(16.00 hodin)

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji. Jenom k panu poslanci Kaňkovskému, prostřednictvím vás, paní předsedající. Já jsem vůbec neříkal, že ten formulář je nějakým způsobem špatně nebo že by se měl zjednodušit. Já jenom říkám, že pokud přijde půl milionu lidí s tímto formulářem na úřad práce, tak ti úředníci tam to nebudou stíhat, protože mají otevřeno pouze pondělí a středy. Já jsem neslyšel, že by úřad práce se měnil nějakým způsobem nebo že by šel vstříc těm lidem. A řeknu vám to, že ti referenti na úřadu práce, tak mnohdy, když jim to tam přinesou vyplněné, jim volají zpátky, že budou muset něco doplnit nebo že to vyplnili špatně. Tím pádem se to ještě navíc samozřejmě ta doba vyplňování těchto formulářů prodlouží. Takže já proti těmto formulářům nic nemám. Vždyť i dneska na výboru pro sociální politiku říkal pan ministr Jurečka, že když to nějakým způsobem revidoval a mohl to zúžit, tak "tam není jediná kolonka, kterou by mohl škrtnout, protože všechny mají nějakým způsobem svůj smysl". Konec citace. Takže to není něco proti těm formulářům, proti zjednodušení, ale je to pouze obrana toho nesystému v tom, že my v tuto chvíli zahltíme úřady práce, které vydávají ještě dalších dvacet pět různých sociálních dávek.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. S faktickou poznámkou je přihlášena paní předsedkyně Alena Schillerová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Pane poslanče Kaňkovský, prostřednictvím paní místopředsedkyně, vy to dobře víte, vy jste specialista na sociální politiku, jste tu už několikáté volební období, byl jste v sociálním výboru. Pamatuji si, jak mí bývalí kolegové z Ministerstva financí o vás mluvili vždy s respektem jako o člověku, který se v této oblasti vyzná, takže vy velmi dobře víte, prostřednictvím paní místopředsedkyně, že každý formulář je odrazem zákonné úpravy. To znamená, není tam nic, co si někdo vymyslí, nějaký úředník podívající se z okna, ale přesně to odráží právní úpravu, kterou musela schválit tato Poslanecká sněmovna v bývalém nebo předbývalém období.

Já si pamatuji - nebyla to moje materie, ale pamatuji si ty bitvy tady o každou novelu jakéhokoliv sociálního zákona. Takže si myslím, že to nebylo od vás na druhé straně fér, promiňte, prostřednictvím paní místopředsedkyně. On pan poslanec Juchelka to přesně myslel, jak to teď řekl. On řekl: ta pomoc bude tak složitá a tak moc adresná, až si radši hodně lidí o ni ani nepožádá. Tak to myslel. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní předsedkyně. Nyní opět s faktickou poznámkou pan zpravodaj Vít Kaňkovský. Prosím.

 

Poslanec Vít Kaňkovský: Děkuji paní předsedkyni Schillerové. Já jsem to možná úplně nepochopil, jak to kolega Juchelka myslel. Nicméně vyznělo to tak, že ten formulář je přebujelý, a jenom jsem se zamýšlel na tím, zda bychom s tím do budoucna něco nemohli udělat. Paní předsedkyně má pravdu v tom, že je to odraz zákonné úpravy, a je to pro nás velká výzva na toto volební období.

Ale já jsem se zamýšlel na tím - a ještě to doplním. My tady stojíme před tím, že řada rodin, řada jednotlivců, se skutečně ocitne v krizi z hlediska cen energií, a tato vláda přichází s adresnou pomocí. Chápu, že to není úplně jednoduché, ale my se tady nebavíme o nějaké nulové množině. Celá řada lidí, kterých se to bude dotýkat, už dneska ten příspěvek na bydlení pobírá. To znamená, že pro ty to nebude nová situace, ale budou mít ten příspěvek na bydlení vyšší. A ano, pro některé to bude nová situace.

Pan ministr Jurečka to říkal v úvodním slovu. My musíme udělat velmi dobrou informační kampaň. Musíme si uvědomit, že to nebude jenom na internetu, protože celá řada těch příjemců možná na internet nechodí. Také mluvil o tom, že je potřeba posílit úřad práce a že je potřeba jim za to případně dát i nějaké odměny. To tady také zaznělo, nebo minimálně to zaznělo ráno na výboru pro sociální politiku. Takže nedělejme z toho tolik politiky, ale snažme se skutečně těm lidem pomoci, protože oni na to čekají. A my říkáme, pomáhejme adresně.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane zpravodaji. Nyní ještě poprosím o strpení pana poslance Jiřího Kobzu, protože tu máme dvě faktické poznámky. Pan poslanec Marek Novák, poté pan poslanec Aleš Juchelka. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Marek Novák: Děkuji za slovo, vážená paní předsedající. Já se jenom lehce technicky vmísím do té debaty. My jsme v minulém volebním období v rámci tisku 652, Dávky v hmotné nouzi, ve druhém čtení načetli usnesení, kde jsme vyzvali Ministerstvo práce a sociálních věcí, aby se právě těmito formuláři zabývalo. Takže prosím, podívejte se do stenozáznamů minulé Poslanecké sněmovny. Tam to naleznete. Bohužel, ačkoliv jsme se snažili projednání tohoto zákona protlačit a následně nechat schválit Poslaneckou sněmovnu i tohle doprovodné usnesení, tak tehdy to především a hlavně Pirátská strana blokovala. Tím pádem se to neprojednalo a ta výzva, to usnesení, se ani nedostalo na ministerstvo. Takže neříkejte prosím, že jsme to neřešili. Najděte si to ve stenozáznamech - tisk 652, minulé volební období. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Také děkuji, pane poslanče. Další faktická, pan poslanec Aleš Juchelka. Je to tak? Prosím, máte slovo. Připraví se s faktickou pan předseda Marek Výborný. Prosím.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Jenom takovou poznámku. My to skutečně podpoříme, ten zákon o státní sociální podpoře. Já jenom prostě říkám, jakým způsobem to bude komplikované pro úřady práce, protože například tato novela ještě rozšiřuje podnájemní, nájemní bydlení, ty byty služebnosti a tak dále. Například u podnájemních bytů budou muset nejdříve úředníci u všech těch, kteří už tam jsou a berou mimořádnou okamžitou pomoc, protože mají podnájemní bydlení, tak díky této novele to budou muset přehodit, tady tyto podnájemníky, na příspěvek na bydlení. To znamená, že tam bude dvojitá agenda. A až oni jim vyplatí v rámci podnájemního bydlení díky této novele příspěvek na bydlení, a ještě se třeba nedostanou k částce na nějaký nárok na živobytí, tak to potom doplní buď mopkou, nebo třeba doplatkem na bydlení. Tak chci jenom říct, že vlastně i tady toto se bude nějakým způsobem dublovat a bude to ještě složitější z hlediska administrace pro referenty úřadu práce. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Nyní s faktickou poznámkou pan předseda Marek Výborný. Máte slovo, prosím.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji, paní místopředsedkyně. Jenom velmi krátce k panu kolegu Novákovi. Děkuji za připomenutí tisku 652 a toho usnesení, ale chci upozornit, že to zde byla vaše vláda, která na to mohla reagovat, a to dokonce bez toho, že by musela čekat na nějaké usnesení Poslanecké sněmovny. Ministerstvo práce a sociálních věcí patřilo i pod vašeho pana premiéra a skutečně to mohlo být dávno vyřešeno.

Má pravdu váš kolega Aleš Juchelka, že skutečně ten formulář je odrazem toho, co je zákonnou povinností. Pak se ale bavme o tom, proč vaše vláda nenavrhla už to zjednodušení tak, abychom zjednodušili potom v druhém sledu i ty jednotlivé formuláře. Myslím, že současný pan ministr práce a sociálních věcí k tomu jistě přistoupí jinak než předchozí vláda. A pokud někde bude možno zákony zjednodušit tak, aby se zjednodušily ve smyslu toho i formuláře a bylo to uživatelsky přívětivější, proklientské, to znamená, aby ti, kteří mají nárok na adresnou pomoc, o které tady hovoříme, aby na ně dosáhli jednodušeji, abychom zároveň snížili byrokratické zatížení úřadu práce a těch, kteří administrují jednotlivé dávky, tak samozřejmě k tomu tato vláda a pan ministr přistoupí. Ale teď tady hovořit o tom, že to není, tak to skutečně pláčete na svém vlastním hrobě. Mám na mysli tedy na hrobě minulé vlády. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Nyní s další faktickou je přihlášen pan poslanec Marek Novák, prosím.

 

Poslanec Marek Novák: Děkuji za slovo. Jenom ke svému ctěnému kolegovi. Já jsem reagoval na to, že tady bylo řečeno, že poslanci hnutí ANO to vůbec neřešili. Není to pravda, vyvrátil jsem to, to je celé. Díky.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní se přihlásil opět s faktickou pan poslanec Aleš Juchelka. Prosím, pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji moc. Nechci, aby to skončilo jako ta diskuse o tom, že tady někdo vytváří nějaké formuláře. Pojďme si to probrat jedno po druhém.

Žádost o příspěvek na bydlení, to je základní žádost. To se musí vyplnit, musí se tam vyplnit všichni ti, kteří ve společné domácnosti žijí, musí se tam vyplnit jejich doklady totožnosti. To je jasné, aby nedocházelo k nějakým únikům právě u této dávky. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP