(20.10 hodin)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Další se do rozpravy - a zatím poslední přihlášenou stala paní ministryně a zároveň předsedkyně poslaneckého klubu paní Alena Schillerová. Paní ministryně, máte slovo.

 

Místopředsedkyně vlády a ministryně financí ČR Alena Schillerová: Také mně dovolte, paní předsedkyně, abych vám poblahopřála teď poprvé, kdy vystupuji za vašeho předsednictví. Přeju vám hodně sil a naplnění všeho toho, co jste si předsevzala, protože si myslím, že to je velmi důležité.

A teď pár slov. Nechtěla jsem vystupovat, ale nemám ráda, když mluví někdo o něčem, o čem nic neví. Pane poslanče Kučero, to bylo na vás. Znáte tuto tabulku, kde je poměrné zastoupení? Znáte, že? Tady to máme všichni. (Předsedající: Prostřednictvím předsedající.) Já jsem členka vlády. (Předsedající: Pardon, omlouvám se.) Já jsem ještě pořád členka vlády.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pardon, omlouvám se. Sžívám se s tím.

 

Místopředsedkyně vlády a ministryně financí ČR Alena Schillerová: Ale samozřejmě, až nebudu členka vlády, tak to budu určitě dodržovat. Ale v pořádku, to je marginálie.

Na té tabulce se jasně říká, jaké je poměrné zastoupení. A vy jste neřekl - pan poslanec Patrik Nacher reagoval na nějaké vystoupení v médiích - vy jste nemluvil o tom, ať se vzdáme jednoho místa místopředsedy ve prospěch SPD, to jste neřekl, takže k tomu já se vyjadřovat nebudu. Vy jste řekl, ať se vzdáme jednoho místa místopředsedy - a my máme nárok na tři místa ve vedení Poslanecké sněmovny! Proto jsme postavili předsedu - to už teď nebudu řešit, k tomu jsem se vyjadřovala odpoledne - a teď máme nárok na dva místopředsedy. A vy říkáte, tak se vzdejte. Jednou tady vystupujete jako klub koalice, jednou - tedy já už se v tom nevyznám, ztrácím, ale budu se snažit, abych se v tom zorientovala, je to celkem jedno - takže vy říkáte: klub, který má čtyři poslance - a to vůbec teď nechci rozvíjet, abych nezdržovala, zda je vůbec v souladu s obecně závaznými právními předpisy vznik takového klubu, to jsme si tady také říkali celé odpoledne - tak má mít jednoho místopředsedu, a další a další, všichni méně, a ten, kdo má 72 poslanců, tak ne? Takže upíráte největšímu opozičnímu klubu, aby měl dva zástupce s přednostními právy ve vedení Sněmovny. Takže to je váš výklad demokracie, a to se nezlobte, to jsem nemohla nechat bez povšimnutí.

A teď k těm rozvráceným financím. Na tom jsem zvlášť citlivá. Když jsme zdědili veřejné finance, myslím hnutí ANO, po vašem otci zakladateli - víte určitě, o kom mluvím - tak zadlužení bylo mnohem vyšší než teď, když ho odevzdáme do těch stejných rukou jako v roce 2013. Ano, bylo to 44 a něco procent HDP. Nechytejte se za hlavu, já ta čísla mám před sebou. A přišel covid. My jsme pořád snižovali zadlužení. Byli jsme pod 30 %, když přišel covid. Vy jste tu nebyl v tom minulém období, vy jste tu byl předtím. Já si vás pamatuji jako ještě z pozice náměstkyně, chodívali jsme spolu do takových výživných debat kolem EET.

A já si teď studuji koaliční smlouvu. Samozřejmě uvidíme ještě, co bude ve vládním prohlášení, to bude už závaznější. Zatím jsem si studovala jenom ekonomickou část podrobněji a už se tam nedočítám, jaká bude ta rychlost konsolidace. Už tam jenom čtu takovou jednu nenápadnou větu: "V co nejkratší době chceme naplnění maastrichtských kritérií." Maastrichtská kritéria jsou dvě. První je 60 % zadlužení. No, tak to dosahují všichni kolem nás mnohem víc, ale my budeme na nějakých 43 na konci roku, možná nějaké drobné. Uvidíme, vypadá to teď lépe po poslední predikci, to já ještě budu prezentovat. A druhé maastrichtské kritérium je 3 % zadlužení HDP. A to už je něco, co se blíží fiskální predikci, mému konsolidačnímu plánu, který jsme včera po aktuální makroekonomické predikci upravili, a podle mého konsolidačního plánu - vy budete mít svůj a já ho budu bedlivě sledovat z opozice - podle mého konsolidačního plánu, tak vám řeknu, já vždycky dávám dvě tabulky. Autonomní vývoj, kdyby se nestalo vůbec nic ani na výdajové, ani na příjmové straně. Tak v roce 2024, kdy budou, jestli počítám dobře, příští volby budou 2024? 2025, tak v roce 2024 kdyby se nestalo vůbec nic, tak tam bude 3,4 %, to znamená, někde bychom se blížili k 3 % v roce 2025, a můj plán konsolidace, který prezentuji již od června, jenom ta čísla zpřesňuji podle predikcí, tak v roce 2024 bude 2,7 % HDP a v roce 2025 2,4, takže hluboko pod 3 %. Dobrá zpráva pro občany je, že už tam nemáte ta strašná čísla škrtů, ale to samozřejmě uvidíme ještě, co bude ve vládním prohlášení.

Nicméně v koaliční smlouvě jsou i zajímavosti na příjmové straně, které budou znamenat propad příjmů, a určitě jsou i chvályhodné - snížení o 2 % sociálního pojištění. Určitě ano, naše odvody jsou jedny z nejvyšších v rámci OECD. To určitě najde podporu - proč ne, protože je to potřeba, ale je to za 35 miliard. Valorizace slevy na poplatníka - nepíše se tedy kam až, jestli až na daň nula. To nevím, jestli je záměr mít daň nula. Jinak ty tři tisíce, co letos se zvyšuje sleva na poplatníka, a ty tři tisíce, co se zvyšuje příští rok, tak je každá ta sleva za 12,5 miliardy. Tak jenom abychom si spočítali a věděli, že ta konsolidace bude muset být ještě brutálnější, pokud se tato díra má vyrovnat.

Pak tam máte takovou zajímavou větu, že chcete bojovat s šedou ekonomikou. Chválím, podepisuji, tleskám. Celý život jsem na tomto poli působila, ale proti tomu jsou takové dva zajímavé plány. První plán je zrušení EET. Pecka! To je boj s šedou ekonomikou jako víno, jak říkáme u nás na Moravě! Ale je tam horší věc, která mě velmi zneklidňuje, a budu to pečlivě sledovat, protože jsem 25let strávila na Finanční správě, a můžete si tady říkat, co chcete, pamatuji si tu beznaděj boje finančních úředníků s karuselovými podvody. Máte tam parametrické změny kontrolního hlášení. To byl největší bič, který během tří let zlikvidoval karuselové podvody v naší zemi, přinesl miliardy do rozpočtu, udělal přítrž všem různým skupinám těch podnikatelů, které za vašeho otce zakladatele ho nechávaly klidně spát, on byl v klidu. Já jsem si to několikrát s ním v debatách říkala a já si to pamatuji, byl náš ministr, že se přeshraničně obchodovalo s dépéháčkem, firmy přejížděly hranice a vylákávaly miliardy z rozpočtu. Kontrolní hlášení tomu udělalo šmytec, což konstatoval nejvyšší státní zástupce, a tady se určitě shodneme, že ten je naprosto nezávislý. Po třech letech byly zlikvidovány, a najednou se budou dělat parametrické změny? Nevím, co to je, uvidíme. Nechci slyšet trávu růst, ale jenom upozorňuji, že plán konsolidace v koaliční smlouvě není vůbec žádný, a navíc jsou tam další plány, které budou zatěžovat rozpočet, a já neříkám, že jsou špatné, ale musí to jít ruku v ruce. A o dalších věcech nemluvím, že tam třeba není zmínka o covidu ani jedna, ale budeme volit národního ptáka. Mějte se hezky! (Potlesk poslanců ANO 2011.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Vaše vystoupení vyvolalo dvě faktické poznámky. První je pan Michal Kučera. Pane poslanče, váš čas k faktické poznámce. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP