(11.40 hodin)
(pokračuje Brabec)

Mezi tím také není pravda, že se nic nestalo. Česká inspekce upravila svoji metodiku. Jak jsem říkal, připravila se metodika pro vodoprávní úřady. Řeka Bečva je dneska nejstřeženější řekou v České republice a díky tomu, že tam probíhají pravidelné odběry vody, každý týden na několika místech, nikdo neví dopředu, kdy, kde, je to veřejně přístupné, ty informace. V nejbližší době by tam měl být - bohužel se to zdrželo z důvodů částečně covidu a částečně i technických - automatický odběrák na vzorky, který realizuje Výzkumný ústav vodohospodářský.

Kolegyně, kolegové, já jsem se snažil dát jenom několik důvodů nebo důkazů, o kterých jsem naprosto přesvědčen, že vedou k jednoznačnému přesvědčení, že výsledný text zprávy je zmanipulovaný tak, aby maximum údajných pochybení mohlo být připsáno na vrub České inspekce životního prostředí. Je neuvěřitelné - znova opakuji - v kolika částech zprávy, které se zabývají odpovědnostní jiných složek, je nakonec závěr, že to je stejně selhání České inspekce životního prostředí. Některé závěry pak opravdu ukazují, že zpráva - a při vší úctě a znovu říkám - to prostě není o tom, že by členové komise nebyli profesionály ve svých oblastech, ale že je sepsána laiky, kteří nemají vůbec představu, jak v reálu probíhá šetření podobných událostí.

Podle mě zjevně záměrně nejsou ve zprávě informace, které se nehodí autorům do krámu, například ta informace, že ten vzorek byl odebrán nebo nebyl odebrán nejenom z Dezy, ale z dalších 18 společností, z těch důvodů, které jsem říkal, to znamená na základě rozhodnutí konkrétního inspektora a na základě toho, že tam byla skupina lidí, kteří rozhodovali, kde vzorek odebrat nebo neodebrat. Určitě vypovídali v této věci, pokud jste si je pozvali, škoda, že jste si nepozvali mě - zjevně záměrně nejsou tedy ve zprávě informace, které by mohly rozmělnit tu jednoznačnou linku, která byla od začátku jasná. Takhle to bylo jasné: pokud policie šetří způsobem, který někomu nevyhovuje, protože to neskončí u té společnosti, kterou byste si asi někteří z vás přáli, tak to prostě aspoň uděláme, aby ta politická linie mohla být v této zprávě. Ať to vyplývá ze zákona, nebo nevyplývá, ať už orgány činné v trestním řízení došly k jiným závěrům, ať to nemá logiku věcnou, nebo časovou, prostě nám je to jedno, přece víme, jak to má dopadnout.

Znovu říkám: jestliže tady někteří mluvíte o zločinném spolčení, kterého by se pak ale účastnila policie dozorovaná státním zástupcem, státní podnik Povodí Moravy, několik vodoprávních úřadů, Hasičský záchranný sbor, ČIŽP, laboratoře a další subjekty, tak já už nevím, co na to říct. Možná ti, kteří to říkají, to posuzují podle sebe, co by dělali, a podle vlastního vidění světa, nevím. Ale s plnou vážností říkám, že manipulujete a ohýbáte reálný stav věcí a na tomto základě pak obviňujete konkrétní lidi, kteří se snažili dělat své nejlepší. Rozpitváváte jejich kroky minutu po minutě s obrovským množstvím informací, které máte teď rok poté, a oni je samozřejmě neměli toho 20. ani 21. září. Obviňujete je z toho, že nedělali to či ono, aniž víte, jak to vyšetřování reálně probíhá v jiných případech.

Podle vašich návrhů, a to už jsem říkal, by skutečně podobnou havárii musela asi šetřit vždycky jenom armáda anebo výjezdové jednotky desítek lidí, protože jestli berete jako hlavní selhání inspekce, že tam nepřijel jeden člověk, a ten druhý tam přijel, tak chcete říct, že v těch dvou lidech by to najednou vyšetřili? To je prostě nesmysl, to je nesmysl i pro laika. Prosím, uvědomte si to. Jak byste opravdu na několikakilometrovém toku, s mnoha výpusťmi, chtěli do hodiny okamžitě odebrat vzorky? Proto jsem řekl, a ne z jiných důvodů, že načasování i vyznění zprávy považuji za zpolitizované a s řadou neodborných závěrů. Samozřejmě, média tam tenkrát bohužel dala jenom to zpolitizované, ale neměl jsem možnost říct proč: protože tady jsou ty důkazy a všichni je mají. Ta zpráva je veřejná a reakce inspekce životního prostředí je také veřejná. Prosím, podívejte se na to a porovnejte si ty věci, jestliže máte zájem hledat pravdu. Jestliže nemáte zájem, jenom politicky před volbami hledat prostě zločinné spolčení... Protože to je vysvětlitelné, to je vysvětlitelné a pochopitelné.

Znovu říkám: já to považuji za bezprecedentní snahu ovlivnit nezávislé policejní vyšetřování, zpochybňování práce soudního znalce, či dokonce vyšetřovatele. Za sebe mám plnou důvěru v orgány činné v trestním řízení a nikdy by mě ani nenapadlo, i kdybych byl na druhé straně té pomyslné barikády, abych kritizoval policii a ukazoval a oslaboval její práci. Je to snaha zasáhnout do sněmovních voleb tak, jak se o to stejní aktéři snažili před krajskými volbami, které se konaly jen několik týdnů po havárii na Bečvě. Prostě opět antiBabiš jako vyšitý.

Kolegyně, kolegové, velmi mne mrzí, co se před rokem na Bečvě stalo, ale to, co se kolem toho případu (nesmyslně?) rozpoutalo, to je opravdu síla. Vyčítám si to a už jsem stokrát řekl, že bych si za to nafackoval, že jsem před rokem byl až příliš optimistický, když jsem věřil, že to vyšetřování bude rychlejší, a tenkrát jsem tomu opravdu věřil. Napsal jsem to a to považuji určitě za chybu, že jsem prostě byl naivní, že to půjde rychleji. Ano, všichni bychom byli nadšeni, kdyby to skončilo daleko dřív, Ale jestliže jsem někdy řekl, a to ať si opraví některá média, jak Brabec první vyloučil Dezu - ne, nevyloučil. Prostě jsem reagoval až na to, když pan Gazdík začal sdílet na svých profilech, kdo to způsobil, tak na to jsem potom reagoval. Do té doby bych to neudělal, nikdy, protože bych do toho nezasahoval, nikdy, a nezasahuji, ale až v té době jsem se začal bránit. Ale nebránil jsem Dezu, bránil jsem sám sebe. Já vám to mohu ukázat, omlouvám se... (Vystupující si jde pro podklady.)

A tohle... Ano, je to z vašeho profilu, pane předsedo. Je, že jo, že to je? (Ukazuje podklady.) Tak tohleto potom pan Gazdík, někdy přibližně 25., 26. to mohlo být, v září. Protože 27. - A tady je: "Zbavit Bečvu ryb, hotovo, Agrofert jde za kyanid." Na tohleto jsem reagoval, vážení, ne na to, abych někde hájil Dezu. Já jsem hájil Ministerstvo životního prostředí a inspekci. A kdyby tohleto se nezačalo objevovat na těch sítích v září, tak jsem nikdy, nikdy se k tomu nevyjadřoval. Tohle je totiž ten důvod, proč vlastně jsem byl vyprovokován k tomu, abych nakonec se k tomu vyjádřil, protože bylo před krajskými volbami (Opět ukazuje podklady.) a vy jste tady jasně dávali nějaké spojení, protože už jste věděli, už jste věděli tři dny po tom, kdo to udělal. A potom... to už nevidíte nebo neuvidíte, ale tohleto je z 27. 9., a to je opět pan Petr Gazdík, který říká: "Tak DEZA to podle mých informací, nových věrohodných informací s velkou pravděpodobností nebyla. (Opět ukazuje.) Řeku Bečvu otrávila jiná firma. Ukáže se to během pár dní. Omlouvám se tedy." Což jsem ocenil a taky jsem to panu Gazdíkovi napsal, že to oceňuji, že "jsem zveřejnil něco, co se nepotvrdilo. Původní informace byly opravdu jiné, nezlobte se." Ano, korektní, korektní! Ale proč jste potom lhal, pane předsedo, v televizi, když jste říkal, že jste nic takového ani nenapsal a ani neodvolával? Tomu nerozumím, ale to už musíte vědět vy. Já jenom vysvětluji, proč - a to je i pro média - proč jsem se vlastně k tomu začal vyjadřovat, protože do té doby to prostě byla odborná záležitost, kterou vyšetřovala inspekce a pak policie, a mě ani vůbec nenapadlo to spojení, ani bych to nikdy neřešil, protože nikdy jsem inspekci nezasahoval do žádných záležitostí.

To znamená, já jsem přesvědčen, že - a rád to dokážu - že nikdy jsem ani já ani mí kolegové neudělali nic, co by bránilo nezávislému, objektivnímu vyšetření otravy principem "padni komu padni". A jsem přesvědčen, že všichni, kteří tenkrát kolem řeky zasahovali, udělali vše podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. O tom, že mohli být některé postupy jinak, o tom jsem tady mluvil, a to říkám, ano. Také proto jednoznačně jsme změnili legislativu a měníme legislativu, protože skutečně ta koordinace vázla. I inspekce na základě toho udělala některé úpravy. Ale mě na tom nejvíc mrzí to, jakým způsobem očerňujete lidi z inspekce. Já jsem politik, já to snesu, není to příjemné, ale snesu to. Ale jakým způsobem očerňujete ty lidi z inspekce, kteří jsou tam daleko před Geussem, dlouho před Geussem, jeho zástupce, a vy tady říkáte: No, my je vykopeme všechny, protože jsou určitě spojení s tím Babišem. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP