(9.10 hodin)
(pokračuje Alena Schillerová)

I když se to nastupující vládě nelíbí a hází našim snahám klacky pod nohy, není pochyb, že úloha státu je být v energokrizi aktivní. A tak se k ní také od počátku naše končící vláda staví. Právě proto jsem prominula DPH z elektřiny a plynu do konce letošního roku, díky čemuž průměrná domácnost ušetří jen za listopad a prosinec několik set korun. A protože je DPH evropsky regulovanou daní, zároveň jsem ihned iniciovala jednání s Bruselem o možnosti zrušení 21% DPH na celý příští rok. Téma dočasné výjimky jsem před pár dny osobně konzultovala s EU komisařem pro ekonomiku Gentilonim. Vyjádřil pro naši situaci pochopení a je připraven na další diskusi. To je silný politický vzkaz, kterým říká: Diskutujte na politické úrovni, vnímám vaši složitou energetickou situaci a podstatná je dočasnost této výjimky. Proto ji navrhujeme na rok 2022.

Společně s vicepremiérem Karlem Havlíčkem a ministrem Richardem Brabcem jsme připravili současně balík tří zákonů, které mohou lidem na energiích ušetřit další tisíce korun ročně, třeba předkládanou novelu zákona o DPH anebo zákon, díky kterému by přes čtyři miliony domácností výrazně ušetřily na cenách energií, protože by se jim cena na faktuře snížila o poplatek za podporu obnovitelných zdrojů. Dělá to až 1 500 Kč.

Lidé, kteří mi často píší a se kterými jsem v kontaktu, vůbec nedokázali uvěřit tomu, že pětikoalice návrh na projednání těchto zákonů v Poslanecké sněmovně shodila se stolu. Nepochopitelné. Ale nevzdali jsme to, a když to nešlo projednat na řádné schůzi, posbírali jsme podpisy nutné pro svolání mimořádné schůze. Pořád věřím, že když můžeme udělat něco pro lidi, politikaření půjde stranou a potřebné zákony, které mnoha domácnostem mohou pomoci, se podaří prosadit.

Argumenty, že naše opatření nefungují, jsou zástupné a nepravdivé. Nemají oporu v realitě a já je mohu doložit konkrétními čísly. Poslední zprávy Českého statistického úřadu o meziměsíčním a meziročním vývoji spotřebitelských cen vysloveně hovoří o tom, že odpuštění daně na energie mělo vliv nejen na nižší listopadový růst inflace, ale také na přímé snížení cen energií a plynu. Cena elektřiny v listopadu podle Českého statistického úřadu poklesla o 16,2 % a zemního plynu o 11,5 %, což se zároveň příznivě odrazilo na meziměsíčním poklesu cen v oddíle bydlení. Průměrná domácnost díky tomu ušetřila stovky korun. Pro rodinné rozpočty možná nijak závratná suma, na druhou stranu zklidnění situace a zejména před Vánoci i nezanedbatelný psychologický efekt.

Také podle mnoha ekonomů bankovních institucí, jak se můžete přesvědčit v otevřených zdrojích, mělo odpuštění DPH větší sílu, než předpokládali, a vysvětluje celou odchylku jejich původních vyšších odhadů inflace oproti výsledné nižší listopadové skutečnosti.

Říká se, že pokud je někdo jediný, kdo něco udělat může, tak to udělat musí. Tím, kdo dnes může pomoci milionům českých domácností od tíhy energokrize, je 200 poslanců této Sněmovny. Věřím, že se budou rozhodovat především v souladu se svým poslaneckým slibem, a ne politickým zadáním blokovat cokoli jenom proto, že to předložila končící vláda. Obávám se totiž, že žádná možnost reparátu v letošním roce již nebude. Děkuji vám. (Potlesk.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji vám. Nyní je písemně přihlášen s přednostním právem pan předseda Okamura. Po něm se připraví pan předseda Jurečka. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, vláda Andreje Babiše v demisi se na poslední chvíli snaží přijít s návrhy, které by zmírnily některé ekonomické dopady. Přitom právě včera hnutí ANO a nově nastupující vládní pětikoalice hlasovaly pro takzvanou Zelenou dohodu, stručně řečeno Zelený úděl, který právě přináší to zdražování, které dnes vidíme. Včera jsme tady o tom hlasovali v Poslanecké sněmovně a jediné hnutí SPD hlasovalo proti tomuto šílenému plánu Evropské unie, který způsobuje - je to jeden z těch důvodů - dnes lidem zdražování energií a drahé složenky.

Takže hnutí ANO stejně jako nově nastupující vládní pětikoalice na jednu stranu, co se týče vůči Bruselu, tak servilně kýve, v podstatě principiálně to tak je, a nějaké ústní proklamace, že jakoby chtějí něco měnit, tak to samozřejmě nezabírá a lidé reálně platí předražené složenky. Takže to je ten výsledek této nečinnosti.

Naposledy včera - tady to mám - hlasovali tady poslanci hnutí ANO a nastupující vládní pětikoalice, že se hlásí ke klimatickým závazkům obsaženým v Zelené dohodě Green Deal. Takže stručně řečeno se potvrzuje, kdo nebo co je viníkem zdražování pro občany.

Problémem je, že dosavadní premiér Andrej Babiš nepřišel s návrhy řešení, jak zabránit zdražování, včas, v minulém volebním období, kdy šlo ještě zdražování energií nějakým způsobem zabránit. Ba naopak, Andrej Babiš dokonce v Bruselu vloni kývl na šílený plán Evropské unie s názvem Zelený úděl, takzvaný Green Deal, který je jedním z důvodů současného zdražování, a kvůli zaspání jeho vlády teď musí občané platit předražené složenky.

Je samozřejmě šílené, že i nově nastupující vládní pětikoalice v čele s premiérem Petrem Fialou v jejich připravovaném vládním prohlášení také píše, že podporují Zelený úděl, ten šílený plán.

Za hnutí SPD říkám, že hnutí SPD samozřejmě prosazuje rozumnou ochranu životního prostředí. O tom žádná, to prosazujeme. Ale ochrana životního prostředí v České republiky by měla probíhat nikoliv na základě termínů určených z Bruselu, ale na základě skutečných potřeb občanů České republiky a českých firem, protože situace v každé členské zemi Evropské unie je přece jiná. Takže ne servilně kývat na to, co řeknou v Bruselu, a říkají to tam lidé, kteří často, nebo většinou, nebo v podstatě všichni ani neumějí česky ani tady s námi nežijí, často tady asi ani v životě nebyli, a ti nám tady říkají, jak máme v České republice žít, a přitom ani nevědí, jaké mají naši občané problémy. Takže výsledkem je to zdražení.

Pojďme se ale zamyslet nad celkem, tedy nad tím, o čem jsem tady mluvil už včera. Českou republiku čeká ekonomická a zřejmě i energetická krize. A ještě jenom k tomu řešení. Je potřeba odstoupit od šíleného plánu EU s názvem Zelený úděl. To je to řešení. To je systémové řešení, odstoupit od Zeleného údělu, SPD to říká jasně, a budovat vlastní energetickou bezpečnost a soběstačnost. Samozřejmě prvním krokem, o kterém už tady SPD hovoří delší dobu a osamoceně, je vystoupit ze systému Evropské unie o obchodování s emisními povolenkami, prostě vystoupit z něj. Česká vláda by měla na prvním místě mít české občany a zajišťovat naši energetickou bezpečnost a soběstačnost. To je to správné řešení.

Takže v tomto smyslu bychom měli nejenom podpořit Polsko, ale přistoupit také k vystoupení z toho systému. Poláci vždycky v poslední době seberou odvahu, a poté, co tu odvahu seberou Poláci, premiér Andrej Babiš v demisi, nejlépe po volbách, se potom jakoby přidá. To je vždycky ten systém. Mezitím jak říkám, už občané platí drahé složenky, zdražují se potraviny, zdražuje se všechno a vždycky se tady přichází s křížkem po funuse. My jsme na to upozorňovali. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP