(14.10 hodin)
(pokračuje Michálek)

Takže to je důležité téma, abychom zde projednali, co se nepovedlo, a zejména se z toho poučili do budoucnosti, abychom měli jasně na papíře, co se nesmí v této zemi opakovat, abychom zvládli krizovou situaci, jako je tato pandemie, a zajistili zfunkčnění mechanismů uvnitř státu. Děkuji předem za podporu tohoto návrhu.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Nikoho dalšího s přednostním právem v tuto chvíli nevidím. Jako první se k rozpravě - pardon, k pořadu schůze - přihlásil pan poslanec Grospič.

 

Poslanec Stanislav Grospič: Děkuji, pane předsedo. Vážení členové vlády, vážené kolegyně a kolegové, dlouho vás nezdržím. V programu pořadu této schůze máte bod pod číslem 541, je to žádost o vydání souhlasu Poslanecké sněmovny k trestnímu stíhání poslance Lubomíra Volného. Na minulé řádné schůzi byl tento bod přerušen, protože nebylo ještě projednáno mandátovým a imunitním výborem, kdy jsme čekali na - (Hluk v sále.)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vás na okamžik přeruším. Vážené kolegyně, vážení kolegové, prosím o klid! (Bez odezvy. Předsedající zvoní zvoncem.) Co diskutujete, běžte to prosím řešit do předsálí. (Hluk neutichá.) Klid, prosím! (Předsedající vyčkává.) Já bych opravdu nerad napomínal osobně - jestli je něco k řešení, běžte prosím před sál. Prosím, pokračujte.

 

Poslanec Stanislav Grospič: Děkuji, pane předsedo. Takže ještě jednou, na minulé řádné schůzi byl tento bod přerušen, protože mandátový a imunitní výbor rovněž ještě neměl tuto věc dojednánu, protože čekal na zbavení mlčenlivosti orgánů činných v trestním řízení a státního zástupce. Posléze došlo k ukončení jednání a nyní je možné tento bod již projednat na této řádné schůzi, na kterou byl vlastně přerušen. Proto, aby k tomuto důvodu (?) došlo, je navrhováno, aby bylo zařazeno projednávání tohoto bodu číslo 541 na zítřek, středu jako první bod odpoledne.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Ono došlo k jinému přečíslení, teď je to 543 aktuálně.

 

Poslanec Stanislav Grospič: Podle vlastně pořadu té schůze? Ano, dobře, rozumím.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Ale všichni víme, o čem hlasovat. Žádost o vyslovení souhlasu s vydáním k trestnímu stíhání. Paní poslankyně Richterová jako další k pořadu schůze. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Olga Richterová: Děkuji za slovo. Pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, jako už mnohokrát v posledních týdnech, i dnes navrhuji zařadit na program tisk 944. Jedná se o transformaci kojeneckých ústavů, o podporu toho, aby se transformovaly na podporu rodin dětí s těžkým zdravotním postižením, a současně o tisk obsahující návrh, aby děti do tří let věku, ty nejmenší, pokud nejsou z velké sourozenecké skupiny nebo opět s těžkým zdravotním postižením, nesměly být umísťovány do ústavní péče. Je to návrh, aby tento tisk byl zařazen jako první bod zítra, ve středu, anebo druhá možnost, zítra ve středu po pevně zařazených bodech.

Ještě bych ráda zdůraznila: přes sebevětší snahu a sebelepší péči bohužel zkrátka ty nejmenší děti si nemohou v ústavní péči vybudovat citovou vazbu, kterou nezbytně potřebují, zdravý vývoj a rovné šance, start do života prostě mají obrovsky ztížený - dvakrát, jednak složitou rodinnou anamnézou a pak bohužel i ústavem. A ještě zdůrazním, že to je zvládnutelné, jde pouze o zhruba 240 dětí do tohoto věku, které se navíc vracejí z veliké části do původních rodin, čili obrovský kus práce může udělat prevence.

A poslední důležitá věc: řada krajů právě díky prevenci a práci s rodinami včas velice snížila právě počet dětí, které v tom nejnižším věku jsou odebírány z rodin, nicméně ještě některé kraje od této praxe neupustily a patříme mezi poslední země Evropy. Pojďme to změnit. Jde o tisk 944.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Další k pořadu schůze pan poslanec Kolovratník, připraví se paní poslankyně Golasowská.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Dobré odpoledne, kolegyně, kolegové. Já se na vás obracím už standardně jménem volební komise s prosbou o zařazení volebních bodů do tohoto týdnu a prosil bych o dvě hlasování.

Nejdříve první hlasování - zařadit do programu schůze úplně nový bod, je to návrh na volbu členů orgánu nezávislé kontroly zpravodajských služeb. Rychle vysvětlím. Je to reakce vlády na zákon, který tedy určuje, aby tento orgán zřídila. Ono se to stalo 1. ledna 2018, od té doby se ho ale bohužel nedařilo personálně naplnit vzhledem ke kvalifikačním požadavkům. Velmi krátce - zákon pak byl zmírněn, vláda na to už reagovala, takže tím návrhem sem pro Sněmovnu byla úspěšná, nominační dopis předsedy pana předsedy, pana premiéra nám poslali kolegové z vlády 1. července. Volební komise na konci toho posledního týdne před 14 dny rychle reagovala, takže 2. července jsme obdrželi veškeré informace včetně životopisů. To jsme rozeslali všem klubům i členům volební komise a právě 2. července volební komise přijala usnesení per rollam číslo 200, které už mají - tedy ta lhůta desetidenní je dodržena - všechny kluby k dispozici. Takže pro to, abychom šli vstříc liteře zákona, Sněmovna by hlasovala o návrhu vlády, který sem byl zaslán. Ještě jednou prosím o zařazení nového bodu - Orgán nezávislé kontroly zpravodajských služeb, to je ad 1.

A ad 2, následně prosím o pevné zařazení celého bloku volebních bodů, tak jak se v těch posledních týdnech ustálilo, na středu večer na 18. hodinu, a to v tomto pořadí: nejdříve návrh na volbu dozorčí rady Vinařského fondu, je to druhé kolo, poté návrh na jmenování člena Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, také druhé kolo, poté teď zmíněný nový bod - Orgán nezávislé kontroly zpravodajských služeb a konečně ještě na závěr několikrát přerušený bod návrh na volbu členů Rady České televize. Jen opakuji, zítra ve středu 14. července na 18 hodin. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Paní poslankyně Golasowská... s přednostním právem pan předseda Stanjura.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Děkuji za slovo. Já bych chtěl jménem pěti poslaneckých klubů, a vyjmenuji je, ODS, Piráti, KDU-ČSL, TOP 09, STAN, vetovat zařazení nového bodu, o kterém před chvíli mluvil předseda volební komise.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Paní poslankyně Golasowská, připraví se pan poslanec Výborný.

 

Poslankyně Pavla Golasowská: Děkuji za slovo, pane předsedo. Pěkné odpoledne, vážené kolegyně, kolegové. Já bych vás požádala o zařazení pevného bodu s názvem Návrh zákona o poskytování služby péče o dítě v dětské skupině, a to jako třetí bod tento pátek 16. 7., je to sněmovní tisk číslo 961. Mám prosbu, abyste to podpořili, předpoklad je, že snad to schválíme rychle, protože ministerstvo vyslyšelo naše připomínky, a nejenom naše připomínky, ale také připomínky Asociace dětských skupin, komunálních politiků, kteří k tomu sepsali petici, a také rodičů, a vlastně ty pozměňovací návrhy jsou shrnuty do jednoho pozměňovacího návrhu. Takže vás moc prosím, podpořte to. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP