odst. 4., volám vás k pořádku.

 

Poslanec Lubomír Volný: Takže paní poslankyni jste nenapomínal, to je jasně diskriminační. Nicméně tady jde o to, že tady se vždycky pilo, dokonce se tady muselo zakázat pití na začátku tohoto volebního období, a všichni víme, že jste pili ve svých kancelářích, takže říkat tady, že z toho dělám já hospodu, tak to je takové jakoby neslušné. Systematicky se bráníte testům na alkohol, systematicky se bráníte testům na drogy, aby vaši voliči nevěděli, kdo z vás chodí pod vlivem alkoholu a drog do práce. Takže asi tak.

Co se týká politické kultury tady v této Sněmovně, tak ta je pouze falešná.

Nicméně abych se vrátil i k té otázce, jak to souvisí. Nesouvisí to vůbec. Tady se staly dvě věci. Tady se stalo to, že pan pirát, prostřednictvím pana předsedajícího, si tady z toho udělal svůj předvolební mítink, protože zneužil svého práva k přednostnímu právu. To je jedna věc, která stala. On prostě zneužil to přednostní právo a dělal si tady reklamu pro Pirátskou stranu, a vy ho nemůžete zastavit, protože on má to přednostní právo. Já jsem strašně rád, že lidé, kteří se teď dívají na náš přímý přenos, který se teď restreamuje po celém Facebooku, tak to vidí v praxi, jak to je. Že se tam někdo prostě postaví a s přednostním právem si tady dělá reklamu na svou stranu. To je jedna věc. Že u toho lže, to je normální. A potom vy jste všichni odhlasovali, že jeden jediný poslanec bude mluvit jenom dvakrát 15 minut, protože jste zbabělci. Protože jste zbabělci. A já v tom případě nemám sebemenší důvod tady kohokoliv z vás, kdo pro to hlasoval, jakýmkoli způsobem šetřit, protože jste nevážení.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Čas, pane poslanče. Opět prosím o úpravu řečniště. (Probíhá dezinfekce řečnického pultu.) S faktickou poznámkou vystoupí pan předseda Vít Rakušan. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Vít Rakušan: Děkuji, pane místopředsedo. Kolegyně a kolegové, já jsem se skutečně zapřisáhl, že do téhle panoptikální diskuse, kterou tady zahájil pan kolega Volný, vstupovat nebudu, měl jsem ztlumenou televizi, ale přesto, pane kolego, když tady říkáte, se musím zastat svojí kolegyně z poslaneckého klubu Věry Kovářové. Do té doby bych nekomentoval nehorázné výroky pana Volného, protože ho beru jako člověka, který žije v jiné paralelní realitě, snaží se útočit na to, aby vyvolával ve společnosti strach a nejrůznější jiné pudy, ať si dělá, co chce. Ohrožuje nás tady dlouhodobě, chová se tak, jako se chová. Ale vážený pane kolego Volný, prostřednictvím pana předsedajícího, neberte si do úst kolegyni, ženu z našeho poslaneckého klubu. Urážet ženu, to je totiž za hranou nejenom slušného vychování a toho, jak by se člověk měl chovat v Poslanecké sněmovně, ale to se ukazuje, že ten člověk, který to vychování nemá, chová se jako zbabělec a otírá se tady o ženu, jste vy, pane kolego Volný. Nikdo jiný. Styďte se! (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Nyní vystoupí s faktickou poznámkou pan poslanec Lubomír Volný. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Lubomír Volný: Já zastávám rovnoprávnost a nejsem sexista, na rozdíl od vás, pane kolego, prostřednictvím pana předsedajícího. Takže za mě rovná práva. A když žena vstoupí do ringu, tak je to prostě bojovnice, a v tom případě musí být připravena čelit úplně stejným následkům jako každý jiný bojovník. Buďto je lvice a orlice, anebo jenom přijde, zbaběle bodne, uteče a schovává se za vlastní ženskost. To na mě prostě neplatí, protože já nejsem sexista, víte? A vy jste sexista. Vy jste vlastně svoji kolegyni teď brutálně ponížil, vy jste ji urazil, vy jste se o ní vyjádřil jako o někom méněcenném, kdo není schopen se bránit kritice od nějakého muže. To je odporné. Jak si můžete o sobě myslet, že jste liberální demokrat? Vy byste takováto slova o její méněcennosti v porovnání se mnou neměl vůbec vyslovit. Styďte se!

A paní kolegyní pirátské já můžu říct jenom toto, že my teď objíždíme republiku a já jsem těch objetí od různých slečen, dam, žen měl několik tisíc, takže já jsem tou energií nabitý, a kdybyste nějakou potřebovala, tak já jsem připraven vás zdarma obejmout.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Nyní vystoupí, ale poté zase, co provedeme ošetření řečnického pultu, vystoupí pan předseda Jan Bartošek s faktickou poznámkou. (Probíhá dezinfekce řečnického pultu.) Děkuji vám. Prosím pana předsedu Bartoška, aby se ujal slova.

 

Poslanec Jan Bartošek: Kolegyně a kolegové, chtěl bych vás všechny požádat, abyste i v souladu s jednacím řádem v rámci své diskuse naplňovali bod, který jsme dneska začali projednávat. Toto je návrh na vyslovení nedůvěry. To hlasování nějakým způsobem dopadne. Zkuste to brát tak, že tím žádám vás všechny ostatní, protože ty příspěvky pouze přilévají olej do ohně, to nemá faktické řešení, to není o diskusi, to je o vzájemných urážkách. To, co se zde odehrává, není diskuse, to je pouze vzájemné napadání. Pojďme to dojet a zachovejme Poslanecké sněmovně důstojnost. Toto chování do Poslanecké sněmovny nepatří.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Další faktická poznámka není, na řadě je v obecné rozpravě pan poslanec Lubomír Volný s tím, že připomínám rozhodnutí Poslanecké sněmovny o omezení řečnické doby na dvakrát 15 minut. Prosím, máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Lubomír Volný: Já jsem ve své podstatě Poslanecké sněmovně vděčný za toto rozhodnutí. Kolega Stanjura za to chtěl jenom 10 tisíc, takže já mu je dám potom. A myslím si, že za těch 10 tisíc to je dobrá reklama, že ve své podstatě tady jako jediný poslanec budu dneska omezován časem.

Pojďme tedy k věci. Kolega Marian Bojko už za Volný blok řekl, jaké bude naše stanovisko, nebo jaký bude náš postup. Náš postup bude takový, že my se téhle šaškárny, které se nedobrovolně účastníme, nebudeme účastnit při hlasování z několika důvodů, které teď uvedu.

My jsme nikdy této vládě důvěru nedali, nevyhlásili, a jeden z těch hlavních důvodů bylo to, že to není jenom vláda ANO. Jakkoli i já jsem kritikem ANO, tak jsem se nikdy nechtěl přidávat i k tomu lacinému antibabišovství s různými čapími hnízdy a zneužíváním jeho rodiny k politickým cílům. To mi bylo cizí a ve své podstatě jsem se styděl za tu část Poslanecké sněmovny tady na té straně (ukazuje doprava), která neváhala zneužívat nemoci dítěte pana premiéra k politickým cílům. To bylo opravdu odporné, bylo to nechutné a bylo to odsouzeníhodné, primitivní chování, když někdo systematicky zneužívá duševní nemoci dítěte proti jeho otci. Proto jsme se nikdy s Marianem, když jsme byli původně v SPD, anebo už jako nezařazení poslanci, nepřidali k takovýmto laciným útokům na pana Babiše a soustředili jsme se vždycky na korupční ČSSD, vládní stranu, která už dávno, připomeňme si to, minimálně čtyři, možná už pět let, nemá právo existovat. Nebýt justiční mafie v České republice, tak Česká strana sociálně demokratická už je v exekuci, v bankrotu a už neexistuje. Připomeňme si, že dlužila čtvrt miliardy panu Altnerovi, který, jakmile vyhrál svůj spor a ty peníze měly být vyplaceny podle všech zákonů této země, a nebyly vyplaceny, tak zesnul. Já si myslím, že tímhle se bohužel nedostatečně zabývaly orgány činné v trestním řízení.***




Přihlásit/registrovat se do ISP