(10.00 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Evropská centrální banka má nulovou sazbu. Nulovou, takže jejich občané platí nula, firmy platí nula, občané platí nula, ano? A komu to tedy dělá prospěch? No samozřejmě bankám. Ony na tom vydělají, naše banky. Zdraží úvěry a lidem hypotéky.

No a k těm bytům, samozřejmě co vy uděláte? My jsme tady bojovali za stavební zákon a vy ho zablokujete. My chceme stavět. My vás podpoříme, stavme! Na kterém místě jsme? Někde 157. nebo nevím. Strašné. Takže tohle je ta inflace.

Pane premiére, prosím vás, doufám, že jsem se to snažil vysvětlit. Ve vaší vládě je jenom jeden ekonom, tady pan ministr Síkela, absolvent zahraničního obchodu jako já, akorát o třináct let později. Takže snad to vašim kolegům pan Síkela vysvětlí, pokud to nepochopili. Takže to není naše inflace.

A co my můžeme udělat proti inflaci? Prosím vás, proč jste tedy nezrušili DPH lidem v lednu jako my? V lednu skočí ceny energií o 21 % kvůli vám. Kvůli vám! Proč jim to nechcete dát? Proč? Já to nechápu. Takže centrální banka, katastrofa. Jediná - ani FED nezvýšil sazby, ani britská Bank of England, nikdo, jedině ČNB, která papouškuje teoretické nesmysly stále dokola. Že to má efekt? Že je silná koruna? No jasně, takže exportéři - welcome, budete méně inkasovat. A náš domácí průmysl, kterému konkurují zahraniční dodavatelé s pevnou korunou, tak to je druhá rána do kolena. Takže tak to je, naše slavná ČNB, samozřejmě nezávislá. Ale nicméně si dovoluji to komentovat, protože samozřejmě ty svazy průmyslu a nevím, kdo všechno, ty mlčí. Nevíme proč, ale asi tušíme. Takže tolik je to s tou inflací.

Česká národní banka jako jediná centrální banka v Evropské unii penalizuje vlastní občany i ekonomiku, hraje bankám a myslí si, že zvyšování úrokových sazeb někomu pomůže. No jasně, bankám. ČNB zasadí ránu naší ekonomice a našim občanům, bohužel je to tak, ale evidentně nová vláda to moc nekomentuje.

Takže já bych vás chtěl poprosit, abyste skutečně ještě znovu zvážili návrhy na podporu našich občanů z hlediska elektřiny a plynu, abyste zrušili tu DPH. To je skutečně jediné řešení, jak lidem pomoci překonat energetickou krizi, ne ty vaše výmysly, jimiž jedině zahltíte úřady práce a budete lidi tam nutit chodit s čepicí v ruce, aby vyplnili nějaký ponižující formulář. Vidím totiž problém zejména v rodinách, které zatím na sociální dávky neměly nárok, protože zvládaly situaci jen tak tak. Teď ale na bydlení nebudou mít peníze, přitom ale stále budou mít relativně vysoké příjmy, takže na dávky stejně nedosáhnou. A to ani nemluvím o tom, že například matka samoživitelka, která má zaměstnání a někdy i dvě a zároveň pečuje o děti, si bude muset vzít dovolenou, jít čekat na úřad práce, snažit se ve složitém systému zorientovat, vše dokládat, a pak stejně bude mít smůlu. Úřady práce už takhle nestíhají. A jsem zvědavý, jak to budou stíhat, až se počet žadatelů zvýší. Jednoduše řečeno, vláda počká, až rodiny spadnou do chudoby, a pak teprve jim nabídne v uvozovkách pomoc. Smysl by ale dávalo pomáhat tak, aby lidé z nižší střední třídy do chudoby vůbec nespadli. Tímto směrem ale nepodnikáte vůbec nic. Takže se kvůli vám lidem už tento měsíc skokově zvýší ceny elektřiny a plynu o 21 % jen proto, že nedokážete skousnout, že odpuštění DPH vymyslela naše vláda.

A vy zkrátka nám nepřiznáte vůbec nic. Nikdy! Když jsme otvírali D1, tak já jsem řekl, že první dva úseky začal stavět pan ministr dopravy Stanjura, ale vy jste nám nikdy nic nepřiznali. Neuvěřitelné! To je ta objektivita.

V minulosti samozřejmě jste řešili energie. Z toho vznikl akorát solární tunel za 1 000 miliard, který nás dodnes stojí 27 miliard ročně. Tak nevím, jestli to není ta položka z těch 80 miliard, kterou říkáte, že zkrátka zvládnete a škrtnete. V tom se totiž my zásadně lišíme.

My jsme peníze investovali vždy do lidí, tradiční strany vždy do svých kmotrů, lobbistů, poradců, a hlavně do sebe. Náš dluh vznikl proto, že dorazila pandemie a že jsme se rozhodli udržet ekonomiku v chodu, nenechat lidi bez práce a občanům, firmám, krajům, městům a obcím dát peníze. Celkem jsme naše podniky, živnostníky a zaměstnance podpořili v rámci proticovidových programů 552,7 miliardy korun. Díky našim krokům úspory domácností stouply od října 2019 do října 2021 o 547 miliard. Když se zvýšily úspory domácností, jak mohly udělat tu inflaci? Vždyť to je nesmysl, panebože. Různí experti to opakují, kteří jsou samozřejmě jenom teoretici. A celkově jsou ty úspory, to už jsem říkal, 3 323 miliard.

A vy jste hned zrušili ty dluhopisy. A za co vás kritizoval dokonce i největší symbol polistopadové korupce, zakladatel toho béčka ODS? Všichni vědí, kam šel náš dluh: do lidí, do krajů, měst a obcí. Ale nikdo neví, kam mizely peníze, kvůli kterým jste zadlužovali vy Českou republiku. Do lidí jsme investovali celé čtyři roky naší vlády, ať už snižováním daní, nebo zvyšováním platů. Od roku 2017 jsme snížili daně o 476,6 miliardy a zrušení superhrubé mzdy zvýšilo všem zaměstnancům čistý výdělek o 7 %. Uhájili jsme 15% sazbu daně z příjmu pro OSVČ. Naše hnutí celou dobu, co je ve vládě, snižuje daně. Do snížené sazby DPH 10 % jsme postupně převedli léky, dětskou výživu, knihy, točené pivo, nealko, dodávky tepla, vodné, stočné, hromadnou dopravu, stravovací služby, kadeřníky, opraváře i domácí péči.

Plnili jsme slib, že průměrný důchod bude 15 000. Konkrétně byl loni 15 351 korun měsíčně. A my jsme měli v programu 20 000. Vy v programovém prohlášení vlády vlastně nemáte žádné číslo. Vy tam nic nemáte, to jediné je 130 % pro učitele, průměrně, jinak tam není žádné číslo, nic, žádné termíny. To je tak nekonkrétní, neuvěřitelné! Tak si to porovnejte s naším. Přitom v roce 2017 byla průměrná penze 11 745 korun. Lidem nad 85 let jsme přidali 1 000 korun navíc měsíčně. V prosinci 2020 každý senior dostal jednorázový příspěvek 5 000 korun kvůli pandemii. A od 1. ledna 2023 se důchod seniorům zvýší o 500 korun za každé vychované dítě. Tak já jsem zvědav, jak s tím naložíte. Začátkem roku průměrný důchod vzroste na 16 271 korun a v červnu proběhne další valorizace o 700 korun, takže průměrná penze tak bude skoro 17 000 měsíčně, což je pojistka proti inflaci pro důchodce. Takže to je zákon, kde kvůli inflaci, nebo díky inflaci, důchodci dostanou v červnu nebo červenci dalších 700 korun měsíčně. Takže já doufám, že to těm důchodcům neseberete, stejně jako jste to vzali zaměstnancům.

Přidávali jsme i ostatním skupinám, které jste vy, když jste byli u moci, systematicky ignorovali. Po dvanácti letech jsme zvýšili rodičovský příspěvek z 220 000 na 300 000. My jsme měli v programu 400 000, vy tam nemáte nic. Pro samoživitelky jsme schválili náhradní výživné. Pěstounům jsme zvýšili odměny a prosadili zrušení kojeneckých ústavů. Zvedli jsme příspěvek na péči ve třetí kategorii z 9 900 korun na 13 900 korun měsíčně a ve čtvrté kategorii z 13 200 na 19 200 korun měsíčně.

A dbali jsme na to, aby rostly platy. V roce 2017 byla průměrná mzda 29 504 korun a na konci roku 2021 byla 37 043 korun. Minimální mzda v roce 2017 byla 11 000 korun a od ledna jsme zvýšili na 16 200. V programovém prohlášení vlády mluvíte o nějakém vzorci, že se to na něco naváže. Tak já napjatě čekám, jak to vyřešíte. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP