(9.40 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

A jak říkám, podívejme se, kde a jaké české strany v europarlamentu sedí v jakých frakcích. A zda v té jediné, která prosazuje naši národní suverenitu, nebo v těch, co odkývaly Green Deal, kvóty na migranty nebo naopak ignoraci migrace. A to přesně vidíme naši frakci Identita a demokracie v Evropském parlamentu, kde jsou naši europoslanci a oproti tomu vidíme ty jiné frakce, třeba ALDE a podobně, kde je třeba hnutí ANO, které zcela jasně prosazují přesně ten zelený úděl EU, který tady zdražuje ty energie a podobně. Takže kdybyste to mysleli vážně, tak z té frakce vystoupíte a půjdete do jiné frakce. Ať pan premiér Babiš řekne, jak kývala na migrační kvóty nebo na šílené zelené plány jeho paní eurokomisařka Věra Jourová z hnutí ANO. To by bylo dobré tady říct.

Když výše uvedené shrnu, vážené kolegyně a kolegové, měli bychom skutečně začít mluvit o závažných věcech, které nás v příštích měsících čekají od ekonomické a energetické krize až po hrozbu totální ztráty české státní a národní suverenity. Jinak tlak Bruselu na naše definitivní podmanění bude jen zesilovat. A znova mluvím i o těch energiích, i o tom zdražování, které tady dneska probíráme. Tak jako v případě covidové krize jde elitám bohužel nakonec v prvé řadě o moc a o peníze, přesněji o moc peněz.

Znova zdůrazňuji, že my jsme připraveni podpořit jakékoliv i dílčí návrhy proti zdražování energií, ale jsem přesvědčen, a uvidíme to i na té dnešní schůzi, že hnutí ANO tady neprosadí vůbec nic, protože právě přichází teď bohužel populisticky a pokrytecky s křížkem po funuse, protože když to řešit mohli, my jsme tady na to jako jediní upozorňovali, tak to ve vládě neřešili, aby se zalíbili Bruselu. A teď pár dní před tím, než ministři končí, přichází s nějakým bodem, který ve skutečnosti není vůbec schopen to zdražování vyřešit. A uvidíte, protože ta nová vládní pětikoalice si myslím, že pro vaše návrhy hlasovat nebude, to znamená, že se tady stejně vůbec nic nevyřeší.

My rádi podpoříme jakékoliv návrhy, které i dílčím způsobem lidem pomůžou, ale je to výsledek a viníkem toho zdražování, bohužel to musím říct na rovinu, je vláda Andreje Babiše s ČSSD za podpory KSČM, kteří už ovšem ve Sněmovně nejsou. Když jste to v plné síle mohli řešit, měli jste na to čtyři roky, tak jste to prostě neřešili. A je to tak a teď občané mají drahé energie a zdražují se i potraviny. Neřešili jste ani energetickou bezpečnost a soběstačnost, neřešili jste ani potravinovou bezpečnost a soběstačnost. Neřešili jste ani zdražování bytů, abychom mu zabránili. A tohle je výsledek, který ale při pohledu na připravované vládní prohlášení a programy vládní pětikoalice nevyřeší a nebude ani řádně řešit. A uvidíte, že si to tady řekneme za rok, že tady znovu budu stát a lidé budou skřípět zuby dál, jak se jim všechno zdražuje. A vládní pětikoalice se bude za a) vymlouvat na vládu Andreje Babiše a za b) se budou vymlouvat na to, že potřebují mnohem více času, přitom už rok říkají, že jsou připraveni vládnout a nejsou schopni předložit ani pozměňovací návrhy ke státnímu rozpočtu, přitom státní rozpočet už tady připravovala ta dosavadní vláda od léta, takže o tom všichni věděli, už to probíhalo i na rozpočtovém výboru. Takže pozměňovací návrhy mohla mít nová vládní pětikoalice připravené. A kvůli té nové vládní pětikoalici teď nebudou mít nárůst platů hasiči, policisté, pracovníci v sociálních službách a další, protože prostě ta nová vládní pětikoalice není připravena a vzala si jako rukojmí tyto potřebné profese.

To je opravdu neuvěřitelná situace, ale hlavně, že se tady rozšířily počty ministrů z patnácti na tři, na to čas měli, tedy pardon z patnácti na osmnáct, o tři, na to čas měli - ta nová vládní pětikoalice. Hlavně že rozšířili jedno místo místopředsedy Sněmovny za 20 milionů korun z veřejných rozpočtů pro Piráty, kteří mají přitom jenom čtyři poslance. Hlavně že hlasovali, ta nová vládní pětikoalice, v Senátu, ale to hlasovali poslanci hnutí ANO a ČSSD proti zamrazení platů politiků. To je náš návrh, který tady teď leží ve Sněmovně. Teď se na něj už do konce roku nedostane, jak tak koukám. Takže sami sebe nová vládní pětikoalice zabezpečila, ale na občany, na policisty, na hasiče, na pracovníky v sociálních službách, vojáky, ale i učitele a další už nezbývá, protože logicky nezbyl čas na to připravit pozměňovací návrhy ke státnímu rozpočtu, abychom ho mohli projednat ještě letos, jako tomu bývalo zvykem i při nástupu nových vlád, že jsme to stihli. Já si pamatuju, že jsme hlasovali o rozpočtu ještě mezi Vánocemi a Silvestrem. Mezi Vánocemi a Silvestrem jsme hlasovali o rozpočtu. Tady pan poslanec Adamec na mě volá - taky nebyla krize. Ale vždyť už rok říkáte, že jste připraveni vládnout. Tak jste rok spali, nebo co? Rok jste si nevšimli, že je náš rozpočet deficitní? Vždyť jste tady pořád celou dobu vykřikovali, často jste blokovali Sněmovnu místo, abyste tedy připravili ty pozměňovací návrhy, podle vašeho programu, dobře. Jste domluveni na stoosmičce, máte většinu, to je v pořádku. To je prostě demokracie. Takže rok jste se chystali. A teď kvůli vám, že jste nepřipraveni, policisté, hasiči, pracovníci v sociálních službách a další potřebné profese, vojáci, učitelé a další nedostanou přidáno alespoň o ty peníze à la inflace. Takže vy jste tím viníkem.

Do toho samozřejmě ještě chtějí uložit, tato vláda, povinné očkování například dobrovolným hasičům. A to už považuji za úplný vrchol. Děkuju za pozornost. (Potlesk v řadách poslanců SPD.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Nyní se připraví pan předseda Jurečka. Ale mezi tím, než dojde k pultíku, seznámím Sněmovnu s došlými omluvami. Omlouvá se paní ministryně Klára Dostálová z důvodu jednání na plenární schůzi Senátu. Od 9.30 do 10.30 se z pracovních důvodů omlouvá pan předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda a omlouvá se paní poslankyně Karla Maříková od 11 hodin do konce jednacího dne z pracovních důvodů.

Ještě zkonstatuji, jaké je pořadí přihlášených. Jsou tedy přihlášení po panu předsedovi Jurečkovi v tomto pořadí: pan ministr Karel Havlíček, Richard Brabec, poté pan místopředseda Ivan Adamec a na závěr paní místopředsedkyně Jana Vildumetzová. A nyní prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Marian Jurečka: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, členové vlády, kolegyně, kolegové, dovolte mi, abych ne jenom za sebe a za klub KDU-ČSL, ale i za strany budoucí koalice reagoval k návrhu této mimořádné schůze, protože posluchač, který tady slyšel vystoupení například paní ministryně financí Aleny Schillerové, mohl nabýt dojmu, že tady vláda intenzivně pracovala poslední tři, čtyři měsíce na opravdu smysluplném řešení jak pomoci domácnostem, které se dneska dostávají do extrémně složité situace v rámci nárůstu cen energií, elektřiny a plynu především.

Předložili tady tři návrhy, které jsou adresovány v rámci pozvánky na tu dnešní schůzi, a řekněme si, co to v reálu znamená, jaké to je řešení. Jednak si dovolím říci, že vlastně i tato schůze je ukázka toho, jakou vládu jsme doposud měli a určitý střet pohledu na to, jakou vládu, s jakými řešeními by tato země měla mít. To znamená nikoliv přijít po skoro čtyřech měsících intenzivní energetické krize, do které se tento týden i paradoxně jako určitý symbol toho, jak dlouho se ta situace neřešila, dostal Energetický regulační úřad, a předložit plošné řešení, které pro naprostou většinu těch lidí, těch domácností, těch rodičů, těch seniorů nepřináší odpověď na otázku, jak v těch příštích měsících budou schopni tito lidé zaplatit ty nárůsty těch cen a především ta závěrečná vyúčtování. Přijít s návrhem novely zákona o DPH, který je tady prezentován jako nějaká zásadní pomoc, v situaci, kdy těm domácnostem ty faktury, jak tady bylo správně poznamenáno, vzrostou o tisíce korun, někdy i o více než deset tisíc korun měsíčně, a říct, že snížení DPH je pomoc, která těm lidem zajistí to řešení, tak to prostě řešení není. Přijít tady s další novelou zákona, která řeší otázku emisních... (Ministryně Schillerová napovídá poslanci Jurečkovi.) Děkuji. ... zákona o podporovaných zdrojích energie, opět je to řešení ve stokorunách nebo v jednotkách jednotek tisíců korun, nikoliv řešení, které by pomohlo těm domácnostem v situaci, ve které jsou. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP