(15.40 hodin)
(pokračuje Zuzana Ožanová)

Článek vypadá jasně a srozumitelně i pro neprávníka. Vzpomněla jsem si na téma v médiích diskutované, i nyní diskutované, týkající se jednoho z ustanovení zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, a to konkrétně § 77 odst. 5, který zní: "K ustanovení poslaneckého klubu na začátku volebního období jsou oprávněni poslanci zvolení do Sněmovny za samostatně kandidující politickou stranu. K ustanovení klubu podle věty první je třeba nejméně tří poslanců." Také toto ustanovení vypadá jasně a srozumitelně. Nicméně k němu a k dalším doplňujícím ustanovením uvedl legislativní odbor Sněmovny ve svém stanovisku ze dne 26. října 2021 následující citaci: "Doslovnou jazykovou interpretaci předmětného ustanovení je proto třeba odmítnout jako nesprávnou až absurdní."

Já jenom připomínám, že takto se vyjádřila sněmovní legislativa k jednacímu řádu Poslanecké sněmovny. Nicméně zcela jiný přístup zvolila při posuzování ústavy a jejího čl. 32. Pokud přijímáme v jednom případě možnou logickou konstrukci o absurdnosti doslovné jazykové interpretace, proč ji nepřijímáme v obdobném případě? Ano, jsem si vědoma složitosti výkladu ústavy a zákonů i hraničního zjednodušení, které jsem uvedla. Jak mají však mít občané důvěru ve stát, když ostatním lidem nepolíbeným právem musí jen ti nejzkušenější a nejlepší právníci složitě vykládat věci, které v textu prostě ostatní nevidí?

Znemožnění kandidatury jednoho z poslanců na funkci v Poslanecké sněmovně považuji za nehorázné. Právo má být pro všechny, a ne jen pro právníky. Zákony je nutné nejen vydávat, ale také aplikovat v praxi. Jen doufám, že si na dnešní diskusi vzpomeneme vždy, až nám některý z kolegů bude o svých fakt dobře míněných pozměňovacích návrzích říkat: Však si praxe poradí. Za mě fakt neporadí. Praxe potřebuje srozumitelnost a jednoznačnost, a ne podhoubí pro vedení velkého množství různých sporů. A nejen těch soudních, jak je patrné z dnešní rozpravy.

Včera jsem si nechtě zapnula televizi. Lituji toho. Moderátorka pořadu ČT se opakovaně ptala, proč ANO staví kandidáta na post předsedy Sněmovny, když prostě nebude zvolen. Zakážeme snad díky této logice kandidovat politickým uskupením, u nichž je zřejmé, že se nedostanou do Sněmovny? Je snad problém, že o jednu funkci se uchází více uchazečů? Je takový problém, že budou dva kandidáti? To jsem opravdu nepochopila. Vrátím se k podstatě. Neslučitelnost funkcí je v našem právním systému relativně běžná, a pokud jsem se s ní setkala, obvykle byla v příslušných ustanoveních řešena následná situace po případném zvolení.

Legislativní odbor se vůbec nezabýval otázkou, zda je možný právní výklad týkající se automatického zániku členství ve vládě, tak jak je tomu analogicky s čl. 22 odst. 2 Ústavy, že dnem, kdy se poslanec nebo senátor ujal Úřadu prezidenta republiky, nebo dnem, kdy se ujal funkce soudce nebo jiné funkce neslučitelné s funkcí poslance nebo senátora, zaniká jeho mandát poslance nebo senátora. U ustanovení klubu absence řešení pro koalice absolutně nevadí a nyní absence řešení vadí. Připomínám již mnou uvedenou citaci ze stanoviska legislativního odboru Sněmovny, jenom pro případ, abychom věděli, jak se k podobným stanoviskům stavět. Připomínám, co uvedli. Doslovnou jazykovou interpretací předmětného ustanovení je třeba odmítnout jako nesprávnou až absurdní. Prosím, udělejme to i při výkladu týkající se čl. 32 Ústavy. Děkuji. (Slabý potlesk.)

 

Předsedající Radek Vondráček: Děkuji paní poslankyni Ožanové. Slovo má paní poslankyně Adámková a připraví se pan poslanec Kubíček.

 

Poslankyně Věra Adámková: Vážený pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, milé kolegyně, vážení kolegové. Nebudu samozřejmě opakovat, co už jsme slyšeli, ale chtěla bych obrátit vaší pozornost na jinou věc. Domnívám se, že každý - a všichni, kdo tu zde mluvili, už mají něco za sebou - se může poučit, může se naučit, a já v to doufám. Velmi pečlivě sleduji prohlášení budoucí vlády - a jak vidíte, tady není žádná obstrukce či cokoliv, aby tato vláda brzy nevznikla. A to, co mě upoutalo velmi, je velký důraz na eventuální podporu, další podporu vědy a výzkumu.

Naše země toto potřebuje. Doba covidu ukázala, že také a já se tam chci poučit. V tom případě se domnívám, že není nic jednoduššího a nenabízí se nic lepšího než post předsedy Poslanecké sněmovny obsadit člověkem, který má velikou zkušenost s vědou, výzkumem, a víme dobře, že budoucí vláda tomu dokonce věnuje takovou pozornost, že proto chce zřídit nové ministerské místo, a to není levné. Předpokládám tedy, že určitě je to záměr bohulibý, chceme se jím poučit, a domnívám se, že proto by měl být pan docent Havlíček tím, o kterém bychom měli velmi vážně uvažovat a zvolit ho. Děkuji. (Slabý potlesk.)

 

Předsedající Radek Vondráček: Děkuji. Poprosím pana poslance Kubíčka a připraví se pan poslanec Kolovratník.

 

Poslanec Roman Kubíček: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážení kolegové a kolegyně, vážená vládo, já vám nabídnu trošku jiný pohled, protože už jsme tady všechno slyšeli. Já jsem měl také připravenou trošku oslavnou řeč na pana vicepremiéra. Nicméně máme tady velké množství nových poslanců, tak já vám nabídnu tento výklad.

Poslanecká sněmovna je suverén. To tady budete slýchat celé čtyři roky. Tím, že je suverén, může hlasovat a rozhodnout o všem, v čem nemáte jistotu, že je právně podloženo. Jak zde již bylo několikrát řečeno, museli bychom si počkat na výklad soudu, protože v případě i zvolení pana vicepremiéra do funkce nejvyšší by asi došlo k tomu, že by byl podán nějaký podnět, výklad a tak dále a čekalo by se na nějaké potvrzení z toho, že tato volba byla provedena správně. Nicméně je velmi jednoduché jako poslanci - a to vám bude za chvíli umožněno - hlasovat o tom, zda pana vicepremiéra do této volby pustíte. Děkuji.

 

Předsedající Radek Vondráček: Děkuji. Pan poslanec Kolovratník, připraví se paní poslankyně Peštová.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Dobré odpoledne, kolegyně, kolegové. Na úvod svého vystoupení pro nové členy a členky Sněmovny povím, že musím teď rozdělit svoje role. Je to jako u zpravodaje zákona, kdy zpravodaj komentuje legislativní dění ve výborech, ale poté v jiné roli v rozpravě může dávat své stanovisko, ať už politické, nebo odborné. Takže i v tuto chvíli to chci podtrhnout: teď tu nestojím tedy jako předseda volební komise, kde jsem podával nestranně neutrálně informace nebo nějaké výsledky z toho jednání volební komise, teď jsem tu jako člen hnutí ANO a řadový poslanec, který chce přispět do této rozpravy a podat několik argumentů.

Svoje vystoupení mám rozděleno na tři bloky nebo na tři témata. Než je povím, tak si dovolím vyžádat nebo upoutat vaši pozornost a i pozornost diváků a veřejnosti, která se na nás dívá. V celé volební kampani i po kampani slyšíme silná prohlášení o devalvaci hodnot a teď o nové změně, o navrácení demokratických hodnot, o jiném přístupu - tak prosím, podívejme se, podívejte se, veřejnosti, jaká ta změna je, jaké ty hodnoty jsou.

Členové nové rodící se koalice, omlouvám se, neznám vás zatím podle klubů, neboť podle jmen sedíme, ale vidím ty řady, dívám se mezi vás, tady prakticky nejsou. Skoro nikdo tady není, až na čestné výjimky, kterým chci poděkovat. Vidím tady některé kolegy z Pardubického kraje - aby to nebyl polibek smrti, nebudu jmenovat, ale vážím si toho, a vím, že to berou vážně, že tady jsou. Ale kde jsou páni Fialové, Stanjurové, Jurečkové, Rakušani? Kde je paní Adamová Pekarová? Takhle berete vážně tu volbu? Takhle berete vážně opozici? To jsou ty nové hodnoty? Karel Havlíček tady celou dobu je, celou dobu tady sedí a přistupuje k tomu vážně. Tak tohle je ta změna, které jsme se dočkali. Takhle vážně nová koalice bere nás, budoucí čekající opozici. To je na úvod.

A teď ty tři body, které chci povědět. Za prvé, Marek Výborný - ono to vlastně na sebe naváže, také nepřítomný - hovořil o tom, jak jsme ho překvapili, ať nezačínáme s těmi novými manýry. No, já připomenu debatu k EET, připomenu debatu ke stavebnímu zákonu, debatu k volbě Rady České televize. Posledního půl roku v tomto kalendářním roce demokratická opozice tady říkala, že je nespokojená. Je to teď pro vás, pro nové členy Sněmovny s volbou rady. Abyste viděli ty detaily, trošku do nich zabrousím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP