(14.20 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Navrhuji tedy, bychom na program dnešní schůze Sněmovny na první bod zařadili mimořádný bod s názvem Diskuse o návrhu ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha na povinné očkování. Pakliže by to neprošlo, tak navrhuji zařadit tento bod jako poslední bod dnešní schůze Sněmovny, a v případě, že tento bod vaším hlasováním zařadíme, jak už jsem říkal, navrhuji hlasovat o tomto usnesení: "Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky ukládá vládě, aby nezaváděla povinné očkování proti viru SARS-CoV-19." (Správně SARS-CoV-2.)

Na základě hlasování, které za chvíli tady proběhne, poznáme, kdo ze Sněmovny je pro povinné očkování a kdo není pro povinné očkování, protože ten, kdo nepodpoří náš návrh bodu, je pro povinné očkování. Je to jasné. A kdo samozřejmě bude hlasovat pro náš bod, chce zachovat dobrovolnost z důvodů, které jsem tady sdělil. Není nic mezi tím. Je to diskusní bod. Není nic mezi tím a ještě bychom hlasovali usnesení, takže buď ano, nebo ne. Nic mezi tím. A doufám, že nově nastupující vládní pětikoalice nebude lavírovat jako v pátek, kdy se zdrželi u hlasování o zrušení nouzového stavu, protože nevěděli, jestli chtějí nouzový stav, nebo ne. Děkuji za pozornost. (Potlesk z řad SPD.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji za přednesení návrhu. Další se k pořadu schůze hlásí pan premiér v demisi, předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Pane předsedo, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Andrej Babiš: Dobrý den, vážená paní předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, jak je známo, ministr zdravotnictví má covid, takže nemůže tady vystoupit, proto bych se pokusil ho tady nahradit.

Vítám návrh pana předsedy Okamury. Pro nás to bude další příležitost vysvětlit občanům, proč by se měli očkovat. Vyhláška, kterou má v kompetenci ministr zdravotnictví, a její vypracování trvalo pár dnů a teď je v meziresortu, a my jako ANO - vláda v demisi, ale i když jsme v demisi, tak musíme konat ve prospěch občanů naší země, a proto jsme si vědomi, že je to samozřejmě záležitost, na kterou mají i různí experti různé názory. Příští vláda, která doufám bude schválena v týdnu od 13. prosince, nový ministr zdravotnictví pan profesor Válek to může zase změnit za pět dní. A jestli to udělá, nebo neudělá, tak samozřejmě to už je potom na nové vládě.

Proč chceme tu vyhlášku? Za prvé, je to jasný signál od vlády pro občany, že povinné očkování je jediná cesta a že vláda to myslí vážně. Je to povinné očkování pro jednotlivé profese a pro lidi nad 60 let. My jsme přesvědčeni, že povinné očkování psychologicky podpoří ochotu občanů se očkovat. Lidi, kteří se nechtějí nechat očkovat, žijí v různých dezinformacích. Například ti nemocní si myslí, že se nemůžou očkovat, protože jsou nemocní, ale je to právě naopak. Včera jsme měli tiskovou konferenci společně s panem premiérem Fialou, byl tam pan profesor Douša a jednoznačně řekl, že všichni nemocní se musí očkovat. Právě oni se musí očkovat. Zavádějí to okolní státy, Spojené státy. Rakousko je jediné, které zavádí povinné očkování pro všechny obyvatele. Včera jsme měli relaci, izraelský premiér, rakouský premiér, bylo to velice zajímavé. Očkování je od srpna povinné pro zdravotníky v Maďarsku. Povinné očkování zdravotníků platí od září v Řecku. V Itálii platí od září povinnost očkování pro zaměstnance ve zdravotnictví. Ve Francii se povinně musí očkovat všichni zdravotníci, pečovatelé v domovech pro seniory, hasiči, strážníci, celkem 3 miliony zaměstnanců. Pro pečovatele je povinné očkování například v částech Austrálie, v Británii, Belgie chce zavést pro všechny zdravotníky povinné očkování, a jde o více než 400 000 lidí, zákon by měl platit od 1. dubna. A nakonec pan premiér Heger by chtěl zavést povinné očkování, ale zatím nenašel podporu koaličních partnerů.

My jsme vyčerpali všechny možnosti pozitivní motivace k očkování. Díky očkovací kampani pozitivní i negativní jsme naočkovali pro věkovou kategorii 18+ 72,9 % lidí, kteří se v této věkové kategorii zúčastnili očkování, +12 let je to 71,3 %, +16 72,7 %. My jsme samozřejmě zavedli zpoplatnění testů, formu O-N, to je, ano, bohužel, další forma negativní motivace. Dneska už máme řadu povinných očkování a máme u nás dlouhou tradici, vždyť naše děti dostávají tu desetivakcínu nebo jak se to jmenuje. Ano, od počátku roku nám Evropská unie - a všichni jsme tvrdili - že když dosáhneme 70 %, tak jsme z toho venku, a ukázalo se, že to není pravda. Takže bez 90% proočkovanosti dospělé populace se stále budeme potýkat s přetíženými nemocnicemi a bohužel znovu včera máme nárůst na jipkách, máme nárůst v nemocnicích a ve vlnách samozřejmě se budou přijímat různá restriktivní opatření i s dopadem na podnikání, kulturu a sport.

"Vyhláškou" - a tady čtu podklad od pana ministra zdravotnictví Vojtěcha - "reagujeme na vývoj poznatků o vakcinaci proti covid-19, která je nejúčinnějším opatřením k zabránění vzniku onemocnění s těžkým klinickým průběhem vyžadujícím intenzivní nemocniční péči a v řadě případů končícím úmrtím nakaženého pacienta. Pohotovostní výbor Světové zdravotnické organizace opakovaně, naposledy na svém jednání dne 22. října 2021, potvrdil, že pandemie covid-19 představuje stálé ohrožení veřejného zdraví mezinárodního významu."

Evropský region - pandemie... evropský region je druhý nejpostiženější region, těsně za regionem Ameriky, celkem potvrzených případů 85 404 262, na covid-19 zemřelo 1 532 738 lidí. A bohužel, umírají i zdraví lidé, i ta maminka, která porodila, naštěstí miminko zachránili, zemřela, měla 35 let a byla zdravá. Skutečně covid zabíjí, je to zabiják, a pokud tomu někdo nevěří, my se snažíme to vysvětlovat a přesvědčovat, ale v mediálním prostoru, na sítích, je plno fejků, plno hoaxů, plno dezinformací.

Ta situace u nás - ano, my máme 2 132 380 evidovaných případů nákazy a jsme nejpromořenější v propočtu na milion obyvatel možná na světě, v Evropě určitě. Pokud vím, Německo má 5 %, my máme 20 a jsme sedmí, co se týče do počtu evidovaných případů úmrtí osob, a s covid-19 tak v pořadí osmé místo.

Trend a vývoj epidemické situace v České republice je charakterizován významným nárůstem ve třech sledovaných indikátorech pro hodnocení epidemie. Vysoce negativním a rizikovým aspektem současného stavu epidemie je vysoká prevalence nákaz u seniorní a potenciálně zranitelné populace, která je vysoce riziková z hlediska závažnosti průběhu onemocnění, následným dopadem na zdravotní systém představuje velmi rizikový potenciál počtu nových hospitalizací. Současný stav vývoje epidemie odpovídá vysoce rizikovému scénáři vývoje. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP