(15.20 hodin)
(pokračuje Alena Schillerová)

Praktická omezení v realizaci výdajů a na kapitolách, případně organizačních složkách státu v době rozpočtového provizoria: z hlediska možností financování by měli správci kapitol roztřídit výdaje do následujících kategorií, přičemž musí dodržet přidělený měsíční limit, a to na výdaje, které lze realizovat - výdajové tituly mandatorního charakteru, které jsou obsaženy v návrhu zákona o státním rozpočtu, například důchody, platba státu do veřejného zdravotního pojištění a podobně; výdajové tituly, které by byly v rámci standardního státního rozpočtu kryty z nároků nespotřebovaných výdajů. Jsou to výdaje smluvně zajištěné a rozpočtované v předcházejících letech, které nebyly dočerpány, například též výdaje na Antivirus, do výše disponibilních prostředků z roku 2021, dotace, smlouvy neproplacené do konce roku 2021.

Nicméně je tam celá řada dalších omezení, ať už je to v nemožnosti čerpání vládní rozpočtové rezervy, v nemožnosti vypisovat nové dotační tituly, ale o těch podrobněji pohovoří mí vládní kolegové, až jim bude uděleno slovo. Děkuji vám za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji za přednesení návrhu.

Nyní ještě přečtu došlé omluvy. Pan ministr v demisi Plaga se omlouvá z dnešního dne z pracovních důvodů. Pan poslanec David Pražák se omlouvá dnes mezi 17. a 21. hodinou z důvodů rodinných a paní poslankyně Helena Válková se omlouvá mezi 15.15 a 15.45 z pracovních důvodů.

Nyní je přihlášen s přednostním právem pan předseda klubu ODS Marek Benda a jenom řeknu, že následně se dohodli ministři v demisi, že dají přednost s přednostním právem panu premiéru v demisi a následně půjdou oni - přihlášení, takže to pořadí se trochu změní. Nyní poprosím pana předsedu, máte slovo.

 

Poslanec Marek Benda: Vážená paní předsedkyně, vážený pane premiére v demisi, dámy a pánové, já budu stručnější než paní ministryně, která tady předkládá rozpočet, který není na programu. Navrhnu několik změn k návrhu pořadu schůze.

První změna by se týkala návrhu na vypuštění bodu 8, což je Vládní návrh, kterým se předkládá Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s ratifikací smlouva mezi Českou republikou a Republikou Kosovo o zamezení dvojímu zdanění a zabránění daňovému úniku v oboru daní z příjmů, která byla podepsána v Prištině 26. listopadu 2013, sněmovní tisk 65. Obávám se, že jak se nám ta schůze protahuje, tak tento bod by nás mohl zatížiti natolik, že bychom museli schůzi prodlužovat do zítřejšího dne. Takže proto navrhuji jeho vypuštění.

Za druhé navrhuji vypuštění bodu 9, Návrh rozpočtu Státního fondu životního prostředí na rok 2022 a střednědobého výhledu Státního fondu životního prostředí České republiky na roky 2023 až 2024, sněmovní tisk 59. Pokládám také za nevhodné, abychom tento návrh rozpočtu životního prostředí projednávali před státním rozpočtem, který není na pořadu této schůze, nebude na pořadu této schůze, přestože to bude navrhováno, tak si myslím, že nemá smysl dělat ani Státní fond životního prostředí. K tomu konstatuji, že výbor pro životní prostředí přerušil projednávání tohoto bodu do okamžiku, než bude jmenována nová vláda.

A poslední návrh, který mám, je, aby jako bod 1 této schůze, to znamená před volby, byl zařazen návrh usnesení Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky o nezbytné úloze jaderné energetiky v dekarbonizaci ekonomiky. Tento návrh by posléze uvedl pan kolega Stanjura, ale chtěl bych, aby byl zařazen jako bod 1 této schůze. Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji za přednesené návrhy panu předsedovi Bendovi.

Nyní tedy avizované přednostní právo pana předsedy vlády v demisi Andreje Babiše, a jenom pro informaci pro vás ostatní, jaké je další pořadí: pan ministr v demisi Havlíček, paní ministryně v demisi Dostálová, pan ministr v demisi Brabec, pan ministr v demisi Metnar, pan ministr v demisi Vojtěch a následně přihlášení poslanci Juchelka, pan poslanec Stanjura a paní místopředsedkyně Kovářová. To jsou dosavadní přihlášení.

Pane předsedo, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Andrej Babiš: Takže dobrý den, vážená paní předsedající, kolegyně, kolegové, já bych chtěl reagovat tady na dvě věci, protože samozřejmě chápu, že v médiích se nedočtete nic o tom, co skutečně na Evropské radě se projednává. Naopak, často čteme různé nepřesné informace. A já bych chtěl reagovat na pana předsedu Okamuru, který bohužel tady není, ale snad mu to kolegové řeknou, a to jsou emisní povolenky.

Takže za prvé, není pravda, že Polsko je nějaký lídr v této problematice. Není to pravda. Naopak Česká republika je ten lídr, Česká republika, a já osobně jsem, co se týče emisních povolenek, vyvíjel největší aktivitu ze všech premiérů a prezidentů Evropské unie. 28. září 2021, když už jsme viděli, že emisní povolenky, které byly v lednu na úrovni 33 euro a mají dopad na cenu elektřiny asi 23 %, tak jsem psal dopis předsedovi Evropské rady Charlesi Michelovi a předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyen, že je to velký problém a že je potřeba změnit tu směrnici. Konkrétně jsem navrhoval, aby směrnice MiFID byla konkrétně změněna, protože není možné, aby ceny emisních povolenek, což je de facto daň za emise, byly předmětem spekulací různých investorů, bank, investičních fondů a tak dále. Takže to byl první dopis a psal jsem to proto, protože jsem k tomu i vystoupil. Vystoupil jsem 5. a 6. října 2022 v Brdu v rámci slovinského předsednictví a čekal jsem až do půlnoci, než konečně Evropská rada bude ochotna to projednávat.

Následně jsem vystoupil na zasedání Evropské rady 21. října v Bruselu, kde jsem upozorňoval na kritickou situaci ve vývoji emisních povolenek. Tehdy cena emisních povolenek byla 64 (euro). Tady můžu ukázat graf. (Ukazuje materiál.) Leden 33 euro a teď to šlo až na 88. Včera ráno v 9 hodin jsem znovu psal Ursule von der Leyen a Charlesi Michelovi a znovu je žádám, aby změnili tu směrnici, a nejenom to, aby ji změnili, ale aby znovu vrátili na trh emisních povolenek 378 905 382 emisních povolenek, které byly staženy z trhu s cílem nějaké stability, což je samozřejmě nesmysl, od 1. září 2021 do srpna 2022.

Takže, pane předsedo - není tady ještě nebo stále - Poláci teď přišli a včera jsme jednali, V4, s Emmanuelem Macronem a dal jsem polskému premiérovi kopii toho dopisu. Takže Česká republika je lídr v tom, aby se tahle směrnice změnila. Ta směrnice je nesmyslná a samozřejmě zásadním způsobem má negativní dopad hlavně na průmyslové země jako Polsko, Česká republika a další. Takže emisní povolenky ano, Polsko a Česká republika, a zítra, tedy ve čtvrtek, bude zase Evropská rada, budeme o tom mluvit. Takže my jsme byli první, a ne, že Poláci jdou nějakým vzorem. Oni teď přišli a říkají, že odejdou (z toho?) ETS. Ano, fajn. Takže je to nesmysl. Neodejdou. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP