(15.10 hodin)
(pokračuje Markéta Pekarová Adamová)

Jako první zazněl návrh pana poslance... předsedy Tomia Okamury, návrh zařazení nového bodu pod názvem Diskuse o nepřijatelných opatřeních souvisejících s covidovou situací, která jsou neúčinná a hrubě porušují práva občanů. Nejdříve zařazujeme tento bod... nebo hlasujeme o případném zařazení tohoto bodu.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro uvedený návrh? Ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 2 skončilo, nicméně zde mám námitku, že nefunguje hlasovací zařízení panu poslanci - teď se omlouvám, nevzpomínám si ještě jméno, ale musím tedy prohlásit toto hlasování za zmatečné.

 

Znovu vás všechny odhlásím a prosím, abyste se přihlásili svými kartami. Ještě jednou vás odhlašuji. Prosím, znovu se přihlaste svými kartami. Vypadá to, že máme porouchané zařízení. Ještě jednou vás tedy odhlásím a prosím, znovu se přihlaste svými kartami. Pan poslanec Kukla, už jsem si našla, tak už je všechno v pořádku. Vypadá to, že jsme přihlášeni. Neeviduji ze sálu žádnou námitku, že by nefungovalo zařízení.

 

Proto prosím ještě jednou, ať víme, o čem hlasujeme. Jedná se o zařazení bodu, jak jej navrhl pan poslanec Tomio Okamura. Ještě jednou zopakuji název tohoto bodu: Diskuse o nepřijatelných opatřeních souvisejících s covidovou situací, která jsou neúčinná a hrubě porušují práva občanů.

Zahajuji tedy hlasování a táži se, kdo je pro? Ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 3 bylo přihlášeno 180 poslanců a poslankyň, pro bylo 18 z nich, proti 106. Návrh nebyl přijat, a bod tedy nebyl zařazen. Není možné hlasovat o jeho pevném zařazení.

 

Další návrh přednesl pan poslanec a ministr Karel Havlíček, který následně doplnil název bodu. Mělo by se tedy jednat o zařazení nového bodu, a totiž Nevhodné výroky předsedkyně Poslanecké sněmovny. Doufám, že takto je přesně ten název, jak byl zamýšlen. Je to tak? Ano.

Zahajuji hlasování o zařazení nového bodu pod tímto názvem. Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 4 bylo přihlášeno 181 poslanců a poslankyň, pro hlasovalo 83 z nich, proti 94. Návrh byl zamítnut. Není možné hlasovat o pevném zařazení.

 

Jako další v pořadí zazněl návrh paní předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Aleny Schillerové. Jedná se opět o zařazení nového bodu na program schůze, a totiž pod názvem Legitimita vzniklých poslaneckých klubů.

Dávám hlasovat. Zahajuji hlasování o zařazení tohoto bodu. Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 5 bylo přihlášeno 181 poslankyň a poslanců, pro hlasovalo 84 z nich, proti 88. Návrh byl zamítnut.

 

Další v pořadí je paní místopředsedkyně Mračková Vildumetzová. Navrhovala pevné zařazení bodu, který jsme právě nezařadili na schůzi.

Od pana poslance Michálka nezazněl návrh a od paní poslankyně Válkové taktéž byla podpora zařazení bodu.

Vypořádali jsme se tudíž se všemi návrhy pořadu schůze.

 

A nyní tedy budeme hlasovat o celém návrhu pořadu 2. schůze Poslanecké sněmovny, jak byl písemně předložen.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V právě skončeném hlasování číslo 6 bylo přihlášeno 181 poslanců a poslankyň, pro 169 z nich, proti žádný. Návrh byl přijat, tedy pořad schůze byl schválen tak, jak byl přednesen.

 

Mám již dopředu organizační sdělení. Avizuji, že ve středu 24. 11. a ve čtvrtek 25. 11. bude dán prostor pro ustavující schůze výborů Poslanecké sněmovny, a proto bude 2. schůze Poslanecké sněmovny přerušena, naše jednání, do pátku 26. 11.

 

Můžeme tedy přistoupit k bodu schváleného pořadu schůze. Je to

 

1.
Návrh na volbu místopředsedy Poslanecké sněmovny

K tomuto bodu jste obdrželi usnesení volební komise číslo 14 ze dne 22. listopadu 2021 a já prosím, aby se slova ujal předseda volební komise poslanec Martin Kolovratník, informoval nás o navržených kandidátech a seznámil nás s dalším postupem. Pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji za slovo, paní předsedající. Vážené paní kolegyně, vážení páni kolegové, vážení členové vlády, přeji vám dobré odpoledne a předstupuji před vás jménem volební komise, která na dnešní odpoledne připravila další volbu místopředsedy Poslanecké sněmovny.

My jsme v návaznosti na rozhodnutí Poslanecké sněmovny z předminulého týdne zařadit ten bod na dnešek vyhlásili lhůtu na podávání návrhů. Lhůta uplynula včera, v pondělí 22. listopadu, a volební komise ve stejný den na své 4. schůzi projednala předložené návrhy. Je to tedy volba na místo jednoho zbývajícího nezvoleného místopředsedy Poslanecké sněmovny. Ve volební komisi jsme přijali usnesení číslo 14, které jsme standardně rozeslali všem předsedům poslaneckých klubů, a vy ho také máte před sebou na stolech.

Ještě připomenu, že Poslanecká sněmovna 10. listopadu svým usnesením číslo 8 stanovila počet místopředsedů na šest, pět už bylo ten den zvoleno, a tedy jedno místo zatím zvoleno nebylo. Poslaneckými kluby byli navrženi tito kandidáti na šesté místo místopředsedy Poslanecké sněmovny, čtu je v abecedním pořadí: za prvé Tomio Okamura, navržen SPD, za druhé Radek Vondráček, navržen hnutím ANO. Takto podle abecedy a s pořadovým číslem před jménem budou kandidáti uvedeni také na hlasovacím lístku, který použijete pro volbu.

Podle zákona č. 90/1995, o jednacím řádu, se místopředsedové Poslanecké sněmovny volí většinovým způsobem a tajným hlasováním podle § 75 odst. 1 a volba probíhá nejvýše ve dvou kolech. Je to obdobné, respektive prakticky stejné jako volba předsedy. U této volby nyní tedy ze dvou jmen můžete vybrat pouze jedno, a to zakroužkováním čísla před tím jménem, které si vyberete. Naopak křížkem musíte označit to druhé jméno, jinak bude váš lístek neplatný. Ustanovení pro tajnou volbu jsou jinak stejná, v prvním kole bude zvolen místopředsedou ten, který získá nadpoloviční většinu hlasů přítomných poslanců. Pokud by první kolo nebylo úspěšné, tak se opakuje ve druhém kole. Budou do něj postupovat oba dva navržení kandidáti.

Nyní vás, paní předsedající, prosím, abyste otevřela rozpravu k tomuto bodu.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji, pane předsedo. Otevírám rozpravu, do níž už mám několik přihlášených s tím, že eviduji i faktickou přihlášku pana poslance Bartoše, ale to je evidentně omyl, tak odmažu, nebojte, v pořádku. V pořádku, to byl omyl.

Nyní se hlásí do rozpravy paní ministryně a předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová. Další s přednostním právem za klub SPD je přihlášen pan místopředseda klubu Rozvoral z důvodu omluvy pana předsedy. Paní předsedkyně, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP