(17.10 hodin)

 

Poslanec Vít Kaňkovský: Třetí usnesení: "Poslanecká sněmovna ukládá ministrovi práce a sociálních věcí Marianu Jurečkovi předložit detailní data o počtu podaných a následně vyřízených žádostí této podpory po dnech a regionech všem předsedům klubů každé pondělí před zasedáním Poslanecké sněmovny."

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro toto doprovodné usnesení? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Je to hlasování s pořadovým číslem 27, přihlášeno je 189 poslankyň a poslanců, pro návrh 82, proti 37. Návrh byl zamítnut. Můžeme pokračovat.

 

Poslanec Vít Kaňkovský: Čtvrté usnesení: "Poslanecká sněmovna ukládá zároveň předložit i detailní metodiky, podle které budou úřady práce obvolávat potenciální příjemce této podpory."

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro návrh tohoto doprovodného usnesení? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování s pořadovým číslem 28, přihlášeno je 189 poslankyň a poslanců, pro 83, proti 43. Tento návrh byl zamítnut. Můžeme pokračovat.

 

Poslanec Vít Kaňkovský: A poslední usnesení, za páté: "Poslanecká sněmovna ukládá ministrovi práce a sociálních věcí Marianu Jurečkovi řešit s generálním ředitelem Úřadu práce rozšíření úředních hodin."

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro návrh tohoto doprovodného usnesení? Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 29, přihlášeno je 189 poslankyň a poslanců, pro návrh 84, proti 15. I tento návrh byl zamítnut.

 

A já se pro pořádek ptám, zda jsme se vypořádali se všemi návrhy doprovodných usnesení?

 

Poslanec Vít Kaňkovský: Ano, pane místopředsedo, hlasovali jsme všechny přednesené návrhy usnesení.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, pane zpravodaji, a vzhledem k tomu, že jsme hlasovali o všech návrzích, které zde zazněly...

Vidím, že se hlásíte, paní předsedkyně. Chcete slovo ještě předtím, než uzavřu tento bod? (Ano.) Samozřejmě že máte možnost vystoupit. Jen jsem se chtěl zeptat, v které části jednání. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji, pane místopředsedo, za slovo. Já nevím, co tady budilo takové všeobecné veselí, když se četlo navržené usnesení mé ctěné kolegyně, paní místopředsedkyně Mračkové Vildumetzové, a vůbec už nerozumím tomu, proč jste hlasovali proti. Vezmu svou zkušenost bývalé ministryně financí, kdy jsme na koleně - na koleně! - postavili on-line prostředí pro kompenzační bonus, jinak bychom ten milion žádostí nezprocesovali za nějakých 44 miliard ke konci loňského roku. Nerozumím tomu, proč by se každé pondělí neudělal výkaz. Automaticky jsem dostávala každé pondělí přesně po regionech informaci o tom, kolik bylo podáno žádostí, kolik bylo vyplaceno, v jaké to je fázi. A už vůbec nerozumím, proč jste zamítli rozšíření úředních hodin. To je snad všechno možné. Jenom aby občané věděli, co vás tak pobavilo a co jste prostě, jak se říká lidově, zatloukli. Děkuji. (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Registruji zde ještě přihlášku s přednostním právem pana poslance Michálka. Prosím.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo. Jenom jsem chtěl fakticky opravit. My jsme nezamítli rozšíření otevíracích hodin. My jsme zamítli usnesení Poslanecké sněmovny, kterým jste chtěli mikromanažovat ministra této vlády, aby se sešel s nějakým úředníkem. Chápu, že takhle to mohlo fungovat za vaší vlády, že schůzky jednotlivých lidí řešil premiér, ale představa, že stát bude fungovat tak, když to bude řešit jeden člověk, ať už je to předseda vlády, nebo že takto ctěná komora bude řešit takové věci, že bude ministrovi vlády určovat, s kým se má kdy sejít, tak tak opravdu ten stát nespravíme! Myslím si, že členové této vlády jsou svéprávní, a není potřeba, abychom na této úrovni detailu schvalovali rozhodnutí, která navíc nejsou předjednána příslušným výborem. Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců pětikoalice.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Nyní se ještě hlásí s přednostním právem paní místopředsedkyně Mračková Vildumetzová. Prosím.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Já bych se ještě chtěla vyjádřit k těm úředním hodinám, především k tomu, co tady teď zaznělo z úst pana Michálka, protože mě asi při mém vystoupení neposlouchal, že existuje usnesení vlády z roku 1995, které říká, že pro státní orgány jsou úřední hodiny stanoveny právě tímto usnesením, a to v pondělí a ve středu od 8 do 17 hodin. Neplatí to pro územní samosprávné celky. Mě kolikrát velmi zvedá ze židle, že právě některá města a obce se tímto řídí. Ale protože je toto usnesení platné a účinné, tak kdo jediný může v tuto chvíli rozšířit ty úřední hodiny, je právě generální ředitel Úřadu práce, tak proto to dané usnesení. Děkuji. (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: I já vám děkuji za vaši poznámku a vzhledem k tomu, že se nikdo další nehlásí, končím projednávání tohoto bodu.

 

Podle schváleného programu přistoupíme k projednávání dalšího bodu

 

2.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 236/1995 Sb., o platu
a dalších náležitostech spojených s výkonem funkce představitelů státní moci
a některých státních orgánů a soudců a poslanců Evropského parlamentu,
ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 201/1997 Sb., o platu
a některých dalších náležitostech státních zástupců a o změně a doplnění
zákona č. 143/1992 Sb., o platu a odměně za pracovní pohotovost
v rozpočtových a v některých dalších organizacích a orgánech,
ve znění pozdějších předpisů, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 117/ - zkrácené jednání

Před jeho projednáváním bychom měli podle § 99 odst. 5 posoudit, zda jsou podmínky pro projednání zmíněného návrhu zákona ve zkráceném jednání. Otevírám rozpravu a vidím přihlášeného - pan poslanec Vondráček.

Jinak, kolegyně, kolegové, jestliže chcete diskutovat některá témata, poprosím vás, jděte do předsálí, ať se ostatní kolegové mohou soustředit na projednávání dané věci.

Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji za slovo, pane předsedající. Než začnu v rozpravě, v hlasování číslo 21 - hlasoval jsem pro, na sjetině mám "zdržel se". Nezpochybňuji hlasování.

A teď k tomu samotnému zkrácenému řízení. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte, abych vás pokud možno stručně a konstruktivně seznámil, jaké ve mně vyvolalo dilema předložení této normy ve zkráceném řízení za využití stavu legislativní nouze. To dilema je ve stručnosti způsobeno tím, ten zákon je připraven špatně a předložen špatně.

S dovolením, na úvod bych si chtěl vypomoci citátem z mailu, který mi dneska přišel: "Vláda předložila zákon o zmrazení platů představitelů státu ve stavu legislativní nouze. Je to vládní podfuk na ústavu a pravidla zákonodárného procesu. Členové vlády kašlou na slib dodržovat ústavu a zákony. Je to signál, že jak vláda začíná, tak bude i pokračovat, tedy můžeme očekávat soustavné tunelování ústavy a zákonů v naší zemi ze strany vlády." Konec citátu.

Jinými slovy, přestože vláda chce přijmout zákon ve stavu legislativní nouze, je naprosto zřejmé, že nejsou splněny zákonné podmínky pro takovýto postup. Zákonnou podmínkou totiž je mimořádná okolnost způsobující zásadní ohrožení základních práv a svobod občanů nebo bezpečnost státu nebo hrozba značných hospodářských škod. Tento návrh zákona z mého pohledu ale nic z toho nesplňuje. Je snad nějakým způsobem ohroženo základní právo nebo svoboda občanů? Je ohrožena bezpečnost tohoto státu? Nebo snad - vzhledem k očekávanému a v důvodové zprávě zmíněnému dopadu na státní rozpočet 0,6 miliardy korun českých tato částka neodpovídá v rámci toho, co vláda chce utrácet, pojmu značná hospodářská škoda. Ani jedna z možných zákonných podmínek pro zkrácené řízení zde není. Nejedná se ani o mimořádnou a neočekávanou okolnost. Vždyť přece zvýšení platů od 1. 1. je zcela očekávané a očekávatelné. A proč asi? Protože zákon, který jsme přijali v minulém volebním období, který zde byl přijat výraznou většinou přesahující ústavní většinu, zlikvidovali senátoři koaličních stran a už jsme nemohli v minulém období hlasovat a jejich vůli přehlasovat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP