(15.30 hodin)

 

Poslankyně Helena Válková: Slibuji, že nebudu zdržovat nad míru, ale přece jenom, ač bych nechtěla sklouznout k nějakému laudatiu na Radka Vondráčka, si neodpustím upozornit před tou volbou, která je tajná, a nevím, jestli někoho ovlivním, když vidím naše počty ve sněmovně, ale ti, kteří tady zůstali, tak se budu snažit, aby si připomněli řadu situací, kdy on, když vedl Sněmovnu v minulém volebním období, a byly to někdy situace velmi bouřlivé a dramatické, a nejednalo se jenom o pandemickou situaci, ale i o politické vášnivé debaty, tak vždycky zůstal nestranný, nezávislý. Musím říct, že někdy až se některým z nás zdálo, že by přece jenom trošku si měl vzpomenout, že je členem hnutí ANO, ale on vždycky striktně dbal na to, že je hlavně předsedou Poslanecké sněmovny, a nesklouzl do té politické roviny. A to ho v mých očích přinejmenším, Radka Vondráčka, katapultuje opravdu na místo, které bychom měli zvážit, zda mu jej tajnou volbou nepřisoudit i v 9. volebním období čili pozici místopředsedy Poslanecké sněmovny. Ne předsedy, tady respektujeme výsledky voleb, nicméně místopředsedy.

Samozřejmě všichni z nás víme, že další v úvahu přicházející - v úvahu přicházející, tajné volby jsou tajné volby a nikdy nevíme, jak dopadnou - funkce je předseda ústavně-právního výboru. Velmi prestižní mezi právníky - jak ráda bych byla předsedkyní ústavně-právního výboru, ale los na mě tentokráte nepadl a jsem předsedkyní mandátového a imunitního, jak víte. Čili velmi prestižní funkce nebo pozice mezi právníky a určitě bych mu ji z plného srdce přála, nicméně si myslím, že on je tou kontinuitou a i představitelem dobrých mravů. A já si myslím, že jeden taneček, jak jsem dneska říkala na poslaneckém klubu - a poslanci a poslankyně se mně smáli - byť nebyl zrovna tím nejlepším důkazem o tom, že respektuji důstojnost Poslanecké sněmovny, ale jeden jediný taneček a jeden možná přešlap v tom, že nebyl v roušce tam, kde měl být, a měl být vzorem pro ostatní spoluobčany, je opravdu otázkou, jestli tato pochybení jsou dostatečná při tom hodnocení, zda bychom přece jenom neměli zvážit, jestli v zájmu kontinuity, nestrannosti, nezávislosti, slušných způsobů a dobré reprezentace nehodíme tu kartičku, kterou budeme za chvilku vyplňovat, čili tím, že zakroužkujeme příslušné jméno, tak jestli toto učiníme, či nikoliv, abych se do toho nezapletla.

V každém případě můj hlas dostane, jinak bych tady ani nevystoupila, a myslím si, že by nás dobře jako Poslaneckou sněmovnu reprezentoval. Věřím tomu, že i hnutí ANO by reprezentoval v tomto ohledu dobře, ale nás všechny jako Poslaneckou sněmovnu nepochybně. Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně. Pan poslanec Brázdil se hlásí s faktickou? (Ne.) Ne? Tak jestli můžete vyčkat, protože z místa se přihlásil pan ministr Brabec.

Dámy a pánové, já se ujímám vedení schůze a budu se těšit na plynulou spolupráci. Děkuji. Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr životního prostředí ČR Richard Brabec: Děkuji za slovo, vážená paní předsedající. Budu stručný. Navážu na to, co říkala milá kolegyně Válková.

Já jsem Radka Vondráčka zažil tak jako mnozí z vás nejenom tady v Poslanecké sněmovně a jsem přesvědčen, že nemůže být žádná zásadní výhrada k jeho vedení schůze, a naopak jsme mnohokrát všichni viděli, že ji řídil velmi profesionálně, řídil ji s nadhledem a řídil ji bez jakéhokoliv stranictví.

Ale já jsem ho zažil i v situacích, ve kterých jste ho třeba ne všichni zažili. Zažil jsem ho jako reprezentanta České republiky v zahraničí a můžu vás ujistit, že jsme tedy rozhodně spolu nebyli na Machu Picchu, byť jsme byli v poměrně exotické cizině, ale byli jsme spolu na desítkách jednání, kde velmi důstojně reprezentoval Českou republiku, velmi důstojně reprezentoval Poslaneckou sněmovnu České republiky a dělal to způsobem, který nám získává přátele a získával přátele po celém světě. Dělal to s tou svojí pověstnou noblesou, se smyslem pro humor a myslím, a jsem o tom přesvědčen, že i v zemích, které jsou nám kulturně i nábožensky velmi vzdáleny, si vzpomínají, že tam přijel předseda Poslanecké sněmovny České republiky. A to říkám opravdu s plnou vážností.

Takže byť je mi jasné, že nepřesvědčím, neotevřu asi zatvrzelá srdce, koneckonců ono jich tady ani moc těch lidí, které jsem chtěl oslovit, v této chvíli v sále není. Nepřesvědčím je tedy, aby změnili názor na volbu pana Radka Vondráčka jako na místopředsedu Poslanecké sněmovny, tak jsem přesto to chtěl udělat a chci to udělat, protože opravdu s velmi čistým, dobrým svědomím opět odevzdám hlas pro Radka Vondráčka, a bylo by skvělé, kdybyste to udělali aspoň někteří další z vás, kteří jste třeba v té první volbě takto neučinili, a jsem přesvědčen, že si to Radek za všechno, co tady předvedl, zaslouží. Je to člověk velmi odborně zkušený, ale je to člověk s charismatem, a to prostě není úplně automatické. Děkuji vám. (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře. Další do rozpravy se přihlásil pan poslanec Brázdil. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Milan Brázdil: Děkuji za slovo. Dámy a pánové, kolegyně, kolegové, vy všichni, kteří jste na svých klubech dostali možná nějakou instrukci, tak já vás všechny chci poučit - promiňte, že to tak udělám: je to tajná volba, a co tam hodíte, je čistě na vás. A pokud někomu Radek ublížil - asi to musí být ti, co tu byli, nemůžou to být ti noví - tak pojďte to sem říct, nestyďte se za to. A pokud takovou výhradu máte, řekněte a možná se o tom pobavíte, pobavíme a stoupněte a řekněte, že Radek je špatný. No není! Není. Je to Moravák. A já bych chtěl také upozornit na důležitou věc, že místopředsedové by měli reprezentovat nejenom tu stranickost - a nekádrujte prosím aňáckého kandidáta - ale měli by také reprezentovat tu zemitost. Tam nebude nikdo z Moravy, pokud mu nehodíte hlas. Já vás o to moc prosím. Je to také můj kamarád. Je to Moravák, je to dobrý chlap. A to, jestli si tady zatancoval - on netancoval, hráli na kytaru... Mezi námi děvčaty, ta sněmovna nefungovala, bylo to staveniště, a je mi líto, jestli taková hovadina, promiňte mi to, může ovlivnit to, jestli zakroužkujete jeho jméno, anebo ne. Doufám, že se to nestane. Radku, já ti fandím. Prosím, kdo jenom trochu smýšlíte se mnou jako Moravák, tak vás o to prosím také. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Také děkuji, pane poslanče. Jenom připomínám, že oslovujeme kolegy a kolegyně mým prostřednictvím. Děkuji.

Hlásí se ještě někdo do rozpravy? Pokud se nikdo tedy nehlásí, rozpravu končím a poprosím pana předsedu o upřesnění. Máte slovo, pane předsedo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji za slovo. Já jen konstatuji, že o způsobu volby se nehlasuje, protože se jedná o volbu tajnou ze zákona. Volební místnost je připravena. Nyní prosím, paní předsedající, o přerušení tohoto bodu k provedení volby. Volební lístky budeme vydávat od této chvíle 12 nebo 11,5 minuty, takže prosím do 15.40 přijďte k volbám. (Námitka z pléna.) Omlouvám se, 15.50. Musím si zopakovat matematiku. Takže do 15.50 budeme vydávat volební lístky. Potom na sečtení a vyhodnocení prosím raději s malou rezervou 15 minut, to znamená, v 16.05 mohu zveřejnit výsledky a můžeme pokračovat ve schůzi.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, tedy vydávání hlasovacích lístků bude zahájeno bezprostředně po přerušení našeho jednání a bude trvat 11 minut, poté ponecháme dalších 15 minut volební komisi na zpracování výsledků tajného hlasování. V jednacím sále se tedy sejdeme v 16 hodin. Přerušuji jednání pro konání tajné volby místopředsedy Poslanecké sněmovny. Opravuji, v jednacím sále se sejdeme v 16.05. Děkuji.

 

(Jednání přerušeno v 15.40 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP