(15.20 hodin)
(pokračuje Vojtěch)

A druhý problém je ten, že v tom zákoně říkáme, že můžou ty certifikáty vydávat poskytovatelé - nebo že je musí vydávat, je to povinnost zadarmo, protože to chce to nařízení. A když ten zákon nebude, tak tato povinnost také nebude, takže lidé, kteří se budou chtít skrze poskytovatele dostat k tomu certifikátu, tak se k němu nedostanou, protože to bude pouze na libovůli toho daného poskytovatele, jestli ten certifikát vydá, jestli si za něj třeba bude účtovat 500 korun, 1 000 korun, 2 000 korun, protože v tom zákoně je napsáno, že musí být vydáván bezplatně. Je možné žádat pouze náklady na pořízení té fyzické kopie. Takže pokud někdo bude za ten certifikát chtít klidně 5 000 korun, tak za něj bude účtovat 5 000 korun a my nemůžeme a nemáme jakoukoliv možnost mu v tom zabránit. A takto budou tedy lidé postaveni před tu situaci, že budou chtít ty certifikáty třeba od poskytovatele. On si bude účtovat takovéto prostředky za to a myslím si, že to není vůbec férové.

Takže skutečně neberte to tak, že tady děláme něco zbůhdarma, že se nám nějak líbí tento zákon tady navrhovat. My ho musíme mít tak, abychom byli schopni zakotvit ten základní princip. Pokud je někdo očkovaný, testovaný nebo prodělal onemocnění, musí mu být vydán certifikát, pokud ho tedy samozřejmě požaduje, a na základě tohoto certifikátu pak se bude moci svobodně pohybovat v rámci celé Evropské unie. To je vše, o čem tento zákon je, a já vás prosím i ve prospěch našich občanů, aby měli jistotu, že skutečně se k těmto certifikátům dostanou a že je budou moci využívat v těch následujících měsících, abyste ho podpořili. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní vystoupí s přednostním právem předseda klubu SPD Radim Fiala. Prosím.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, kolegové, já myslím, že pan ministr tady přesně popsal, co je ten certifikát. Řekl: Co vám na tom vadí? No, vadí nám to, co jste řekl, pane ministře, to, jak jste ho popsal, ten certifikát. A já vám řeknu několik věcí. Z našeho pohledu je nadbytečný. Všichni máme mezinárodní očkovací průkazy. Teď budeme mít certifikát na covid. Na co budeme mít certifikát příští rok? Budou to HIV pozitivní, nebo budou nějaké další certifikáty?

Další věc, kterou si myslím, že je nutné říct. Evropská unie - ano, správně, Evropská unie a její byrokratická podstata. Teď budu parafrázovat jednu českou komedii. Dej Evropské unii funkci a vymyslí lejstro, v tomhle případě certifikát. Takže chápu, ze své podstaty Evropská unie nám musí říct, že je důležitá, že nás všechny bude organizovat, a proto vymyslí certifikát.

Za třetí. Vy jste tu několikrát řekl jednu větu: Člověk bude ztotožněn. To je také to, co nám na tom vadí. Na každém letišti bude vidět, jak si pípáte ty QR kódy, kde jste byl, co jste dělal, do pasu a občanky vám přidají otisky prstů, možná DNA nebo něco dalšího, a co to bude dál? Je to salámová metoda Velkého bratra! To přece není možné. Takže přesně to, co jste řekl, a vám nevadí, tak nám vadí, protože nám to salámovou metodou ukrajuje kousek po kousku naše osobní svobody, a myslíme si, že to není nutné. Pro ty, kteří se ptají, jak byste to řešili - no, nechceme žádný certifikát! A ty bilaterální dohody budou se zeměmi, které budou s covidem na vzestupu. My netvrdíme, že neexistuje, a jak řekl náš předseda, chraňme ohrožené skupiny. A v těch zemích, v současné době je to třeba Nepál, kde ta infekce nebo ten virus je na vzestupu, tak se dohodneme, že tam prostě teď uděláte zákaz cestování do této země. Ale nevidím a my nechceme - my naopak říkáme, že covid pasy omezují cestování. Vy říkáte, že je všichni budeme mít a že to bude úžasné a krásné. A my říkáme: Ne, my je nechceme, my chceme cestovat bez nich, tak jako jsme cestovali před rokem a půl.

Takže to je všechno, co nám vadí, a já bych vás chtěl všechny požádat, abyste nehlasovali pro legislativní nouzi. Takový zákon přece nemůžeme schválit tak lusknutím prstu. Takže to je moje prosba. Děkuji. (Potlesk poslanců SPD.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní se s přednostním právem přihlásil předseda klubu TOP 09 Vlastimil Válek a následně je přihlášen ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Vlastimil Válek: Děkuji, pane předsedající. Pane ministře, dámy a pánové, ten materiál Evropské unie naši europoslanci podpořili, a to z toho důvodu, že chceme, aby občané České republiky mohli co nejsnadněji cestovat po zemích Evropské unie. Ono se to netýká nikoho jiného, jenom zemí Evropské unie. Tedy my chceme, aby naši občané mohli co nejsnadněji cestovat. Já chci, aby moji studenti mohli jezdit na Erasmus, chci, aby mohli moji studenti Ph.D. jezdit na zahraniční stáže, aby jim to nic nekomplikovalo, aby to bylo co nejjednodušší, a toto nařízení vlastně říká, že žádná země Evropské unie nesmí jít nad rámec tohoto nařízení. To znamená, to, co se dělo, že některé země z těch nebo oněch důvodů zabraňovaly, abychom tam mohli jezdit, tak tady toto nařízení zjednodušuje. Zjednodušuje zásadním způsobem život pendlerům a tady si myslím, že se shodnu s tím, co tady zaznělo.

Já zažil dobu, kdy jsme nemohli cestovat. Zažil jsem dobu, kdy jsme nemohli opustit republiku a vládli tady xenofobové, kteří nechtěli, aby někdo mohl od nás ven, a pokud možno nikdo k nám, a pokud to někdo zkusil, tak ho zastřelili na hranicích, a já toto nechci. Já chci, abych mohl volně, svobodně cestovat po Evropské unii, a tady toto nařízení Evropské unie to těm zemím nařizuje. Součástí toho nařízení je, že ty země zdarma mají povinnost - zdarma! mají povinnost vydat svým občanům potvrzení, aby mohli cestovat. Tot potvrzení se vydává už dneska. To potvrzení, tak jak máme pasy, tak jak máme jiná potvrzení, konec konců elektronická letenka obsahuje spoustu údajů o Vlastimilu Válkovi a nikdy jsem se kvůli tomu nevěšel, tak toto nařízení my ale vydáváme. My vydáváme v České republice potvrzení o očkování, vydáváme v České republice potvrzení o negativním testu a to, kde jsme se nedokázali úplně potkat s ministrem zdravotnictví, a souhlasím s tím, že vyjednávání a debaty o tom by měly pokračovat a měly být intenzivnější, ale to není chyba opozice, je, zda toto je nutné ošetřit nějakým speciálním zákonem, který definuje, jaké parametry musí řekněme databáze, která vydává to potvrzení, splňovat nebo nemusí. My se domníváme, že současný zákon nebo že současná situace v České republice -

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Prosím vás, já vás přeruším, vypněte si to vyzvánění tady někdo! Tak prosím, můžete pokračovat.

 

Poslanec Vlastimil Válek: Třeba to byl důležitý hovor.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak vás požádám, abyste si vypnuli zvonění v sále. Tak prosím.

 

Poslanec Vlastimil Válek: Děkuji, pane předsedající. To znamená, my jako opozice nejsme v žádném případě ti, kteří by chtěli jakkoliv bránit vystavování potvrzení tak, aby naši občané mohli snadno cestovat, po Evropské unii pochopitelně, protože je to nařízení Evropské unie. To, v čem se neshodujeme, že je k tomu potřeba speciální zákon. Ano, pokud metodický pokyn, na základě kterého se v současné době ta potvrzení vydávají, je v rozporu s českou legislativou a hrozí, že bude napaden soudem, tak jako některá předchozí nařízení ministerstva, tak pak by to mělo jasně zaznít. Mělo by jasně zaznít, že tento metodický pokyn je v rozporu se zákonem a že to je ten důvod, proč se má přijmout nějaká legislativní norma, a můžeme o ní diskutovat. Ale takhle to úplně nezaznělo.

My jako opozice navíc podporujeme rozhodně to, aby možnost takto cestovat měli občané, kteří mají vyšší hladinu protilátek. A vysvětlím zase tu situaci, proč se domníváme, že je to nutné, a proč jsme přesvědčeni, že to nařízení Evropské unie tomu nijak nebrání. To nařízení říká, že občan, který prodělal onemocnění covid, by tedy měl dostat to potvrzení o prodělaném onemocnění covid. A napříč zdravotním výborem, a já se nestydím přiznat, že první, kdo to téma zdvihl, byla paní profesorka Adámková a pan doktor Kaňkovský, tak napříč zdravotním výborem zní: A co protilátky? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP