(18.10 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Takže já bych vás chtěl požádat, vím, že jste tady první den, ale mohli bychom mít snad všichni trochu korektní vztahy, ne? Takže když se vás zeptáme jako vlády - a já si přesně pamatuju na tato slova, která tuším říkal Zbyněk Stanjura, říkal a vytýkal - my jsme byli také opozice v minulém volebním období, vytýkali jsme vládě i my jako opozice - Sněmovna se nezodpovídá vládě, ale vláda se zodpovídá Sněmovně. Přesně ten obrat si tady pamatuji, že tady opakovaně padal. A je to správný obrat. To je přece obrat, se kterým určitě souhlasíme. Ale teď by bylo dobré, kdybyste to taky dodržovali vy. To je všechno, protože situace se zase někdy může obrátit a zase budeme chtít ve Sněmovně vzájemně vědět ty informace a mít nějakou slušnou korektní odpověď. O to tady jde.

Takže bych chtěl opravdu požádat pana ministra - a teď to přičítám určité nezkušenosti - aby nebyl arogantní, neúkoloval nás tady, že si máme něco někde přečíst, protože pak to vypadá, že neví. Pak to vypadá, že není kompetentní. A to přece nechcete, pane ministře, takhle vypadat. (Smích v sále.) Proto jsem vás chtěl požádat, zdali byste sem šel a jednoduše to řekl v jedné, dvou větách. A máme to zkraje, můžeme si podat ruce, možná se tady budeme vídat celé čtyři roky, možná ne, ona ta životnost bývá různá. (Smích a potlesk v sále.) Ale o to jsem vás chtěl poprosit.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Vidím přihlášku do diskuse pana ministra. Prosím. Máte slovo.

 

Ministr pro legislativu ČR Michal Šalomoun: Vážené poslankyně a poslanci, já jsem to nebral jako neúctu k vám, to se omlouvám, pokud to tak vyznělo. Já jsem to vnímal tak, že stejně moje stanovisko je v zásadě známé a v médiích proběhlo. To stanovisko bylo takové, že upozorňovalo vládu na problémové momenty, které tady v zásadě popisujete, nicméně i když to bylo na vládě diskutováno, tak vláda je kolektivní orgán a padlo rozhodnutí, že i přes ty problémy, i přes riziko toho, že to může být Ústavním soudem, pokud by návrh na zrušení toho zákona přišel, tak i přesto se vláda usnesla, že to jako návrh zákona nebo tedy novelu do Poslanecké sněmovny poslala. Takže taková je situace.

A co bych k tomu řekl - to, co říkal pan předseda Vondráček. Ano, to, že to může vyvolat aktivitu ze strany justice, a to, že je tady jakási říkejme tomu justiční tradice, že by se mohlo případně stát, že by tento návrh byl úspěšný, tak to se holt stát může, ale i přesto si to vláda vyhodnotila tím způsobem, že to udělala tak, jak to udělala. (Potlesk opozičních poslanců.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji, pane ministře. Eviduji faktickou poznámku pana poslance Faltýnka, poté s přednostním právem paní ministryně, paní předsedkyně Schillerová. Prosím.

 

Poslanec Jaroslav Faltýnek: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já bych chtěl ocenit - sice to trvalo dlouho, pane ministře - ale chtěl bych ocenit vaši odpověď férovou a děkuji za ni. Děkuji. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní tedy s přednostním právem paní předsedkyně Schillerová. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Já jsem v podstatě chtěla říct to samé, co můj ctěný kolega pan Faltýnek. Chtěla jsem poděkovat panu ministrovi, vážím si toho, že přišel k mikrofonu a že nám řekl, že na vládě - je to hrdina - měl tento názor. A že ho vláda přehlasovala, to prostě je holý fakt. Děkuji. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Ještě s přednostním právem pan předseda Okamura. Prosím.

 

Poslanec Tomio Okamura: No tak když už poděkovali všichni, tak to abych vám poděkoval i já za klub SPD, protože to tak je. To tak prostě je. Vy jste přišel s velice, musím říct, odvážným vyjádřením a my ho politicky vnímáme. Děkuji a těšíme se na spolupráci. (Smích a potlesk opozičních poslanců.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Faktická poznámka pana poslance Patrika Nachera. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji. Tak já využívám toho, že tady vidím Jakuba Michálka, se kterým jsem byl v té televizi. Také bych chtěl nejprve poděkovat panu ministrovi za jeho upřímný pohled a zároveň bych se chtěl svého kolegy Jakuba Michálka, který mě tam přesvědčoval o přidané hodnotě nové pozice ministr pro legislativu, zeptat, kde je ta přidaná hodnota toho nového ministra, když ho neposloucháte, to, co vám říká. (Smích a potlesk opozičních poslanců.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji a vzhledem k tomu, že nikdo další se do rozpravy nehlásí, tak v tom případě končím rozpravu a přistoupíme k hlasování. Přednesu návrh usnesení. Zagonguji, aby se poslanci a poslankyně dostavili na hlasování. A nyní tedy přednesu návrh usnesení a poté eviduji žádost o vaše opětovné přihlášení.

 

Nejprve tedy přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna konstatuje, že nadále existují podmínky pro projednání vládního návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 236/1995 Sb., o platu a dalších náležitostech spojených s výkonem funkce představitelů státní moci a některých státních orgánů a soudců a poslanců Evropského parlamentu, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 201/1997 Sb., o platu a některých dalších náležitostech státních zástupců, a o změně a doplnění zákona č. 143/1992 Sb., o platu a odměně za pracovní pohotovost v rozpočtových a v některých dalších organizacích a orgánech, ve znění pozdějších předpisů, ve znění pozdějších předpis, sněmovní tisk 117 - zkrácené jednání." Eviduji vaše odhlášení. Já vás tedy všechny odhlásím a požádám vás, abyste se přihlásili svými hlasovacími kartami. Počkám, až se počet ustálí.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro návrh tohoto usnesení? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Je to hlasování s pořadovým číslem 31, přihlášeno je 173 poslankyň a poslanců, pro návrh 110, proti 6. Já konstatuji, že s tímto návrhem byl vysloven souhlas.

 

A já tedy otevírám tento bod, který zní Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 236/1995 Sb., o platu a dalších náležitostech spojených s výkonem funkce představitelů státní moci a některých státních orgánů a soudců a poslanců Evropského parlamentu, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 201/1997 Sb., o platu a některých dalších náležitostech státních zástupců, a o změně a doplnění zákona č 143/1992 Sb., o platu a odměně za pracovní pohotovost v rozpočtových a v některých dalších organizacích a orgánech, ve znění pozdějších předpisů, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 117 - zkrácené jednání. Předložený návrh uvede místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

A vás, kolegové a kolegyně, kteří máte potřebu něco diskutovat, požádám, abyste šli diskutovat do předsálí, aby ministr Marian Jurečka mohl v klidu přednést a uvést tento bod. Prosím, pane ministře.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Vážený pane předsedající, budu opravdu velmi stručný. Myslím si, že už v předešlé rozpravě v otázce stavu legislativní nouze zazněly některé aspekty návrhu tohoto zákona č. 236/1995 Sb., o platu a dalších náležitostech spojených s výkonem funkce představitelů státní moci a některých státních orgánů a soudců a poslanců. Já k tomu řeknu tolik, že vláda se rozhodla s ohledem na ekonomickou a rozpočtovou situaci v České republice a s ohledem na státní rozpočet, jeho vývoj v posledních především dvou letech na extrémní tempo zadlužování státu přistoupit k tomu, že opravdu napříč všemi rozpočtovými kapitolami hledáme úspory výdajů státního rozpočtu. Opravdu hledáme úspory výdajů v jednotkách milionů korun, takže každá částka, kde s ohledem na současnou situaci můžeme snížit výdaje státního rozpočtu, je důležitou. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP