(20.20 hodin)
(pokračuje Luzar)

Až tato závaznost, která se objeví v právním předpise, a ona se objeví ve vyhlášce, kterou tento zákon bude provázet, se stane závaznou pro celou republiku a bude fungovat a bude vymahatelná, to je to nejdůležitější, bude vymahatelná, a už všechny ty spory s vlastníkem domu, který bude prosazovat, že to přece musí stačit, skončí, protože t hygiena, která přijde, řekne: Pane majiteli, tady je norma, tady je přesně stanoveno, jak to má vypadat, kolik tam má být luxů, jaká má být velikost a tak dále, a proto bude vymahatelná, a proto ten nájemník se dostane do lepší pozice než ve stávajícím stavu, kdy je to pouze doporučený přístup.

Co se týče pokračování, tento zákon 1009 je dle mého názoru ještě důležitější než zákon 1008, který stanovil rámec, a ten rámec v diskusi, možná obsáhlejší, byl pouze o tom, jestli oddělit státní správu od samosprávy. Tímto rozhodnutím a hlasováním jsme oddělili a připravili kroky k oddělení státní správy od samosprávy nejenom v oblasti stavebního práva, ale já doufám, že i v jiných oblastech, kdy je společný výkon státní správy a samosprávy. Je to první krok a já tady mohu prohlásit, že se budu snažit i nadále v ostatních záležitostech, kde je splynutí státní správy a samosprávy a způsobuje problémy, aby nastalo postupné oddělování a aby opravdu samospráva plnila to, od čeho byla zřízena a co má ve vínku, to znamená, plnění výkonu samosprávné činnosti, kterou má.

Mimo jiné, v tomto zákoně se podařilo dát do závaznosti bezpečnostní prvky. Týká se to hlavně hasičů a jejich předpisů, ale i dalších. Tady je ta otázka, týkající se nepřítomného pana ministra kultury ohledně ochrany památek. Na tom jsme trvali také, že všechny věci, které vyplývají nebo mají souvislost s bezpečností, zdůrazňuji bezpečností, musí být závazné. Proto jsme také jednali na ministerstvu a snažili se přesvědčit všechny, aby všechna vyjádření, která souvisejí s bezpečností, byla závazná jako stanoviska. Ostatní mohou být na diskusi, ostatní mohou být na jednání a vysvětlování, ale všechny věci související s bezpečností v rámci staveb by měly být závazné. Proto tady v tomto návrhu je to tak přijato, a za to jsem rád. Prostě proto jsme přijali tento návrh, protože ministerstvo vyslyšelo a zezávaznilo české a československé státní normy, které zabezpečí pro občany jistější a jasnější přístup v rámci podmínek bydlení. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Vaše vystoupení vyvolalo několik přihlášek. Nejdříve jsou to faktické poznámky, ty jsou tři, jako první pan poslanec Ondráček, poté pan poslanec Holomčík. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Zdeněk Ondráček: Děkuji, pane předsedající. Je hodně hodin, já už nechci tady kolegy z Pirátské strany školit, ale československé a české státní normy byly na světové úrovni a výroba a to všechno, co se kolem nich motalo, bylo prostě to top, které tato Československá socialistická republika před rokem 1989 měla. Samozřejmě to, co jste - nebo to, co ta pravostranná část opozice opustila, a to, co jsme dopustili, ať ve výrobě potravin, a v jiných a jiných oblastech československého a českého průmyslu, je prostě to největší zvěrstvo, kterého jsme se dopustili na lidech práce této republiky po roce 1989. Ti, kteří budovali tu republiku po válce, a ti, kteří dostali tu republiku do stavu, který tady byl v roce 1989, můžete si říkat, že jsme byli zaostalá Československá republika, ale my jsme dokázali vyrábět traktory, autobusy, náklaďáky, vlaky, letadla. Dokázali jsme všechno, dneska nedokážeme vůbec nic.

Takže podívejte se, kolegové, jestli tady chceme řešit československou nebo českou státní normu, ano, pro mě to je něco důležitého, je to kritérium důležitosti určité kvality. Samozřejmě chápu, že vy jste v tu dobu ještě nebyli na světě nebo jste tahali kačery, ale prosím vás, nesnažte se nás teď tady školit v tom, jestli ta československá nebo česká státní norma byla, nebo nebyla správná. Byla dobrá, a proto my jsme se tentokrát o ni opřeli a říkáme, je to dobře a ta československá nebo česká státní norma pro podmínky bydlení je pro nás důležitá. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Jako další pan poslanec Holomčík, poté pan poslanec Michálek, faktické poznámky. Prosím.

 

Poslanec Radek Holomčík: Děkuji za slovo. Vážené dámy, vážení pánové, já jsem - a vím, že se to říká často - skutečně nechtěl vystupovat, ale vyprovokoval mě k tomu první výstup pana poslance Ondráčka. On tady s vtipem sobě vlastním zpochybnil nebo se snažil zpochybňovat intelekt pana předsedy Michálka. Já jsem se smál, až jsem se za břicho popadal. Ironie. Já bych chtěl připomenout, že tohle volební období vstoupí do dějin mimo jiné tím, jak to byla dlouhá série nesplněných slibů hnutí ANO ve vztahu ke komunistům výměnou za podporu. Samozřejmě to je věc KSČM. Já bych to nekomentoval, mně to nepřísluší, je to nějaká věc nějaké elementární sebeúcty kolegyň a kolegů. Ale ve světle této reality, této zkušenosti z tohoto volebního období, pokud chceme zpochybňovat něčí intelekt, nemyslím si, že to je intelekt pana poslance Michálka. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Také děkuji a možná bych požádal, abychom se snažili vrátit k věci.

Nyní pan poslanec Michálek, poté opět s faktickou poznámkou pan poslanec Ondráček. Prosím.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo. Tak jenom abychom si to ujasnili, že jsem to pochopil správně, přednesy svých kolegů, tak zkrátka jim bylo přislíbeno Ministerstvem pro místní rozvoj, že v rámci prováděcí vyhlášky ministerstvo vydá zmocnění, které bude v prováděcím právním předpise, který se bude odkazovat na technickou normu a bude tam závazný druh odkazu. Přičemž současně je splněno to, že ta vyhláška má adekvátní zákonné zmocnění k vydání prováděcího právního předpisu podle stavebního zákona. Současně jsou tam uvedeny meze, ve kterých musí být ta vyhláška, tak aby to obstálo v testu ústavnosti. Jestli to tak je, tak je jedině dobře pro naplnění toho požadavku, a určitě pan kolega Ondráček nemusí mít starosti o moje vzdělání v oblasti technických norem, já se velmi rád s vámi sejdu a můžeme to probrat někde tady v soukromí. Já se technickým normám ve stavebnictví věnuji už docela dlouhou dobu a dosáhl jsem u Nejvyššího správního soudu, že Nejvyšší správní soud nařídil minulé vládě, aby technické normy ve stavebnictví zpřístupnila na webových stránkách, tak jak to mělo být podle tehdejšího stavebního zákona, navzdory vládě, a teď jsem se zasadil ve spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu o to, aby se zavedl takzvaný sponzorovaný přístup k závazným technickým normám. Takže určitě velmi rád budu diskutovat s vámi na toto téma.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Pan poslanec Ondráček chce reagovat s faktickou poznámkou.

Než mu dám slovo, paní poslankyně Vostrá se omlouvá mezi 19.30 a půlnocí z rodinných důvodů. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Ondráček: Vzhledem k tomu, kolik je hodin, tak slibuji, že to už je poslední vystoupení. Děkuji panu kolegovi z Pirátské strany, že má takový zájem o tyto normy. Já jsem úplně přesně neřekl, že pan kolega Michálek v tomto není vzdělaný, ale klidně můžeme o těchto věcech diskutovat. Mně se to líbí, že prostě Piráti rozumí všemu, jsou ti nejchytřejší tady a chtěli by tuto republiku řídit. Samozřejmě, získejte volební preference, dokažte to, pak tu republiku řiďte, ale teď prostě jsme ještě ve stadiu, kdy sice ublížíte ministerstvům, ale ještě tam nejste.

Takže děkuji. Já jsem vám vysvětlil důvod, proč jsem já jako poslanec KSČM podpořil tento návrh zákona, a můžeme o tom klidně diskutovat, ať už v zákulisí, nebo tady před mikrofonem. Já s tím nemám problém, ale přijde mi to velmi úsměvné. Takže děkuji za školení, vy nic jiného neumíte než školit, ale děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Nyní je přihlášen pan poslanec Jurečka z místa již před nějakou dobou. Prosím.

 

Poslanec Marian Jurečka: Děkuji. Dobrý podvečer, vážený pane předsedající, kolegyně, kolegové, já si neodpustím jednu věc. Já jsem se teď podíval v čase zpátky do stenozáznamu jednání Poslanecké sněmovny z konce května, 26. 5,. ve 12.30 končí hlasování stavebního zákona a vystupuje za poslanecký klub KSČM poslanec Leo Luzar. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP