(Jednání pokračovalo v 18.15 hodin.)

 

Předsedající Radek Vondráček: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, je 18.15. Budeme pokračovat v přerušeném jednání.

Připomínám, že máme ukončenou rozpravu, nemám přihlášeného nikoho s přednostním právem.

Přistoupíme tedy k samotné volbě. Dál bych slovo panu předsedovi volební komise, aby nám přesně řekl, kolik bude zapotřebí na vydávání lístků času a jak dlouho bude trvat volba. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji, dobrý večer. Ode mě teď zazní, kolegyně, kolegové, technické informace k provedení volby. V souladu s usnesením, respektive s rozhodnutím Poslanecké sněmovny, které jsme učinili, volební komise pro vás připravila 200 hlasovacích lístků, na kterých je připraveno k vašemu označení jedno jméno, jméno jedné kandidátky, paní poslankyně Markéty Adamové Pekarové, navržené koalicí SPOLU.

Podle zákona č. 90/1995, o jednacím řádu, probíhá volba předsedy většinovým způsobem a tajným hlasováním, a to nejvýše ve dvou kolech. O způsobu volby - toho hlasování - se nerozhoduje tady na plénu, probíhá ze zákona tajně. Jak jsem řekl, je připraveno 200 hlasovacích lístků, které jsou opatřeny otiskem razítka Poslanecké sněmovny s textem Tajná volba a také parafami dvou ověřovatelů volební komise. Jak už jsem také řekl, na hlasovacím lístku je uvedeno jméno, v tuto chvíli tedy jedno jméno Markéty Adamové Pekarové, a je označeno pořadovým číslem.

Teď pro vás, kteří jste tu noví. Hlasovací lístky vydáváme ve Státních aktech na levé straně místnosti pro poslance. Dělíte se do dvou řad. Z vašeho pohledu po příchodu v levé řadě jsou poslanci, jejichž příjmení je podle abecedy od písmen A až K, a po té pravé straně pro poslance, jejichž příjmení začíná písmeny L až Z. Poté postupujete uvnitř těch Státních aktů k místu, kde pracovníci volební komise sekretariátu vydávají hlasovací lístky.

Tady mám na vás prosbu. Protože je vás zde hodně nových, tak prosím, abyste vždy těm pracovnicím sdělili své jméno při přebírání volebního lístku, aby se urychlilo vydávání, aby si vás mohli zaznamenat, že jste se zúčastnili volby. Je to důležitý moment, protože z těch, kteří přijdete k volbě, se vypočítává pak celkové kvorum.

Poté tam ještě ten lístek neupravujte. Poté se posunete o skleněné dveře dál, kde je ve volební místnosti umístěno osm zástěn pro úpravu hlasovacích lístků a dvě zapečetěné volební urny. Vždy dlouhodobě opakuji a připomínám, že je potřeba volební lístek označit správně, aby byl platný, a to kroužkem. Máte tam v těch místnostech u zástěn i vzor označení. Pan poslanec Žáček mě správně upozorňuje, že se nejde do fronty od L až do Z, ale až do Ž. Doplňuji a děkuji za zásadní faktickou poznámku.

Teď dále vážně k průběhu volby, respektive k jejímu výsledku. V prvním kole je předsedou nebo předsedkyní Poslanecké sněmovny zvolen kandidát, který získá nadpoloviční většinu hlasů přítomných poslanců, tedy těch, kteří se volby zúčastní. Z toho se vypočítává kvorum. Pokud by kandidátka nezískala nadpoloviční většinu přítomných, opakuje se druhé kolo volby. Do případného druhého kola v tomto případě postupuje stejná kandidátka.

Pokud by ani v druhém kole paní poslankyně Pekarová nebyla zvolena, volby končí a podle čl. 3 bod 18 volebního řádu Poslanecké sněmovny se musí nejpozději do deseti dnů konat nová volba. Musí se tedy podat nové návrhy a bude se konat první kolo takzvané druhé volby s novými kandidáty, které se předkládají poslanecké komisi. Ty opět - to se opakuje - by musely být podány tak, aby mezi těmi návrhy, tím projednáním na komisi a samotnou volbou, proběhla 24hodinová lhůta. To je vše, tolik technické informace.

Já teď, tak jak jsme už tady zvyklí, stanovím nějakým kvalifikovaným odhadem dobu na vydávání těch lístků a označení na provedení volby. Protože je tu hodně nových poslanců, dáme raději delší dobu, ať je vše v klidu. Takže prosím, pane předsedající, dvacet minut na provedení volby, bude to tedy do 18.40. Poté poprosím zhruba třicet minut na práci volební komise, takže v 19.10 by bylo možné oznámit výsledek volby. Děkuji.

 

Předsedající Radek Vondráček: Děkuji vám. Vydávání hlasovacích lístků bude zahájeno bezprostředně po přerušení našeho jednání. Bude trvat dvacet minut do 18.40. Poté třicet minut volební komisi na zpracování výsledků tajného hlasování. V jednacím sále se sejdeme v 19.10 hodin. Přerušuji jednání pro konání volby předsedy Poslanecké sněmovny.

 

(Jednání přerušeno v 18.20 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP