(9.30 hodin)
(pokračuje Petr Fiala)

Dámy a pánové, na závěr bych se rád krátce zastavil u vnějších vztahů, u problematiky zahraniční politiky, Evropské unie a zajištění naší vnější bezpečnosti. Evropské předsednictví, které je před námi ve druhé polovině letošního roku, přinese České republice naprosto unikátní příležitost vrátit našemu státu na mezinárodní úrovni pověst spolehlivého a respektovaného partnera, pověst, kterou jsme si v posledních letech ne úplně ve všech směrech udrželi. Chci zde zdůraznit, že naše vláda je si vědoma své odpovědnosti vůči Evropské unii, Severoatlantické alianci, že vnímáme tyto instituce jako společný prostor, jehož výslednou podobu, názory, postoje můžeme a musíme my, také my - Česká republika - aktivně vytvářet a ovlivňovat. A to je důležité. Podílet se na aktivním vytváření a ovlivňování toho, co se třeba odehrává v Evropské unii.

Chtěl bych tady znovu zopakovat, že chceme, aby Česká republika byla státem, který patří do demokratické Evropy a který ví, že hodnoty svobody a demokracie je třeba aktivně bránit a prosazovat je. V našem zájmu je demokratická, nebyrokratická, spravedlivá a obchodně otevřená Evropská unie s důrazem na dodržování občanských svobod. Evropská unie je živý projekt, to je nám jasné. Je to živý projekt, který se neustále vyvíjí. A my budeme podporovat takovou její formu, která upřednostňuje principy subsidiarity a proporcionality, umožňuje členským státům realizovat svoje zájmy a zajistí také pravomoci členských států tak, aby nevzrůstal demokratický deficit.

Zároveň bych rád zmínil, že do konce roku 2023, a to už se týká zahraniční politiky, předložíme tomuto parlamentu ke schválení zákon sankcionující hrubá porušení lidských práv, který je znám jako takzvaný Magnitského zákon. Jsme přesvědčeni, že půjde o jasný signál toho, co chce naše vláda prosazovat v zahraniční politice, a je to i přihlášení se konkrétním krokem k tomu, co jsme označili jako havlovskou tradici naší zahraniční politiky.

Do této kategorie ale také patří i jiná věc, náš další závazek, který se týká obrany naší země. Všichni sledujeme zhoršující se bezpečnostní situaci, nemůžeme před ní zavírat oči, a třeba aktuální situace na východních hranicích Ukrajiny ukazuje, jak je důležité chránit naši vnější bezpečnost a že na její obranu nelze rezignovat, naopak. A právě proto budeme navyšovat výdaje na obranu naší země v souladu s našimi aliančními závazky tak, aby dosáhly dvou procent hrubého domácího produktu už v rozpočtu na rok 2025. A počítáme i s tím, že tuto úroveň obranných výdajů legislativně zakotvíme jako minimální hranici i pro další rozpočty a další vlády - vlády, které přijdou po nás.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dámy a pánové, mohl bych tady hovořit ještě dlouho a představovat jednotlivé body našeho programu a programového prohlášení. Mohl bych zde mluvit o našich plánech v oblasti zdravotnictví, o tom, jak chceme podpořit českou kulturu, nebo o záměrech v oblasti vnitřní bezpečnosti, justice nebo legislativy. Všechno ale máte pečlivě sepsané, máte to k dispozici na svých stolech, a hlavně už několik dní, zhruba týden, probíhá na všechna předložená témata i celkem bohatá veřejná debata, a to je dobře.

Mým záměrem tady bylo představit vám osobně aspoň ty nejdůležitější úkoly, které si tato nová česká vláda vytyčila na následující čtyři roky. Vím velice dobře, že jde o plány velmi ambiciózní, to nijak netajíme, ale taky víme, že je všechny musíme začít naplňovat, a začít je naplňovat co nejdříve. Naše země si nemůže dovolit žádné další zpoždění, a proto také od samého počátku od nástupu naší vlády volíme politiku otevřenosti. Nechceme a nesmíme a nebudeme občanům lhát a zatajovat problémy, i když to pro nás třeba někdy může být nepříjemné, a už vůbec se nebudeme tady za čtyři roky tvářit, že jsme si tyto sliby nikdy nedali. Ty sliby, o kterých tady mluvím, to jsou sliby, které bereme vážně, a budeme z nich chtít tady skládat za čtyři roky účty - každý z nás, tak jak tady sedíme. My se totiž opravdu cítíme být vládou změny.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, děkuji vám za vaši pozornost a jménem svým i nové vlády České republiky vás v souladu s ústavou žádám o vyslovení důvěry. (Dlouhý potlesk poslanců pětikoalice.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji panu premiérovi Petru Fialovi a zahajuji rozpravu, do které se přihlásili s přednostním právem poslanci Andrej Babiš, Alena Schillerová, Tomio Okamura, Radim Fiala a následně zatím 33 poslankyň a poslanců, tak jak můžete vidět na tabuli. Jenom pro vaši informaci, ti, kteří jste se přihlásili písemně už třeba s předstihem, tak jste už zadáni i do systému elektronického, abyste věděli, v jakém pořadí se hlásíte.

Nyní tedy přistoupíme k rozpravě, která je zahájena. Poprosím s přednostním právem předsedu hnutí ANO Andreje Babiše, a než dorazí k pultíku, ještě přečtu jednu omluvu od pana poslance Radka Kotena, který se z dnešního dne omlouvá z důvodů zdravotních. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Andrej Babiš: Dobrý den všem. Vážená paní předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, vážený pane premiére, vážená vládo. Děkuji za slovo, ale hned na úvod musím říct, že hnutí ANO nebude hlasovat pro důvěru nové vládě. My skutečně nemůžeme podpořit vládu, která záměrně klame občany, slibuje to, co nikdy nemůže splnit, a místo konkrétních řešení nabízí otřepané fráze a nicneříkající floskule.

Já jsem to programové prohlášení vlády četl několikrát a přiznám se, že ještě nikdy ani naše vlastní programové prohlášení vlády jsem tolikrát nečetl jako to vaše. A my od představitelů pětikoalice stále slyšíme tutéž obehranou písničku, kterou omílají poslední tři měsíce. Dokola opakují, jak jsme na tom prý špatně, v jak katastrofálním stavu jsou prý naše finance, jak prý máme extrémní zadlužení, jak prý jsme málo dbali o budoucnost naší země. Dokonce před časem padla taková absurdita, že se snažíme dělat všechno pro to, abychom vám předali zemi v co nejhorším stavu. Co to vypovídá o myšlenkových pochodech autorky, ať každý posoudí sám. Ale jen pro připomenutí. My jsme tu pandemii řešili ještě čtyři hodiny před tím, než jsem panu premiérovi Fialovi předal klíče od Strakovy akademie 17. prosince 2021.

Nová vláda každým svým výrokem potvrzuje, že pokračuje v předvolební kampani. Dál si jede svého Antibabiše, dál překrucuje skutečný stav věcí. Dámy a pánové, pokud to nevíte, tak už je tři měsíce po volbách. Lidé nejsou zvědavi na vaše výmluvy, stížnosti a vykrucování. Lidé čekají, že konečně začnete makat, předložíte konkrétní návrhy a začnete plnit to, co jste jim před volbami naslibovali. A že toho bylo! Slíbili jste, že lidem nesáhnete na platy ani na důchody a že nebudete zvyšovat daně. Slíbili jste zvyšovat daňové slevy na poplatníka, zvednout hranici pro platbu DPH a snížit sociální pojištění pro zaměstnavatele. To je dobrá zpráva pro zaměstnavatele a určitě můžete počítat s našimi hlasy. Jen bych vám chtěl připomenout, že to rozpočet bude ročně stát 35 miliard korun, a navíc sociální pojištění představuje zdroj pro důchody. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP