(Jednání pokračovalo v 17.17 hodin.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Vážené paní poslankyně, váženi poslanci, já vás poprosím, abyste se vrátili do sálu, čas určený na přestávku vypršel, budeme pokračovat v jednání. A vracíme se do podrobné rozpravy. Já zagonguji a požádám vás, abyste přišli do sálu. A přihlášený do podrobné rozpravy byl pan předseda Marek Výborný. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Marek Výborný: Vážený pane místopředsedo, vážená vládo, kolegyně, kolegové, já se omlouvám za tu vynucenou přestávku, potřebovali jsme s předsedy klubů si ujasnit ty politické dohody, které byly domluveny, uzavřeny v uplynulých dnech, a dovolte mi, abych vás nyní tedy seznámil s výsledky těchto dohod a s návrhem na zřízení a složení stálých komisí Poslanecké sněmovny pro nové volební období.

Na základě politické dohody všech poslaneckých klubů se navrhuje zřídit za prvé stálou komisi Poslanecké sněmovny pro práci Kanceláře Poslanecké sněmovny. Tato komise by měla být ustavena podle zásady poměrného zastoupení a měla by mít 16 členů.

Dále mi dovolte navrhnout - také po dohodě předsedů poslaneckých klubů - zřízení stálé komise Poslanecké sněmovny pro rodinu a rovné příležitosti, tak, jak jsem to řekl - tady si dovolím jenom upřesnit, vypouštíme z názvu a z obsahu, věcného obsahu této komise národnostní menšiny. Ne proto, že bychom si nevážili národnostních menšin, ale že po dohodě předsedů poslaneckých klubů bude zřízen pod petičním výborem zvláštní podvýbor pro národnostní menšiny, který se bude touto tematikou a problematikou speciálně zabývat, i kontaktem s národnostními menšinami žijícími v České republice, protože to bude, usoudilo se, rozumnější platforma než stálá komise pro rodinu. Čili tady to bude stálá komise Poslanecké sněmovny pro rodinu a rovné příležitosti. Bude ustavena podle zásady poměrného zastoupení a bude mít 16 členů.

Dále navrhujeme zřídit stálou komisi Poslanecké sněmovny pro Ústavu České republiky. Členy komise navrhujeme volit poměrným způsobem a tato komise by měla mít také 16 členů.

A poslední, stálou komisi Poslanecké sněmovny, kterou si dovolujeme navrhnout zřídit, je stálá komise Poslanecké sněmovny pro hybridní hrozby. Tuto komisi navrhujeme ustavit také na základě poměrného zastoupení, ale s počtem 9 poslanců. Tolik tedy návrh na zřízení čtyř stálých komisí. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji, pane předsedo, a táži se, zda ještě někdo se přihlásil do podrobné rozpravy? Nikoho nevidím, v tom případě končím podrobnou rozpravu.

Nyní budeme hlasovat o návrzích, které vzešly z podrobné rozpravy, a já se táži, zda je možné, abychom o těchto čtyřech komisích hlasovali en bloc, kdy bylo přečteno... jak počet jejich členů, tak i tím, že se bude jednat vždy o poměrné zastoupení? Nikdo nerozporuje můj postup?

 

V tom případě dám hlasovat. Kdo pro je pro návrh tak, jak zazněl?

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro návrh tak, jak zazněl v podrobné rozpravě? Zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 28, přihlášeno je 181 poslankyň a poslanců, pro návrh 147, proti nikdo. Já konstatuji, že tento návrh byl schválen a Poslanecká sněmovna schválila zřízení stálé komise Poslanecké sněmovny pro práci Kanceláře Poslanecké sněmovny, dále stálou komisi Poslanecké sněmovny pro rodinu a rovné příležitosti, dále stálou komisi Poslanecké sněmovny pro Ústavu České republiky a dále stálou komisi Poslanecké sněmovny pro hybridní hrozby.

 

Já vám děkuji, končím projednávání tohoto bodu.

 

Otevírám další bod a tím je

 

6.
Návrh na zřízení stálé komise Poslanecké sněmovny pro kontrolu činnosti
Generální inspekce bezpečnostních sborů a způsobu jejího ustavení nebo volby

Podle § 57 odst. 1 zákona č. 341/2011 Sb., o Generální inspekci bezpečnostních sborů, a o změně souvisejících zákonů, zřizuje Poslanecká sněmovna zvláštní kontrolní orgán pro kontrolu činnosti Generální inspekce bezpečnostních sborů, skládající se z poslanců určených Poslaneckou sněmovnou. Počet členů není zákonem určen, je potřeba počet členů stanovit. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP