(15.40 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Takže tyto pozice jsme prosazovali i na COREPERu a na Radě EU i na neformálních konverzacích a dopisech členským státům a institucím EU. Ano, i úředníci to prosazovali. Vrcholem diplomatické aktivity České republiky v rámci boje za uznání jádra a plynu coby technologií, které spadají pod kritéria udržitelnosti, byla série iniciativ od konce léta 2021, i Česká republika v úzké spolupráci s jaderným blokem - Francie, Slovensko, Maďarsko, Finsko, Slovinsko, Bulharsko, Rumunsko, Chorvatsko - a plynovým - plynovou skupinou, vedle dříve uvedených ještě Malta, Řecko a Kypr - blokem, tyto dva bloky, apelovala na mnoha fórech Evropské komise i na další partnery v této věci.

Dá se zmínit především prohlášení ministrů financí V4 z 30. září 2021, které se zasazuje o začlenění jádra a plynu pod taxonomii, společný článek ministrů hospodářství České republiky i Francie. A my a Francie jsme byli lídry boje za tu taxonomii, kterou jsme nakonec prosadili. Česká republika, Francie, Slovensko, Polsko, Maďarsko, Chorvatsko, Slovinsko, Rumunsko a Finsko v hlavních evropských denících ze 4. října 2021, a byl to společný článek těchto ministrů hospodářství, který bojoval především za jadernou energetiku.

Dále dopis (nesrozumitelné) šéfovi kabinetu předsedkyně Evropské komise z iniciativy Slovenska s podporou České republiky, Francie, Polska, Maďarska, Chorvatska, Slovinska, Rumunska, Finska, Itálie, Bulharska, Kypru, Malty, Řecka směrem k říjnové Evropské radě, který žádá nediskriminující podmínky pro jádro a plyn v taxonomii. A No paper - zase Česká republika, Francie, Bulharsko, Chorvatsko, Maďarsko, Polsko, Slovensko, Rumunsko a Slovinsko, který rozpracovává, která kritéria pro jadernou a plynovou energetiku očekávají tyto státy v návrhu druhého delegovaného aktu.

Vedle toho Česká republika i ostatní státy na nutnost začlenění jádro a plyn do taxonomie opakovaně upozorňuje jak bilaterálně na všech jednáních Rady EU - Rada GAC, ECOFIN, TTE Evropské rady - stejně jako na jednání všech přípravných orgánů.

Taxonomie není na programu Evropské rady 16. prosince, protože zkrátka nakonec předsedkyně Evropské komise na mikrofon jasně řekla, že to Evropská komise vyřeší, že to bude akceptovat a že se čeká, že se to stane 22. prosince. Takže to usnesení, které tady navrhujete, je splněno. Samozřejmě je to proces, je to kompetence Evropské komise, ano, takže samotné nařízení je obecné a žádná technická kritéria neobsahuje, ale jeho součástí je úkol pro Evropskou komisi, aby formou takzvaného delegovaného aktu do 31. prosince 2020 předložila přesná technická kritéria, a to se stalo. Ten delegovaný akt byl předložen 21. dubna 2021, ano, a následně bylo projednáno, že Evropská komise vydá ještě jeden komplementární delegovaný akt, který bude tyto oblasti z hlediska udržitelnosti klasifikovat. Tam by mělo být jasně napsáno: jádro a plyn, a to se očekává, že tento druhý akt bude vydán 22. prosince 2021. Vzhledem k tomu, že v obou případech se jedná o takzvané delegované akty, nejsou předkládané v rámci legislativního procesu ke schválení kvalifikovanou většinou. První delegovaný akt je nyní posuzován členskými státy, kdy řada států vyjadřuje znepokojení nad přísností kritérií pro jednotlivé oblasti, jako například pro lesnictví Finsko a Švédsko. Druhý delegovaný akt bude také posuzován členskými státy.

Prosím vás, my jsme nespali, my za to bojujeme. Bojujeme za to více než dva roky, je to jasná priorita, i samozřejmě celé, pokud vím, politické spektrum u nás chce jádro, takže já jenom chci, a děkuji za tu možnost tady to říct a říct tu pravdu, protože v médiích samozřejmě je toto nezajímá, píší různé dezinformace.

Znovu opakuji: Česká republika je lídr v boji pro změnu emisních povolenek, které stoupají nekontrolovaně - špatná směrnice, znovu budu k tomu vystupovat. Česká republika bojovala s Francií a dalšími státy za tu taxonomii, takže čeká se 22. 12., že to dopadne.

Takže ten návrh usnesení je fajn, akorát to usnesení mělo přijít někdy v roce 2018, je splněno. Budu rád, když takhle jste si to vyslechli a dostali jste ty správné informace. Děkuji za pozornost. (Potlesk z řad ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane předsedo. Pochopila jsem správně, že nenavrhujete žádný nový bod k zařazení?

přeji vám pěkné odpoledne a nyní budeme pokračovat vystoupením pana ministra v demisi Karla Havlíčka s přednostním právem. Prosím, pane ministře.

 

Místopředseda vlády, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy ČR Karel Havlíček: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, předtím, než přednesu návrh na zařazení jednoho konkrétního bodu, dovolte, abych jenom v rychlosti ještě reagoval na pana premiéra a na návrh usnesení, které v zásadě je v pořádku, leč je to trošku po cimrmanovsku, je to pozdě a později, než bylo třeba, protože v tuto chvíli, zdá se, a je to možná jeden z největších úspěchů České republiky za posledních několik let, tak to, že 22. 12. s největší pravděpodobností ta taxonomie bude uznána, tak jak jsme ji navrhovali, tak jak jsme ji prosazovali, zejména s Francií v posledních měsících, to fakticky odšpuntovává jeden z největších problémů, se kterým bychom se potýkali v následujících letech takřka po dobu jedné generace, a to je budování zdrojů, stabilních zdrojů, které jsou hlavním nástrojem k tomu, abychom se nedostali do situace, do které se Evropa dostala v posledních měsících - protože nepochybně jedním z důvodů energetické krize je to, že se budují zdroje nové, aniž by se odstavovaly zdroje stávající v rozumném časovém harmonogramu a nahrazovaly zdroji stabilními novými.

K tomu nám bude sloužit jádro, nicméně to jádro bude trvat dvacet let, možná o něco méně, patnáct, sedmnáct, ale v mezidobí je nezbytně nutné budovat zdroje plynové. V posledních týdnech jsme opravdu byli mimořádně aktivní a možná jste zaregistrovali, že Česká republika a Francie ziniciovaly obrovskou mediální kampaň napříč celou Evropou. Upozorňovali jsme na to, že pokud nebude taxonomie v rámci takzvaného druhého delegovaného aktu přijata podle požadavků, ze kterých jsme neuhnuli, a to takových, aby udržitelným zdrojem bylo jak jádro, tak tranzitně plyn za určitých podmínek, tak že nastane vážný problém jak ve smyslu energetické soběstačnosti, tak ve smyslu cen. Dlouhodobý cíl tedy udržet zde stabilní zdroje díky tomuto může být naplněn. A pokud skutečně to 22. dopadne, opakuji, je to možná jeden z největších úspěchů i naší vlády.

Nicméně teď dovolte, abych navázal na paní vicepremiérku Schillerovou a uvedl bod, který bych rád navrhl jako bod číslo 9, a to je Dopady rozpočtového provizoria na podporu podnikání a na zahajování investic do dopravní infrastruktury. Je mojí povinností, abych upozornil na to, co nám může hrozit - a v tuto chvíli už si řekněme rovnou, co reálně hrozí, pokud se budeme pohybovat v rozpočtovém provizoriu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP