(15.20 hodin)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní vystoupí pan poslanec Marian Jurečka na faktickou poznámku a potom s přednostním právem je připravena paní ministryně Maláčová. Tak prosím.

 

Poslanec Marian Jurečka: Děkuji. Já si dovolím ve faktické poznámce reagovat na kolegyni Aulickou i teď na pana kolegu předřečníka, aby nešířili nepravdy, protože ten pozměňovací návrh, který jsem podal, dává jasný výčet skupiny osob, které se to případně týká. Není to potrestání, je to narovnání nespravedlivé situace, kdy tito lidé z pozic prominentů měli výrazně vyšší vyměřovací základ. A když se podíváte na ten můj tisk, na ten pozměňovací návrh, je to § 19a Služba. Týká se to členů vlády, poslanců, týká se to zaměstnanců nebo členů Ústředního výboru Komunistické strany Československa, dále se to týká zaměstnanců Ministerstva vnitra, (Ministerstva) národní bezpečnosti, (Ministerstva) národní obrany nebo zaměstnanců Sboru národní bezpečnosti odpovědných - ne všech, ale těch, kteří byli odpovědní za řízení útvarů Sborů národní bezpečnosti, složky Státní bezpečnosti, Zpravodajské správy Generálního štábu Československé lidové armády nebo Pohraniční stráže. Těch, kteří je řídili, kteří byli zodpovědní.

Prosím vás, čtěte, co tam je napsáno, máte to rozepsáno v důvodové zprávě. Není tam nic o žádných učitelích, o hasičích a podobně. A ještě je tam jasně řečeno, že tito lidé, pokud by s tím nesouhlasili, můžou u ÚSTRu doložit, pokud dělali činnost, která třeba byla ve prospěch disidentů, odpůrců režimu, a budou vyjmuti z rejstříku těch osob, který ÚSTR bude tvořit. Takže prosím vás, nevytvářejte tady dojem - já chápu, že třeba v řadách příznivců a voličů komunistické strany ten návrh logicky vzbuzuje odpor, tomu rozumím - ale neříkejte argumentační věci, které opravdu nejsou pravda. Takže týkalo by se to na vaši otázku i členů, kteří byli poslanci, ať už to bylo Federální shromáždění, nebo Česká národní rada a podobně. Týkalo by se to i jich.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní vystoupí na faktickou poznámku pan poslanec Stanislav Grospič a připraví se stále na faktickou pan poslanec Jiří Bláha. Tak prosím, máte slovo.

 

Poslanec Stanislav Grospič: Děkuji, pane místopředsedo. Já bych vaším prostřednictvím chtěl zareagovat na svého předřečníka. Myslím si, že tady míchá hrušky s jablky a zanáší do české společnosti hluboký svár. Uplynulo třicet let a byli jsme všichni svědky toho, jak se nový režim po roce 1989 v devadesátých letech vypořádal celou řadou zákonů s dobou minulou, některé z nich jsou platné i dodnes a stále se uplatňují, přestože bylo garantováno, že nic takového nebude. Jenom pro jeho informovanost by si mohl uvědomit, že tehdy nebyli poslanci a zákonodárci uvolněni pro výkon své funkce, vykonávali normální občanská zaměstnání v dílnách a jinde a byli placeni pouze symbolickou odměnou za zasedání parlamentu, které se konalo zpravidla dvakrát do roka. Členové ústředního výboru nebyli odměňováni vůbec, byli to lidé, kteří pracovali normálně ve svých občanských zaměstnáních a pouze se scházeli na zasedání ústředního výboru a nepožívali za to žádné odměny. Toto, co se tady zavádí, tak má hluboký nádech, a teď mi to promiňte, neofašismu. A já si myslím, že v moderní společnosti, v dnešní společnosti, nemá tento návrh své opodstatnění, a nepřál bych si, abychom šli cestou polofašistických režimů, které tady byly zmiňovány v některých zemích v Evropě.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní vystoupí pan poslanec Jiří Bláha, dále se připraví pan poslanec Marian Jurečka, pan poslanec Marek Výborný a ještě Jakub Michálek na faktickou poznámku. Prosím, vaše dvě minuty, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Bláha: Vážené kolegyně, kolegové, proboha, pojďme zanechat již minulosti a pojďme se dívat do budoucnosti! Pojďme se bavit o návrzích, které tady třeba přednesl kolega, jak vyřešit, abychom opravdu měli důstojné důchody, abychom nezneužívali celý sociální systém a celý důchodový systém a abychom na tom ještě ušetřili. To všechno máme ve svých rukou a jde to udělat jednoduchou cestou a motivací dnešních budoucích důchodců. To, že se budeme neustále ohlížet, kdo kdy co, a budeme lidi zpětně trestat za něco, co proběhlo před třiceti, ale mohli bychom jít o stovky let zpátky a říct: Sebereme majetky duchovním - no to přece nechceme! Chceme jít dopředu, dívat se dopředu, najít nové myšlenky, nové postupy a samozřejmě připravit skvělou důchodovou reformu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní vystoupí pan poslanec Marian Jurečka a připraví se pan poslanec Marek Výborný. Stále jsme na faktických poznámkách.

 

Poslanec Marian Jurečka: Mě trošku překvapuje, z těch vystoupení mně přijde, že někteří poslanci úplně neznají, jak se konstruují důchody a jejich výpočet. No tak jestliže to měl ten dotyčný jako činnost, která nebyla jeho hlavním povoláním, dělal něco jiného někde jinde, tak se to na tu činnost, kterou dělal někde jinde, logicky nevztahuje. To je snad jasné. Takže prosím vás pěkně, zase nešroubujte to tak, že říkáme: My budeme snižovat důchod někomu, kdo dělal nějaké své občanské povolání a byl někde soustružníkem. Z jeho práce se mu ten důchod nebude odčítat. Ale byli někteří, kteří měli tu činnost, například ministři, kteří to měli jako hlavní výkon. Ano, tak tam se mu to bude snižovat, to je logické. Takže zase neposunujte to do nějaké jiné roviny...

A mně tedy, přiznám se, vytáčí, řeknu to v klidu, když tady někteří představitelé komunistické strany říkají, že to je prostě něco, co dopadne na skupinu seniorů, kteří vlastně jsou takoví chudáci, byli by tím postiženi. Tak já jenom připomenu, že bohužel tito lidé si před těmi 30, 40, 50 lety nebrali žádné servítky s lidmi, kteří byli těžce nemocní, kteří byli staří, byly to těhotné ženy, byly to děti. Vůbec žádné slitování tam nebylo. Umlácení lidé, umírali na tvrdé výslechy. Tak jenom připomínám a znovu se vracím k tomu: to není trestání, to je narovnání nespravedlnosti, která tady vznikla díky tomu, že ti lidé měli požitky ze svých činností, která byla represí tehdejšího obyvatelstva. To je celé. A udělalo to osm států, které jsem tady jmenoval. Ty státy určitě taky neudělaly něco, co by bylo neoprávněné, neférové, a bylo to přezkoumáno soudy.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní na faktickou poznámku vystoupí pan poslanec Marek Výborný a připraví se Jakub Michálek. Tak prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já bych vaším prostřednictvím chtěl k panu kolegovi Grospičovi velmi klidně říci, že bych byl velmi rád, aby zanechal toho nomenklaturního bolševického slovníku, který tady používá, který je jak vystřižený z padesátých let, když tady hovoří o nějakých fašistech nebo klerofašistech. Opravdu, prosím pěkně, toto sem nepatří.

Když hovoříte o tom, že sem vnášíme nějaký svár, tak vás chci upozornit, pane kolego, že ten svár sem vnášíte vy, respektive vnesli vy, respektive vaši předchůdci, komunistický režim. A ten návrh sleduje nikoli vytváření nějakého sváru, ale narovnání historických křivd. Řekněte mně, do jaké míry je spravedlivé to, že právě prominenti komunistického režimu mají dnes násobně vyšší důchody než ti, kteří byli perzekvováni právě tímto komunistickým režimem? To je nějaká historická spravedlnost? Naopak, to je historická křivda a svár, který jste vnesli vy, respektive vaši komunističtí předchůdci, do této společnosti a který my chceme jenom narovnat. Ne trestat, ale narovnat to, co už dávno mělo být narovnáno. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní vystoupí Jakub Michálek a připraví se pan poslanec Stanislav Grospič, stále jsme na faktické poznámky. Tak prosím, máte dvě minuty.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo, vážený pane místopředsedo. Není to tak dlouho, asi pár hodin, co jsme tady schvalovali situaci solárních elektráren, kde jsme schválili zvýšení zdanění pro některé ty elektrárny. Tímhle způsobem jsme narovnali nežádoucí situaci, která tady byla. Ano, někoho to bude bolet, ale dospěli jsme k závěru, že to tak je spravedlivé.

A stejně tak nerozumím tomu, proč se teď tady má zpochybňovat, že představitelé komunistického režimu, který podle našich zákonů je zločinný a nelegitimní, kteří brali vysoké platy v důsledku toho, že měli ty funkce a škodili ostatním lidem, způsobili tady obrovskou křivdu, tak že teď má dojít k nějaké nápravě. Já si myslím, že to je naprosto logické, že v dnešním průběžném systému dnešní generace nebudou platit supervysoké důchody bývalých komunistických představitelů.

A poprosím vás, abyste tady nešpinili odkaz politických vězňů nebo obětí komunistického režimu tím, že se budete snažit to nálepkovat jako nějaký neofašismus, a přepisovat tak historii České republiky a Československa. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP