(11.30 hodin)
(pokračuje Filip)

Chápu problémy zaměstnavatelů, ale na druhou si uvědomte vy, kteří říkáte, že to nejde, že český zaměstnanec je nejdéle zaměstnaný v průběhu roku, že má největší pracovní zátěž a nemá mzdy, které má okolí. Neříkejte mi jako manažeři, že nejste schopni najít řešení. Chápu, že malé firmy v pěti, deseti lidech to mají mnohem složitější. Pro ty to bude velmi problematické, těch pět týdnů dovolené, ale ostatní firmy to jistě mohou zvládnout. Jsem přesvědčen, že boj proti tomu, abychom těm dalším 20 % zaměstnanců to umožnili, není správný. Nechte jim to!

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Paní poslankyně Hana Aulická Jírovcová, faktická poznámka. Prosím.

 

Poslankyně Hana Aulická Jírovcová: Děkuji, pane předsedající, za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, musím tady reagovat na své dva předchozí předřečníky - pana kolegu Bláhu a pana kolegu Juříčka, vaším prostřednictvím, pane předsedající. A jenom bych chtěla říci: My situaci na pracovním trhu velice dobře známe. My víme, že dlouhodobě, a teď posledních pět let, se ukazuje fatální nedostatek zaměstnanců, ale to je problém především devastace školského systému, který nastal po roce 1989, a vy to moc dobře víte, protože se pohybujete v té odborné oblasti a potřebujete především kvalifikované lidi! To je jeden z faktů.

A druhá věc je, že 80 % firem, ano, především větších, používá jako benefit těch pět týdnů už dnes, a proto i my budeme navrhovat v legislativně-technické změnu účinnosti od 1. 1. 2023, protože víme, že dopady na naše společnosti v této době pandemie jsou opravdu velké, že to potřebují řešit a potřebujeme rozjet ekonomiku. Na druhou stranu, těch pět týdnů dneska využívá opravdu velké, značné procento a ti zaměstnanci si to prostě zaslouží. A to, jak budeme hledat v rámci pracovního trhu dostatek zaměstnanců, to si myslím, že pět týdnů rozhodně tedy neovlivní.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan poslanec Jiří Bláha s faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Bláha: Vážené kolegyně, kolegové, kdyby se kolegyně poslankyně trošku zajímala o ekonomiku a o to, jak fungují zaměstnavatelé, tak by zjistila, že největší zaměstnavatelé jsou malí a střední. Tam pracuje nejvíc lidí. A tito si nemůžou dovolit právě z toho důvodu, že nejsou na trhu práce lidi, dávat pět týdnů. Oni dávají daleko více jiných benefitů. To znamená, že oproti fabrikám, kde striktně musíte nastoupit do práce v šest, jste tam do dvou, od dvou do osmi a tak dále, tak v těchto firmách máte flexibilní pracovní dobu, kdy klidně ten zaměstnanec večer zavolá a řekne: Hele, Pepo, zítra ráno nemůžu, protože mám nemocnou holku, musím s ní jet k doktorovi. Počítej s tím, že nepřijdu ráno, ale budu se snažit, abych tam byl na desátou. Nic se neděje. Toto jsou benefity, které prostě nikdo z těch velkých firem není schopen dát. Řeší se průběžně, kdy ten zaměstnanec versus zaměstnavatel se spolu domluví, jak budou pracovat. Ve firmách velkých to neexistuje. A tyto firmy v okamžiku, kdy jim řeknete: Musíte dát pět týdnů dovolené, tak zavedou také to striktní jednání. Ano, tady budeš v šest a budeš makat do dvou, ani o hodinu méně, a tak dále a tak dále. To není prostě věc toho, že... Já si to uvědomuji. Ve velkých firmách to je nutnost, protože ten člověk nastoupí k pásu a nic jiného nedělá, než překládá z bodu A do bodu B. Ale u malých a středních firem ta situace je úplně jiná. A zamyslete se jenom nad potřebou třeba zdravotnictví. Jak vyřešíme zdravotnictví?

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Čas, pane poslanče, vypršel. Děkuji. Pan poslanec Jiří Kobza s faktickou poznámkou, poté pan poslanec Pavel Juříček. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Kobza: Děkuji, pane předsedající. Vážené dámy, vážení pánové, já bych vás chtěl upozornit, že posledních 30 let žijeme v představě, že tady máme demokracii, a součástí demokracie je také svoboda jak zaměstnavatele, tak zaměstnance se dohodnout na pracovní smlouvě tak, jak se jim oběma bude zdát nejvýhodnější. To znamená, pakliže nějaká firma má o člověka zájem, tak mu nabízí nejenom plat, ale nabízí mu další benefity - služební auto, pojištění, možnost používat, já nevím, nějaké rekreační objekty, jestli ty firmy mají, ale je to na nich. Tak prosím vás, laskavě nechte tyto záležitosti na dohodě mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem, protože si můžou dohodnout i osm týdnů dovolené, když jim to bude vyhovovat, ale nevnucujte jim to, protože máme svobodu a svoboda dohodnout si, za jakých podmínek já budu prodávat svoji pracovní sílu a za jakých podmínek ji ten zaměstnavatel bude nakupovat, to je základní právo svobody a svobodného člověka. Tady dochází k tomu, že se vracíme do doby RVHP, kdy všechno bylo nalajnováno, všechno bylo direktivně určeno, ale tak to prostě není. Uvědomme si, že pracují různé firmy z různých zemí, kde mají různé zvyky, které tady mají pobočky, a ještě si navíc dovážejí dělníky ze zahraničí. Takže nechme, prosím vás pěkně, na nich, na jejich svobodném rozhodnutí, na jejich svobodné dohodě, za jakých podmínek a kolik dovolené si tam nacpou, protože s tím souvisí ještě spousta dalších okolností (Předsedající: Čas, pane poslanče.) jejich zaměstnávání. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan poslanec Pavel Juříček s faktickou poznámkou. Máte slovo.

 

Poslanec Pavel Juříček: Ano, děkuji, pane předsedající. Musím reagovat na kolegyni Aulickou, prostřednictvím pana předsedajícího. Ano, máte v podstatě pravdu. Problém pracovního trhu tady opravdu setrvává minimálně 20 let. A je to řada faktorů včetně vzdělání, včetně fertility, včetně toho, že česká ekonomika a český průmysl narostl, změnila se struktura. Na to školství a celých 20 let jsme na to nebyli schopni reagovat. My si zaměstnance musíme přeškolovat, musíme z nich dělat mechatroniky těm, kteří děláme čím dál více robotizované a digitalizované procesy. Bez těch mechatroniků, seřizovačů se dneska vůbec neobejdeme, ale my potřebujeme i ty obyčejné lidi.

Prostě zázraky se nedějí. Udělali jsme spoustu a moje firma dneska se 2 200 zaměstnanci dělá 7 miliard, tak už jenom tento poměr si umíte představit. A nebýt toho, že jsem stavěl domy, že jsem stavěl zázemí pro konstruktéry, pro dělníky, tak bych je ani neudržel. My si uvědomujeme všechny věci. A to, co říkal Petr Dolínek, prostřednictvím předsedajícího, to jsou zase jenom takové omezené floskule, které jsou jenom to, že oni vědí přesně. Oni vědí přesně, co my jsme se dohodli, a já mezi těmi dělníky chodím jako původně dělník a mám velký respekt ve firmě právě u dělníků, možná největší právě proto, že jim rozumím, a proto, že vím, jaké jsou jejich potřeby, ale na druhou stranu byznys je byznys a musíme ho dělat. Já vám můžu říct, a možná budu muset vystoupit ještě jednou, my jsme měli v průběhu těch dvou let nemocnost v uvozovkách, protože spousta lidí -

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Skutečně čas uplynul, pane poslanče.

 

Poslanec Pavel Juříček: Ano, děkuji. Ještě jednou se přihlásím.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Ano. Tak v tuto chvíli v obecné rozpravě by měl vystoupit pan poslanec Munzar. Není přítomen, takže ho přesouvám na konec. Stejně tak je omluven pan poslanec Petr Beitl, také ho přesouváme, a na řadě je vystoupení pana poslance Jiřího Bláhy a po něm vystoupí s faktickou poznámkou pan poslanec Pavel Juříček. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Bláha: Vážené kolegyně a kolegové, děkuji za prostor, který mi je dán. V první řadě bych se ohradil, protože tímto způsobem se opravdu nedá moc dobře pracovat. V okamžiku, kdy na pořadu schůze není tento bod a je ráno zařazen, tak věřte tomu, že připravit se na něj je docela složité, protože jdeme do něčeho, na co jsem se nepřipravoval, a jdeme do něčeho, na co konkurence je připravena. V podnikání se tomu říká aut nebo podraz, a věřte tomu, že dobrý podnikatel tohle nedělá, aby přišel na jednání... to dělají řetězce, že si pozvou na jednání své dodavatele, tam jsou na něj čtyři a jedou a jedou a jedou a jsou připraveni. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP