(15.10 hodin)
(pokračuje Majerová Zahradníková)

Tudíž za Trikolóru musím říct, že budeme jednohlasně pro zmrazení platů politiků, protože to je to minimum, co můžeme pro naše lidi udělat. Moc vám děkuji a budeme se na vás těšit v příštím volebním období.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní poslankyni Zuzaně Majerové. Nyní další přihlášený Mikuláš Ferjenčík, připraví se Lubomír Volný. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych s dovolením nejprve zareagoval na ty lži a pomluvy kolegy Okamury, který na nás zase tradičně již bohužel zopakoval nějakou sérii pomluv. Já si myslím, že na ty pomluvy nemá smysl moc reagovat věcně, protože pan Okamura, kdyby to vynášelo, tak tady hájí multikulti svět. Ale jenom na kameru říkám: jsou to nesmysly.

A teď k tomuto návrhu: my ten návrh podpoříme. Ostatně už jsme jednou prosadili snížení platů politiků v této Sněmovně a jednou jsme prosadili jejich zmrazení v tom krizovém roce. Každopádně si nemohu odpustit to, že to je takový potěmkinovský návrh, že pan premiér nejprve svým vlastním návrhem na zrušení superhrubé mzdy na dluh zvýšil platy politiků o nějakých 70 000 korun ročně, nejprve nám všem tady přidal minimálně 70 000 korun ročně, a pak se tady tři dny před volbami prsí, jak bojuje za obyčejné lidi, že to těm zlým politikům nandá, že se to zmrazí. A bohužel, ty potěmkinovské návrhy a chování se ze strany pana premiéra množí. Naposledy otevíral dálnici D1, přestože ještě není hotová. On otevírá dálnici D1, která vůbec není hotová, jsou tam tři mosty, které ještě nejsou opravené, takže po volbách se ta dálnice bude muset zase zavřít, a teď tady vítězoslavně stříhá pásky.

Podobně pan Babiš na plénu Sněmovny 2015 říká, jak jsou ty daňové ráje hrozné, že ty daňové ráje jsou nepřijatelné, a teď na něj prasklo, že si přes daňové ráje kupuje peníze někde ve Francii, nejspíš proto, aby tak ušetřil na daních. A z těchhle důvodů já si dovolím předat tedy panu Babišovi Potěmkinovu cenu za nedodržené sliby a slavnostní otevírání neexistujících nebo nehotových staveb a paní Schillerové bych k tomu ještě dal čestné uznání za umělecký výkon při otevírání nedokončeného bazénu v hotelu Thermal. Děkuji za pozornost. (Potlesk z řad Pirátů.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Mikuláši Ferjenčíkovi. Nyní pan poslanec Lubomír Volný. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Lubomír Volný: Děkuji, pane předsedající. Takže si pojďme upřímně říct, čeho jsme tady dneska celý den svědkem. Dneska se tady zneužívá půda Poslanecké sněmovny k tomu, aby si dvě globalistické kliky navzájem v rámci své předvolební kampaně za peníze daňových poplatníků po sobě vystřílely poslední patrony, které po sobě v rámci předvolební kampaně vystřílet můžou. Jedna globalistická klika reprezentovaná takzvaným Demokratickým blokem vytáhla na premiéra této republiky Bečvu, věc, která není vyšetřena, ve které pan premiér pochopitelně může mít své ruce, protože je to velice podezřelé, co se tam děje, rok se vyšetřuje. Ideální bylo, když jsem to sledoval, jak oba dva tábory jste příznivci konspiračních teorií, jak jedna tato strana má konspirační teorii o tom, že je podplacená policie a všechny možné spolky, a tady tato strana je zase přesvědčená, že to je konspirační teorie z vaší strany, kdy se snažíte obvinit chudáka nevinného člověka. Takže to byla ta první divadelní hra.

A protože pan premiér to potřeboval něčím mediálně přebít, tu Bečvu, tak si vytáhl mediálně vděčné téma, které vždy zaujme veřejnost, a to je zmrazení ať už politiků, nebo jejich platů. To je pochopitelně téma, které vždy přitáhne pozornost médií, vždy přitáhne pozornost občanů a v rámci kterého se tady může potom dlouhé hodiny a hodiny někdo předvádět a vypočítávat, jak si ti zlí politici přivydělávají. Mně by to nevadilo, my budeme hlasovat pro zmrazení platů politiků, my jsme tak hlasovali s Marianem vždycky, nicméně docela mě baví, když tady pan premiér vyčítá kolegům od STAN, že mají čtvrt milionu měsíčně, což možná mají, a zapomene na to, že tady má dva hejtmany, kteří několikrát prohlašovali, že už nebudou kandidovat do Sněmovny, a samozřejmě do té Sněmovny zase kandidují a vykonávají svou činnost hejtmana, vykonávají činnost poslance. Několikrát slibovali, že to dělat nebudou. Premiér sliboval voličům, že s nimi zatočí, nezatočil. Pan premiér vám lhal. Máte tady pořád pana Vondráka, máte tady pořád pana Oklešťka. Oba dva jsou hejtmani, oba dva se nechali zvolit. (Poslanec Okleštěk se ohrazuje.) Pan Okleštěk - omlouvám se. Tak pardon. Tak jenom ten budoucí premiér této republiky je stále hejtmanem. No a takhle tady fungujeme.

Pan premiér říká, že on ty peníze nepotřebuje, jenomže je třeba říct občanům této republiky, že průměrný plat pana Andreje Babiše od jeho nástupu do funkce je miliarda korun měsíčně. Průměrný plat Andreje Babiše od jeho nástupu do funkce je miliarda měsíčně, protože o miliardu měsíčně v průměru stoupá majetek Andreje Babiše od té doby, co je premiérem této země. Je to nějakých 40 miliard. Předpokládám, že poctivě zdaněných, protože pan premiér by si určitě nenakupoval nikde nic za nějaké peníze tak, aby o tom nevěděli občané České republiky, za peníze, které by zdaněny nebyly. Takže my se tady hádáme nebo nehádáme, dneska to úplně v klidu odhlasujeme, protože pochopitelně i ti, kteří by si nechtěli platy mrazit, tak dneska před volbami to udělat musí, protože jsme součástí, jak říkám, této mediální taškařice, kdy jedno globalistické křídlo útočí na druhé globalistické křídlo, ale zájmy občanů České republiky zůstávají nedotčeny, jak u té Bečvy, tak u ekonomické situace České republiky.

Dneska jsme tady byli svědky zajímavé situace. Vy jste v rámci jednání o Bečvě povolili vystoupení na plénu Sněmovny zástupci odborné veřejnosti kvůli tomu, že tady došlo k nejhorší ekologické katastrofě za posledních 30 let, při které umíraly ryby a možná ještě jiní drobní živočichové, ale pokud je mi známo, tak snad kromě jedné sebevraždy, která tam proběhla, a nemusela s tím nějak souviset, neumírali lidé. Ale v této zemi umřelo už přes 50 000 lidí v souvislosti s covidovou krizí, ti lidé umírají stále, protože v této zemi zrovna teď probíhá epidemie úmrtí mezi seniory, kdy ve věkové kategorii 70 až 79 let podle Českého statistického úřadu umírá o 50 % seniorů víc než loni. Loni v březnu jsme zavírali republiku kvůli několika nemocným a možná už i kvůli několika mrtvým, to si nepamatuji, a letos v březnu jsme tu republiku začali postupně otevírat, a přitom v březnu nám umřelo o 64 % lidí víc než v březnu loňský rok. A když jsme měli jednat o připuštění lidí, odborné veřejnosti, na půdu této Sněmovny, lidí z petic otevřeného dopisu lékařů vládě, politikům a Parlamentu anebo Zdravého fóra, tak vy jste hlasovali proti. Já to chápu. Ta Bečva je velká tragédie a je to smutné, že tam umřela spousta ryb a možná nějaké žáby a raci a tak dále, já vím, je to velká katastrofa. Ale tady jste umožnili vystoupení zástupce odborné veřejnosti, a když šlo o 50 000 lidí, tak jste hlasovali proti a nechali jste ty lidi umřít bez toho, aby tady zazněly relevantní informace. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP