(15.50 hodin)
(pokračuje Vojtěch Munzar)

Druhá věc, která se týká souběhu kompenzačního bonusu s dalšími covidovými programy. O tom se vede dlouhá diskuse. Chtěl bych jenom zdůraznit, že v soukromém sektoru je kompenzační bonus spíše vnímán jako příspěvek na to, aby ten živnostník, OSVČ, jednatel, respektive společník malého s. r. o., mohl saturovat svoje životní náklady a náklady na svoji domácnost, přičemž mu zůstávají další platby, které souvisí s jeho podnikáním, a v mnohých případech ten kompenzační bonus nestačí.

Trochu bych polemizoval s paní ministryní, která tady říkala, že z toho důvodu se zvyšoval ten kompenzační bonus z 500 na 1 000 korun. Ten se zvyšoval v minulosti z toho důvodu, že těm OSVČ zůstávaly povinné platby sociálního a zdravotního pojištění. Ale to nejsou všechny náklady, které souvisejí s podnikáním, proto rozpočtový výbor přijal tento návrh. Předpokládá se, že takový živnostník by mohl požádat v dalších covidových programech s tím, že samozřejmě by se mu od nové podpory odečetl kompenzační bonus a musí zase doložit veškeré náležitosti těch dalších programů. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane zpravodaji.

Před zahájením podrobné rozpravy přečtu omluvu. Z dnešního jednání se omlouvá pan předseda Andrej Babiš z pracovních důvodů.

Nyní otevírám rozpravu podrobnou. Připomínám, že pozměňovací a jiné návrhy přednesené v podrobné rozpravě musí být vždy odůvodněné. O slovo se přihlásila paní poslankyně Lucie Šafránková. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Lucie Šafránková: Děkuji a hlásím se tímto ke svému pozměňovacímu návrhu, který jsem podrobně odůvodnila v obecné rozpravě, a je veden v systému pod sněmovním dokumentem číslo 113.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Ptám se, zda se ještě někdo hlásí do podrobné rozpravy? Není tomu tak, podrobnou rozpravu končím.

Ptám se, zda má paní ministryně zájem o závěrečné slovo? (Ne.). Pan zpravodaj? (Ne.) Také ne. Nebyly předneseny žádné návrhy, o kterých bychom měli hlasovat, proto končím druhé čtení tohoto návrhu. Děkuji paní ministryni a panu zpravodaji.

Jen pro informaci. Do lavic vám byly rozdány pozměňovací návrhy, a to ke sněmovnímu tisku 49 a ke sněmovnímu tisku 50. Nyní musíme rozhodnout, jakým způsobem budeme pokračovat, a to z toho důvodu, že nemáme k dispozici ještě pozměňovací návrhy k bodu 3. Prosím pana předsedu Výborného, aby přednesl návrh.

 

Poslanec Marek Výborný: Vážená paní předsedkyně, vážená vládo, kolegyně, kolegové, na základě dohody předsedů poslaneckých klubů dnes z grémia si dovoluji navrhnout přestávku pro přípravu druhého a třetího čtení všech tří návrhů dohromady na 40 minut, respektive myslím, že když se sejdeme v 16.30 hodin, tak je to v pořádku, čili do 16.30 hodin. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Čili na základě dohody předsedů poslaneckých klubů konstatuji, že jsme přerušili jednání do 16.30 hodin. Pan poslanec Benešík ještě s technickou.

 

Poslanec Ondřej Benešík: Vážená paní místopředsedkyně, děkuji za slovo. Chtěl bych poprosit členky a členy výboru pro evropské záležitosti, abychom využili této přestávky a shromáždili se v kanceláři předsedy výboru ve Sněmovní 3. Je to kancelář, která je přesně nad zasedací místností, ve které jsme už minimálně jednou někteří z nás zasedali. Takže Sněmovní 3. Prosím, kdo můžete z evropského výboru, přijďte do kanceláře předsedy. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, čili ještě jednou konstatuji, že schůze je přerušena do 16.30 hodin. Poté zahájíme blok třetích čtení bodů 1, 2 a 3. Děkuji.

 

(Jednání přerušeno v 15.55 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP