(19.50 hodin)
(pokračuje Jaroslav Foldyna)

Já se domnívám, že jestli je někdo zodpovědný za napětí ve společnosti, ať je to kvůli hospodářské situaci, či politice, či covidu, tak odpovědnost je tady, v téhle místnosti, tady, kde nás je těch dvě stě, protože tady odsud jdou někdy neskutečný hámotiny, ať je to o covidu, ať je to o sudetských Němcích. Můžu říct svůj názor? Pánové a dámy, sudetští Němci, pusťme to z hlavy. Válka skončila. My už nikdy neprohrajeme bitvu u Stalingradu a oni nikdy nevyhrajou. Víte, co společně můžeme prohrát? Bitvu o dnešek a zítřek. My všichni budeme bojovat o identitu Evropy. Evropa vymírá, koeficient porodnosti v Evropě je 1,6. My vymíráme. Původní obyvatel Evropy vymírá. A já, že o tom mluvím, že mluvím o tom, že vymírá původní obyvatel Evropy, tak mám být extremista? Anebo ruský šváb? Co já mám s Putinem?

Dámy a pánové, já se musím smát. Pojďme se dohodnout, že budeme řešit konkrétní věci. Pojďme řešit porodnost. Porodnost bez bydlení není možná, aby tady existovala. Ono se o tom vůbec v tomhletom sále nemluvilo. Já jsem tady dlouho, ono se o tom fakt vůbec nemluvilo.

My furt mluvíme o nějakých nepřizpůsobivých, ale nikdy jsme jim nedali šanci, aby chodili do práce. Byli tady dřív - pro ty mladší z vás, ta komunistická doba byla strašná, v něčem strašná, v něčem tak strašná nebyla. Existovaly oblastní podniky služeb a tam byli zaměstnáni lidé, kteří měli nulovou kvalifikaci nebo nízkou kvalifikaci a jejich produktivita práce byla 30 %, ale chodili do práce. Dneska? Dneska je to postavené tak... Víte, proč tady není sociální demokracie a komunistická strana? Ony de facto splnily svůj program. Evropa je socializovaná až až. A ony se otočily k tomu původnímu voliči, k té původní ideji, která je přivedla až sem. Já jsem tady byl, když sociální demokracie - nemyslím jako tady v té místnosti - měla 32 %, když zastupovala lidi práce, když se otočila k lidem práce zády a začala zastupovat jakési podivné menšiny, které si sama vydefinovala. A toho člověka práce potřebovala jenom k tomu, aby platil daně a z jeho peněz aby platila ty sociální nesmysly. Ne ten sociální podnik služeb, který by tady měl vzniknout, aby člověk s nízkou kvalifikací nebo nulovou kvalifikací mohl jít do práce nebo musel jít do práce, protože když nebude pracovat, tak ho čeká 2 400 životní minimum. Já bydlím ve vyloučené lokalitě, já se tam nejezdím dívat autobusem nebo jako nějaký ministr autem nebo tam přespat jeden den. Já tam bydlím. Já jsem si koupil 150 metrů od Městského úřadu v Děčíně byt, v krásném městském baráku, a dneska bydlím téměř ve vyloučené lokalitě. Každý den to potkávám - ti lidi potřebujou práci, systém, a my jsme to nedokázali nikdy nabídnout. Nikdy tady žádný Rom ani žádný nepřizpůsobivý nedělal žádný zákon. Oni tady nebyli, za to neseme odpovědnost my. My jsme jim nedali šanci, aby chodili do práce. My jsme nenastavili ani ta pravidla. Když mají být nějaké volby, někdo přijde s nějakou nulovou tolerancí - takový bláboly, a já jsem extremista, když o těchhle věcech začnu mluvit. Já jsem extremista, když začnu mluvit o tom, že dva chlapi a veverka nemůžou mít dítě. No, tak jsem extremista, protože nějaká LGBTQIA komunita, co písmeno, to jiný rozdílný postoj, tak jsem extremista.

Ale víte, co ubližuje nejvíc našim spoluobčanům, kteří mají jinou sexuální orientaci? Víte, co jim ubližuje nejvíc, těm lesbám a homosexuálům? No politizace, politizace tý debility - ježíšmarjá, omlouvám se za to slovo - tý hlouposti, která se k nám dostala ze Spojených států a přichází k nám - LGBTQIA komunita, nebinární lidi. Ježíšmarjá!

Ale pozor, vymysleli jsme tady v tom baráku jednu věc: vymysleli jsme předsudečnou nenávist. Myslíte si, že to je paragraf? Ne, to je směrnice jak za minulého režimu nebo za předchozího režimu, který říká: Trestejte, hledejte paragraf na každého, kdo přemýšlí jinak, než je oficiální politika, nesmíte takhle přemýšlet. A já chci, abychom měli právo říkat svůj názor. Ač s vámi nesouhlasím, tak já jsem přesvědčen jak Voltaire, který říká, že chce, abyste měli právo říkat svoje názory, tak ho můžu mít i já. A stejně je to i se zastoupením ve vedení této Sněmovny. Je to součást demokracie. To není pravidlo, které je povinností, to je slušnost. A já bych si od vás přál, abychom začali novou Sněmovnu touto slušností. Hele, děkuju vám za to, že jste mě nevypískali. Dík moc.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji, pane poslanče. Vaše vystoupení vyvolalo jednu faktickou poznámku. Paní poslankyně Olga Richterová se svojí faktickou poznámkou. Máte slovo, paní poslankyně.

 

Poslankyně Olga Richterová: Děkuji vám za slovo, paní předsedkyně. Jenom velice stručná faktická. Byla tady paní poslankyně Romka. Bylo to na konci devadesátých let, byla to paní poslankyně Monika Horáková Mihaličková. Nyní se věnuje například podpoře studentů z chudých rodin a jejich studia.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. S náhradní kartou číslo 20 hlasuje pan poslanec Jan Skopeček.

Další je už rozprava standardní, tedy obecná. Slovo má pan poslanec Kolovratník. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji za slovo. Teď se tedy hlásím do rozpravy ne v pozici zpravodaje nebo předsedy volební komise, ale řadového poslance. Mám tady k té věci, k volbě místopředsedů, k tomu počtu, který jste před chvílí odhlasovali, dva postřehy.

Za prvé, a to je, milí občané, pro vás, abyste si tohle zapamatovali a spočítali, jaké nové pořádky máme a jak budeme šetřit a jak budeme úsporní: 2013 - v Poslanecké sněmovně sedm poslaneckých klubů, čtyři místopředsedové, 2017 - v posledním období - devět klubů a pět místopředsedů. Logicky - větší počet klubů, pět místopředsedů. A teď budu tedy konzistentní a držím rétoriku Zbyňka Stanjury a řady z vás, jak jsme si dnes říkali, že tu máme vlastně čtyři kluby nebo čtyři subjekty, chcete-li, čtyři politické subjekty. Takže 2021 - počítám čtyři subjekty a šest místopředsedů. To si prosím zapamatujme, tato čísla, s jakými nově nastupující koalice pracuje a počítá, jak je úsporná a efektivní. Ad 1.

Ad 2. Teď se budu ptát na ta jména, a opravdu tomu nerozumím a budu prosit - je to politické stanovisko - o vysvětlení. Dívám se na nominace koalice SPOLU a rozumím jim. Paní předsedkyně Pekarová Adamová za topku ve vedení, další dva subjekty v rolích místopředsedů, Honza Bartošek za KDU-ČSL, pan poslanec Skopeček za ODS. Pak tady máme tedy další kandidáty za hnutí ANO a SPD. A teď bych se tedy rád zeptal, a já tomu fakt nerozumím, na zatím existující koalici Piráti a Starostové. Jeden návrh Věra Kovářová za STAN - v pořádku, druhý návrh, paní poslankyně Olga Richterová za Piráty. Ale z těch veřejných informací, které mám, se Piráti ještě nerozhodli. Nevíme, jestli nakonec v té partě, v té dvojkoalici budou, anebo jestli z ní vystoupí. Hlasují o tom, jak jsou moderní, digitální na nějakém celostátním fóru další týden.

A já bych se rád teď zeptal vás dvou, dámy, na váš postoj nebo na nějaké plánované kroky. Takže, paní předsedkyně, ptám se vás jako reprezentantky toho dvojbloku: pokud Piráti hypoteticky vystoupí z toho vlaku, už tedy nebudete dvě koalice, SPOLU a PirSTAN, ale vznikne nám tady jedna nová opoziční strana pouze se čtyřmi poslanci, tak jestli SPOLU dále bude počítat s tím, že holt má místopředsedu s těmi čtyřmi poslanci, přepočteno na procenta asi 1,48 nebo tak nějak. Prosím vás o odpověď. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP